Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-07-18 18:36:55

LOGOUT.hu

A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4001) YanezTTrain


YanezTTrain
tag

Egy kis Marklin H0 vágánytörténelem.

Balról jobbra haladva:

1935 - a II. VH-ig.

A II. VH végétől 1953-ig

1953-tól az M vágányrendszer gyártásának megszüntetéséig

Az 1935-ös vágány talpfakiosztása eléggé kisvasúti. Ha sikerül szerezni belőle, a 0e vasúthoz tökéletes pálya lesz.

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4002) YanezTTrain


YanezTTrain
tag

Újabb pályatervem, ezúttal csak szórakozás képpen. Egy MARKLIN pályatervrajzot átdolgoztam hagyományos BTTB vagy zeuke sínanyagra, bár a váltók állítómű elhelyezés miatt jobb ha BTTB-k. Illetve keresztváltó ugye nem is volt Zeuke gyártású.

Hátha valakinek kedve támad megépíteni. Az asztalméret mindössze 130x90 cm. Persze akár melyik irányban nyújtható a dolog.

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4003) Eltomi válasza YanezTTrain (#4001) üzenetére


Eltomi
tag

Csak egy baj lehet az 1935-össel 0e-ben, és az pedig a sínprofil mérete: első ránézésre nekem túl kicsinek (vékonynak, alacsonynak) tűnik. :F

Namtai PS2 EyeToy kamera PC-n: http://bit.ly/12kgl77 | Fotóim: http://on.fb.me/16YHk5d

(#4004) YanezTTrain válasza Eltomi (#4003) üzenetére


YanezTTrain
tag

Üdv!

van egy Marklin 0e-s mozdony a birtokomban. Ezeket anno, mikor még gyártották, sima mezei M-es vágányokkal árulták készletekben. youtube-on néztem videokat teljesen mezei M-es vágányokon futnak a gépek.Persze lehet az élethűségre gondolsz, hogy alacsonyak a sínszálak. Hát nem igazán tudom mi mást tudnék szerezni - még ilyen öreg Marklint sem biztos - ami megfelelne. Megpróbálok körülnézni PECO-ék háza táján, de nem hinném, hogy csinálnak 0e-s vágányt. Bár H0e-hez készítenek. Meg elvileg van beszerelhető kötépső érintkezősor is a PECO sínekhez, vagyis lehet bármit alkotni belőle. Ha van megfelelő alap.

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4005) Batman2 válasza Eltomi (#3939) üzenetére


Batman2
őstag

Nagyon jó ez az utca kép, tiszta valósághű !! :K

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#4006) Batman2 válasza YanezTTrain (#3979) üzenetére


Batman2
őstag

Nagyon hangulatos esti felvételek !!! :K

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#4007) jákob13 válasza Batman2 (#4006) üzenetére


jákob13
tag

AZ új tt asztal:

https://www.facebook.com/ModellvasutH0?ref=tn_tnmn

(#4008) YanezTTrain


YanezTTrain
tag

A kiállítások tapasztalatai alapján arra a megállapításra jutottam, nem jó ezt a szép nagy Marklin asztalt hurcolászni. Baromi nehéz és nem olcsó a szállítása. Összerámoltam a szanaszét és dobozokban lévő vasút dolgokat, készítettem egy leltárt aminek az lett az eredménye, hogy simán van anyag egy kisebb asztal elkészítéséhez, ami kiállításokra megfelelő és főleg könnyen mozgatható lenne. Több hetes - hónapos agyalás után az alábbi tervet sütöttem ki. Közben szert tettem némi egyenáramos H0 vasútra is így azt is megpróbáltam belekombinálni a tervbe.

Szerintem nem túl bonyolult, sőt egyszerű a vágányzat.
A legbelső piros és a középső zöld pályakörök vannak AC rendszerű Marklinből építve.
A szélső kék pályakör egyenáramú kétsínes vasút persze ez is H0.

A terv az, hogy egy teljesen önműködő rendszer épül, a vonatok vezérlik önmagukat és egymást. Nem lesz irányító pult, csak egy trafóállás a három transzformátornak. Minden más az asztalba kerül beépítésre, jelző vezérlő relék, elektronikák stb. Az asztal teljesen körbejárható lesz, bármely pontja közelről megszemlélhető. A legkülső egyenáramos pálya felsővezetékesítve lesz, az AC rendszeren gőz\dízel üzem lesz bemutatva.

Az asztal mindössze 170x115 cm. Hosszában ketté lett vágva a lap és úgy készült alá a keret, merevítés. Szállításnál a két asztaldarabot egymással szembe fordítom és körben oldallapokkal bezárom. Így egy szép nagy ládává alakul az asztal a belül lévő terepnek és vágányzatnak megfelelő védelmet adva.

[ Szerkesztve ]

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4009) Batman2 válasza jákob13 (#4007) üzenetére


Batman2
őstag

Nem rossz, bár jó lenne valami kitérő amin felkúszik a dombtetőre is. :)

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#4010) Batman2 válasza YanezTTrain (#4008) üzenetére


Batman2
őstag

No ez aztán nagyon jó többszintes kis asztalka !!! :K

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#4011) Quasi_modo válasza YanezTTrain (#4008) üzenetére


Quasi_modo
nagyúr

Mi lenne, ha a koncentrikus dilikörök helyett valami nyolcas szerűt tennél középre?

valami

(#4012) YanezTTrain válasza Quasi_modo (#4011) üzenetére


YanezTTrain
tag

Lehetne, sőt eredetileg az volt a terv. De a falu kialakítása sokkal nehezebb volna és az állomás sem férne el úgy ahogyan most. Azért nem lesz ez olyan életveszélyesen rossz, mert a külső Marklin pályán ellenirányban fog két vonat felváltva járni, a belső oválon ugyan csak egy, de majd kap valami okosságot, hogy ne száguldozzon. Az alsó egyenáramos pályán meg két szerelvény térközbiztosítással fog egy irányba menni. Meg még van néhány ötlet a tarsolyban de ezek egyelőre még ne legyenek lelőve.

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4013) YanezTTrain


YanezTTrain
tag

Üdv mindenkinek.

Lassan de épül az új cucc. Viszont egy érdekes probléma adódott, ami komoly fejtörést okoz. Az alsó szintre terveztünk és meg is építettünk egy egyenáramú pályát. Sima mezei piko vonat, kaptuk, valakinek már nem kellett. Van néhány mozdony, köztük egy Taurus is ami szintén piko gyártmány. Nos ez a gép mivel sokkal újabb mint a többi mozdony, ennél fogva a belső berendezése is jóval modernebb, gondolok itt az ötpólusú motorra, digi előkészítés, stb. Lényeg, hogy ez a gép kb 5 voltos feszültségen megy a nekünk megfelelő tempóban. Viszont a többi régebbi mozdony, ezen a feszültségen épp, hogy mászik.
Arra gondoltam egy feszültség szabályzó kapcsolással a tauban lehetne orvosolni a dolgot. Odáig el is jutottam, hogy találtam egy TO220 nevű IC-t ami 5V 500mA paraméterekkel rendelkezik. Nincs valakinek erre valami olyan kapcsolása, ami befér a mozdonyba? Így a tau állandó sebességgel menne a trafó állástól függetlenül és ezáltal a másik mozdony sebességét tudnánk kb. szinkronizálni vele, az egyenletes futás biztosítására. 8-10 volt között tau barátunk már Railjet tempóban halad a pályán, ezért kellene egy ilyen megoldás.

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4014) jákob13 válasza YanezTTrain (#4013) üzenetére


jákob13
tag

Új beszerzés:

[ Szerkesztve ]

https://www.facebook.com/ModellvasutH0?ref=tn_tnmn

(#4015) Quasi_modo válasza jákob13 (#4014) üzenetére


Quasi_modo
nagyúr

Ez TT-s cucc ?

valami

(#4016) Batman2 válasza YanezTTrain (#4013) üzenetére


Batman2
őstag

Te az LM7805ös ICre gondolhattál.
Kapcsolása nagyon egyszerű: [link]

Többféle tokozásban létezik:[link]

Ennek megfelelően a terhelhetősége is eltérő.

Egy modellvasúti mozdony 250-300mAt igényel max., így min. az 500mAes verzióra van szükség, de szerintem a legolcsóbb és leggyakoribb a normál, 1A-es változat, viszont ez elég nagy méretű, valahol a burkolat alatt el kell helyezned s számolni kell vele, hogy a felesleges energiát hő formájában adja le a hűtőfülön keresztül, ami megolvaszthatja a mozdony műanyag alkatrészeit.
Viszont ha a motor csak 5V feszültséget kap, akkor lényegesen kevesebb az áram elvétele is, valahol olyan 50-100mA között lehet, de ezt nem tudom pontosan.
(10V bemenő fesz. és 100mA áram felvételnél 0,5W a fölös hő)

Javaslatom: tégy egy próbát egy egyszerű 1Aes verzióval a mozdonyba bekötve, de burkolat nélkül járatsd egy kicsit a mozdonyt, maximum feszültség (12V) mellett, majd nézd meg kézzel, hogy az IC hűtőfüle mennyire meleg !
Jó, ha a róba során az IC füle nem lóg nagyon ki, hanem kicsit eldugva van, hogy a menetszél ne tudja hűteni, ugyanis a burkolat alatt az nem lesz, így meglepetés lehet, ha mégis olvad a burkolat.

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#4017) Batman2 válasza jákob13 (#4014) üzenetére


Batman2
őstag

A gőzös BR35-ös ?

Üdv.

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#4018) jákob13 válasza Batman2 (#4017) üzenetére


jákob13
tag

BR52

https://www.facebook.com/ModellvasutH0?ref=tn_tnmn

(#4019) jákob13 válasza Quasi_modo (#4015) üzenetére


jákob13
tag

A gőzös (Br52) H0 a többi TT.

https://www.facebook.com/ModellvasutH0?ref=tn_tnmn

(#4020) YanezTTrain válasza Batman2 (#4016) üzenetére


YanezTTrain
tag

A bemeneti fesz, ami a fesszabályzóra megy az olyan 8 - 8,5V lesz, azon a feszültségen mennek kb. megfelelő sebességgel a régebbi mozdonyok. A taunak meg bőven elég az 5V fesz a normális sebességhez, ezt folyamatosan mérem, meg tesztelem is a dolgokat. Jelenleg találtam egy olyan fokozatot a trafón ahol nem éri utol a tau a másik mozdonyt, de csak centik kérdése.

A melegedés dolog szerintem megoldható. Alább egy kép a Taurus belsejéről. Szerintem a keretre fel lehet ragasztani az IC-t, ekkora marha vas simán elviszi a hőt és a mozdony kasznija sem károsodik.

PIKO TAURUS belseje. Ennyi hely van bármit beépíteni.

A másik ötlet amin gondolkodom, ezt valami régebbi modellvasutas könyvben olvastam, lehet a Linzbauer félében, hogy germánium diódákat teszek sorbakötve a motor elé a mozdonyon belül. Azokon állítólag diódánként 0.6 - 0.7V feszültség esik nyitó irányban. 3-4 kis üvegdióda sorbakapcsolva már komoly feszültség esést eredményezne. Persze ebből is dupla mennyiség kell, hogy mindkét irányba tudjon menni a mozdony. A kapcsolása a fesszabályzónak tényleg nem valami extra bonyolult.

[ Szerkesztve ]

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4021) YanezTTrain


YanezTTrain
tag

Kicsike, de ha teljesen elkészül nagyon izgalmas lesz. Egyelőre a kopasz deszkán száguldozott pár mozdony néhány kocsival, poénból még a 0e-s gőzöst is feltettem a pályára. Kicsit bengácska a sima H0-ás mozdonyok között.

[link]

A vonatok vezérlését szigetelt sínszakaszok és Veissmann relék és késleltető végzi. A jelzők is hamarosan felkerülnek, majd ha lesznek. :-)
Cél a látványosság, nyüzsgés, hadd szórakozzon a nép! Én meg ülhetek és sörözhetek, nem kell a trafót tekergetni naphosszat!

:DD :)) :DD :)) :DD :)) :DD :)) :DD

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4022) Mokush


Mokush
tag

Sziasztok!
1mm-es négyzet keresztmetszetű réz/műanyag "rudat" honnan lehetne beszerezni? :F
Előre is köszönöm!

(#4023) Quasi_modo válasza Mokush (#4022) üzenetére


Quasi_modo
nagyúr

Sínt akarsz csinálni?

valami

(#4024) Mokush válasza Quasi_modo (#4023) üzenetére


Mokush
tag

Szia!
Nem. Én nem vasutat építek, hanem harcjárműveket (1/35) és a folyamatban levő (át-)építéshez lenne rá szükségem. Azért Tőletek kérdezem, mert úgy tudom, leginkább Ti használtok ilyesmiket. :R

(#4025) YanezTTrain válasza Mokush (#4024) üzenetére


YanezTTrain
tag

Próbáld meg a Deák modellnél.
[link]
Itt az oldaluk elérése, ők csinálnak kiszériás réz modelleket, igen jó minőségben. Esetleg ők árulhatnak ilyeneket, vagy tudnak mondani valami okos ötletet a beszerzésre.

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4026) jákob13 válasza Mokush (#4022) üzenetére


jákob13
tag

http://www.bronzker.hu/sargarez_rudak_csovek

https://www.facebook.com/ModellvasutH0?ref=tn_tnmn

(#4027) YanezTTrain


YanezTTrain
tag

Crossflatt tároló állomás szolgálati épülete. Wordsworth modell railway oldalról letöltött makett. Kicsit még feljavítom evvel, avval, hogy ütősebb legyen.

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4028) Mokush válasza YanezTTrain (#4027) üzenetére


Mokush
tag

Köszönöm az ötleteket! :R

(#4029) mongi


mongi
senior tag

Üdv Hölgyek/Urak!

Én is 38 évesen élem a 2. gyerekkoromat :DD
Mint régi Ph!-s , de itt új kolléga jelentkezek be hozzátok, általatok már eddig is sok okossággal lettem gazdagabb. Eddig csak passzívan olvasgattam itt, de most reményeim szerint aktivizálom magam a TT méretarány vonalon. Régebben foglalkoztam komolyabban a vasút modellezésel, de időközben ez is annyit fejlődött (digitális technika), hogy biztos szükségem lesz a támogatásotokra.

Ezt előre is köszönöm :R

Bemutatkozásképp itt a weboldalam: Miniland-vasútmodell

Üdvözlettel
mongi

.......................................................................... Gondolj ide amit akarsz.

(#4030) Quasi_modo válasza mongi (#4029) üzenetére


Quasi_modo
nagyúr

élem a 2. gyerekkoromat
Akkor én 14 éves korom óta folyamatosan gyerek vagyok... :D

valami

(#4031) Batman2 válasza Quasi_modo (#4030) üzenetére


Batman2
őstag

Én szintúgy ! :)

Batman2 - Viva la Mercedes W123-200D 1979

(#4032) mongi válasza Batman2 (#4031) üzenetére


mongi
senior tag

Na jó, valójában én is 5 éves korom óta vagyok "fertőzött vírushordozó" :DDD

.......................................................................... Gondolj ide amit akarsz.

(#4033) jákob13


jákob13
tag

[Modellv. első rész TT terepasztal]

https://www.facebook.com/ModellvasutH0?ref=tn_tnmn

(#4034) Quasi_modo válasza jákob13 (#4033) üzenetére


Quasi_modo
nagyúr

Ez gondolom nem egy végleges pálya ugye?

valami

(#4035) jákob13 válasza Quasi_modo (#4034) üzenetére


jákob13
tag

De végleges!

https://www.facebook.com/ModellvasutH0?ref=tn_tnmn

(#4036) Quasi_modo válasza jákob13 (#4035) üzenetére


Quasi_modo
nagyúr

Ja bocs. Csak arra gondoltam, hogy ennyi helyen lehetne több is.
Nem egyforma az ízlésünk.

valami

(#4037) jákob13 válasza Quasi_modo (#4036) üzenetére


jákob13
tag

A kevesebb néha több!

https://www.facebook.com/ModellvasutH0?ref=tn_tnmn

(#4038) _seth_ válasza YanezTTrain (#4027) üzenetére


_seth_
veterán

Milyen papírra nyomtatod ezeket a kis épületeket?

Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Zalman N5 OF - DeepCool AK620 - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN

(#4039) YanezTTrain válasza _seth_ (#4038) üzenetére


YanezTTrain
tag

Üdv!

Legalább 180 grammosra, a kisebb épületeknél ebben az esetben nem kell plusz réteg papírt beragasztani belülre. A nagyobb épületeket lehet vékonyabb anyagra nyomni, és felragasztani őket 1mm vastag papírra. Utána a nyílászárókat egyszerre kivágni. Arra figyelni kell, hogy olyan ragasztót használj, ami nem oldja a festéket és el sem színezi, ha bekened a papírt vele. Pl. a Technokol megfelel a célnak, vagy Pritt, stb. Tapéta ragasztó nem javasolt, mert felhullámosítja a papírt.

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4040) YanezTTrain


YanezTTrain
tag

A leg újabb husi a csapatban. A mozdony az egyenáramos pályán közlekedik közlekedett már idáig is. A szerelvény LIMA gyártmány, a Rheingold expressz. Egyenáramos, vagyis két sínes kocsik, így bárhol tudnak közlekedni.

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4041) Quasi_modo válasza YanezTTrain (#4040) üzenetére


Quasi_modo
nagyúr

Szépek. Valami hasonló sort szeretnék majd én is, mondjuk egy BR 103-mal.

valami

(#4042) YanezTTrain válasza Quasi_modo (#4041) üzenetére


YanezTTrain
tag

Igen. Az eredetileg hozzá színezett géppel a DB-től. Olyat még nem sikerült beszereznem, sem AC Marklinben sem valamiféle DC-s változatot Azt nem tudom pl. LIMA csinált e 103-ast. Marklin igen és talán Fleischmannban láttam. Most régi gépekről beszélek természetesen, nem friss gyártásokról. Ha lesz lehetőség egy olyan beszerzésére, az kerül a szerelvény elé, a Taurus csak ideiglenes megoldás. ÖBB Tau mögé pedig 4-5 Ro-La jól nézne ki.

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4043) Aaron14


Aaron14
őstag

Sziasztok!

Roco gyártmányú alapkészletem van és pár kiegészítő hozzá. Segítenétek nekem, hol tudnám normális áron elpasszolni?

Sony KD-55XF9005 - MacBook Pro M1 Pro 14” - iPhone 15 Pro 128GB

(#4044) Quasi_modo válasza Aaron14 (#4043) üzenetére


Quasi_modo
nagyúr

[link] Itt esetleg ?

valami

(#4045) Aaron14 válasza Quasi_modo (#4044) üzenetére


Aaron14
őstag

Hálás köszönet! :R

Sony KD-55XF9005 - MacBook Pro M1 Pro 14” - iPhone 15 Pro 128GB

(#4046) pirosvilamos válasza Aaron14 (#4045) üzenetére


pirosvilamos
tag

De itt is feldobhatod :)

--pirosvillamos-- Creality Ender 3, C64, Amiga 500+, meg egy vacak laptop netre...

(#4047) YanezTTrain


YanezTTrain
tag

Egy videó a Marklin 50 euros startkészletes ICE szerelvényéről. Alapvetően gyerekjáték, de szerintem egy terepasztalon is megállja a helyét, a kidolgozását és a tudását tekintve. Persze, mivel távirányítós és a kerekek sem fémek, így hagyományos sínérintkezőkkel, vagy szigetelt sínekkel nem tud semmit vezérelni.

[link]

Viszont a többi vonattól függetlenül vezérelhető, két sávos, vagyis akár két szerlvény is lehet egy pályán.

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

(#4048) Quasi_modo válasza YanezTTrain (#4047) üzenetére


Quasi_modo
nagyúr

Hát azért ezt én nem tenném fel egy terepasztalra komolyabb cuccok közé.

valami

(#4049) hanzohattori válasza YanezTTrain (#4047) üzenetére


hanzohattori
csendes tag

Hali!

Van ezekből több fajta, a másik kódolású távirányítóval másik két szerelvényt lehet irányítani. A gyerekek imádják, ráadásul gyárilag a C vágánnyal adják.

(#4050) YanezTTrain válasza hanzohattori (#4049) üzenetére


YanezTTrain
tag

Egyet be is fogok próbálni, nem a DB-s ICE-t, van ebben TGV, Thalys, és Euro Star. Azokból valamelyiket.

A vasútmodellezés nem a kapkodós elmebetegek sportja...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.