- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
-
LOGOUT
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Core2duo6600
veterán
Akkor elmondom, hogy kötöttem ki a Mikrotiknél.
Amikor elérhetővé vált a Digi kötöttem egy 500 Mbites sebességű internetelérést.
Első dolgom volt bridgbe kapcsoltatni a digi eszközét, ami routerként és N es wifi ként is funkciónált, és ha csak az az egy eszköz volt a hálózat feje, még stabil is volt, de gyakorlatilag 0 beállítási lehetőséggel.
A wifi jelszót és a Portforwardon kivül gyakorlatilag mást nem lehetett beállítani.Ezután vettem egy RV325 ös routert a Ciscotól, és hát csalódás volt, mert sebességben nem hogy a mostani 1 gbitet, de még az 500 at sem tudta, valahol 100 körül lehetett a vége.
Ekkor kezdtem el olvasgatni, kérdezősködni többek közt a PH fórumain is.
Megkaptam az az infot, hogy ahhoz, hogy egy időben 2 internetelérést használjak, egyik gép egyiket míg a másik a másikat stb, akkor nekem a policy routing-ra van szükségem.Ezek után kerestem olyan eszközöket amik ezt tudják, találtam egy drytek típust, de ezen kivül más infot nem nagyon találtam róla, és elég drága is volt, aki ezt ajánlottam, néhány mbites elérést használt egy cégnél.
A cégnél a hálózat tervezők, részben üzemeltető mérnők, aki Juniper ill. fortinet szakértő a Synology-t javasolta.
Na hát az is vagy 100 000 volt, de konkrétan a policy routingot nem találtam meg leírásában, és a dual wan ra sem találtam utalást, senki nem tudta megmondani azt sem, hogy biztosan elviszi-e a gigabitet pppoe kapcsolaton keresztül.Ha meg már ennyit ráköltök egy routerre, akkor elvárásom, hogy tudja a kezelni a 2 wan elérést, és az ezt lehetővé tévő policy routingot, valamint ismerje a VLAN kezelést.
Így eljutottam a Mikrotikhez, egy HEX RB 750 gr3 as-t vettem, beállítottam.
Az alap konfig megvolt kb 5 perc alatt, úgy hogy elötte nem láttam mikrotiket még, a default konfigját nem használtam.
Egyszercsak jött egy e-mail a Digitől, hogy mostantól megemelik az elérésem 1 gbit/sec esre.
Na ez már sok volt az RB 750 gr3 asnak.
Erőből fast track avagy HW nat nélkül, úgy kb 450 Mbit /sec et tudott.
No akkor keresgéltem tovább, néztem mindenfélét a Junipertől a Cisco-ig mindent, még a Ubiquiti is látófénybe került.
Fontos volt, hogy néma legyen, mert hálószobában van,
és gyakorlatilag egyedül a RB1100 AHX 4 es felelt meg ennek.
Amit meg is rendeltem.
Ez az az eszköz ami megfelelt minden igénynek figyelembe véve az árát is.
A wifi és a kábeles elérés lényegében azonnal külön lett választva, sokáig ugyanazt az elérést használta mind a 2 hálózat, de nem láttak rá egymásra.
Kisebb utánaolvasással megcsináltam azt is, hogy 1 kábelen küldöm le a földszintre a kábeles és a wifis hálózatot is vlan segítségével.
Felül a miki, lent egy Cisco switch (SG200-08) segítségével.
Ez is meglett úgy 20 perc állítgatás után.Ezután jött az igény a Wifi ről való nyomtatásra,aminek a kérdése elindított sok féle reakciót a felhasználókban.
Nem azt vártam, hogy csináld meg helyettem.Jelenleg elvileg jó a beállítás a próbanyomtatás még nem volt, aludtak a szobában ahol a nyomtató van, a web felülete bejön.
-
ekkold
Topikgazda
Tehát van egy routere egy miktorik témában kezdőnek számító felhasználónak.
Mondjuk használtan vett egy régebbi, de komolyabb típust, ami azért ma is megállja a helyét: RB1100AHx2, Mostanában hírdetett valaki ilyet 40eFt körül. (semmi közöm a hírdetőhöz és a hírdetéshez)
Ezek után amikor kérdez: menj tanfolyamra....
Még viccesebb ha egy soho kategóriás routert akar beállítani amit mondjuk 10eFt-ért vett, majd elolvassa a lentieket.Nézzük csak, mi is az aktuális helyzet! A google első találatai között:
MTCNA (Mikrotik Certified Network Associate) tréning,
Kalapos László oktató
A következő oktatás időpontja és helyszíne
Dátum: 2019. január 16-18.
És a piszkos anyagiak?
Az oktatás ára: 59.990 Ft+ Áfa. -> azaz 76190FtMég most sem tűnik irreálisnak?? Nem kezdek el találgatni, vagy legalább is nem írom le. Amúgy szívesen elmennék ilyen tanfolyamra én is, ha mondjuk a munkáltatóm finanszírozná. A gyakorlat meg a valóságban az, hogy: itt ez a router, ezt kell tudnia, állítsd be... Vagy még jobb sorrend: Ezt kell tudnia, melyik a legolcsóbb tipus ami erre alkalmas, vegyük meg, állítsd be.
-
törölt tag
Megmondom őszintén nem értem, az előbb azt írtad ejtsük a téma további kitárgyalását, és most ismét elő veszed.
bacus, igazad van, egy tanfolyam mindenkinek csak előnyére válik. Rengeteg felesleges kört tud megspórolni magának az ember. Igen jól látod. De azt kell elfogadni, hogy akinek ebből nem lesz "haszna" ergo nem ebből él, annak elég egy alap, és kalap-kabát. A helyzet az, azt az alapot, gyakorlatilag megtalálja minden érdeklődő az interneten. Sőt Kalapos Lászlónál meg is vásárolható az alap oktató csomag. Emlékeim szerint 10.000FT.
Na de vesz valaki egy 20-30.000Ft eszközt, az közel se biztos hogy 10.000Ft ki fog adni egy alap oktató csomagért. És akkor hol van a többi oktatás ára, a vizsgák árai. Főleg úgy, hogy az alap csomag 80% megtalálható az interneten.Annak idején Kalapos László egyik munkatársával beszélgettem erről. Az ő meglátásuk az, hogy az aki csak felhasználói szinten akarja használni, annak felesleges bele mennie komolyabb vizsgákba, tanfolyamokba.
Miért? mert a rá fordított összeg, nem térül meg. Értsd úgy, aki nem üzleti szinten, vagy céges szinten foglalkozik vele, egyszerűen nem éri meg. Ha céges szinten nézzük akkor alap, hogy képezze magát az illető, és erre sok esetben még támogatást is kap az adott cégtől. Tudom nem mindenhol, sajnos. Szóval lakossági szinten egyszerűbb megoldás, ha keres egy ilyen céget, akin keresztül meg veszi a kiválasztott terméket, és egy egyedi megbízásra kér plusz árajánlatot, hogy az egyedi igényednek megfelelően azt beállítsák.
Ez egy tiszta, sima ügy. És lakossági szinten így kellene működnie. De nem így működik, mert mindenki érzékeny a pénztárcájára, és bár mindenki tudja hogy a tudásnak ára van, és a tudás, tanulás mindig meghálálja, ennek ellenére inkább választják sok esetben a rögösebb utat, mert... Itt a fórum, ha nem ez akkor más, és akinek van rá affinitása, az szivacs módjára magára fogja venni a szükséges információt. Nem kell hogy mélyre hatolóan ismerje. Csak annyit ami szükséges céljai eléréshez. És ez a tendencia az élet más területein is jelen van. Ezzel nem fogsz tudni mit kezdeni sose.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Honda topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Horgász topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic V2 - origami
- Témázgatunk, témázgatunk!? ... avagy mutasd az Android homescreened!
- Synology NAS
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- DELL G2724D / Samsung Odyssey G5 1440p 165hz árak leírásban.
- Asus RTX 4070 12GB DDR6X - DUAL-RTX4070-O12G-EVO-DLSS 3 Garancia
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Medion Erazer Beast X40-hez vízhűtés (MD 60961) (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest