Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a "Gyakran feltett kérdések" bekezdést!
A topik célja, hogy segítsen eligazodni a hálózati adattárak piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
veterán
válasz MaCS_70 #33329 üzenetére
JBOD nem ajánlott.
Nekem 2 db NAS-om is van.
Mivel Synology ezért az Ő saját RAID verziójukat használom lassan 10 éve....
Synology Hybrid RAID azaz SHR.1 Lemezes NAS-t Biztonsági mentésre lehet / érdemes használni.
NAS-ból pedig a 2 lemezesnél alkut kell kötni !!!
Mert :
- Vagy 1-1 kötet...azaz maximális tárhely.
( De ugye ez nem véd a HDD hiba ellen ...akár egy átlag PC-ben 2 db HDD....)
- vagy RAID1 ( Synology esetében inkább SHR )
( Ekkor viszont "csak" 1 lemeznyi lesz a hasznos kapacitás !
Röviden :
Vagy nagyobb tárhely vagy lemez(adat) védelem....de a kettő együtt nem megoldható.
Na ezért nem érdemes 4 fiók alá adni !
Ott már megoldható , hogy lemezvédelem legyen és ha kevés a tárhely, akkor könnyebb a kötet bővítése is.
[Egy 4 fiókos DS918+ modellen végigjátszottam !]Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
válasz MaCS_70 #33332 üzenetére
Sosem használtam JBOD kötetet több lemezzel.
De pont az adatvesztést írják a legtöbb helyen mint hibalehetőséget ha a kötetben 1 lemez tönkremegy...akkor minden adat elvész.Bár az is lehet, hogy ez már "régi" infó és az újabb NAS-ok ettől a hibalehetőségtől nem szenvednek.
Azaz ha egy lemez majdnem tele van de a fájl , amit rámásolnál az nagyobb helyet igényel , akkor nem másolja az első felét az első lemezre a másik felét a másik lemezre....hanem egyszerűen az egész fájlt a 2. lemezre írja.
Ha tényleg így működik, akkor még jó is lehet....
de erről nincs tapasztalatom.
Bár amit írtál, az elég meggyőző :
Én eddig kétszer találkoztam JBOD-ból kihaló HDD-s esettel, egy Zyxel és egy nemtommi NAS-ban. Az adatrestaurálás mindkét esetben annyiból állt, hogy nem kellett semmit csinálni, mert simán ott voltak az épen maradt HDD-n tárolt fájlok.
Ezek után nem tudom, hogy mit is gondoljak.Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
-
Borisz76
veterán
válasz MaCS_70 #33347 üzenetére
Valamiért mégis oda lehet rakni....
A RIAD-ben több lemezt lehet összerakni valamilyen logikai felépítés mellett....a JBOD is ez...csak úgymond a legegyszerűbb megoldás...azaz összefűzi a lemezeket és egy nagy meghajtónak látszik. Amolyan "buta" RAID megoldás.Mondjuk lehet nem véletlenül nem szerepel a wikipédiában a RAID cikkszó alatt a JBOD : [link]
[ Szerkesztve ]
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
-
Borisz76
veterán
-
Borisz76
veterán
Nekem sokáig egy ilyen volt a birtokomban :
Adatlapja szerint tud :
Clean/Single, JBOD/Large, Clone, RAID 0,1,3,5,10
Én 5 db 2Tb-s Samsung HDD-vel használtam , RAID5-ben.
eSata csatin a PC-vel összekötve elég fúrge volt :
Kikapcsolt állapotban lehetett beállítani a kívánt RAID variációt a 3 db ki fehér pöcökkel....
Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Lexus, Toyota topik
- Milyen széket vegyek?
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen monitort vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- További aktív témák...
- APPLE MACBOOK AIR 13.3 2020 M1 (MGN63MG/A) Silver -MAGYAR - 22 Ciklus - 2+ év garancia - MAGYAR
- Mac Mini M1 8GB 512GB SSD + INGYEN KISZÁLLÍTÁS
- HP EliteBook 845 G8 Tartós Fémházas Laptop 14" -60% Ryzen 5 Pro 5650U 6mag 16/512 FHD IPS Matt LTE
- HP EliteBook 845 G7 Fémházas Laptop 14" -45%Ryzen 5 PRO 4650U 16/512 FHD IPS SURE VIEW
- HP Elitebook 840 G8 i5 1145G7 / 32GB / 512GB / hibátlan!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest