- Fórumok
- Digitális fényképezés
- Canon EOS DSLR topic
- (kiemelt téma)
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
-
12100 - 12001
43024 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 04:50 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lackki
őstag
Sziasztok,
nem tudom hova kéne írni, de lehet ide jó lesz.
Ha vki most készül venni használt 7D-t, kérem nézze meg a szériaszámát, mert a hétvégén ellopták az enyémet.
Volt rajta egy EF-S 17-85mm f3.5-5.6 USM obi és Starblitz UV szűrő.
Gépen persze a nyakba akasztó is ott volt, de ha vki esetleg doboz nélkül venne, vagy más szériaszám van a dobozon mint a gépen és esetleg egyezik az enyémmel, kérem értesítsen telefonon vagy itt akár.Köszönöm
Canon EOS 7D s/n: 3814B035AA
Tel: +36/30-444-3942
-
adamka16
őstag
-
adamka16
őstag
-
cOxeR
Ármester
-
hemaka
nagyúr
Úgy csináltam egyébként, rommá nyomkodtam a gépet, de nem akarta. Aztán most látom a manualba, hogy vonalkás állásba kell tenni a gépet.

De, ha már felmerült, akkor valaki elmagyarázhatná, mi a különbség az On és a vonalka közt.

-
*Ropi*
félisten
-
csakb
őstag
-
hemaka
nagyúr
-
k1csi
senior tag
Vsz. nem tök ugyanaz.
Pl. Pana GH2 hátsó kijelzője 460k (ami azért rendesen elmarad a Canontól, G5-ben már jobb lett) viszont az EVF meg 1530k.
Az extra fogyasztás tényleg nem hiányzik.Tippem szerint az amit kontraszt AF-nek hívtak máshol már rég nem tisztán az volt, mert különben nem tudnának ezek a cuccok olyan piszok gyorsan fókuszálni. Jó fényviszonyoknál micro 4/3 pariban van a DSLR-el (követő módot leszámítva). Lehet, csak nem marketingelték így.
Ami videót néztem 650D videóról az nem volt túl meggyőző, olyan első generációs.Egyébként egyikünk váza sem lett rosszabb azzal amit mostanában jelentenek be. Viszont azt is megtudhattuk, hogy nagy fejlődésre nem kell számítani. Mintha Canonéknál megállt volna az idő, legalábbis lassabban járna...
Szenzorban meg ugye korábban felsoroltam 5 dolgot (laikusként, vsz. ennél több van) és 4 év alatt 1 lényeges fejlődési pontot tudtak felmutatni. -
kiskornel
addikt
Az EVF az ua. mint a hátsó panel, csak a vázba van rejtve és napfény mellett is tökéletesen látod. Ami nem tetszik rajt, hogy fogyaszt, és az EVF keresők egy részénél kihagyták a LiveView 10x nagyítás funkcióját. Nem vagyok pári Oly ügyben, remélem ott van ilyen. A Pentaprizmával elég jól lehet élességet ellenőrizni.
A Canon hybrid AF megoldása azért nem elhanyagolható. Mégsem kontraszt, hanem fázis-kontraszt alapú az AF, ami gyorsan és pontosan rángatja az AF rendszert, és a követés sem probléma vele. Gyakorlatilag akkor ua.-nak kell lennie, mint bármely DSLR-ben.
Ez viszont funkcióban sokat segít. Ha jól tudom a Nikon V1-nél is van fázis alapú.Ami hasznos funkicó lenne, az az előrögzítés. Úgy nem maradnál le a pillanatról, hisz már a gombnyomás előtt is folyamatosan rögzítene.
-
*Ropi*
félisten
-
Morgal
aktív tag
-
*Ropi*
félisten
-
k1csi
senior tag
Annyit még hozzátennék, hogy elnézve az elmúlt kb. negyedévszázad fejlődését félvezető (a szenzor is egy félvezető) és optikai fronton én mindent amit lehet csak a félvezetőbe zsúfolnék (filléres tétel kis méreteben darabonként) és az optikát amilyennyire csak lehet próbálnám egyszerűsíteni (piszok drága jól csinálni).
Ha ennek az ára a bázistávolság csökkentése (tükör elhagyása), akkor azt.Ezért sajnálom Canonosként, hogy a Canon ennyire hanyagolja a szenzorfejlesztést.
*Ropi*
Az elektronikus keresőben pont ugyanúgy stabilizált a kép (csak nagyobb ill. világosabb vetekszik a legnagyobb FF keresőkkel).Az Oly E-M5 szenzorstabija meg simán 4.5-5 Fé-et tud. Én speciel nagyon kevés Canon üveget ismerek ami ezt meg tudja közelíteni (azt is csak telében).
A nagyteléket leszámítva a Oly E-M5 egy új korszak kezdetét mutatta be.
Gondolom a Canonnál mikor megnézték összecsinálták magukat és úgy érezték, hogy rögtön a hét első napján be kell valamit jelentsenek.Ami igaz volt még alig csak egy éve, egyáltalán nem igaz ma. Ha a Canon taktikája nem bukik be az csak annak lesz köszönhető, hogy az emberek agyában sokkal nehezebben mennek keresztül a változások mint a valóságban.
Tavaly még igaz volt, idén már nem.
És ugye ami igaz az E-M5-re ma, az lehet nagyon sokmindenre igaz lehet 1 éven belül. -
*Ropi*
félisten
-
kiskornel
addikt
Ha jósolnom kellene, akkor nem a Full-Frame eszközöké lesz a jövő. Ha valaki ismeri a fizikát, akkor tudja, hogy nem ebbe kellene a pénzt fektetni, hanem a kisebb, fényerősebb rendszerekbe. A kisméretű szenzoroknak utol kellene érniük az optikát.
És hogy miért írom ezt: a kis szenzorhoz kisebb optika is elég. Kisebb optikát sokkal könnyebb kicsiszolni megfelelő minőségűre, könnyebb csökkenteni az aberrációjukat. Magyarul: ha annyi pénzt és időt és energiát fektetnének egy kis kompakt optika kicsiszolásába, mint egy FF obiéba, akkor bizony sokkal nagyobb minőséget lehet elérni vetített képbe. De ehhez nem elég jó a kisméretű szenzor. Tehát azt kellene erőltetni.
Ha valaki ezen átrágja magát, akkor megérti a fentieket: [link]
A kis valós gyújtótávnak nagyon-nagyon sok előnye van, ami nincs kihasználva...(#12084) k1csi: igaz. A DSLR nem nyaralás kategória. Itt tévednek el az emberek. Szinte csak tudatos fényképezésre lehet használni, előre beállított kompozíciókra stb. Nyaralásra kompakt gépek ajánlottak.
-
k1csi
senior tag
Miért akarnád a teljes obiparkot is MILC-re?
Nyaralásnál tip. 1-2 obit használok. Ha nagyon ambiciózus vagy akkor is elég 3-4 obi (ami még mindig kijön egy komolyabb FF obi árából).Ez hobbistáknak lett kitalálva nem pro felhasználásra (nálam: nem pro nem ebből él, max. alkalmi jövedelme származik ebből vagy az sem azaz tisztán hobbi).
Hobbi célra nyűg a sok nehéz, nagy és értékes cucc (utóbbiban van kivétel a jobb MILC cuccok sem olcsók), utazáshoz/kiránduláshoz meg kifejezetten hátrányos. Ott ahol nem a fotózás a cél, a fotózás inkább csak az emlékek megörökítése.
Akik kittobival vaku nélkül használják a DSLR-t kb. ugyanazt MILC-el is megkaphatják ma már, jobb fixekkel meg többet is. Persze még nagyon él mindenkiben, hogy csak a DSLR lehet jó. Igen ez igaz volt néhány évvel ezelőtt, APS-C viszonylatban nem igaz ma már.
kiskornel
Igen igazad van én az elvi lehetőséget mondtam. Viszont ma már nagyon jók a bevonatok is, nézd meg egy jobb szűrő (pl. Hoya HD) sok kilences %-ban fényáteresztő. -
Morgal
aktív tag
Hát én nem tudom mi lesz ebből a helyzetből, de ez a MILC nagyon fejlődik. Szerintem a Canon ezt csak ilyen fun cuccnak szánta, ha nagyon érdekelné ez a MILC piac már rég elkezdte volna a fejlesztését és nem engedte volna, hogy a Panasonic meg az Olympus így elhúzzon. Szerintem simán megvan a pénze csak a DSLR gépekből is. Én személy szerint nem tudom komolyan venni ezeket a MILC-es gépeket, valahogy olyan játéknak tűnik egy DSLR-hez képest, bármennyire is istenítik meg csinálnak 5 millió tesztet

Egyébként ez a szenzor stabi érdekes dolog, pl a Pentax gépekben már mióta benne van, meg még egy csomó dolog...mégsem elterjedt márka. Egy kezemen meg tudom számolni hány Pentax-ossal találkoztam életemben, pedig a K5 az egy elég meggyőző gép a középformátumú gépüket nem is említve.
-
csakb
őstag
-
kiskornel
addikt
"nem is f/2.8, hanem f/2.5 lenne" - nem vagyok nagyravágyó, ha nagyon igazsághűek szeretnénk lenn, akkor az f2,8-at se érné el. Sajnos lencsetagokat kellene betenni, amik kivétel nélkül mindig csökkentenék a fényerőt. Persze a vetitett képkör átalakításával meg növelnék.
Abban igazad lehet, hogy univerzális cuccot nem valószínű, hogy lehet készíteni.
-
*Ropi*
félisten
-
k1csi
senior tag
Jó lenne, csak gondolom nem a Canonnak.
Egyébként ennek a fordítottja elég gyakran használt, ahol EF-S UWA obira tesznek pl. 1.4 TC-t, hogy (majdnem) kirajzolja a FF képkört. Csak ugye ebben az irányban még fényerőtlenebb lesz az obi.
Amit írtál meg nem is f/2.8, hanem f/2.5 lenne mert ugye 1 1/3 Fé a konverzió a FF APS-C között....Viszont MILC esetében a csökkent bázistávolság miatt érdemes dedikált obit használni mert kevesebb optikai elemmel (egyszerűbb felépítéssel) elérhető ugyanaz. Szóval nemcsak a fényerő a különbség.
-
Dr V
őstag
Azért azt ne felejtsd, h anno a canonn csinált néhány fd-ef adaptert a sportfotósok, újságok, stb számára, h ne kelljen a teljes objektívparkot egybe cserélni... Gondolom annak az aadapternek a minősége sokunk számára jó lenne
Szal ha rendesen meg lenne csinálva az adapter az nem rontaná látványosan a képminőséget, viszont amit fényerőben nyernénk, megérné az adapterezés.
Inkább nem is kezdek el játszani a gondolattal, h milyen jó lenne egy 24-70 f2.8 növelt fényerővel... -
csakb
őstag
Szerintem azért nem csinálta ezt meg senki, mert egy objektív sokkal bonyolultabb optikai rendszer annál, hogy egy utólag betoldott lencsetag ne befolyásolná a nehezen megtervezett képalkotást. Tutira nem lehetne olyan fókuszreduktort építeni, ami általánosan, minden obival aberrációmentes képet tudna nyújtani bármilyen helyzetben. L. Nikon-M42 problémák.
-
kiskornel
addikt
Sose értettem, hogy miért nem csinálták még meg a Full-Frame / APSC konvertert. Múltkor elbeszélgettem egy optikussal, és azt mondta, hogy az objektívek végére kellene egy lencsetagot illeszteni és a vetitett képkör máris csak APS-C lenne. Vagyis a Full-Frame vetietett kör összes fénye APS-C képkörre kerülne. Így az F4-es Full-Frame-s obi F2,8 lenne APS-C-n.
A MILC-eknél meg még van hely a konverternek is a kinyúló konverter miatt.
Ha lehet hinni a híreszteléseknek, így van megolva pl a Voigtländer obik, 4/3-as rendszeren a nagy fényerő. Át van alakítva a Full-Frame-s obi...
-
k1csi
senior tag
-
cOxeR
Ármester
-
k1csi
senior tag
-
*Ropi*
félisten
-
k1csi
senior tag
A Canon kénytelen volt lépni mert ázsiában az utóbbi időben minden ebben a szegmensben történő növekedés a MILC-ből származik (DSLR stagnál), viszont abban tökéletesen igazad van, hogy a szenzor környékén már vagy 4 éve fotós szempontból szinte semmit nem fejlesztett a Canon (OK, a 5DmkIII is megkapta a mikrolencséket...).
A poén az, hogy ez pont a MILC-el való versenyképességét is nagyon beárnyékolja (akárcsak, hogy nincs elég dedikált EF-S fix). Ezekre gondolok amire másoknál patent vagy létező megoldás van:
- Hatékonyabb színszétválasztás a Bayer szűrő helyett (féligáteresztő színszétválasztó tükör vagy pl. prizma)
- Szenzorstabi (ami régi fixekre is menne és Oly E-M5-nél lekörözte az obi stabit)
- Szenzorba épített érzékenységcsökkentés (kvázi ND szűrő)
- Gyors szenzorkiolvasás (ez elsősorban videóra kell, de a kontraszt AF lelke is, ha már nyitnak a tükörnélküli rendszerek felé)
- Pixel binning (Pl. tippem szerint ezért lehet kevés fényben a Pana GH2 annyira jó videóban)Persze lehet, hogy a név meg a tömegük elég ahhoz, hogy eladják amit eddig felmutattak bármennyire kevés is az viszont a bukás szaga nagyon a levegőben van most a Canonnál.
A micro 4/3-ra ma ennyi dedikált obi van:
http://www.four-thirds.org/en/microft/lens_chart.htmlEhhez képest most bejelentettek kettőt meg lehet adapterezni. Jó pénzért, olyan nagy obikat ami pont a megoldás lényegét rontja el és ki tudja ezek az adapterezett cuccok mennyire alkalmasak a hibrid/kontraszt AF-re.
-
*Ropi*
félisten
-
whitezo88
nagyúr
-
kiskornel
addikt
Már most van egy jóslatom: ezzel bukni fognak, nem is kicsit. Lehet az egész cég rámegy... amúgy is letette a zászlót a DSLR videózás mellett, a fényképezés hátrányára, mert az érzékelőkön kellene fejleszteni, de nem kicsit.
És a vieózásban is lemaradtak. Ha csak nem lesz valami nagyon-nagyon nagy ötlettel qurva jó ez a MILC...
-
*Ropi*
félisten
-
cOxeR
Ármester
-
*Ropi*
félisten
-
csakb
őstag
-
hemaka
nagyúr
-
*Ropi*
félisten
-
Dictator^
veterán
highlight tone priorityt érdemes használni?
minden ilyen beállíás nálam ki van lőve.
-
Zozzer888
addikt
-
*Ropi*
félisten
-
Zozzer888
addikt
Más: Ma megnéztem az 1100D-t, szerintem egyáltalán nem olyan vészes ahogy itt sokan mondják.Fogásra simán jó , és gumírozott a markolat,még hátulra a gombokhoz is jutott a gumiból.
Viszont nekem a gombok elrendezése annyira nem jött be, fura volt az 1000D után...de ez már csak megszokás kérdése.
-
Zozzer888
addikt
-
adamka16
őstag
-
zolka78
senior tag
NIncs ezzel a géppel semmi baj. Nem igazán a témának megfelelően használod a gépet, és nem a létrehozni kívánt végeredményhez szükséges beállításokat alkalmazod, ennyi. De ezt már mások is felvetették. Az első képen túl tág a rekesz éjszakai képhez, főleg, hogy nagyobb mélység élességet akarsz. A második képen nem feltétlenül kell f/22, kevesebb is elég. És felejtsd el a pixel kukkolást.
-
bszotak
tag
-
Zozzer888
addikt
-
*Ropi*
félisten
Av (Awesome) módban használd a gépet, akkor gyönyörű képeid lesznek!

-
bszotak
tag
Azért nem azok a záridők a jellemzőek, az 1/40 f/10-nél volt és AV-n. Az igaz, hogy P-n készül a képek többsége, de általában olyan olyan fényviszonyok között, hogy bőven 1/100 felett legyen a záridő (cserébe persze f/3.5 a blende, P-nek hála). Egyéb esetben van állvány

-
Zozzer888
addikt
-
bszotak
tag
Először is köszönöm a sok észrevételt, tanácsot

Lőttem még 3 tesztképet (jpg+RAW), fák továbbra is vannak ("sajnos" mindenhol a környéken
).
Továbbra is a kit obi a gépen, enyhén napos időben készültek, minden beállítást gyárira állítottam, egyedül a fókuszhoz nyúltam (fixen középen), és ahogy javasoltátok a fehéregyensúlyhoz (napfény, 5200K).Az első kép 18mm-en készült P módban, f/6.3.
A második blende előválasztással, f/10-el, tovább nem mertem tolni, 1/40s lett a záridő.
A harmadik 55mm-en, szintén P módban. -
Digital
addikt
Lombkorona Mondjuk ez sem az igazi, tényleg ilyen nehéz leveleket fotózni?

-
Digital
addikt
-
adamka16
őstag
Csupán a kolléga reakciójára reagáltam, "Egy 500D-től többet várnék!"
Ergó, nem csak a váztól függ a kép, hanem obitól, fotóstól. De itt szerintem is bemozdulás lesz a ludas, meg egy lombkoronát lefotózni, amúgy sem túl reprezentatív... ebből nem lehet eldönteni, hogy rossz-e a gép vagy sem. Véleményem szerint nincs gond azzal a vázzal. -
Zozzer888
addikt
-
*Ropi*
félisten
-
kiskornel
addikt
Úgy általánosságban ez igaz, de témától függ az egész. Pl. Fattyú hidas képén csak a lámpák égnek be. Mi van, ha fordított a helyzet, és nagy dinamikájú a kép, és a fele kiégne. Ha WEB-re vagy HD1080-ra fényképezek, akko inkább alálövök, és utólag húzom fel. Persze én is csak azt a fél, 2/3Fé-t...
-
kiskornel
addikt
A fókusz a fák koronáján van. Mélységélesség miatt az előtérben levő tárgyak homályosak, ez természetes. 18mm-en a mélységélességbe ugyan sok befér, de 100%-os nézethez sokat kell rajt élesíteni. Főleg, ha tág rekeszt használsz. Az F3,5 mint tág rekesz 100%-os nézetbe produkálhat némi lágyságot... az 1/15s-os záridő kézből nem elfogadható. Ha valaki pixelkukkolni akar, akkor ez még IS mellett is legyen egy 1/30s. (most jönnek majd az én így kitartottam című megjegyzések, de most egy kezdőnek magyarázzuk a dolgot, aki pixelkukkolni akar.).
Amit tehetsz:
- Állványt használsz és lerekeszeled F8 környékére a gépet. Időzítő vagy távkioldó használata javallott. Ha állványon van, kikapcsolod az IS-t.
- A témához állítod be a fényképezőt. Záridő olyan legyen, amit kitarthatsz és nem mozdul be a téma sem.
- P módot elfelejted. Av és a Tv a te barátod.
- Megismerkedsz a mélységélesség fogalmával, és a témára fókuszálsz.
- válassz kisebb Megapixel beállítást.A mélységélesség kalkulátorok által kiadott értékek 15MPx esetében kb. 50%-os nagyításra vonatkoznak. Ha 100%-ba szeretnél tutti éles képeket, ahhoz érteni kell nagyon a géphez és az utómunkához. Sry, de ez a DSLR kategória.
Nagyon rossz tesztfotót készítettél, mert itt a mélységélességtől elkezdve a bemozdulásig minden lehetséges. Napos helyen kellett volna, valami statikus témát, 18mm-en 10m-re és 2-3m-en belül legyen az elvárt élesség...
-
*Ropi*
félisten
-
csakb
őstag
-
fattyu
veterán
én arra gondoltam hogy canon szenzorok iszonyat hamar zajosodnak ha felfele kezded húzni. Vagyis ha mégis jó lett volna az expó és magas isóra még utómunka során ráhúzol akkor az már nagyon szétesik.
Azt az egy harmadot simán vissza lehet húzni a kiégésből de akár nem harmadot hanem egészet is.
Az árnyékos részeken viszont ha még emelni kell...
Magas isoót alapvetően koncepció szerűen +1/3-2/3ad expóval lövök. Utómunka során azt visszahúzva sokkal jobb a zaj helyzet mintha eredetileg helyesen lőtted volna.
pl ez is így készült.
Ez meg az egész
-
csakb
őstag
Lehet, hogy nekem rossz az ízlésem, de a Canon vázak szeretnek kicsit túlexponálni, csak ezért javaslom. Ha meg rekeszel az ember, akkor nem árt, ha hagyja a váznak az ISO-t emelni, ha úgy érzi. Persze ha ez az 500D-nél azt jelenti, hogy akkor ha kell, ha nem, 1600-ra tolja, akkor nem szóltam semmit.
-
fattyu
veterán
-
csakb
őstag
Na, szóval én a következőket javaslom, ha mindenképp JPG-nél maradtok:
- A WB ne legyen AUTO, ha egy mód van rá. Napfényben napfény, árnyékban árnyékos, borult időben borult stb. Esetleg ha melegebb színeket szeretnétek, akkor napfényben is mehet árnyékos WB stb. Bonyolult esetben egy fehér papírzsebkendőn be lehet lőni egyedi WB-t.
- Szerintem -1/3 EV exp.korrekció hasznos lehet az esetek nagy részében.
- P módot elfelejteni (--> Av), a kitobi miatt rekeszelni amennyire csak lehet, és ha a téma is megengedi (nem kell szűk mélységélesség). Szerintem általános esetben nyugodtan lehet f/8 környékén lődözni, az ISO meg mehet auto 1600-ig. Vagy 800-ig.
- Kontrasztot, telítettséget, élesítést pár tesztképen saját ízléshez belőni, de ezt ne az LCD-n, hanem nagy monitoron ellenőrizzétek.Esetleg néha RAW+JPG-ben is lehet lőni, és utólag a gyári DPP-vel meg lehet masszírozni a RAW-kat. Ebből kiderül, hogy esetleg mit kell még adjusztálni a JPG beállításokon, hogy az nektek jó legyen. Aztán előbb-utóbb teljesen rászoktok a RAW-ra.

-
csakb
őstag
-
Dictator^
veterán
-
csakb
őstag
-
csakb
őstag
Szerintem hasznos volt ez is, de csinálj még majd teszteket.
Több szerencsétlen dolog is van a képpel. Egyrészt kissé túlexponált, másrészt az automatikus fehéregyensúly megbolondult a sok zöldtől, részben ezért pocsékok a színek.
Ha jól látom az EXIF-ből, a kontrasztot és a szaturációt felhúztad egy kicsit, de az nem volt sok hatással. A Tone curve Standard. Esetleg ezt lehetne állítani valami teltebbre (nem tudom, hogy Canonnál hogy hívják az opciót, majd kisegítenek). Úgy globalice az sem tesz túl jót a képnek, hogy a program módban legtágabb rekeszt állított be a gép. Nyilván kevés volt a fény, mert még így is 1/15 sec az expó ISO200-on.
RAW-ból ezt hoztam ki:
A WB-t átállítottam árnyékosra (ezzel neked is játszani kell, mert ha túl sok van egy adott színből, akkor megbolondulhat az automatika), kicsit játszadoztam a görbékkel, kapott egy csipetnyi szaturációt és élesítést, valamint lencsekorrekciót (torzítás és vignettálás).
Ez volt a gép által kiköpött JPG:
-
Dictator^
veterán
-
adamka16
őstag
-
Digital
addikt
-
Dictator^
veterán
Ez estefele készült?
Lőnél egy képet valakinek az arcáról? P módot nem igen használtam, ha az ISOt is a gép állítja ilyenkor, akkor vicc, hogy ennyi jött ki, ha viszont te, akkor megvan miért mozdult be a kép. (és igen, kontraszt szegény a kép, de az orvosolható (bizonyos mértékben)).
1/15ös zárídő sem segít a képen, fokusz középre ment, gondolom direkt arra is ment volna.
Megnéznék azért mégegy képet.Egyelőre nem mondanám, hogy gond van a géppel.
-
adamka16
őstag
-
Zozzer888
addikt
-
Digital
addikt
-
bszotak
tag
Köszi! Olyat kerestem volna, ahonnan közvetlenül be tudom linkelni, de jó lesz ez is, már úgyis feladtam a keresést

Végül akkor ide mentettem fel egy zip-ben a jpg+RAW párost:
18-55-ös kit obival készült a kép, túl jó témát nem találtam sajnos így este, holnap még készíthetek teszt képeket, ha ezekből nem derül ki sok hasznos dolog.
(P mód, középre állított fókuszpont, 18mm, 1/16s, f/3.5, ISO 200)Várom a véleményeket

-
radi8tor
MODERÁTOR
-
bszotak
tag
Tudna valaki ajánlani egy oldalt, ahova a RAW file-t fel tudnám tölteni, mert eddig semmi sem fogadja be
Köszi -
*Ropi*
félisten
Első körben vezesd rá a hölgyet, hogy tudatosan fotózzon: nagyságrendileg csökkenni fog az általa elkattintott képek száma ha figyel rá, hogy csak az értékes képeket fotózza meg.

"Illetve még az lenne a kérdésem, hogy mitől lehet, hogy a Nikon szintén jpeg képei annyival jobbak?"
A titok nyitja az AA (Anti Aliasing) szűrő, ami a moarét csökkenti a szenzorok előtt. A Nikoné gyengébb, ezért jobban moarézik, viszont élesebbek és részletgazdagabbak a vázból kieső képei, a Canoné szűrője erősebb - emiatt kevésbé moarézik, viszont alapon lágyabbak, mosottabbak a képei. Lightroomban 3 kattintás helyretenni.

-
zolka78
senior tag
Nekem is 500D-m van, ugyan ez nem egy komolyabb gép, de még is csak FÉNYKÉPEZŐGÉP. Az az fényképezni kell vele. Vagy is neked kell megcsinálni a képet nem a masinának. Maga a gép csak egy eszköz, hogy mi jön ki belőle az leginkább rajtad múlik, ez nem a Canon hibája. MOst, hogy egy képet ki hogy csinál meg az megint csak egy más kérdés. Én is sokáig használtam a kitobival, lehet vele szép képeket csinálni vele. Sőt, most sincs csúcs minőségű objektívem, még is elvagyok. Az tény, hogy jpg képet nem igazán jót ad ki magából.
-
csakb
őstag
"Mindenesetre kíváncsian várom, hogy teszt képeket készíthessünk RAW-ban, majd töltök fel belőlük."
Ha már tudatosan készítetek tesztképeket, akkor légyszi RAW+JPG-ben, hogy aztán majd össze lehessen vetni a vázból kihulló JPG-t (ami nem tetszik) az utómunkázott RAW-val.
-
csakb
őstag
A leírtak alapján nem a gép a szűk keresztmetszet, hanem aki használja. Ki kell jönni a P módból, tanulni kell egy kicsit, és sok 100 kép helyett pár jót kell készíteni, meg rászánni az időt az utómunkára. Ha ezt nem tudja/akarja elfogadni a hölgy, akkor mondhat itt bárki bármit. Lecserélheti a Canonját Nikonra, vagy Leicára, attól nem lesznek jobbak a képek.
De azért várjuk a példafotókat is.
-
k1csi
senior tag
Dobj már fel valahova néhány képet.
Nekem ugyan 550D-m van, de elég használható fotókat csinált még a kittobival is (18-55 IS, a nem IS-es 18-55 meg a megazoomok felejtősek, nem tudják kiszolgálni a szenzort; Sigma megazoomot meg alapból fentartással kezelnék).
Jobb obival megtáltosodik.
A Digic IV-ben lehet nem a legjobb JPG motor van, de a mai napig RAW+JPG-ben használom. A legtöbbször a JPG is elég jó, a RAW-t csak akkor használom, ha tényleg kell.
Hobbi célra több mint jó az a JPG. -
copass
veterán
-
bszotak
tag
Igazából P-ben van leginkább használva a gép, ott is fixen középre állítva a fókusz. Az élesnek szánt rész jó helyen is van, csak a kívánt eredmény nem az igazi.
A nyitott rekesz mondjuk biztosan nem segít, mert természetesen alapból a legnagyobbat választja a gép, ha a fényviszonyok engedik.Csak az szomorít el picit, hogy valóban lehetséges, hogy egy ilyen nagy gyártó, mint a Canon olyan jpg motort épít a gépeibe, ami minőségben egy hobbi fotós számára is észrevehetően hagy kívánni valót maga után? Mert szerintem nagyon sokan vannak -mint pl. a barátnőm (nem is örült a RAW-ot hallva
- akik nem tudnak vagy akarnak utómunkázni...Mindenesetre kíváncsian várom, hogy teszt képeket készíthessünk RAW-ban, majd töltök fel belőlük.
-
zolka78
senior tag
Feltételezem az írásod alapján, hogy a fő mód a teljesen automata. Innen kiindulva az is lehet, hogy az élesség probléma abból adódik, hogy a gép nem oda állítja a fókuszt ahova gondoljátok, hiszen maga választja. Ráadásul ha szélső pontra esik a választása, akkor könnyen téveszthet is. Ráadásul ezek az üvegek azért még lágyak is nyitott rekeszen, ha esetleg a gép még pluszban ezt is nyomja az adott helyzetben. A Canon jpg motort meg felejtsd el.
-
copass
veterán
-
zgospel
őstag
A memóriakártya legyen a legkissebb gond, egy 16 gigásra bőven felfér ~600 kép raw-ban. Ja és tanítsd meg utómunkázni
Nem nagy vasziszdasz LR-ben tologatni a csúszkákat ő is tudja. Esetleg csinálhat(sz) egy presetet amiben alap élesítés, kis kontraszt, kis vibrance van és akkor azt rá tudja tenni egyszerre az összes képre onnantól meg már csak 3 klikk és megvan a jpeg. 
-
bszotak
tag
-
Dictator^
veterán
-
bszotak
tag
Első körben arra gyanakodtunk, hogy a 18-55-es obi nem az igazi (pedig tesztekben dicsérték), de azóta ezt cáfoltuk. Viszont azzal sem láttunk minőségi különbséget...
A picture style menüt megnézzük, bár emlékeim szerint ott is próbáltunk már javítani a képeket, de hátha még lenne mit.
Köszönöm az ötleteket!
-
bszotak
tag
Valóban ki kellene próbálni a RAW-ot, ezt már többen ajánlották, mindenképpen megnézzük.
Hosszú távú megoldásnak viszont azért nem igazán lenne jó ez, mert a gép egy hölgyé, aki bár hobbi szinten szeret fotózni, így is több száz képet csinál egy-egy alkalommal, RAW-al viszont villámgyorsan beterítené a memória kártyát ill. a winchestereket, nem beszélve hogy utómunka tuti rám hárulna, ami...

Illetve még az lenne a kérdésem, hogy mitől lehet, hogy a Nikon szintén jpeg képei annyival jobbak?
-
Monya78
veterán
Ha ennyire ragaszkodtok a Jpg-hez, akkor minőségileg a legjobbra állítod, majd a picture style menüben adsz pluszban élességet, kontrasztot.
Gyári kit obival 18-55 IS -el, jobb képet kellene kapnotok mint a Sigma 18-200-al.
Vagy ki kellene próbálni a raw-ot, és akár a gyári szoftverével konvertáltok jpg-et...
-
zgospel
őstag
A kérdésedben benne is van a válasz: fotózz RAW-ban, sokkal jobb minőségű képet fogsz kapni még akkor is, ha nem utómunkázol rajta, csak "előhívod"
Egyébként a 18-200-as és hasonló átfogású objektívekkel kevésbé éles képeket fogsz elérni, mint kisebb átfogásúakkal, szóval az utólagos élesítés erősen javallott. -
bszotak
tag
Sziasztok,
adott egy Canon EOS 500D, és az a gond vele, hogy láthatóan nem szépek a képei. Tudom, ez elég szubjektív dolog, de bármelyik módban (jpeg-ben, RAW-ot nem próbáltuk) fotózunk, nem túl éles, nem igazán részletgazdag, és nem is túl kontrasztosak a képek.
Összehasonlítva az én Nikon D40-emmel eléggé szembetűnő a minőségi különbség (mindkettő a gyári 18-55-ös kit obival), pedig jóval régebbi darab a Nikon.
Lett próbálva komolyabb Canon objektívvel is, jelenleg egy Sigma 18-200-as van a gépen, de a probléma továbbra is fenn áll.
Szoftverfrissítés is megvolt, nem segített sajnos.Szerintetek valami gond lehet vele? Mert nem igazán hiszem, hogy ez a típus csak "ennyit tud"... Sajnos garancia már nincsen rá, ettől függetlenül érdemes lenne elvinni szervizbe? Lehet olyan hiba, ami ezt okozhatja, és ésszerű keretek között javítható?
Köszönök minden ötletet a gép tulaja nevében is

-
*Ropi*
félisten
Ja és a telefonszám alapján vigyázz az eladóval: nepper, aki mindent megtesz azért, hogy eladja a portékáját, nem feltétlenül kell neki mindent elhinni.
Már volt szerencsém hozzá évekkel ezelőtt: a Kenko közgyűrűsorból Soligor lett, mire odaértem...Meg mások is mondták, hogy voltak problémáik vele. Szóval csak ésszel! 
-
Villy
tag
-
*Ropi*
félisten
A Fresnel lencse és a cső ne legyen barna / szürke / fekete foltos, a mechanika ne lötyögjön és HSS-ben legyen rajta a képen! Ha HSS-ben kihagy, az a cső haldoklásának egyik jele: onnantól kezdhetsz csőre gyűjteni (25k a Camera Kft.-nél)...
Ha a vakutalpon az érintkezők gömbölyűek, akkor az még első szériás 580EX II, kontakthibára hajlamos portréállásban. A hegyes érintkezőjű az újabb (második szériás), az már nem annyira érzékeny a váz álló helyzetére. Elemtartót csekkold, hogy nem-e folyt bele valami, mert az elég alattomos tud lenni: lassan marja szét a belsejét. 
Új hozzászólás Aktív témák
-
12100 - 12001
43024 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 13901 13900 - 13801 13800 - 13701 13700 - 13601 13600 - 13501 13500 - 13401 13400 - 13301 13300 - 13201 13200 - 13101 13100 - 13001 13000 - 12901 12900 - 12801 12800 - 12701 12700 - 12601 12600 - 12501 12500 - 12401 12400 - 12301 12300 - 12201 12200 - 12101 12100 - 12001 12000 - 11901 11900 - 11801 11800 - 11701 11700 - 11601 11600 - 11501 11500 - 11401 11400 - 11301 11300 - 11201 11200 - 11101 11100 - 11001 11000 - 10901 10900 - 10801 10800 - 10701 10700 - 10601 10600 - 10501 10500 - 10401 10400 - 10301 10300 - 10201 10200 - 10101 10100 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Hirdetés
- Dell Precision 7810 TOWER,E5-2670 v3 (12/24) 16GB DDR4,256GB SSD,QUADRO M4000 8GB VGA,WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Akár Részletfizetés 0% THM ÚJ AMD RYZEN AM5 processzorok 3 év garanciával 27% áfaval
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z270M i7 7700 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman S2 TG ADATA 650W
- 274 - Lenovo Legion Pro 5 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti
- Eladó Dell Latitude 7440 Új állapotban i7-1365U 32 GB DDR5 RAM 1TB SSD Dell pro support garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest