Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
-
LOGOUT
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2025 <<<
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
Új hozzászólás Aktív témák
-
Picturemaker
őstag
-
Monyesz
aktív tag
válasz
Tristis #15854 üzenetére
Ezt írod: "Én arra gondolok, hogy befűtött magának egész nap és most elvan a saját melegében (egész nap ment a gép seed miatt)."
Pontosan ez történt, mivel a házad nem szív be friss levegőt (írod is: "Jelenleg csak a táp megy és a proci hűtő, mert a többit kiiktattam."), illetve minimálisat, amit a tápventi kiszív. De ez így soha nem is lesz jó, mert a házba be kell juttatni valamennyi alacsonyabb hőfokú levegőt. Ha a hűtőnél csak két fokkal hűvösebb a házban a levegő, akkor az a hűtő nem fog szuperálni ! Még ha beraksz egy nagyobb hűtőt, akkor sem !
Szerintem a gyári hűtő még maradhatna is, ha lenne a házban normális szellőzés, mondjuk előre-hátra vagy alulról felfelé, két alacsony fordulatú halk ventivel -
S*Tom*
aktív tag
válasz
Tristis #15856 üzenetére
Én nem foglak biztatni, pld. hogy ragaszd vagy gumizd rá. A gyári AMD x2 stock cooler ventilye helyett a bordára hiába raksz új PWM-es ventit, az még, ha szépen fel is rakod és szabályozza a lapod nem lesz jobb semmivel. Inkább várj vele és, ha van rá keret vegyél rá normális hőcsöves bordát, PWM-es ventivel, azt később is tudod használni, szabályozva vagy akár passzívan is. Pld. akkor az AC-t.
-
Henk
veterán
válasz
Tristis #15856 üzenetére
70mm-es ventit szerintem nem fogsz találni hozzá. Ha rábarkácsolsz egy 8-ast az halkabb lesz de mivel a lap a hőfok függvényében szabályozza ezt a ventit a magasabb hőfok miatt magasabb fordulaton fogja pörgetni. Mondjuk easy tune-al vissza tudod szabályozni csak valahogy rá kell fogatni.
-
S*Tom*
aktív tag
válasz
Tristis #15851 üzenetére
Akkor már tákolás helyett jobban jársz egy [ilyennel] vagy, ha nem sajnálod rá, a jövőre és a csendre gondolva nézel egy passzív bordát és néma lesz, bár nem sok értelmét látom, legkisebb fordulaton ez is jégre rakja halkabb ennél csak venti nélkül lesz.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Tristis #15849 üzenetére
hm, akkor idle vagy load 50fokos a VGAd?
egyébként közben néztem, a gyári amd 3800at pörög max. azt nézd meg, hogy direkte rá lehet e rakni a ventit a lamellákra, vagy ugyanúgy bent ül e a 70x15ös, mint a régebbi socketeknél. utóbbi esetben egy nagyobb venti ha nem érintkezik direkte a lamellák nagyrészével még mindig teljesíthet sokkal gyengébben, mint a monstani.
a load Neked annyira nem fontos, de azért a nem direkte a hűtőn ülő lowflow venti veszélyes lehet.
egyébként azt megnézted, hogy ha lekapcsolod a házhűtést, akkor halkul e a gép (tehát egyenként végignézted e a ventiket, h melyik a hangoskodó)? ha már mondtad, akkor bocsánat, ez most jutott eszembe
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Tristis #15842 üzenetére
hát, én megnézném a gyári hűtőt, hogy hogyan is megy a ráfogatás, nem biztos annyira jól lesz az eredmény.
következő a helyzet: a hűtés több tényezőtől függ. először is van a kupak, minél jobban és nagyobb felületen szorul, annál több hő megy át (jellemzően gyenge a felfogatás, ha a kupak melegebb a magoknál... gyári hűtőknél általában ez a helyzet). aztán jönnek a hőcsövek opcionálisan (x2 gyárinak szerintem ilyenje nincs), végül a lamellák. nekik is van egy bizonyos hőmennyiség, amennyit adott idő alatt levegőbe át tudnak adni. ha ez a szűk keresztmetszet, kb akármekkora ventit rá lehet rakni, jobban hűteni nem fog (kivétel: nagyobb légnyomású venti használata, de az Neked nem játszik).
a gyári hűtők nagyon ki vannak centizve, hogy még éppen ne süljenek meg a procik, egyébkénte teljesen költséghatékonyságra vannak hegyezve. én nem lennék benne biztos, hogy egy nagyobb ventitől sokat javul a hő.
viszont, olyat tudsz csinálni, hogy kiveszed a gépet a házból, csinálsz egy gyors tesztet a gyárival, majd kicseréled a gyári hűtő ventijét a ház hűtőventijére. aztán a mért értékből lehet következtetni (házban/házon kivül gyáriventis érték kb viszonyitási alapnak megfelel arra, hogy a házban hogy viselkedne egy nagyobb ventivel a gyári borda). ha működik, mehetsz a boltba, ha nem, akkor megmarad a pénzed
.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Tristis #15809 üzenetére
vagy felfelé a tápba, ekkora fogyasztásnál szerintem hangosabb nem lesz, viszont valamennyi plusszlevegőt húz le a vidkariról is (mmint ha felfelé tolja a levegőt, akkor annak a levegőnek alulról kell jönnie, a vidkariról... proc hője picit emelkedni fog, a vidkarié viszont nagyon csökkenni, teljes terhelés alatt pedig mehet 100%on a hűtő, ott elégnek kell lennie a légszállításának mindkét egység elfogadható szinten tartására). oldalát szerintem hagyjad fent, egy 120as be és egy 120as ki bőven elég egy ekkora háznál szellőztetni ilyen kis fogyasztás mellett (főleg, hogy a táp is bennevan a szellőztető körben).
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Tristis #15801 üzenetére
AC Freezer7pro tesztelve sok feszen, hangerő és légszállítás/hűtési teljesítmény szempontjából is. ezt kerested, ugye?
úgy néz ki, hogy lehúzott venti mellett teljesen csendes. oldal egyébként nagyon jó, ha ilyen információkra van szükséged, minimum 5 feszültség mellett meg szokták nézni a hangerőt (meg az összes fontos paramétert, a motorzajtól a légnyomásig), prochűtőtől ventiig mindennel. utolsó oldalon van a hangjáról is felvétel.
AC7pronak Gigabyte ET6al 29%ig lehet csökkenteni PWMből a fordulatszámát egyébként, ez valahol az oldal 9Vos fordulatszáma alatt van picivel.
valamint előnye a hűtőnek, hogy relatíve nagyon olcsó
a hat év gari picit erősnek tűnik, de ők tudják, a ventire nagyon magas MTBF értéket adnak meg (az SFlex szériának még hasonlóan magas ez az értéke). ventit szvsz kizárt, hogy kelljen cserélni a Te procidra, idleben még egy húzott quadhoz is bőven elég a legkisebb érték.
-
Henk
veterán
válasz
Tristis #15801 üzenetére
Az Arctic Cooling-on is cserélhető a venti és a legtöbb hűtőjére 6 év garit ad, a ventikre is. Viszont a bolt nem valószínű, hogy vállal rá ennyit ahol megveszed. Egy olcsó hűtőt meg nem küld el az ember gariztatni mert több a pk mint a termék. Azt a sárga EKL-t is dícsérik sokan bár azt nem ismerem.
Amúgy mindig a max. zajszintet adják meg mert pwm-es ventinél tudod állítani, hogy milyen hőfokhoz milyen fordulat társuljon így ezt nem lenne értelme megadni.AMD X2: hát kölcsön nem igazán adnak hűtőt de lehet megveszem a teszthez aztán utána adom tovább.
-
Monyesz
aktív tag
válasz
Tristis #15788 üzenetére
A nyitott ház vagy jó vagy rossz ! Sok esetben melegszik a proci tőle (igaz nem teljesen passzívak voltak ez esetben a konfigok, de szvsz arra is igaz).
Én betennék 3 PWM-es ventit (egy lenne a procin, kettő házventi). A tápot kívülről szellőztetném, akkor az alig menne ergo halk lenne (mondjuk ez ebben a házban nem játszik). A Scythe ventijei halkan mennek.
Kellene egy nagyobbfajta hűtő, ami alacsony ventifordulaton is elviszi a procit, és a házventi irányába áll.
A ház oldalát meg visszaraknám, ha jó az áramlás a házban (előlről hátra vagy alulról felfelé), akkor az jobb lesz mint a nyitott ház.Mondjuk ingyen ezt nem lehet megcsinálni.
-
Henk
veterán
válasz
Tristis #15786 üzenetére
A passzív megoldás tényleg drága és egy rosszul szellőző házban nem is szerencsés. Ha a házhűtődnél vagy a tápodnál egy halkabb cpu hűtőt választasz akkor nem fogod hallani és olcsóbban megúszod. Egy AC freezer 7 pro rev.2 is elég lehet mert pwm-es venti van rajt így csak akkor emelkedig a fordulata ha melegszik a cpu. Ha valamivel többet szánsz rá akkor AC freezer xtreme vagy CM hyper 212+, utóbbin cserélhető a venti ha még azt is hangosnak találnád.
proci985: Orochi bazi nagy és drága amellet nem is teljesít annyira kimagaslóan. A 800-as s-flex pedig nem indul el 5V-on.
sz.j: nyilván van persze. Csak beleestem már párszor ebbe a hibába.
BMW001: múltkor beszéltem már vele. De egy tesztbe nem teszek bele 11k + pk-et aztán utána meg árulhatom én tovább mert úgysem maradna. Meg katt megmondta, hogy 9200-tól kapható, 10-től meg egy csomó helyen.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Tristis #15788 üzenetére
igazából passzívan nekem csak vidkarim volt, az 70fokon ment (mondjuk a 3870 110Wt eszik) venti nélkül egy nagyon jól szellőző házban (120asból 3be 3ki), majd 50fokot ventivel egy sokkal gyengébben szellőző házban -mindkét érték load, a GPUhűtő maradt csak kapott egy ventit-... és a venti nem pörgött túl sokat
viszont ha a sapphire csak 50fokos, akkor rendben lesz. ez az ultimate hűtés 3870el anno felment load 120fokig is (röviden és tömören gyenge volt), emiatt javasoltam a plusszventit. szerk: ja idle 50fokos?
akkor kelleni fog az a venti.
a házventi CM? csak mert nekik nincsenek halk (pontosabban, közepesnél jobb) ventijeik. még az alapvetően halk és felsőkategóriás Cosmos gyári ventijei is elbújhatnak a Scythe modellek mellet. alacsony fordulaton rezegnek is.
az a "csak" Corsair táp azért eléggé jó, én nagyon elégedett vagyok vele
igazából a passzív prochűtők drágák. kb 5-600g (vagy több, az Orochi duplája ennek) kell ahhoz, hogy passzívan jól menjen a hűtő, az pedig 10k fölötti árat jelent. szal szerintem jobban jársz egy olcsó és jól halkítható modellel (ebben nagyon nem tudok segíteni, az általam jelenleg használt AC7 lehúzott ventivel eléggé gyenge, a TX3ra sokan panaszkodtak a fórumban hang miatt, más olcsóbb modelleket meg nem ismerek).
ház oldalát pedig nem feltétlenül kell levenni, egy jól kialakított légcsatornával többet érsz passzív hardver esetén.
-
Tristis
őstag
válasz
Tristis #15788 üzenetére
Minden adat terhelés nélküli. Mivel ritkán játszok 3d alkalmazással, inkább csak alkalomszerűen, ezért vagy le is húznám a ventit alapból, vagy szeretném egy bizonyos proci hőmérsékletig a minimumon járatni.. gondolom ez természetes, csak úgy megjegyeztem. Na jó éjt minden fórumozónak!
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Tristis #15786 üzenetére
a jóhír: van passzív prochűtő. a Thermalright HR01 és a Scythe Orochi is több, mint alkalmasok a célra. apróban utóbbi 13k itt.
ezek mindegyike nagyméretű, alacsony légszállításra optimalizált darab. kisebb hűtők lehet, hogy képesek elvinni passzívan egy gépvet venti nélkül, de én ilyennel nem kísérleteznék, valszeg a proc azonnali hatállyal le fog kapcsolni (mmint ha leszeded a ventit róla). narancssárga téma, az mi?
ami megoldás lehet Neked: kisebb és olcsó hűtő, nagyon leszabályozott ventivel (érdemes utánnanézni melyik venti/hűtő ténylegesen halk... pl mondjuk a 800as SFlex 5Vn nem hinném, hogy túl sok zajt csap, viszont ahhoz még kell egy hűtő is) szerintem jobb (illetve nem érezhetően hangosabb) és olcsóbb megoldás lenne. vidkarid környékén se ártana valami légmozgás, legalább minimálisan.
házhűtésed nem tudom milyen van, de ha alacsony a gépben a légáramlás, egy idő után beáll a meleg és nekiáll üvölteni a táp (ahogy hallottam a cx400nak megjön a hangja), az meg nem jó. szóval egy behalkított venti néha jobb megoldás, mint a teljesen passzív üzem. arról nem is beszélve, hogy a full passzív nagyon drága (és mellette nagyon meleg) tud lenni. zárójelben: a passzív víz nem mindig meleg, de az meg árban már extrém kategória.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja, hogy a fórumozóknak segítséget nyújtson processzor léghűtések kiválasztásához. Kérdezés előtt kérlek töltsétek ki az összefoglalóban szereplő 6 pontos kérdéssort, amivel az ajánlást segíteni tudjátok. Ebben a topikban nem foglalkozunk kompakt vízhűtésekkel (AiO).
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
- Csere-Beszámítás! KFA2 One Click OC RTX 4080 16GB GDDR6X Videokártya!
- Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest