Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• bambano

titán

válasz ekkold #6303 üzenetére

"szerintem irreális egy otthoni, vagy akár egy céges, de alkalmi szintű felhasználótól tanfolyam elvégzését elvárni": mint ahogy az is irreális, ami jelen esetben a történet volt, hogy alapszintű ip-s fogalmakat, szabályokat magyarázzon el valaki azért, hogy egy mikrotiket be tudjon konfigurálni a kérdező.

egyébként pedig mit gondolsz arról, aki vállalati szintű felhasználásra alap tudás nélkül konfigurál routert? mennyi biztonsági hibát fog belepakolni?

teljesen jogos volt a leoltás, aki elemi szinten sincs tisztában az ip routinggal, az előbb azt tanulja meg alkalmasabb forrásból, és csak utána kérdezzen egy félprofi router konfigurálós topikjában. mostani egyetemi szlengben átfogalmazva: a bemeneti feltétel sem volt adott. gordom ramsay sem fogja neked megmagyarázni a hideg/meleg rántást, hanem elküld a fenébe, hogy tanuld meg és utána menj vissza.

szerk: ezt még megfejelném a saját személyes tragédiámmal: engem, mint isp rendszergarázdát fog csesztetni a júzer, hogy nem megy a szolgáltatása, miközben ő kavarta szét a routingot? vagy engem fog csesztetni a vétlen júzer, mert a szomszédja szétbarmolta a routingot és ezért nála se megy a net?

törölt tag

De egy router esetében nincs ilyen, ha nem sikerül akkor lehet resetelni, és újra nekiállni.
    Igen, ez elmegy lakossági szinten, de én azt mondom, az egészséges határt meg kell húzni.
    Csak azért, mert ez egy szakma. És vannak olyan emberek, akik ebből élnek meg. És a teljes körű, " megcsinálom neked ingyen" Ez bizonyos értelemben a szakma degradálása. :( De ott a másik oldal, hogy lakossági szinten megy a segítség kérés, és nyilván mindenki azon spórol, amin tud.
    Szóval, nem annyira fekete-fehér ez a kérdés. Ezért is írtam, hogy valahogy meg kell tartani egy egészséges határt. Nem csak MikroTik fronton, hanem úgy mindenben. Mert így egyrészt könnyen előfordul a vak vezet világtalant effekt. Ami szintén senkinek nem jó. :(
    A fórumok jó dolgok, sok hasznos információ megtalálható, és sok ember tud egymásnak segíteni, de ennek is megvannak a hátrányai. Az a baj, hogy én mind két tábort megértem, és egyet értek. Talán azért mondom az kettő közti egészséges határt. Amit nagyon nem könnyű meghúzni. Mettől, meddig.

• kovyhun

tag

Teljesen egyetértek veled és k.feri80-vel. Nekem is volt egy feladat amit meg kellett oldanom, utánajártam hogyan érdemes, így jutottam el a mikihez.
    Én általában szeretem megcsinálni amit meg tudok, főleg ha olyan dolog ami érdekel is.
    Most rá vagyok kattanva, próbálok még kihozni belőle többet is mint amire eredetileg szükség volt.
    Mással úgysem csináltattam volna meg inkább akkor választottam volna "hagyományos" eszközöket.
    Kíváncsi természet vagyok, szeretem tudni mindenről amiről lehet hogy hogyan működik, ha gond van hogyan javítsam, ha módosítani kell valamit hol kezdjek neki.
    És persze nem utolsó sorban a kihívás és sikerélmény :)
    Pár napot el szoktam tölteni a megoldáskereséssel mielőtt külső segítséget kérek.
    Sajnos angol nem nagyon megy, magyar nyelven nem találtam routeros könyvet, pedig szeretnék venni.
    Tanfolyamnak húzós ára van annak akinek csak hobbi vagy csak apróbb feledatokat kell megoldania.
    Videót majdnem vettem akciósan, de ahogy nézem csak online elérhető és csak korlátozott ideig, ez így az én rossz memóriám mellett nem opció :(.
    (képernyőről rögzíteni meg sem időm, sem türelmem)
    Elkezdtem elejétől olvasni a fórumot apránként mikor időm van (5.500 körül járok), hátha majd beugrik valami ha olyanba futok amiről már volt szó.
    Köszönöm az eddigi segítségeket.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés