Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pengwin
addikt
válasz Gary_93 #34875 üzenetére
ha jól látom ezek közül csak az Intelre van 5 év garancia, szóval én mindenképp azt venném.
Én is most vettem 2db 128 GB-s ADATA SP920-at (notiba+PC-be), én is inkább költöttem kis extrát a (remélhetőleg tényleg) 5 év garanciáért cserébe. Szóval nem csak a te micsodáddal verem a csalánt[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
Szervusztok!
Berendeltem egy 2,5"-es, 960GB-os Kingston UV500-at a Bluechiptől, ~53.300 Forintért.Ha megjön akkor kinyomozom, hogy lehet-e rá érvényesíteni az 5 év garanciát, mert a boltban csak 3 évet írtak rá. Mondjuk még 3 év garanciával is ajándék lenne ennyiért...
Elvileg van benne DRAM cache, 3D TLC NAND-dal dolgozik és támogatja az OPAL 2-t.
A 4K write IOPS értéke nem túl acélos, de szerintem általános felhasználásra, gépnémításra tökéletes lesz.A mostani WD Blue WD5000AAKX merevlemezem nagyon hangos, azt cserélem SSD-re.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
Ezt szerintem nekem akartad válaszként írni.
Ezeket én is tudom, megtaláltam a datasheet-et, a kérdés a már korábban is említett szürkeimportos trükközés.480TB szerintem irtózatosan sok, annyit nem 5 év alatt fogok rá írni.
Majd sorozatszám alapján ellenőrzöm átvétel után a Kingstonnál, hogy tényleg 5 év a garancia.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
Ez a regisztráció sem egy ilyen csodamegoldás: az ADATA-nál lehetett regisztrálni SSD-t plusz garanciáért cserébe, de simán elképzelhető, hogy a vásárlást igazoló papirokkal lehet garanciáztatni más gyártóknál, regisztráció nélkül.
A Kingstonnál lehet sorszám alapján ellenőrizni a garanciát, majd azt megcsinálom, amint a kezeim közé kerül (1-2 munkanap).
53 ezerért szerintem még 3 év jótállással együtt is jó vétel egy ~1 TB-os SSD, a legolcsóbb boltilag is 5 év garanciával rendelkező példányok (Crucial MX500 2,5" és m.2) 72-74 ezer forintba kerültek. Persze megkapod máshol 65 körül is a 2,5"-est, de csak 3 év garanciával.
A WD Blue 3D NAND sorozatára is elvileg 5 év garancia járna, de azt se adja meg egyik magyar bolt sem, pedig ha megadják akkor az a maga 62-65 ezer körüli árával jobb vétel lett volna a Kingstonnál.(#47012) mouzrr
Az ADATA SSD-ket lehet a gyártónál regisztrálni, legfeljebb elintézed velük a garanciát.
Nálunk két ilyen SP920 128GB teljesít szolgálatot már 2 éve, és nagyon jók.
A PCLand-nál egyébként 5 év a garanciája, igaz ott már majdnem 18 ezerbe kerül.Bezzeg a noname Neo Forza 240GB-t lehet kapni 16 ezerért 5 év garanciával... fenomenálisak ezek a magyar kiskereskedések és importőrök...
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz Chrakatoa #46993 üzenetére
Igen, rakhatsz mind a két foglalatba M.2 SATA és PCIe szabványú SSD-t is. A kompatibilitást lehet ellenőrizni az alaplap Support/Storage QVL fülén, de nem lesz ott minden kompatibilis PCIe SSD, csak pár példány amiket teszteltek. Azokkal biztosan megy, hasonlóakkal pedig nagy valószinüséggel. NVMe verzió nyújthat támpontot (pl. ha a QVL listában van NVMe 1.3-as meghajtó, akkor a többi 1.3-as is jó eséllyel működni fog).
A Z270-es chipset 6 SATA portot támogat, és van benne 24 PCIe sáv.
Mivel a lapodon csak 6 SATA port használható egyszerre, így 2db M.2 SATA SSD-t biztos tudsz párhuzamosan használni. M.2 SATA SSD-ből rakhatsz bele bármilyet, azok között nem fog válogatni.
A Z270-es chipset 24 PCIe sávjából 16 áll bővítőkártyák (pl. videókártya, stb.) rendelkezésére, vagyis 8db el van különítve, gyanítom a PCIe m.2 SSD-k számára.
Ha két PCIe SSD-t raksz bele, akkor lehet, hogy azok osztozni fognak 4 PCIe sávon (2-2), de az is lehet, hogy mindkettőnek jut 4-4, ez attól függ, hogy az Asrock hogyan vezetékezte a lapot. Én arra tippelek, hogy mindkét m.2 foglalat kapott 4-4 PCIe sávot, elvégre a chipsetben ezek ott vannak.
PCIe és SATA SSD lehet párhuzamosan a két foglalatban, és nagyon valószínű, hogy nem is csökkentik egymás sávszélességét, mert nem egy kiegészítő SATA vezérlő chip adja az M.2 foglalatok SATA kapcsolatait, hanem maga a Z270 chipset - pont, ahogy a PCIe SSD-k sávjait is*.
*Ha lenne kiegészítő SATA vezérlő a lapodon (pl. ASMedia, stb.), akkor az az elkülönített 8db PCIe sávon át lenne rákötve a chipsetre.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz Frawly #47020 üzenetére
Ez az egész akkor problémás, hogy ha nincs hivatalos hazai képviselet, és a bolt nem adja meg a teljes hosszúságú garanciát.
Mert a boltok nem kötelesek 3-5 évig intézni a garanciás ügyeket: semmi és senki sem kötelezi őket erre. Ettől még a náluk vásárolt termékre vonatkozhat gyári garancia, csak azt a vevőnek kell a gyártó képviseletével/szervizével rendeznie.
Ha viszont nincs hazai képviselet, akkor a boltra vagy utalva. Ők viszont kötelező érvényűen úgy tudom csak 1 évig kötelesek intézni a garanciát, minden más a jófejségükön múlik, és azon, hogy milyen minőségű szolgáltatást akarnak nyújtani.Én felhívtam pl. az RBX-et, mert 3 év garanciát írtak az 1TB-os MX500-ra, és egy gyors ellenőrzés után az volt a válasz, hogy ennyit vállal rá a beszállítójuk. Szerintem ez sokszor sima nemtörődömség is lehet, mert az MX300-ra még csak 3 év garancia járt.
A probléma ott van, hogy például a Kingston hivatalos e-tailer partnerei az iPon, az eDigital és a BestByte, ahol pedig majdnem minden 1,5-szer annyiba kerül, mint pl. külföldről megvéve. Amelyik bolt meg hozza a külföldi (normális) árakat, ott meg sokszor megy a trükközés a garanciával.
(#47021) BBéci
A legtöbb gyári garanciáoz nem kell regisztrálni.
Ha meg lehet is, akkor sem a boltra kell hagyatkozni ezügyben, hanem a márkaképviseletre.(#47007) pingwin92
Miért? Lehet máshogy is írni?[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
Ott van az... igaz, több, mint 40 ezer forinttal drágábban.
Meg már több boltban lehet kapni, mint múlt héten. Akkor még csak 3-4 helyen volt elérhető, a Bluechipet kivéve 95-115 ezres áron.
Lehet elárazták?
Mondjuk már mindegy, mert én rögtön ki is fizettem és úgy néz ki meg is kapom annyiért.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz tzsolesz #47072 üzenetére
Azért annyi az írási sebessége, mert gondolom jó nagy NAND chipek vannak rajta (kevés csatornát használ ki a vezérlőn). Gyári oldalon is ugyanezeket a sebességértékeket írják rá, szóval nem a bolt téved.
Inkább vegyél pár ezerrel drágábban egy megbízhatóbb darabot, vagy kb. ugyan ennyiért valamilyen olcsó Kingstont, az azért mégis megbízhatóbb márka.
Ha meg már kisérletezni van kedved akkor én inkább a 240GB-os Neo Forza SSD-t ajánlanám ~15 ezer körül, mert jobbak a sebességértékei (azért 3-4-szeres különbség már észrevehető ilyen szinten), és 5 év garanciát adnak rá.
Meg egy jótanács: én 120-as SSD-t ma már csak végszükség esetén vennék, pedig Linuxot használok és a mostani 128GB-osomra felfért még jó pár játékom is (Cities:SKylines, EUIV, CKII, Civ5-6 elférnek rajta).
Windows alatt az OS miatt is sokkal rosszabb a helyzet és ha AAA játékokkal is játszanál akkor egy darabbal máris kimerítetted a teljes SSD tárkapacitást. A 240-esek már fajlagsan sokkal jobban megérik.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz Emperor_ #47074 üzenetére
Most komolyan még mindig ezen az SLC/MLC/TLC dolgon lovagoltok itt?
Nem számít... átlag földi halandó sosem fog rá annyit írni, hogy akár a TLC terhelhetősége legyen a szűk keresztmetszet.Még nem hallottam olyan konzumer SSD-ről, ami a NAND hibája miatt vált volna üzemképtelenné... mert ugye ezt előre lehetne jelezni az elhasználódási értékek alapján, szépen, lassan történne meg.
Ellenben szinte kizárólag hirtelen SSD halálról hallani, ami 90%, hogy a vezérlő hibája miatt történik, a maradék 10%-ot jófejségből tartsuk fenn forrasztási hibák és egyéb alkatrészhalálok esetére. Ezekkel meg nem tudsz mit kezdeni SLC-vel sem.Ha valami alapján választani lehet SSD-k között, az a vezérlő képességei, a méret, az ár és a garancia hossza.
Inkább veszek 5 év garanciás TLC-t, mint 2-3 év garanciás MLC-t.
És inkább tudjon a vezérlő SLC caching-et, meg legyen DRAM, power loss protection, és konzisztens írási sebesség, mint MLC.Sajnos azt tapasztalom, hogy rengeteg, az ajánlóban is szereplő tipusnál az a helyzet, hogy az említett 5 év garancia leginkább csak itt PH!-n létezik, a legtöbb bolt 1-3 évet vállal a gyárilag 5 év garanciás SSD-kre. ahol meg van az ajánlott tipusokra 5 év garancia, ott meg másfélszer annyiba kerülnek, mint amennyit érnek.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
Egy kis helyzetjelentés az 53.000 forintos Kingston UV500 960GB-omról...
Tegnap és ma is hívtam a BlueChipet, tegnap dél körül azt mondták, hogy "később visszahívjuk"
Azóta is hívnak.
Ma újra telefonáltam, és a hívás során kiderült, hogy "Ennyiért a 480-as tudna jönni"... meg "Többször próbáltuk már elérni".Nem tudom hogyan próbáltak elérni, mert se SMS, se telefonhívás, se email nem jött tőlük. Bevallom a füstjeleket nem figyeltem, lehet az én hibám.
De sokkal valószínűbb, hogy hazudnak.A pénzem hétfő óta náluk parkol, és semmilyen módon nem próbáltak értesíteni, hogy az ő hibájukból a termék nem 53.000, hanem 99.000 forintos áron érhető el.
Megjegyezném, hogy egy ilyen alapszintű SSD-ért nem lett volna gyanúsan/valószerűtlenül olcsó az alacsonyabb ár sem, egy tizessel drágábban kapható a jobb nevű konkurencia, ami nem olyan sok.Szóval ez a rendelésem ugrott, mert rohadtul nincs kedvem velük viaskodni, hogy adják oda ennyiért... utána még a végén náluk kéne garanciáztatni, és ezzel a mostani előadásával* a BlueChip felkerült a személyes feketelistámra. Innen többet soha, semmit.
*: Nem az elárazással van bajom, hanem azzal, hogy nekem kell utánuk futni, és ezek után sumákolnak és hazudnak, meg bepróbálkoznak, hátha elviszem a 480GB-os túlárazott SSD-t. Benyögi a telefonba, hogy a 480-as ennyi, és várja a válaszom... WTF? Akkor veszek 5-8 ezer forinttal olcsóbban 480GB-os ADATA SX8200-at, ami nem kicsit más kategória. Vagy 32 ezerért szintén 480-as m.2 Intel 540S-t.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz nightvison #47079 üzenetére
Ha egy árban vannak és mindkettőre megkapod az 5 év garanciát ami jár, akkor én a WD-t venném.
Lehet, hogy otthoni gépbe felesleges a SATA3-nál gyorsabb csatlakozó, de miért ne legyen ugyanannyiért gyorsabb?
A WD-nek kicsit magasabb a gyártói adatok alapján az MTBF (leromlások közötti átlagos időtartam) és a TBW (terhelhetőségi) értéke is és gyorsabb is.Ha nincsenek egy árban, akkor az a kérdés, hogy mennyi lenne az árkülönbözet?
Ha túl sok a felár vagy nem kapod rá meg az 5 év garanciát akkor a Samsung is teljesen jó lehet.(#47078) jeni
Hát igen...
Közben a rendelésem nyom nélkül eltünt a BlueChip oldalán a profilomról, és erről se jött semmilyen értesítés. Még jó, hogy a rendelés és nyugta azonosízókat tartalmazó visszaigazoló email megvan.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
kb meg fel ev garival is jo valasztas, vagy inkabb felejtos
Írj árat, mert ez alapján még nem tudjuk megmondani, hogy megéri-e.
Annyira jó vétel igazából nem lehet, teljesen irreálisak a használt SSD árak itt hardveraprón.
Inkább vegyél egy új SSD-t 3-5 év garanciával.
A géped adatai alapján 2,5"-es SSD-re van szükséged, Edigitálnál kaphatsz 37 ezerért vadi új 500GB-os Samsung 860 EVO-t, 5 év garanciával.Külső SSD-ből mi lenne a konkrét igény?
Mennyi adatmozgás, írás lenne rajta? Ha csak kevés, akkor kb. bármi megfelelhet.Én a helyedben a linkelt darab mellett megfontolnék egy Intel 540S 480GB+RaidSonic IB-183M2 kombinációt is, kb. azonos áron kapnál dupla kapacitást, szabvány alkatrészekkel, 5 év garanciával az SSD-re.
A Silicon Powernél teljes hülyeség az SSD irási/olvasási sebesség amit az árukereső ír, az USB 3.0 miatt ezek az SSD-k nagyon vissza lesznek fogva. A Silicon Powerben lehet akármilyen ótvar gagyi SSD is, úgysem tűnik fel az USB 3.0 miatt. Az Intel sem csúcs, de legalább tudod, hogy mit veszel.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz hentes555 #47120 üzenetére
Ezek közül az Adata SU800-at.
Ne vegyetek használtan, mert annyival nem olcsóbbak, teljesen irreálisak az árak.
Nem ér annyit 3-4 ezer forint spórolás, hogy 1-1,5 év múlva szívjatok egy tönkrement, garancia nélküli SSD miatt. Mert úgy hirtelen már nem lesz olyan olcsó.Ami még megfontolandó: újonnan Intel 545S 128GB van ~14-15 ezer között 5 év garanciával.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz SunMount3r #47151 üzenetére
A notebookok meghajtói ugyanolyan csatlakozókat használnak, mint az asztaliak, csak itt nincs két külön kábel.
Vagyis a DVD meghajtónak is SATA adat+tápcsatlakozói vannak.
A hűtés az adott notitól fog függeni, de nem lesz vészes, elvégre a DVD meghajtó is tud hőt termelni.
A tipikus ajánlás az szokott lenni, hogy klónozd a HDD-t az SSD-re, és a HDD menjen a DVD helyére, mert lehet, hogy az optikai meghajtó foglalata nem SATA3-as, hanem csak SATA2-es sebességet tud.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz edda80 #47155 üzenetére
Az NVMe csatolófelület igazából PCI Express 3.0 sávokat használ, mint a bővítőkártyák (pl. videókártya).
A 4db PCIe 3.0 sávból jön ki a 32GBps sávszélesség, jól tudod.
Mostanában van elég sok olyan PCIe/NVMe SSD, amiken nem x4-es, hanem csak x2-es a PCIe csatolófelület, ezek tipikusan 700-1500MB/s-os írási/olvasási értékekkel rendelkeznek (pl. ADATA SX6000, WD Black, stb.).Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz Timyyy #47176 üzenetére
A BlueChiptől több szempontból sem éri meg SSD-t venni: többnnyire lehúzósak az áraik, és kb. semmire sem adják meg a teljes gyári garanciát.
Például erre a Samssungra is egyszer nagy plecsnivel kiírják, hogy "3 év hivatalos magyarországi garanciával, hivatalos forgalmazóként" árulják, viszont a specifikációknál már "36 hónap saját" (értsd: bolti és nem gyártói) garancia szerepel.
Miközben erre a modellre a Samsung hivatalosan 5 évet vállal.Ezerrel megy a trükközés beszállítói és kereskedői szinten is, nagyon meg kell nézni, hogy hol kapod meg azt, ami jár, és sajnos nincs egy egyszerű csodamegoldás: iPon, Edigital is gyakran rövidebb ranaciát ad, mint a gyártó.
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz smallmer #47184 üzenetére
Kb. bármilyen SATA m.2 meghajtó jó erre a célra.
Mennyit szánsz rá és mekkora méretű kéne?
(#47183) student
Simán jó lehet még évekig, de sokat nem érhet.
Én 12 ezernél többet nem adnék érte, tekintve, hogy új, garanciás ~250GB-os SSD-t kapsz már 20 ezer forint alatt is.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz Nimrod2 #47196 üzenetére
Crucial MX500 1TB SATA: 2,5"-es és m.2 méretben is belefér a 75 ezres keretedbe.
Ha mindenáron gyorsabbat akarsz akkor meg kaphatsz NVMe-s ADATA SX8200 512GB-ot 48-50 ezer körül.
Ezekre 5 év garancia jár (Crucial 2,5"-re pl. a MagiComp, az m.2-re pedig a Be-Va-Chip adja meg rendesen a garanciát)
[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
Az operációs rendszer és úgy általában az otthoni felhasználás nem fogja kihasználni az NVMe hatalmas elméleti sávszélességét. Ilyen felhasználásnál sokkal többet fog számítani a véletlenszerű IOPS, és ott már lényegesen alacsonyabb az NVMe előnye a SATA3-hoz képest: NVMe-nél 250-300K az érték, míg SATA meghajtóknál 100K körül szokott mozogni. Azért ez mégsem a tipikusan emlegetett 5-6-szoros sebességelőny.
Ha több virtuális gépet futtatnál, akkor megéri az NVMe, egyébként meg inkább vegyél kétszer akkora SATA meghajtót, a célzott összegbe már belefér 480GB-os m.2 SATA SSD is.
Pár fórumtárs meg van róla győződve, hogy az NVMe SSD-től simábban futnak a játékok, de ez egyszeráen badarság. Vagy el van baszva pár játék és olyankor is a virtuális memóriához nyúlkál, amikor még bőven lenne elég RAM.
Üdv, pengwin
-
pengwin
addikt
válasz hajraolaj1 #47225 üzenetére
A notebookcheckes teszt alapján elvileg három egyforma "PCIe minicard" csatlakozó van abban a laptopban. Ez a valóságban szerintem 2db PCIe minicard és egy mSATA csatlakozót jelent, scak ezek a foglalatok teljesen egyformák.
Gondolom 1-1 PCIe minicard hely van a WiFi és a mobilnet kártyáknak.Az mSATA hely a képeden a vezetékek alatt van.
A PCIe minicardot az különbözteti meg az mSATA-tól, hogy a bele való kártyák kb. fele olyan hosszúak. Ezt jól láthatod abból, hogy milyen messze vannak a csatlakozótól a rögzítőcsavarok helyei.[ Szerkesztve ]
Üdv, pengwin
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Okos Otthon / Smart Home
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen okostelefont vegyek?
- AliExpress tapasztalatok
- Android szakmai topik
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Rezsicsökkentés, spórolás (fűtés, szigetelés, stb.)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- EAFC 25
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest