Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorgo
őstag
Én meg gondoltam beszámolok tegnapi tömeg előtti égésemről.
Csoportképet kellett készíteni, műfénnyel, alulvilágított tornateremben. Állvány, vaku volt nálam, "készültem". Mondom nem a <OFF> vázat viszem, hogy ne legyenek AF problémák, és az olyval vakum is lesz. (előtte otthon kipróbáltam, elem fullos, és bár természetesen cseszett elsütni az első 10 képen, pár levétel+visszarakás után ment). Ehhez képest élesben felállt a 25 ember, és természetesen semmilyen vakumódban nem villantotta el a vakut. Készült vagy 8 kép ami 1/10 vagy lassabb záridők mellett bemozdult. A végén, mikor a váz végre úgy döntött, hogy kommunikál (?) a saját 36R-es rendszervakujával, és ennek megfelelően végre beállította az 1/50-es záridőt (25-ös volt fent) megörültem!!! Végre lesz vaku!! Lótúrót, nem villantotta el, helyette jó -3FÉ alexpós lett. Mindezt persze 12 sec időzítővel.
Nem értem, hogy azt a kibabrált 4 db 2mm-es érintkezőt miért nem lehet tisztességes fémből elkészíteni, ami nem oxidálódik el. Azt sem értem, hogyha nem érintkezik, akkor miért látja egyáltalán a váz, vagy ha látja, miért nem süti el? Narancs vaku figyelmeztetés volt félig lenyomott expo gomb mellett. Amit viszont nem értek, hogy amikor esemény után természetesen elsütötte, akkor is narancs vaku figyelmeztetés volt. Ki érti ezt?!
Aztán otthon kiválasztottam a legkevésbé gáz képet (1/10 sec; f1.4 iso400 ennek megfelelően jó sok zöld/lila CA, képszél már nem volt éles a szűk DOF miatt és azért már volt zaj), szénné utómunkáztam mivel tocsogott az oly féle atom barnássárgában (amiért az emberek annyira rajonganak ). Azaz majdnem bukás...
Tanulság: #1 legközelebb a <OFF> vázat viszem el vaku nélkül, ami iso2000-on alázná az Oly-t, még a gyári jpeg is!
#2: csiszolóvásznazni a tetű vaku érintkezőket 1 év nemhasználat után, majd otthon hagyni (tkp. a 36-os kulcsszám ha még elég lett is volna, a műfény + vaku kombó olyan okádék lett volna, hogy akkor meg éles képet kapok ugyan, de annak a színeivel nagyon nem békültem volna ki).[ Szerkesztve ]
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz #40935168 #58054 üzenetére
Ez a Martin Kühn azért jól el van eresztve.
Kb. tennék rá, milyen vázzal lődözöm ilyen modellekre! (Emlékszem, mintha mazsi is bedobta volna ide a fórumra a képet, vagy legalábbis ez a kép ihletett meg egyet amit aztán ő lőtt?)"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
G5, G6, GX1 (stb. vázak) tulajaitól kérdezem: milyen távkioldóval használhatók ezen vázakhoz? Nekem anno G3-hoz 3.5" jack aljzatba illő kellett (mondjuk nem szimpla kétpólusú, hanem 4 érintkezős) használni?
-
gorgo
őstag
Ez egyértelmű, viszont streetre jó lehet! (és nyilván nem nagylátó végen... Remélem hogy 25-30 mm-től már használható. 11k elmebajról.
Azért nem mindegy, ha valakire ráemeled a kamerát és azzal vége is a témának. Főleg ebben a drága országban ahol még a törvény is üldöz... Nomeg: "Mit fotózol, ne fotózzál ****+"."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
hát igen, régóta álmodunk itt jópáran. Mondjuk tényleg érthetetlen, hogy videósoknak már a ki van nyalva a hátsója, fotósoknak meg semmi...
Nekem egy 8v.9 mm f4 is elég lenne, csak legyen 200g körül/alatt és ne taknyoljon sehol.[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz Rum.cájsz #58608 üzenetére
Nem az a lényeg, hogy drága (nomeg halszemre 1.8, hát nem tom, lehet a csillagozók majd örülnek, mert amúgy értelme sincs) hanem az, hogy már eddig is van 3 natív halszem, igazi uwa fix meg nincs (itt most <10mm-re gondolok). Erre a kretén idióták, csinálnak egy negyediket. Ezeket lőni kéne, ú de barmok!!
-
gorgo
őstag
válasz rinpocse #58822 üzenetére
Azt vedd figyelembe, hogy egy 36-os vaku már nagyobb mint a vázad, így rémesen kényelmetlen lesz a használata. Ellenben beltérben maximálisan elég. 50-es vakukat felejtheted nyugodtan, baromi nagyok az em10 tetejére. Annyit dönts még el, hogy szükséged van-e portré állásban plafonra villantásra, azaz hogy a dönthetőség mellett forgatható is legyen-e vagy erre nincs szükséged.
Nem ismerem a 24-es Metzet, ha az forgatható, akkor én olyat vennék... Ha nem, akkor FL36 használtan (R nélküli opció)."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Mivel asszonynak sikerült elhagyni a 46mm-es obisapkát az egyik Pana fixről, hát gondoltam rendelek egyet. Persze boltban sehol nincs még listában sem, de a panashopban legalább van. Meg is rendeltem január 10-én. Majd visszaírnak, hogy beérkezés március vége! Tulajdonképpen ez előrelépés, mert tavaly nyáron nyaralás előtt rendeltem egy 46-os minőségi ND-t, mert elegem volt a menetátalakítós szopásból. Azt szimplán 2 hét múlva úgy reagálták le, hogy belátható időn belül nem tudnak beszerezni. Eltelt két hónap, rákérdeztem: semmi. Ennyit a panasonic magyarországi/európai/globális (?) lúzerségéről.
(elmebajról meg 2x annyiért lehet, hát kapjákbe! Valakinek nincs egy 46mm LUMIX obisapija? Nem ingyen...)
Tervezek egy GX7-et venni. Most két út lehetséges: 1) vagy nem veszek, mert miután ezek eladtak bármit, onnantól kezdve le se szarják, azaz ha egyszer beüt a szar, akkor bajban leszek mert a szervizelés majd negyedévre (se?) lesz meg; vagy 2) nyugodtan veszek külföldről, hiszen ha gariztatni kell így is úgy is megszoptam, azaz akkor már legalább olcsón veszek!"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz kamilyon04 #58934 üzenetére
kösz a tippet (néztem náluk, listában nincs, persze lehet, hogy a polcon igen). Azért nem jó a noname, mert ha el akarom adni később, akkor egyrészt ég a pofám, másrészt, meg úgy lealkudnák az árát, hogy ott lennék, mintha megveszem az eredetit. Én ezt tenném, az bizti.
A GX7 meg egyenlőre erősen feltételes, akkor, ha elviszik az em5-öt (miután felcseszett a múltkor a vakus cumival, felraktam, akkor is ha a vaku volt hülye. Jó váz, nincs gond vele, csak 1. nem bírom megszeretni, 2. nekem az ergonómiája nem jó; és 3. oly.jpeg sem tetszik különösebben).
-
gorgo
őstag
válasz #40935168 #58972 üzenetére
"magához fog nyúlni..." nem bánjuk, de legyen nálad a kicsike, és kattints! Az írásaidat olvasva amúgy sokkal inkább az ugrik be, hogy te már megelőzted/lekörözted a modelled magáhoznyúlás tekintetében!
-
gorgo
őstag
Álmodjunk hát. Mi kéne az em5mk2-be?
Először is előtérbe kéne helyezni az ergonómiát atetűdizájnnal ellentétben:
SOKKAL jobb gombok, jobb fogás. Garantáltan nem kapjuk meg.
Hajtogatható hátsó LCD. Garantáltan nem kapjuk meg.
Beépített kisvaku. Garantáltan nem kapjuk meg.
Normális video tömörítő kodek: nem lehetetlen, de sztem ez elsikkadhat.
Beépített rádiós vakuvezérlés: ennek lenne értelme a profik díjaznák (nekem mindegy).
Elektronikus 1. / 2. redőny: űber gáz lenne ha kihagynák, tehát lesz."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Jobban belegondolva sztem biztosan lesz full elektronikus zár. Máskülönben szart sem tudnának elérni a 40mpix módban. 8x menne a zár? Mégha csak mikrorezgéseket okozna, akkor is hazavágná az eredményt. Vagy kituggya...
-
gorgo
őstag
A GX7-tel kapcsolatban. Nos, nekem nincs, de fogtam, nagyon bejön, konkrétan nem hátrány ha műanyag (tankot is gyártanak műanyagból) legalább télen nem fagy rá a kezed és könnyebb.
ÉS amiért írok: kvázi nincs használt piaca. Azaz a júzerek elégedettek vele, tartják, nem adogatják."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz jjeahh #59498 üzenetére
Azt csak megszokni lehet, hogy a G3 alapon zajos mint a fene, illetve nagyon jól kell zajszűrni.
"Majd ha lesz 50-ér om-d, veszek egyet, oszt többé semmilyen tech-panaszt nem kell elviselnetek majd tőlem"
Kis naiv"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Ez a lájv hiszto ez felvet bennem pár kérdést. Sosem használtam, és nem is tervezem. Valaki tudja esetleg, hogy mire vonatkozik? A majdan a váz által elkészített jpeg-re? Vagy a nyers képre? Nagyon másképp kellene értelmezni...
Tippem az, hogy a nyers képre.
Mondjuk mivel nem kedvelem annyira az Oly színeket, így eleve rawozok vele. Onnan kiindulva tök mindegy, hogy amúgy az em5 rendre az esetek 50%-ban 1/3FÉ alulexponál az meg sem látszik még. Az, hogy 25%-ban ennél is többel alulexponál, már télleg gáz és csak 25%ban helyes az expó.
Mindegy eztán sem fogom használni, így is a tucat kijelzett idióta ikon felére nincs szükség, csak nagyban zavar a fényképezésben. Egy hisztogram ennél is jobban zavar.
És hogy értelme is legyen a kérdésnek: ha az ember csak gyári jpeget lőne akkor lehet esetleg haszna a lájv hisztónak, ezért a kérdés."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #59607 üzenetére
ahogyan én észrevettem a shutter shock inkább kötődik objektívhez, mint vázhoz...
Az izós változtatásokat sem értem, hacsak nem az volt vele a célod, hogy ezen keresztül változtass záridőt, mivel attól függ. De nem erre tetted a hangsúlyt.
milyen obival lődöztél?"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
Ha abból indulok ki, hogy neked a munkád (is) a PH! akkor kéne legyen kettő monitor meg persze egy laptop is. Mivel nem drágák már az IPS-ek és sokkal jobbak mint a TN+film, furcsállanám ha nem az lenne. Persze honnan tudhatnám biztosra... Szóval igen IPS-ed van. (a kalibráció meg nem árt, de ha nem ebből élsz nem létkérdés).
-
gorgo
őstag
Mindenki vegye be a le***om tablettát! (és seperjen vissza melózni!)
-
gorgo
őstag
válasz madgie #59837 üzenetére
Csak a Fujinál van értelme a rawból újra előhívásnak (pl. másik film mód kellett volna) máshol meg vagy nincs is ilyen (nagyon gáz!) vagy kevesebb értelme van, mert 6 szar jpeg mód közül édesmindegy hogy melyiket választom...
Amúgy az oly (számomra) legidegesítőbb húzása, hogy amikor belenagyítasz 14x akkor visszafelé is körbe kell tekerni a kurva tárcsát, ahelyett, hogy OK gombra visszaugrana képernyőméretre (helyette szerkesztgessél raw-ot). Hát ja, megremeg a kezem abanföldhözvág gombon ilyenkor."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz JoceeHunt #59978 üzenetére
utoljára jutna ilyen eszembe, hogy microSD-t tegyek kamerába... Nem tudom mi a műszaki oka de egyrészt sztem a nomál SD-k gyorsabbak, és az adatbiztonságuk is jobb. De ha mindez nem igaz, akkor is ott van az, hogy egy adapterben csücsül. És ha másra nem használod, akkor tkp. fölösleges is.
-
gorgo
őstag
húha úgy látom ma többek birkózószart ettek!
Amúgy mindenkinek van igazsága, sőt, tkp. mind az is, jól megférnek egymás mellett a vélemények.
Én is idő- és eseménynevű könyvtárszerkezetet használok. Nem használok katalogizáló szoftvert. Használok Adobe-t (Bridge+ACR). És már igen ritkán mentek el RAW(o)t...Hogy ki mit használ (és hogy szereti-e) az erősen szubjektív. Tény, hogy az Adobe fél éve rommászopatja a Bridge használókat. Én decemberben megfogadtam, hogy leszokom az adobe szofverekről. Részben kényszerből, mivel már SEMMI nem futott a gépemen konfigurációs ballépések után (nem volt kedvem 10 hónapot időutazni vissza). Lényeg, hogy 2 hónapig szoptam alternatív, kicsi (PhotoNinja, Photomatrix) RAW hívókkal... Aztán megelégeltem. 20 perc alatt sem tudtam közel olyan végeredményt sem előállítani mással, mint az ACR-rel 2 perc alatt. Szóval amíg van, addig ez lesz. És ugye a Bridge nem katalogizáltat kötelezően, ámde tud olyat ha kell. Cserébe mivel túl jó volt, már nem alkalmas önállóan kötegelt munkára (csak ezért kell felrakni a PS-t, hogy image processor legyen mellé kötegelt melóhoz! ).
Nem húzom: 50 évre is lehet tervezni úgy hogy ne függj szoftvertől: .jpeg; .png; .tiff.
Újévi
fogadalmam(tervem) meg elég extrém: megtanulni eléggé jól fotózni ahhoz, hogy számítógépen már ne kelljen utómunkázni. Ebben nagy segítség a Fuji, és hogy tud gépen belüli raw konverziót... (sajnos az EM5 nem tudja).[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
Csekkoltam ezt a FastStone viewert. visszanézésre király! Megjelenít RAW-ot is, kellemes funkciók, és ingyenes!
parci: ha már most a gyerekre hivatkozol, akkor 2-4 év múlva itt jajj lesz mindenkinek."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
gorgo
őstag
válasz daniduke #60716 üzenetére
Nem az egyetlen, csak a többi alig-aig ismert, és főleg videós felhasználásra készítették. Nagyok, manuálisak és drágák. De léteznek: KOWA és SLR Magicnak is van, és még fényerősek is. És hamarosan jön a Voigtlander 10.5/f0.95 is: kicsi lesz, óccó!
-
-
gorgo
őstag
Valaki nem ismer 3rd party markolatot EM5-re? Ami nem olyan gizdán előrenyúló mint a gyári, hanem inkább szélesebb, kevésbé előrenyúló (mint mondjuk a GX7 alapból)?
-
gorgo
őstag
válasz ezisjo #61200 üzenetére
A 9mm-es végű, kicsi, könnyű (relatíve nem drága) m43-os 9-18 ha megvan, akkor már tapasztalhatod, hogy ha még ennél is extrémebb egyenestartó nagylátó kell, akkor annak a sarkai már mocskossul idétlenül néznek ki témától függően. Témától függően már akkora a torzítás, hogy esetenként egy halszem (mondom témafüggő) erősebb, de más jellegű torzítása kevésbé zavaró!
A fuji 12-es főleg fényerőben jobb, illetve ha szerencséd van és nem decenteres obit "húzol" akkor az azért jó obi, de a látószöge minimálisan tér csak el (az oldalarányok miatt a 2/3-ad széltében "nagyobbat lát" 1-2°-kal, de csak ez elhanyagolható).
Viszont ott a pana 7-14, annál szélesebbet sztem kb. fölösleges akarni, (főleg a már említett horrorisztikus sarokbeli perspektíva miatt), de ha akarsz, FF-re mint mondták van 11mm-ről induló.
Szóval a Fuji látószöge nem igazán nagyobb, ha nagyobb kell, akkor vagy pana 7-14 (esetleg Fuji 10-24).ehh, nem olvastam végig a hsz-eket, ahogy elnézem kissé túlbeszéltük ezt a nagylátót...
[ Szerkesztve ]
-
gorgo
őstag
válasz MrChris #61460 üzenetére
Szerintem meg ez az em5 féle csíkozás teljesen "hétköznapi". Több tucatszor belefutottam már. Nem csak a 20-assal hanem bármely obival csinálja, és jellemzően nagyon kevés fénynél jelentkezik. Nem is 1/60 vagy többszöröse záridőhöz kötődik, mert nekem mindig a kézből kitarthatóság határánál (adja magát, hisz nagyon kevés a fény) 1/8 éa hasonló záridőknél jelentkezik.
Nem merném biztosra állítani, de érzésem szerint a raw tömörítés köp a levesbe. Az em5 szimplán annyira kicsi raw fájlokat gyárt, hogy gyanú, hogy nincs-e benne valami vesztességes tömörítés.Még valami: a két dolog nem ellentétes, nem mondom, hogy műfénynél ne zavarna be az elektromos zár. Simán csíkoz miatta, persze. Csak ezen túl az em5 alapból csíkoz... (nem beszélve hogy nincs benne e-shutter, azaz fotónál sosem jelentkezhetne ha csak az interferencia lenne ludas).
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest