- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
aAron_
őstag
Jól látom, hogy nem létezik olyan kínai UCITS részvény ETF amely nem foglalja magába az államilag kontrollált cégeket? Olyasmit keresek, mint a CXSE.
-
DavidQ
tag
válasz
Oppenheimer #50945 üzenetére
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
DavidQ #50944 üzenetére
Tőzsdén könnyű elkerülni az adózást, csak annyit kell elérni, hogy ne legyen nyereséged. Mivel neked ez sikerült tavaly, ezért megúsztad!
Képzeld el a topikot látogató Sub-ass dolgát aki napi 10x shortol, mindet nyereséggel zárja, de pár dolláros tételekben. Tölthet vele hónapokat mire mindet bevallja
-
DavidQ
tag
válasz
PredatorZoli #50943 üzenetére
Igen, ezzel tisztában vagyok. Volt pár tízezres nyereségem sportfogadásból, és just for fun megpróbáltam befektetni ~fél órás guglizás után.
Leginkább azzal volt bajom, hogy utólag tudtam meg, hogy ezek a tranzakciók adókötelesek, be kell hogy kerüljenek az szja bevallásomba. (Én még sosem írtam szja bevallást, mindig a NAV által készített tervezetet adtam be, mindenféle módosítás nélkül.) Ezért is kérdeztem most rá, hogy jelen állás szerint, kell-e módosítanom majd a tervezetemen. -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz
DavidQ #50912 üzenetére
Azért ért csalódás, mert adhoch, tanulás nélkül random vágtál bele, néhány véletlenszerű papírra rábökve.
A befektetés nyilván nem erről szól, itt hosszú távú, jól megalapozott döntéseket kell hozni.
Ha még hajlandóvagy adni magadnak egy esélyt, kicsit tanulj a befektetésekről és hosszabb távra passzív etf-ek vásárlását(az olyan mint egy befektetési alap csak olcsóbb) javasoljuk, ahogy mgoogyi irta fentebb. -
SzGee
aktív tag
válasz
mgoogyi #50935 üzenetére
ez 100% hogy nem így van, a vételt és az eladást is aznapi (settlement day T+2) MNB árfolyammal kell átszámolni (nincs záró, napi árfolyam van amit 11 óra körül állaptanak meg) és a brókerdíjakat is aznapi árfolyammal kell levonni, és a maradék képezi az adó alapját
itt egy abbvie:
[link]jelen esetben a 248 ezernek a 15%-a lesz az adó
természetesen az árfolyamnyereség is adóköteles -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
Oppenheimer #50936 üzenetére
Amikor az árfolyamnyereség keletkezik, tehát eladáskorit.
"Es ha a veteli deviza arfolyam 280, az eladasi meg 200, es emiatt 200-on szamolod ki a veteli erteket, akkor csomot adozol mikozben buktal az arfolyamon."
Igen. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
mgoogyi #50935 üzenetére
"a bevétel és kiadás különbözetét az eredeti devizanemben kell kiszámolni és utána átszámolni forintba"
Ahh... Ezt nem tudtam. Rohadt jo, es akkor melyik arfolyamon kell atszamolni forintba? Eladasi? Es ha a veteli deviza arfolyam 280, az eladasi meg 200, es emiatt 200-on szamolod ki a veteli erteket, akkor csomot adozol mikozben buktal az arfolyamon.
-
mgoogyi
Topikgazda
válasz
aujjobba #50928 üzenetére
Neked kell tudnod és nyilvántartanod, hogy melyik ügyletből adtál el milyen áron.
Tudtommal MNB záró árfolyam kell és olyat is olvastam, hogy a bevétel és kiadás különbözetét az eredeti devizanemben kell kiszámolni és utána átszámolni forintba.
Ha a devizaváltással nyertél emiatt valahogy, az nem adóköteles nem üzletszerű váltásnál. -
aujjobba
addikt
válasz
Oppenheimer #50933 üzenetére
Legtobbszor csak egy eladas van, es tobb vetel.
Azokban az esetekben szamit valamit, hogyan voltak a csomagok megveve az adott papirbol? Hiszen mindet eladtam egyben.A BEP eseteben volt csak tobb eladas (2db), akkor ott hozzateszem.
-
szekra
addikt
válasz
Oppenheimer #50929 üzenetére
Miért nem 7,463,037 (sell HUF price) - 5,191,823 (vest HUF price) x 0,15 (SZJA) = 457,498 HUF az adó?
-
aujjobba
addikt
válasz
Oppenheimer #50929 üzenetére
Elso oszlop - Settlement Date.
Amelyik sorban a Buy oszlopban van ertek, ott aznap annyiert vettem, ahol meg a Sell oszlopban ott annyiert eladtam. Aznap ami a Settlement Date oszlopban van (elszamolasi nap).A Buy HUF es Sell HUF cellakban pedig az USD aznapi arfolyamon HUF-ra szamolva.
-
-
aujjobba
addikt
válasz
Oppenheimer #50925 üzenetére
MNB arfolyam lekerdezot hasznaltam, ott nincs kulon veteli/eladasi, csak egy arfolyam.
[link]
Valahol olvastam az MNB kozepet kell hasznalni az adott napra, gondoltam ez az, de mondjatok ha tevedek es veteli/eladasi kell, nem ez.mgoogyi: a legtobb esetben tobb vetel, majd a vegen egy eladas van. Ott is szamit a darabszam valahogy? Gondolom ott nem kell osszevetni mert mindet eladtam.
-
aujjobba
addikt
válasz
Oppenheimer #50922 üzenetére
Nem 1 USD arfolyam van ott, minden sorban az aznapi MNB kozep.
Az FX nevu oszlopban. -
mgoogyi
Topikgazda
válasz
aujjobba #50921 üzenetére
Nem adótanácsadás/felelősséget sem tudok vállalni, tudtommal így van:
Árfolyamnyereséghez minden eladás ügyletet kell számolni forint alapon(MNB eladásnapi záró) és viszonyítani az eladott papír vételi árához forintban. Vezetni kéne, hogy konkrétan melyiket darabot/melyik vásárlási csomagból adtad el.
Árfolyamnyereség meg osztalék két külön dolog tudtommal, osztalékot ne számítsd bele az eladás-vétel számolásaidba, pláne 2019-es osztalékot.
Költség lejöhet a nyereségből tudtommal.
A táblázatból nekem nem derül ki, hogy mikor miből hány darabot vettél.
Pl. UAL-ból 3x1-et vettél? Aztán 3-at adtál el 1 menetben? -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
aujjobba #50921 üzenetére
Mar ott rossz hogy 1 USD arfolyamot tuntetsz fel. Minden vetelnel es eladasnal az akkori aktualis arfolyammal kell szamolni. Egyaltalan az a veteli vagy eladasi arfolyam ami ott van?
Ha mindent eladtal, eleg egyszeru kiszamolni, minden reszvenyre tudod a bekerulesi arat es az eladasi arat is. Az hogy tort, tokmindegy.
Ha nem adtal el mindent, akkor meg szerintem azt adozod be amelyiket akarod. Egyedul ebben nem vagyok biztos, majd hatha segit vki.
-
aujjobba
addikt
Revolut adoalap szamolasra ez igy teljesen rossz, vagy jo uton jarok?
Az a problemam, hogy hallottam ilyen FIFO meg LIFO szembeallitas fogalmakat, tehat ugye az eladast a legelso vetellel vagy az utolsoval parositsuk ossze, de ilyennel en nem szamoltam, hirtelen nem is tudom hogyan kellene, ilyen tort reszvenyes buli eseten (tobbszor vettem, tobbszor adtam ugyanazt).
-
mgoogyi
Topikgazda
Kriptoval/egyedi részvénnyel kapcsolatban nem tudok javasolni semmit, alapvetően nem tartom őket okos ötletnek. Egyedi részvényt tarthatsz ott, ahol van ETF.
Részvény ETF-ket hosszú távra érdemes tartani, mégpedig TBSZ-en, ehhez pedig ezek közül valahol érdemes értékpapírszámlát nyitni:
Random Capital: gagyi felület, olcsó, nincs banki háttér
KBC, Erste: banki háttér, drágább, jobb felület
Én ezeket használom.
Érdemes Revolut/Curve/Transferwise/stb. cuccokat használva eurót váltani és ezekkel bejuttatni. -
Taibi
csendes tag
Sziasztok!
Már egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy a megtakarításom egy részéből ETF-t / részvényt / kriptovalutát vásároljak befektetés céljából.
Korábban az eToro nevű platformmal szemeztem, de az lenne a kérdésem, hogy ti melyik felületet ajánlanátok leginkább a fenti befektetésekhez? Melyik az ajánlott napjainkban funkcionalitás, megbízhatóság, felmerülő költségek, stb szempontokból?
(Magyarországon lakok és magyar banknál van forintszámlám, plusz rendelkezek egy PayPal fiókkal.)Köszönöm előre is!
-
ody42
senior tag
válasz
DavidQ #50912 üzenetére
Nem, a teljes nyereséget kell számolni, abból levonod a teljes veszteséget, és a bróker költségeket, és a maradékra kell csak adózni.
A veszteséget azért célszerű amúgy feltüntetned az adóbevallásban, mert ha esetleg idén is kaszinózol egyet, és nyereséged lesz, akkor a jövő évi adóbevallásnál még a tavalyi veszteséget is szembeállíthatod majd az idei nyereséggel. -
DavidQ
tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok. Tavalyi évben kíváncsiságból bepróbálkoztam Revoluton a tőzsdézéssel. Természetesen buktam ahogy illik.
Vásároltam:
209,79$ értékben LK részvényt
111,36$ értékben SBUX részvényt
5,39$ értékben ARI részvényt
Eladtam:
49,38$ értékben LK részvényt (ez jó nagy bukó volt)
149,65$ értékben SBUX részvényt + kaptam 0,70$ osztalékot
8,96$ értékben ARI részvénytEz után úgy döntöttem, hogy kiveszem minden pénzem a tőzsdéről, ez nem nekem való.
Tehát összesen: 326,54$-t fektettem be, végül pedig: 208,69$-t vettem ki. :(
A kérdésem az lenne, hogy amiből nyereséget hoztam ki azokat fel kell-e tüntetni az adóbevallásomban?
(Tehát a SBUX: 111,36$ -> 150,35$ és ARI 5,39$ -> 8,96$)? -
kexksz
addikt
válasz
tothjozsef #50908 üzenetére
Igen, ez a lenyege
-
vnorbi
aktív tag
válasz
_ATi_1 #50905 üzenetére
TransferWise 0,42%-ért vált forintot euróra, csak ha a pénz odajuttatása a bankodnál díjköteles, akkor nem fogja megérni (meg ugye ha ki akarnád utalni, az sincs ingyen, de ha van TW kártyád, akkor arról áttöltheted Revolutra, és onnan utalhatod ingyen).
A Curve nekem rendszeresen (jó, eddig háromból kétszer) rosszabb árfolyamot adott, mint a TW díjjal növelt árfolyama, de olyat is láttam, hogy akár 2-3 forinttal rosszabb volt a középárfolyamtól. Arra jelenleg nem lehet alapozni, hogy velük csak jól járhatsz, benne van, hogy egy korábbról beragadt árfolyamot kapsz tőlük (amivel amúgy lehetne pont sokkal jobban is járni, mint mással, csak nekem még nem sikerült
).
A Curve limitek régi kártyákra még lehet, hogy fontban vannak, de új regisztrálók (és talán kártyacsere után a régiek is) már eurós limiteket kapnak, így az ingyenes devizaváltás már csak 500 euró náluk.
-
tothjozsef
aktív tag
Az összefoglalóban linkelt kbcequitas-os oldalon azt írja a TBSZ-ről, hogy "Ha a tartós befektetési számlát a gyűjtőév zárásától számított 5 éven túl megtartjuk, úgy az ott elért jövedelem teljesen adómentes" - ez tényleg így van? amit azon adok/veszek, nyereségem keletkezik, azzal semmi dolgom adózás terén?
-
Danex
addikt
Üdv, olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék az Etoro-n befektetni, más befektetők másolásával (copy trade).
Maga az Etoro elfogadott brókercég az MNB által így ha jól informálódtam 15% szja a profit után és a veszteséget is szembe lehet állítani a profittal.
Viszont ami kérdés számomra, hogy itt külföldi amerikai cégek papirjait is lehet venni, illetve crypto alapú kereskedés is folyik de $ alapon.
Olvastam olyat ,hogy mivel nem konkrétan a cryptoval kereskednék így nem kell szocho-val számolni.
Másik, hogy ha kell is, akkor a fizetésem kimaxolja a 3.6millió bruttót(24 x minimálbér) így ha jól értem ebben az esetben sem kéne szocho-t fizetni.
De hálistennek olvastam egy 3. verziót is miszerint olyan kategóriába is eshet amin nincs szocho plafon.
Erről esetleg tud valaki konkrétabbat? Köszönöm! -
aujjobba
addikt
válasz
_ATi_1 #50905 üzenetére
350ezres limit elerese utan en Curve kartyaval toltom fel a Revolut-ot kozvetlenul euroval, a Curve is jo arfolyamon valt.
A Curve havi vasarlasi limiten felul figyelni kell arra, hogy havi 500 GBP(-nek megfelelo osszeg) atvaltasa utan 2% buntit ratesz (ebbe belefutottam).Pelda:
Januar 8 valtottam eurot Revoluton, 359.38-as arfolyamon.
Aztan par perc mulva toltottem fel a Curve kartyaval is, 360.12-es arfolyamon, ami 0.2%-kal volt rosszabb a Revolut-tol. -
_ATi_1
senior tag
válasz
UberMutant #50904 üzenetére
350e Ft felett 0,5% jutalékkal vált a Revolut. Ennél már van olcsóbb megoldás?
-
Pharaoh
aktív tag
Hi!
Eurót hogy érdemes a legolcsóbbat venni?
Ez lehet jó megoldás?
Revolut-t bankkartáyval feltöltöm forinttal, ott átváltom és utána eurós számlámra vissza utalom?
Megéri ez a művelet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,24 hónap garanciával
- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G 256GB,Újszerű,Adatkábel,12 hónap garanciával
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FullHD IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - 3 év garancia
- Épített KomPhone R5 4500 16GB RAM 240GB SSD RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! ASUS ROG THOR 1000W Platinum II tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest