Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
VGYke
addikt
válasz szacsee #20874 üzenetére
C0 csere D0
A pénzügyi veszteségen kívül, milyen egyéb nyereséget remélsz a cserétől?
Szóval nem nagyon vagyok tisztában a stepping jelentőségével azon túl, hogy "picit jobban tuningolható és picit kevesebbet fogyaszt".kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
VGYke
addikt
válasz szacsee #20918 üzenetére
Köszönöm. Én csak most tervezgetem az új konfigot, a Core2 Duo E6600 köré épülő "régi" PC helyett, így nagyon sok mindennel nem vagyok tisztában.
Pl. azzal sem, hogy 920 D0, vagy 930 D0 a jobb választás.
És azzal sem, hogy kezdetnek elég a gyári hűtő, vagy helyből érdemes kicserélni valami jobbra (pl. mugen2 de az meg a tervezett Corsair Dominator RAM magasított bordája miatt talán nem jó).
És azzal sem vagyok tisztában, amit eredeti kérdésedben feszegettél, hogy dobozos, vagy OEM proci.... Sokat kell még olvasgatnom, kérdeznem, tanulnom.kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
VGYke
addikt
válasz szacsee #20922 üzenetére
Gyári hűtő alapon elég, tuningra elég sovány
Nem kellene nekem több tuning, mint hogy pl. 920-ból 975 legyen, 1866 RAM mellett (na most lehet hogy hülyeséget írtam mert a 3,33Ghz, 1866Mhz pont nem megvalósítható; sajnos még nem tartok ott hogy értsek hozzá, Core2Duoban vagyok úgy ahogy otthon)
Hűtő: Fontos lenne a minimális zaj! Nem is nekem, hanem a PC épségének. Ha éjszaka az asszony felébred a süvítésre, állandóan ki akarja hajítani az ablakon. Mit javasoltok, figyelembe véve hogy a RAM "emelt hűtőbordás" lenne?
És a nem gyári hűtőkkel sem igazán vagyok tisztában. Core2+gyári 4-tűs hűtő esetén a lapom teljesen korrektül szabályozza a cpu és ház venti fordulatokat, van olyan, hogy a cpu hűtő le is áll. Olvastam valahol hogy a nem gyári hűtőknél a szabályozás nem igazából szempontkutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
VGYke
addikt
válasz subaruwrc #23405 üzenetére
Sziasztok! Elnézést az amatőr kérdéseimért, jelenleg leragadtam a Core2Duo+DDR2-nél, de papíron már kezd összeállni a vásárolandó X58+I7-950+3*2GB elképzelésem.
1. kérdésem az, hogy az I7 is olyan mint a Core2, hogy ha húzom a procit, "elfelejti" az "energiagazdálkodást", tehát ha nem kell neki sok Ghz (pl. internetezés alatt), akkor is pörög mint az állat? Na, ez a kérdés most nagyon butuskának tűnik.....
2. felületesen annyit tudok, hogy a DDR3 Mhz-ei összefüggésben vannak az I7 Mhz-eivel. És most offként a DDR3-ról szeretnék kérdezni. Ha van egy gyárilag 1866Mhz-es CL9 RAM, amit mindenféle tuning nélkül az I7 alap (BIOS default) Mhz-én üzemeltetek, lehetséges hogy a ram működni fog pl. CL7, vagy alacsonyabb időzítéssel? Szerk: ha igen, gondolom a RAM feszeket akkor is növelni kell, mint a DDR2-nél.[ Szerkesztve ]
kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Remélem kérdésemmel jó helyen járok, ha nem, kérlek irányítsatok megfelelő helyre.
Most érzem úgy, hogy az LGA1366 X58A + i7-950 rendszerem húzogatni kellene. Egy Gigabyte GA-X58A-UD7 lapom van, Kingston KHX1600C9D3K3/12GX ramokkal és I7-950 (D0) procival. Beszereztem egy HD7970 kártyát és azt szeretném, ha felnőlne hozzá a rendszerem.
Tuningban zéró a tapasztalatom, ismeretem annyi, amennyit Imi87 írásából összeszedtem.
Szerintetek a proci milyen órajelet bírhat el stabilan feszültség emelgetések nélkül?
Azaz kezdetben milyen BCLK, stb. beállításokkal induljak neki? Tudom, ki kell próbálni. De valahonnan egy stabil értékkel el szeretnék indulni és majd emelgetek ezt azt, ha működik és belejövök ki mivel van...A proci hőfokok miatt nem aggódom, van egy Alpenföhn Matterhorn hűtőm, megkínozva a nem tuningolt procit, most ilyenek a hőfokok:
[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
válasz 04ahgy #38591 üzenetére
Tényleg kezdő vagyok és jelenleg csak ImI87 írására és rátok tudok támaszkodni.
"A RAM-ot nem kell bántani": Ha kezdetben emelem a BCLK-t, vegyem vissza a Memória szorzót, hogy kb. 1600MHz maradjon? Mert akkor, a fentebb idézett "jelenlegi bibliám szerint":
* az Uncore szorzóval is variálni kellene (Uncore szorzó=min. 2 x Memória szorzó)
* a QPLINK szorzót is állítgatni kellene (Qplink szorzó = min. 2 x Uncore szorzó)kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
VGYke
addikt
válasz 04ahgy #38617 üzenetére
Köszönöm!
Ha nekifogok, akkor ezeket a szabályokat mennyire kell betartani?
1. Szabály UCLK= min. 2 x Mem. Frekvencia
2. Szabály QPI Link= min. 2 x UCLK
Már csak azért, mert most BIOS gyári beállításokon, ezek vannak:
1. = 2x, ez OK,
2. = 1,5x , ez meg kevesebb mint amit ImI87 javasol.
Jelenlegi gyári értékeim excelben letölthetők és az excel módosítható.Na szóval akkor hétvégén elindulok Laraxior javaslatán.
(minden kezdet nehéz... )
[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
válasz Laraxior #38641 üzenetére
Tehát hozna a "konyhára" valamit egy játékos gépben a csere? Mert hogy az LGA1366 már "elavult", komplett (2011) cserére nincs keret. Másik, amivel problémázom: Alaplapom proci támogatási listája szerint, Xeon X5560=45nm támogatott. Volt ebből ilyen is? Mert akkor 32nm nem támogatott.
-
VGYke
addikt
válasz Laraxior #38643 üzenetére
Az a baj, sokat olvasom a fórumokat, keverednek az ügyek, mi hol szerepelt, ki mit írt. Benéztem az X5560-5650 számokat. Talán azért, mert a lap proci támogatási listáján ilyen nincs. Ezek szerint a listát nem frissítik. Ha lesz időm, jobban utánatúrok. Elnézést kérek!
[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
válasz Laraxior #38671 üzenetére
Honnan lehet tudni, hogy a VGA adott felbontásához kevés / elegendő a CPU és GHz? Megnyitom a feladatkezelőt és ha mindegyik szál 100%, akkor kevés? Vagy macerásabban: pl. 3dMarkxx mérés, előtte húzogatva a procit és ha már nem növekszik a pontszám, akkor elég neki a VGA-nak a CPU? Vagy van jobb módszer?
-
VGYke
addikt
válasz 04ahgy #38689 üzenetére
Hát akkor a tesztelés (adott VGA adott felbontással - CPU limit GHz megállapítása) macerásnak és időigényesnek tűnik... Melyig VGA tesztelő/izzasztó javasolt CPU limit kimérésére? Azt már tudom egy másik fórumból, melyik nem: Furmark
[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
Köszönöm eddigi segítségeteket I7-950 OC-al kapcsolatban! Elkeztem amatőrként a tuningot, jutottam is valamire. Pl BIOS-ban mindent alapon hagyva, a csak a biciklit (BCLK) piszkálva, simán megy 1450-en. Ha megpiszkálom az egyéb szorzókat (auto helyett fix érték), akkor 1600-ig jutottam alapfeszültségeken, bár nem fordítottam rá sok időt.
Lenne pár kérdésem:
* Ha az alap beállításokon kívül semmi máshoz nem nyúlok csak a BCLK-hoz (emelem), akkor a CPU "alapjáraton" miért nem veszi vissza a szorzóját (CPU-Z) szerint pl. így mint alapon:* BIOS beállítás- (mentés, ki belépés) win tesztelés elég macerás. Ti hogy csináljátok?
* Mi a véleményetek az Intel Extreme Tuning Utility (Intel XTU) programról? Azon túl hogy én kipróbáltam a 4.2 és 3.2 verziókat. Egyiknek sem működödött a manuális beállítási lehetősége, de lehet én voltam a béna.
Kérdésem az, ha működne az XTU, vagy hasonló Win alatt futó program:
**mennyire lehet vele belőni a rendszert?
**átírja a BIOS beállításokat, tehát uninstallálva őket megmaradnak a beállítások?
** ha a fenti kérdésre a válasz nem, akkor rezidensként kell futnia, tehát ugye ilyen feleslegesen futó programok nem kellenek!?kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
VGYke
addikt
válasz Laraxior #38767 üzenetére
Elnézést, most biztosan olyat kérdezek amit mindenki tud, csak én nem. Mit jelent a 24/7?
Széttúrtam a netet, nincs meg a válasz, max ennyi: "Alapvetően háromféle tuning létezik: alapfeszes, normál 24/7-es, és extrém"....kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
VGYke
addikt
Elnézést, kezdőként most megint olyat kérdezek amit mindenki tud csak én nem. Mentségemre szolgáljon hogy kérdeztem és kaptam is egy választ, De!, mégsem működik!!
Alaproblémám az i7-950 esetén hogy ha a BIOS-ban csak a BCLK-t emelem (alapról mondjuk 145-re és semilyen más beállításhoz nem nyúlok), akkor a CPU szorzó terheletlen állapotban miért nem hajlandó csökkenni, miért fixálódik 24-en?
Tehát BCLK alapbeállítás (Base Clock Control: tiltva)
CPU-Z:
HWiFO64:Ha csak a BCLK-t (Base Clock Control)-t engedélyezem és átállítom 145-re, akkor:
CPU-Z:
HWiFO64:Miért van az, hogy ha megemelem a BCLK-t és minden auton, illetve úgy marad ahogyan volt, akkor a processzor szorzó felugrik a turbóra (gyári 23 helyett 24-re) és soha nem csökken (pl. 12-re)?
(minden kezdet nehéz és sokat kell tanulnom még... )
-
VGYke
addikt
Szia! Most vak fog vezetni világtalant (bocsánat ezért ), de én itt kezdtem el a tuninggal való ismerkedést és a cikk pont I7-920-ról szól. Persze még marhára nem értek semmihez, de rajta vagyok...
[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
válasz Shokkolo #38896 üzenetére
Laraxior, Shokkolo köszönöm!
Tudtok olyan ingyenes, egyszerű (akár portable) teszt programot javasolni, ami kiírja az aktuális és felsorolt feszeket Win7 alatt terheletlen és terhelt állapotban? Gondolom ezt az Aida64 megteszi, na de hát ugye ez se nem ingyenes, se nem egyszerű....[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
Köszönöm! Igen a programot próbáltam már, igaz a szoftveres tuning lehetőségekre koncentrálva, de lebeszéltek róla.
Más, nem telepítős cuccot nem tudtok?kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
VGYke
addikt
Most végig próbáltam az Intel XTU (2.1) - (4.1.0.12) -ig az összes verziót. Gigabyte X58A UD7 lap esetén nem hogy a tuningot nem engedi, de semmiféle feszeket nem ír ki. Vagy ennyire béna vagyok és valamilyen beállítási opciót nem vettem észre?
-
VGYke
addikt
Itt az első tuning kudarc I7-950 -Gigabyte X58A UD7 rendszeren, segítetek megoldani a talányt?
Kb. (!) betartottam mindent, amit sokan tanácsoltatok a kezdetekhez.
Így indultam neki: amiről tudtam a BIOS-ban mi, auto-ról átállítottam fix értékre.... Persze így is maradt ezer auto beállítás, de ezek nem lényeges feszekre és szorzókra vonatkoztak.
BCLK:160, CPU szorzó ahogyan volt (23/24), memória szorzó 10 (így 1600MHz mint gyárilag), Uncore: 21, QPI szorzó:36.
Na a feszeket nem jegyzeteltem, de kb:
CPU: 1,2XX? (lehet felmentem max. 1,3?-ig?), DRAM=1,65V körüli mint a gyári értéke, QPI/VTT=1,25V.
Többi feszültséghez nem nyúltam, mert fogalmam sincs mi micsoda...
Ezekután a Win sem indult már el....
Ilyen kezdő szinten mit javasoltok?kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
VGYke
addikt
válasz Geri Bátyó #38986 üzenetére
Köszönök mindenkienk mindent! Geri Bátyó: I7-950 van!
-
VGYke
addikt
válasz Geri Bátyó #38988 üzenetére
Munka miatt nem volt időm az újabb próbálkozásra. Addig is megosztom és belinkelem a Gigabyte UD7 + I7-950 BIOS alapbeállítás fényképeimet.
Az rendben, hogy semmi ne legyen auton-n. De a alap BIOS-ban qrva sok minden auton van
Itt gondolom az alap feszültségek az érdekesek, a RAM feszültségén kívül mert az gyárilag 1,65V
Alapbeállítás: Vcore=1,264V, amit felemeltem 1,???-ra, CPU és PCI Express Clock drive=700mV, (ok, ezt emelgetni kellene 800-ra? amit nem tettem meg), Qpi/Vtt Voltage jelenlegi 1,175V értékét is felemeltem 1,25V-ra. Ezek után nem indult a win. Hétvégén ismét nekiugrom a próbálkozásnak![ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
cinkoxid, Qru Próbálkoztam ismét a húzással, aza általatok és a többi fórumlakó társunk javasolta szerint, de valamit benézek a BIOS-ban, 160 BCLK-n nem indul a win.
Nyilván lépésről lépésre kellene ezt csinálni...
Hiányoznak a BIOS alapismereteim. Mármint van-e lehetőség arra, hogy pl. 3.lépésben módosított működőképes BIOS elmentésére úgy, hogy ha a 4. lépésben összeomlik minden, a 3. beállítást be lehessen valahonnan tölteni? Ti hogyan csináljátok? Papírra írjátok mi a módosítás, aztán ha nem jön be, visszaírjátok a feljegyzett értékeket?
Alap problémám az, hogy ha húzási kísérleteim után nem indul a win és vissza akarom állítani az utolsó (húzott) működőképes BIOS beállítást, azt nem tudom hogyan kell.
Működőképes rendszer esetén, a BIOS-ban csak ilyeneket találok:
* "Load Fail-Safe Defaults - Biztonságos beállítások betöltésére szolgál amivel biztos elindul a rendszer."
* "Load Optimized Defaults - Optimizált beállítások betöltése"
A fenti opciók renben vannak, csak egyik sem tölti be az utolsó sikeres próbálkozás beállítását!
Ráadásul, azon túl hogy ha alaphelyzetbe áll a BIOS, be sem tudok lépni, mert alapon az USB billentyű tiltva van, nekem meg olyan van.
Van az Gigabyte UD7 alaplapon PC házon kívül egy "reset" gomb, ha azt megnyomom és utána áramtalanítom (!lényeges!) a rendszert, majd bekapcsolom, akkor visszaáll valamilyen BIOS, nem a legutóbbi az biztos, de működik az USB-s billentyű....
Szóval Ti hogyan csináljátok?kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
VGYke
addikt
válasz 04ahgy #39033 üzenetére
Köszönöm! Természetesen próbálkoztam én az F11-el, csak a File in HDD/FDD/USB mentéssel:
Ez soha nem sikerült:
És innentől a BIOS sem engedett tovább, lemerevedett (ESC, stb. gombok nem éltek) csak a "reset" segített. Gyanítom, az NTFS formázást nem szereti a BIOS?
Viszont azt csak most próbáltam, hogy nem a HDD/stb-re mentem, hanem a CMOS Profile 1,2,..8-ba.
Egyébként mi a módszere a BIOS mentésnek külső eszközre, FAT32[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Minden tiszteletem azoké, akiknek sikerül a proci húzás . Én ismét megbuktam, nem indul a win, (illetve indulásnál bedobja a "válassz: 1. javítás, 2. normál" indítás képernyőt), pedig minden nekem írt tanácsot elmentettem, kinyomtattam, de valamit csak elrontok.
Utolsó próbálkozásom:
1.kép beállítások, tehát:
BCKL=160, QPI szorzó=36, Uncore szorzó=21, Memória szorzó=10, Memória időzítések átállítva "gyári 9,9,9,27, stb. értékre)2.kép frekvencia beállítások, tehát a fentieken túl:
PCI-E=100MHz, CPU Clock Drive és PCI-E Clock Drive egyaránt=800mV, CPU Clock Skew=300ps3.kép memória beállítás: ez nem annyira érdekes, lényeg nem XMS, kézzel adtam meg a feszültséget és az időzítéseket, ami szerintem olyan mint a gyári (kivéve hogy nincs az alaplapomon 1,65V, csak 1,66V, lásd 4.kép)
4.kép feszültségek, tehát:
Load Line: Level2, CPU Vcore=1,375V, QPI/Vtt=1,275V (ezt a kettőt, amilyen értékeket tanácsoltatok, ahoz képest emelgettem eddig...), DRAM Voltage=1,66V (tényleg nincs 1,65V!), a többi fesz. normál. Pl. írtátok hogy CPU PLL legyen 1,8V, de az normálban annyi.Szóval itt tartok, hogy így nem indul el a win.
A memória beállításokkal úgy gondolom nagy baj nem lehet, mert a Memtest86+ 1sör&1cigi futási idő alatt nem dobott hibátTudtok segíteni a továbblépéshez? Mit rontok el?
-
VGYke
addikt
válasz 04ahgy #39044 üzenetére
cinkoxid,zeix, Geri Bátyó, cinkoxid, 04ahgy, köszönöm!
04ahgy: nem írtam, hogy alapbeállításról, azonnal ezzel kezdtem a próbálkozásom. Igen is betartottam az BCLK 5GHz lépcsőket (140,145,--160)!BCLK155-nél, 10x mem szorzónál, feszültségek "normal"-on, kivéve QPI/Vtt=1,215V, még minden stabil volt IntelBurnTestV2 szerint.
Aztán 160-nál már nem indult a win. Elkezdtem emelgetni 2db feszültséget (hol Vcore, hol QPI/Vtt lépésenként), de nem segített, így írtam. Szóval igyekeztem betartani minden tanácsot!Nem volt sok időm kísérletezni, de a lényeg: BCLK155 minden jónak tűnik, 160 minden rossz.
Annyit sikerült azóta kiderítenem, hogy lehet az IntelBurnTestV2 nem az igazán jó teszt (vagy rosszul állítom be), mert BCLK155-nél probléma nélkül lefut, viszont a Linx, a 2-3 sornál újraindította a win-t (gondolom ez a hibajelzése). Viszont BCLK150-nél még minden jó, a Lynx is végigfut.
Azért akkor sem értem a 155-160= 5MHz ugrással együttjáró win el nem indulást.
cinkoxid: nincs kék halál, a bejelentkező képernyő alatt (win7=amikor forog a logo vagy mi), utána újraindul a gép. Ujraindulás után meg választhatok, hogy csökkentett módban indítom, vagy normál módban, mint ha szabálytalanul állítottam volna le. Ezek után ha BIOS-ban visszatöltöm az utolsó működőképes beállítást, simán, probléma nélkül elindul.... Lehet tényleg újra kellene telepítenem[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Sikerült az I7-950 BCLK:160 húzás, így: CPU szorzó (nem nyúltam hozzá):23-24x, Mem.szorzó:10x, Uncore:20x, QPI:44x, feszültségek: minden normál, kivéve QPI/Vtt:1,215V és DRAM:1,640V. Nem értem eddig miért nem jött össze, de az igazi kérdésem a következő lenne: van értelme a QPI 44x szorzónak azaz QPI=7040MHz? Nem lenne elég a 36x?
PC összes teljesítményében a QPI frekvencia mit jelent?
Már csak azért, mert gondolom minél magasabb a frekvencia, annál jobban melegszik az alaplapi chipset, ami meg passzív hűtésű, félek hogy megsütöm.kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
VGYke
addikt
válasz Geri Bátyó #39064 üzenetére
cinkoxid, Qru, Geri Bátyó köszönöm! Egy kérdést kifelejtettem. RAM időzítéseknél 1 helyen van eltérés a "gyárihoz" képest: tRFC eredetileg 88 volt, húzás után 128. Van ennek jelentősége, beállítsam 88-ra?
-
VGYke
addikt
Geri Bátyó !
Mielőtt továbblépnék húzás ügyben, szeretném minősíttetni veletek az Alpenföhn Matterhorn proci hűtőmet.
A proci "terhelést" a LinX szolgáltatja, ilyen beállítások mellett:BIOS alapon (BCLK 133), a CoreTemp ezt mutatja:
1. Normális az, hogy a Core #0 és Core #3 között van 7 fok különbség?BIOS húzva (BCLK160), a CoreTemp és az összes adat:
2. Normális hogy a Core #0 max. az előzőekhez képest növekedett 10 fokot?3. Ezzel a hűtővel bele merjek vágni további emelésekbe?
( megjegyzés: aztaq.. de nagyok lettek megint a beszúrt képek, pedig kicsinek akartam....)
[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
Ha húzom a procit, azt a win7-nek nem kellene észrevennie? Már csak azért, mert most is azt írja mint OC előtt:
.
Érdekes módon a teljesítmény index sem változik húzás után, leggyengébb láncszem továbbra is a processzorom:
Második leggyengébb láncszem, meg az Intel SSDkutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
-
VGYke
addikt
Sziasztok! BCLK160, mem/uncore/qpi szorzók: 10/20/36 jó minden. Ha ezt állítom be: BCLK165 és 8/16/36, akkor hozzá kell nyúlnom a proci feszültséghez, "normal"-ról talán 1,3000V-nál volt stabil (de lehet egyel magasabb értéken, már nem emlékszem). Érdekes módon, a CPU-Z szerint a feszültség ekkor is 1,264V volt. Ennyit droppolna a lap?
Aztán BCLK165-nél átállítottam a szorzókat 10/20/36-ra, de így az istennek nem tudtam a stabilitást elérni.
Mit emelgessek? tovább a proci feszültséget? Egyáltalán van köze a proci fesz-nek a mem/uncore szorzókhoz?
Emeljem a mem. feszültséget? 1600MHz-n, 1,64V, amivel nincs gond. 1650MHz-en elképzelhető hogy kell neki az 1,66V (mert ez a következő fesz. lépcső)?
Mihez nyúljak, mit tanácsoltok?(#39103) radi8tor1: igaziból az érdekelne, hogy ha húzom a procit, azt a win-nek nem kellene felismerni, hogy most már nem 3,06GHz-es, hanem 3,8?
[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
válasz mpierre #39116 üzenetére
"21×160MHz uncore" Akkor saját rendszeremben #39114 kérdésemen túl, még valamit nem értek. Nekem a 2*mem+1 uncore szorzóval mindég behal a rendszer. Tehát pl. mem:10, uncore:20 teljesen jó, uncore:21 már nem jó
-
VGYke
addikt
válasz mpierre #39119 üzenetére
Kékhalál: 0x00000101(0x0000000000000019, 0x0000000000000000, 0xFFFFF88003700180, 0x0000000000000006) Ha el nem írtam, ez!
Lehet még kérdésem BIOS-ból (sajnos a BIOS még nem megy fejből mi hol van):
*Valahol (Valtage: Load-Line Calibration?): Level1-2 beállítás mit jelent?
*CPU Clock Skew mit jelent?Ezutáni kérdésem, ha "droppol" a lap, pl:
*CPU: alapbeállításnál terhelés alatt 1,232V (?), húzás alatt CPU 1,30625V BIOS beállításnál CPU-Z szerint:1,280V, BIOS 1,31250V beállításnál CPU-Z:1,296V, akkor azt hol is lehet vagy kell, vagy érdemes korrigálni?
*RAM esetében ugyan ezt?Köszönöm ha segíteni tudtok!
[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Csak hogy külön-külön tudjam tesztelni az alkatrészeket húzás után, szerintetek mennyire alkalmas a DOS,Lynux(?) boot CD-ről indított MemTest86+ a húzott memória tesztelésére?
Ha alkalmas, akkor van még ilyen "boot CD"-s program külön a húzott rendszer tesztelésére?
Csak hogy ki tudjam zárni az esetleg már beteg win7 problémáit...Más kérdés: I7 platformon maradva, Ti, X58 lapról milyen lapra váltanátok (X79, Z77, Z78) és mellé milyen megfizethető procit tennétek ahhoz, hogy 3 évig ne nagyon kelljen cserélni?
-
VGYke
addikt
válasz 04ahgy #39136 üzenetére
"egy jó kis i7-4930K-val" De szép is lenne most, nem 3 év múlva... Csak hát, még a 4930 ára 555US$ lesz valahol, azaz kb. 125-130eFt, addig magyarhonban egy 3960 260-350eFt. Vagy ennyivel izmosabb ez utóbbi
A proci terhelés tesztekre nincs olyan mint a MemTest86+, tehát kizárva a win hibáit, külső eszközről (lemez, USB) bútolva megmondja hogy sikerült-e a húzás avagy nem?
A Memtest86+ régi kedvencem, most a 4.3.1 az utolsó verzió. Ok, akkor a mem buzárálás eredményességét ezzel fogom vizsgálni.[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
Csak álmodoztam egy kicsit. De az árcédulák alapján van egy kis probléma Meg azért kezdtem el kérdezősködni, mert chipset és proci front ismeretekben kihagytam 3 évet, fel kellene zárkóznom. Na meg folyamatosan töltögetek lottót, bármikor bejöhet
-
VGYke
addikt
válasz radi8tor #39142 üzenetére
Ok, kezdem is a kanyart. CPU-Z feszültség kijelzésének nem kell hinni, ezt leírtad. De CPU szorzó kijelzésének mennyire kell hinni? Vannak önmagamhoz képest jelentős OC eredményeim (pl. BCLK200), de meg szeretném érteni mi miért nem működik. Tehát, a CPU-Z miért ír 25 szorzót, és miért mutatja hogy a CPU ilyen frekvencián is ketyeg, amikor max. 23 turbo:24 lehet a szorzó?
BCLK160, BCLK200 BIOS beállítások itt vannak.
Problémám az, hogy a köztes (pl. BCLK165) értékeket nem tudom beállítani. Mi lehet a baj?[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
válasz Pogifej #39145 üzenetére
Köszönöm! Én is csak most ismerkedem a tudománnyal. Szóval BCLK160-nál próbáljam meg lejjebb vinni a CPUVcore, alaplap (normál) beállításánál adott 1,29375V értéket, az Uncore fesültségz meg a QPI/Vtt értéket jelenti? Ez most 1,215V és növeljem?
Az értékek úgy jöttek ki, hogy Mem/Uncore szorzókat visszavettem 8/16-ra, belőttem a procit, majd emeltem a Mem/Uncore szorzókat.
Mondjuk ezzel a módszerrel akkor sem értem a következőket:
BCLK160, CPU:23-24x, Mem/Uncore:10/20x, minden stabil.
BCLK200, CPU:fix 20x, Mem/Uncore:8/16x, CPUVcore:1,31875V, QPI/Vtt mint előbb:1,215V, minden atom stabil!
De!
BCLK165, CPU:23-24x, Mem/Uncore:8/16, QPI/Vtt mint előbb:1,215V, és CPUVcore:1,3370V-nál is eldobta a beállítást a LinX. ( CPUVcore nem egyből lett ennyi, 1,3 és 1,30625-nál win kékhalál, következő fesz. lépcsőben LinX 1. körben halt be, következőkben az X. körben, tehát fokozatosan emelgettem)
Szerintetek ez miért van?Másik kérdésem: Ha hozzányúlok a CPUVcore értékhez, tehát alaplapi "normal" helyett kézzel beírom a feszültséget, akkor a CPU "pihenő" állapotában, esetemben 12x szorzónál nem kellene visszavenni a CPU feszültséget? Mert BCLK160-nál a fesz "normal", így a CPU-Z szerint azt visszaveszi:
BCLK200-nál, ahol emeltem a feszültséget, ott már nem ezt írja. Igaz, nem is a beállított értéket, de ahhoz közelítőt (talán 1,29???)Bocs ha olyanokat kérdezek ami egyértelmű, de úgy tanul a gyerek, ha kérdez
[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
válasz Laraxior #39148 üzenetére
Köszönöm! Már csak egy kérdésem lenne, a Dynamic VCore-t hol találom meg a Gigabyte UD7 lap BIOS-ban? Esküszöm kilestem a szemem, de nem találom. De lehet nem látom a fától az erdőt!
Egyébként tudom hogy neked is ilyen lapod van, tehát kérlek, igazíts útba.Igen a droppot már én is feszegettem itt, de aztán nálam sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkezők leírták ezt.
Mondjuk fogalmam sincs mit jelent a Level1, Level2 beállítás, nekem most 1-en van, de akkor átállítom 2-re.[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
válasz Laraxior #39150 üzenetére
Tényleg kiverte a szemem és nem láttam:
Valószínű azért, amit írtál: csak normal állapotban aktív, ha bizgentyűzöm a CPUVcore feszt, ez a lehetőség kiszürkül, tehát nem beállítható. Ismét tanultam, köszönöm!
Ja és a QPI/VTT jó?[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
válasz Geri Bátyó #39153 üzenetére
Geri Bátyó: Mindig meglepődök, hogy milyen magas a Vcore nálad normálon:
Hát ezen én is. Ráadásul ez BCLK függő, pl. alap 133-160 BCLK között = 1,29375V, BCLK200-nál meg a normal beállítás alacsonyabb (1,5????= nem írtam fel, de legközelebb megnézem)Egyéb iránt hálás köszönet Laraxior társunknak, a Dynamic VCore megtalálása lökött egyet az ismereteimen.... Bár ezzel BCLK165 mem8x/uncore16x-ot már simán be tudtam állítani, de BCLK165 10/20 (azaz 1600MHz-s memória 1650-en nem ment... vagy ki tudja mi volt a baj, a LinX kidobott.... minden esetre Dynamic VCore emelés a problémát nem oldotta meg....ezen kell dolgoznom a jövőben)
-
VGYke
addikt
El tudnátok magyarázni röviden, hogy az LLC beállítás (Auto, Level1, Level2) milyen hatással van a "húzásra"?
Más kérdések:
1.) CPU fesz:
*BCLK160*23-24, alaplap által adott "normal" feszültség=1,29375V
*BCLK200*20-20, alaplap által adott "normal" feszültség=1,15625V
Ok, hogy a feszültséget tudom módosítani Laraxior társunk jóvoltából a DVID értékkel, de akkor is! Miért kisebb a "narmal" feszültség magasabb BCLK esetén?
2.) Melyik az alaplap/CPU/RAM szempontjából egészségesebb beállítás: alacsonyabb BCLK, magasabb szorzók, vagy magasabb BCLK, alacsonyabb szorzók?[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
Köszönöm! Kb. tudtam hogy az LLC mit csinál. Nálam 3 értéke lehetséges: Auto, Level1, Level2, tehát ha csak el nem néztem, olyan hogy pl. "off" (tehát kikapcsolás) nincs is. Szóval azt nem tudom, hogy Auto, Level1, Level2 állásokban konkrétan mit csinál.
Mivel húzás, és amikor indultam azt tanácsoltátok semmi ne legyen "auto" állásban, így ez sincs, tehát igazából a Level1 és Level2 (jelentése, működése, hatása, stb.) az érdekes.[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
Köszönöm, végigolvastam (kétszer). Ennek ellenére nem világosodott meg, hogy mi a különbség a Level1 és Level2 beállítás között, de lehet hogy nem látom a fától az erdőt.. Időközben megnéztem, itt rosszul írtam, a lapomban LLC beállítás között van Auto, Standard, Level1, Level2. Most BCLK162, 23-24, RAM/Uncore 10/20-ban Vcore (normal) 1,2937, DVID=0 a szerintem stabil beállítás. Próbából átállítottam az LLC-t Level1-ről Auto-ra, a win egy hangos visítás után el sem indult.....
Más: régebben feszegettem ezt, de most találtam egy látszólag jó programot, ami kiírja az összes feszültséget, venti fordulatot, stb. HWMonitor. A tömörítettet letöltve, még telepíteni sem kell. Persze jó lenne belőle a pro verzió (diagramok, stb.), csak hát az....
[ Szerkesztve ]
-
VGYke
addikt
Köszönök minden válaszotokat, visszaidézés nélkül.
Elég sokat sz*rakodtam a húzással, de bizonyos szinten megbuktam. BCLK160 és 200 értékeken atomstabil a rendszer, viszont 160-200 között (pl. 166, stb.) képtelen vagyok beállítani!
Beállításaimat (sok sikertelen kísérletből csak 166Mhz értéket meghagyva ami piros) excelben lefotóztam:
Valami manó bújt a rendszerbe hogy nem boldogulok a 160-200 között, vagy valamit még állítgatnom kellene a BIOS-ban (akár a fénykép szerint, akár az ott nem rögzített értékekben)
Célom: CPU 3800-4000MHz között a legalacsonyabb feszekkel + gyárilag 1600MHz RAM minimális húzása max. 1700MHz-ig (őt nem hűti csak a huzat). Tehát: BCLK170, Ram szorzó 10x, 9,9,9,27, beállításokkal.
Megbuktam! Tudtok tanácsot adni?kutya az ember legjobb barátja... lenne, ha tudna kölcsönadni
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Star Wars: The Old Republic - MMORPG
- Milyen routert?
- Politika
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Apple asztali gépek
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Motorolaj, hajtóműolaj, adalékok és szűrők topikja
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest