Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bambano: Bambanő háza tája
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- GoodSpeed: Tesla Smart Plug Dual SD300 -as okoskonnektorok avagy fogyasztásmérés evolúció
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Vesa
veterán
válasz
Hieronymus #9 üzenetére
"A linkelt alaplapon VESA kártyabővítő csatlakozók vannak."
Azon a képen nem VESA slot van! Ez volt a VESA slot:
[ Szerkesztve ]
-
-
Pontosan.
A merevlemez gyártás utolsó fázisában tesztelték a lemezfelületet.
A merevlemezre felragasztották a hibás szektorok listáját.
Az egyik meghajtón arra sikerült ráírni pirossal a játék címeket.Ezeket a meghajtókat még lehetett finomhangolni.
A formázáskor nem csak a hibás szektorokat lehetett megadni.
Tesztelni lehetett melyik interlave beállítással leggyorsabb az adatátviteli sebesség.
Mivel egy cluster szektorainak I/O müvelete után, nem volt kész adatfeldolgozás a következő szektorcsoport I/O műveletére, a logikai szektorsorrendet több fizikai szektor átugrásával állították be.
Egy track összes I/O műveletéhez minimum 3 lemezfordulatra volt szükség. -
-
"Ez így teljesen rendben van, ezek nem szaporodnak mint az újabb merevlemezeken."
Nem a korától függ, hanem a hibától. Van ott 2 szektor, ami hibás, és akkoriban a winyóvezérlő chip nem tudta még, hogy azokat áthelyezze (meg hát honnan tudta volna, a vezérlő nem a winyón van). Ezért kell mélyformázni, ez az, amit az IDE már az elején meg tudott oldani (hiszen annak a neve is az, hogy a winyón van a vezérlés).Különben szép munka! Ilyenekkel kezdtem a PC ismerkedésem általános iskolásként. XT, 286
Ilyen ST225-öt még szereltünk is
[ Szerkesztve ]
-
Jogos, mert képen lehet a méret nem mindenkinek tűnik fel, csak az, hogy dupla magas.
Nekem 40-170 MB-ig volt / van 5.25" dupla magas, MFM, ESDI, IDE és SCSI is, de már nincs mind meg, sok helyet foglaltak. Némelyik egész halk, a nagy mérete ellenére.
3.5" dupla magas SCSI pedig van egy ami hangtalan, azt hittem nem is megy.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz
Hieronymus #14 üzenetére
Én OAK 16bites VGA- t használok hozzá.
-
válasz
Hieronymus #9 üzenetére
De támogatják. XT IDE kártya vagy mint a linkelt lapomon az integrált IDE csati. A két hozzátartozó IDE vinyó is jumperelhető XT IDE módba, így vígan működik is.
VESA későbbi, XT- n 8bites ISA slotok vannak, bár sok 16bites ISA kártya is megy benne, visszafele kompatibilis, mint az XT- re alkalmas vinyók.@sidi : príma cikk !
-
válasz
Hieronymus #14 üzenetére
Igen, szerencsére Hercules volt, a nagyobb felbontást inkább szerettem mint a CGA 320x200 4 színt.
Utána rosszul írtam, 286/EGA jött ... nekem is ki kellene írnom magamből egy blogba, lassan kiesnek a részletek. -
...4,77/10 MHz-es turbós gép volt az is. Hercules monitor volt hozzá,
Egyértelműen XT volt.
Lehetett volna CGA monitoros is.
320x200 felbontás, 4 szín, előre meghatározott palettával.
Drága de színesebb volt az EGA.
640x350 felbontás, 16 szín
Ez már nem volt használhatatlanul rossz. -
Mindig tanul az ember, ezért is érdekes a komment szekció.
DarthSun írását olvasva beugrott, hogy járt nálam is ilyen 5,25 HDD, dupla magas, aminek az előlapja az egész gép eleje is egyben, szintén a 90-es évek végén, már retroban. Na az valószínűleg XT/AT kompatibilis lehetett, ahogy írjátok.Az első otthoni gépünk nem volt szétszedve, tulajdonképpen bármi lehetett benne, nem sokáig volt meg. Az biztos, hogy már 4,77/10 MHz-es turbós gép volt az is. Hercules monitor volt hozzá, ami eléggé korlátozta a használhatóságát. Habár arra is volt jó sok program, de sajna az újabbak egyre inkább nem támogatták. Egy éven belül, kompletten cserélve lett egy 20Mhz-es 286/VGA gépre.
Később találkoztam én is olyan utolsó szériás, sokáig raktárban állt, vadonatúj IBM XT géppel amin ilyen "IDE" csatlakozók voltak az alaplapra integrálva ... ezek szerint XTA volt a becsületes neve
-
iday
aktív tag
Köszi az írást.
Lassan én is belefogok, gyűjtöm az infókat. -
válasz
Hieronymus #9 üzenetére
Pont erről írtam, bár az igaz, hogy nem XTA-nak neveztem.
A linkelt írásban is ott van a /X a HDD típus végén, azt láttam.VESA nem tudom hogy jön ide, az jóval későbbi, ezen 8 bit ISA van.
-
Az IBM XT alaplapok natívan nem támogatják az ATA/IDE merevlemezek csatlakoztatását, mivel azok az 8 bites rendszerekhez készült XTA (XT Attachment) interfészhez igazodtak. Az XTA interfész hasonló a későbbi ATA interfészhez, de csak 8 adatvonalat használ, míg az ATA 16 adatvonalat.
Azonban, ha egy XTA interfész kártyát szeretnél használni, akkor az IBM XT alaplapokhoz készült XTA kártyákat használhatod, amelyek lehetővé teszik az XTA merevlemezek csatlakoztatását, ami hasonló az IDE-hez. De a 8 bit korlát megmarad.
A merevlemezeken jelölték az XTA támogatást.A linkelt alaplapon VESA kártyabővítő csatlakozók vannak. Ami nem mértékadó, mivel bármilyen eszközt tudott fogadni, amihez elkészült a kezelő kártya. A legnagyobb korlátot a sebesség mellett az adatbusz 8bit szélessége okozta. (Nagyjából ugyan az a két korlát.)
Ennek a megkerülésére fejlesztették ki a Vesa Local Bus-t ami párhuzamosan üzemelt a VESA busszal. Szó szerint, csak az adatok közlekedtek a gyorsabb buszon.
Ezek után dobták piacra a PCI buszokat. Első körben csak a VGA kártyák kapták meg. Majd a többi. A merevlemez meghajtók is áttértek az új buszra, a soros adatátvitelre, A (P)ATA/IDE alakult át SATA busszá.
-
válasz
Hieronymus #7 üzenetére
De létezett: [kép]
Retro kedvenceim 6. A kezdetek, XT és 286 by DarthSun
Vannak 8 biten is működő XT IDE HDD-k, konverzió az alaplapon nem is kell, tudja a HDD.
[ Szerkesztve ]
-
-
Jó kis írás! Én 97-ben találkoztam MFM meghajtókkal, már utólag, egy régi rendszer lebontásakor. A saját gépeimben IDE driveok voltak amiket már szerelgettem is. Csak az első XT-m nem tudom mivel volt, de annak sem volt különösebb hangja, így arra gondolok, hogy az is már modernebb, IDE csatolós lehetett.
Szóval mire egy ilyen a kezem közé került, elvileg az ég világon semmi értéke nem volt már, de roppant érdekesnek tartottam, úgyhogy beüzemeltem. Bekapcsoláskor nyekeregve pörgött fel, elég hangos volt, de végül egy kis olaj segített a csapágyain. Amúgy alapból működött, lehetett használni.
A helyi IT ószeres ember volt akinek meséltem róla és fantáziát látott benne. Simán belerakta eladásra 286/386-os gépekbe (97-98 körül), pár száz Forintot adott érte.
Akkor arról nem tudtam hogy a vezérlő mennyire értékes, de szerencsére nem is jutott eszembe hogy szétválasszam. Így le is maradtam róla, mennyi küzdelem is járhatna hozzá. Egyszerűen csak működött
Később kerültek hozzám, vezérlő nélküli MFM HDD-k is, de azok már csak díszek voltak.
Így retróban újra érdekes darabok ezek, eszméletlen milyen alacsony szinten kell összelőni a vezérlővel. Szerencse hogy megmaradt ez a régi tudás.[ Szerkesztve ]
-
Ha nincs egyáltalán semmilyen háttértár a gépben akkor így néz ki a BIOS hibaüzenet:
[kép]Amikor indul a rendszer, először az MBR --> io.sys, msdos.sys és végül command.com töltődik be.
Az MBR-t, vagyis az első 512 byte-ot is a DOS fdisk írja meg. Ez keresi az io.sys és msdos.sys fájlokat ha ez nincs akkor egy másik hibaüzenetet ír, Win9x esetén akár magyarul, innen tudni, hogy ez már a merevlemezről töltődik be.
Ugyanez a helyzet ha vagy nem boot floppy-t teszel be, vagy letörölted róla az io.sys-t akkor is más hibaüzenet jelenik meg, nem a BIOS-é.
Most néztem boot floppy image-t, sőt BIOS image-t is Volkov Commander-ben F3-al.Johnny001: örülök, hogy tetszett a nosztalgia.
-
válasz
Hieronymus #3 üzenetére
En is igy gondoltam
-
-
"missing operating system" vagy ilyesmi, ez fél siker, mert ezt a DOS szokta kiírni ha nincs rendszer a lemezen vagy sérült.
Hogyan tudna a DOS kiirni, ha nem tudott elindulni?
-
Johnny001
senior tag
Hú! Én már ilyenre írtam a diplomamunkámat! Külön jött az elektronika és a mechanika
, de mire kész lettem cserélve lett egy összetartozóra!
Régi szép emlékek
Új hozzászólás Aktív témák
lo Végre sor kerülhetett az MFM, vagyis az első merevlemezeim beüzemelésére.Egyelőre 2 db Seagate ST-225 került elő, ez...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest