Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#3201) luciferc válasza Smish (#3195) üzenetére


luciferc
őstag

A magas teljes lúgosság miatt nagyon hamar vissza fog menni a pH nem hogy a jó tartományba, de még fölé is. Szerintem már másnap számottevő növekedés lesz, de 2 nap alatt gyakorlatilag tuti. Figyeld meg, hogy ez történik-e. Ha nem, akkor valószínűleg hibás a teljes lúgosság mérés. A teljes lúgosság leghatékonyabban sósavval csökkenthető.

(#3202) Smish válasza luciferc (#3201) üzenetére


Smish
tag

Értem tehát a ph fel fog emelkedni.
Ha mindennap belövöm ph- al 7.2-7.4 közé akkor szerinted idővel lecsökkenhet a teljes lúgosság?

(#3203) Janusz001 válasza Kickass (#3196) üzenetére


Janusz001
őstag

Nálam is enyhe lejtés volt a telekben, én kiszedtem, nagyjából vízszintbe hoztam a talajt,. Viszont a fent említett probléma nálam is előfordul 2-3 lábnál, írtam is róla régebben, ha kihúzom az egyiket, a másik mellette lévő visszaugrik. Annyira már nem érdekel, nem hinném, hogy emiatt összeborul, 1m magas lábban, olyan 1-1.5cm van, próbáltam én már mindent is alárakni, de az eredmény mindig ugyanaz.
Amúgy ez egy Bestway Steel Max pro , 3.66m.

(#3204) LanyUs válasza Vesa (#3166) üzenetére


LanyUs
senior tag

Összeraktam a 20e Ft-ért akcióban vett 300 cm-es Lidl medencét a gyerekeknek.
2 hete már felszedtem a műfüvet és kiszinteztem a zúzott követ + szürke homok + vastag geo textil + műfű vissza + 2 cm xps + lidl alátétfólia. Legközelebb össze kell ragasztanom a lapokat, mert 1 cm-t szétcsúszott a lap 60 cm hosszan, remélem ott nem szakad ki a medence alja.
48 cm magasan 3000 liter meleg víz 6m3 gáz, tehát 500l/m3 a feltöltés 37 fokosra, ma reggelre 30 fokig hűlt vissza. 3kg/1000l -> 9 kg só került bele.

1 db Krystal Clear Sóbontó készülék QS400 [link]
2 db INTEX SolarMat napenergiás medence fűtés [link]

A sóbontó leírása szerint a szivattyú a sóbontó elé kerül. Elsőre úgy kötöttem be, de összeszorította a napenergiás gumi melegítő kimenő részét, ezért nem áramlott a víz.

A Solar mat útmutatója viszont leírja, hogy a melegítő elé kell a szivattyút kötni, tehát másodszorra oda tettem. By-pass szelepeket teljesen elfordítottam a fűtés irányába. Ezzel szinte forró víz csorgott vissza, de annyira lefojtotta a gyári 1200l/h papírszűrős csodát, hogy hibára dobta a sóbontót. Szerencsére a közepes by-pass állásban már van akkora áramlás, hogy szépen működik a rendszer. Víz enyhe klórszagú és a gyerekek szemét sem csípi. Kezdésnek, tapasztalat szerzésnek tökéletes.

Gyári csatlakozók elég gagyik, de eresztés a 10-ből 1 helyen történt, ahol a tömítést felgyűrtem. Azt megigazítva mind a 10 hibátlan.

[ Szerkesztve ]

(#3205) Dorian válasza luciferc (#3201) üzenetére


Dorian
félisten

Nem biztos. Nekem is folyamatosan maxon, 240 körül van az összlúgosság (két külön-fajta típusú tesztcsík, többször mérésre is ugyanazt mutatja, így nem lehet mérési hiba), de 2 hét alatt csökkent csak a "maximális jóról" "minimális jóra", tehát alig változott a PH.

06.02-án, a kezdéskor 7,8 volt a PH, tettem bele phmínuszt, levitte kb. 7-re
06. 16-án 7,2 volt, ekkor tévedésből raktam bele némi phmínuszt, így lement 6,8-ra.
Azóta nem néztem.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#3206) cd930 válasza Kickass (#3196) üzenetére


cd930
aktív tag

Sosem lesznek teljesen függőlegesek a lábak, enyhén befelé dőlnek.
De lehetőség szerint a totál vízszintes terep azért kell.

20+ éve a Prohardveren

(#3207) luciferc válasza Smish (#3202) üzenetére


luciferc
őstag

Nem vagyok vegyész, de úgy tudom a pH- nem fogja lecsökkenteni az összlúgosságot, vagy csak nagyon nagyon lassan, mivel gyenge sav a pH-. Ha csak simán a pH csökkenését, beállítását akarod, akkor naponta kétnaponta adhatod bele a pH csökkentőt egész szezonban sok pénzért. Ugyanis a teljes lúgosság visszaviszi (ha valóban magas ). Háztartási sósav, vagy kénsav (ez is kapható boltban) viszi hatékonyan le az össz lúgosságot. Mondjuk 10m3 vízhez adj fél liter háztartási (20%) sósavat, ha felmászott a pH 7,6 fölé. Igen, elsőre ijesztő lehet, hogy úristen, sósav, de meglátod, még 7,2 alá se fog bemenni a pH, viszont mászik majd szépen vissza. Ha már nem mászik vissza, akkor jó a totál lúgosság, de úgyis méred. Vagy ha óvatosabb vagy az elején, amíg tapasztalatot szerzel, akkor adagold 1-2dl adagban egyszerre, de az halottnak a csók lesz valószínűleg.

FONTOS: Sósav és kénsav veszélyes töményen, úgyhogy óvatosan (legjobb kesztyű, szemüveg) kapkodás nélkül hígíts 1-2dl sósavat egy vödörben, és ezt öntsd bele, ha bizonytalan vagy a vegyszerek kezelésében.

Ezután jól el kell keverni a medencében a vizet, ezt csinálhatod mechanikus rásegítéssel is, meg hagyhatod a szivattyúra. Ha este belerakod, reggel mérheted a hatást.

Nekem is olyan magas volt az össz lúgosság, hogy nem tudtam mérni (durván felső határ). 9m3-es a medence, 2 liter 20%-os sósav után lett mérhetően kevesebb az össz lúgosság és még folytatni kellett, hogy rendesen lecsökkenjen.

A sósav a keménységet is csökkenti. Ha az nem magas, akkor jobb a kénsav.

Ha érdekel a kémiai háttér, hogy az össz lúgosság miért emeli a pH-t, akkor a pufferoldatoknak olvass utána: Pufferoldat (wikipédia)

(#3208) luciferc válasza Dorian (#3205) üzenetére


luciferc
őstag

Értelemszerűen nem azonnal sósavval kell nekiesni, először meg kell figyelni, hogy mi történik. A magas összlúgosság biztosan emeli önmagában a pH-t, de lehet vannak más hatások is, ami miatt stabil tud lenni. Szóval teljesen jogos, először megfigyelés, aztán cselekvés. Nekem pár nap alatt bőven kimászott a pH a tartományból felfelé, hiába volt az alsó határon, ezért kezdtem el másképp kezelni.

(#3209) luciferc válasza FőDudu (#3148) üzenetére


luciferc
őstag

Az XPS-bol letezik olyan aminek L profilu az ele

Erre tudsz valami linket?

(#3210) Smish válasza luciferc (#3207) üzenetére


Smish
tag

Köszönöm a választ, megpróbálom a sósavas megoldást, ha egy-két nap múlva nem javul a helyzet.
Nekem is lépcsős XPS van a medence alatt, nem tudom a hivatalos nevét, de nagyon hasznos, mert nem tud szétcsúszni ahogy feltöltéskor igazgatod a medence alját:

(#3211) luciferc válasza Smish (#3210) üzenetére


luciferc
őstag

Jogos volt Dorian megjegyzése, először figyeld meg mi történik, lehet nem kell sósavval varázsolni, mert a magas összlúg ellenére is viszonylag stabil lesz a pH és csak ritkán kell utána nyúlni. Várj, amíg meg nem nő 7,6 fölé, fontos adat, hogy mennyi idő alatt történik ez. Utána leviheted pH mínusszal 7,2-re, aztán megint figyeled. És aztán eldöntöd, hogy ha visszamegy, akkor jó-e neked úgy is, hogy pH- ilyenkor, mert mondjuk 1-1,5 hét alatt nőtt meg, vagy inkább megpróbálod lerendezni, mert már 2 nap után magas a pH.
Aztán ha van kedved számolj be.

(#3212) luciferc válasza Smish (#3210) üzenetére


luciferc
őstag

Milyen vastag ez az XPS?

(#3213) Smish válasza luciferc (#3212) üzenetére


Smish
tag

5 cm, de gyártják több vastagságban is.

(#3214) luciferc válasza Smish (#3213) üzenetére


luciferc
őstag

Na állj, most hirtelen nem értem. Miért ne tudna ez elcsúszni? Attól, hogy L alakú az éle és szépen egymásra teszem, attól még ugyanúgy el tudnak mozogni. Vagy ha nem, akkor miért nem?

(#3215) Gömbike válasza luciferc (#3214) üzenetére


Gömbike
senior tag

Mert a lábak tartják a többit.

Én is szoktam igazgatni feltöltéskor, eddig még nem volt gond, nekem 3cm-es van alatta.

Akinek két bekezdésnél több van a memóriában, az látja a szomorú jelent.

(#3216) luciferc válasza Gömbike (#3215) üzenetére


luciferc
őstag

De ehhez minek az L profil? A sima se tud elcsúszni, ha már a lábak tartják, nem?

(#3217) Smish válasza luciferc (#3214) üzenetére


Smish
tag

Ha tök sík a felület, nekünk pl beton, akkor ha álsz egy xps lapon, akkor a széleknél szorítod lefele a körülötte levőket is.
Ezt a "sima" xps nem tudja.
Nyilván ha ész nélkül huzza-vonja az ember a medencét, ezek is el tudnak csúszni, finoman igazgatva azonban szinte lehetetlen elszúrni a dolgot, nem lehet eltolni egyiket a másiktól.

(#3218) axioma válasza luciferc (#3216) üzenetére


axioma
veterán

surlodo (=osszetarto) feluletek iranya eltero
az oldalak erintkezese nem tartja meg, a vizszintes osszetevo segit
javitottam, az erintkezo felulet onmagaban "csak" masfelszeres

[ Szerkesztve ]

(#3219) FőDudu válasza luciferc (#3214) üzenetére


FőDudu
addikt

Mert en ramentem szeles szigetelo szalaggal es azota nem tud elcsuszni.
A normal verzional kockas volt a medence alja, mert ahogy tomorodik - mert mind tomorodik egy kicsit, meg a lepesallo is) 1-2mm hezag kesz kozottuk.

Elcsuszni tuti nem tudtak, belejuk toltam vagy 200 darab 200mm hosszu csavart ami a kemeny foldbe volt belehajtva.

Na ilyen itt nincs. Nincs szetcsuszas, sima az alja ahogy kell.
Az enyem 3cm vastag sarga verzio.

[ Szerkesztve ]

FőDudu

(#3220) Vesa válasza cd930 (#3206) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Valójában nem "lehetőség szerint kell" meglegyen a vízszintes talaj, hanem az egy alapfeltétele a medenceállításnak!
Rengeteg ilyen típusú kérdés van, hogy lejtős telekre rá lehet-e tenni, pedig ennek egyértelműnek kéne lennie. Nem lehet rátenni, csak kiszintezett területre. A szimplán alá töltött homok sem jó, mert egy nagyobb eső képes kimosni alóla annyira, hogy már torzul a geometria. Sajnos a hülye kínaiak miatt van ez is, mert lefotózzák a medencét egy sima füves területen a boldog családdal a képen, aztán emiatt sokan azt hiszik, hogy akkor erre a medencére nem vonatkoznak a fizika törvényei és random akárhol le lehet tenni. Nem lehet.

Minimum kiszintezett, stabil, kövektől, kavicsoktól és egyéb kiálló izéktől mentes alapra lehet letenni, minimum fóliára, de inkább valami komolyabban előkészített talajra. Betonozni nem kell, van más módja is.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#3221) SUPREME7


SUPREME7
őstag

Sziasztok, van egy Bestway 58383 papírszűrős vízforgatóm, amihez eltűnt a tömítőgyűrű. Van ötletetetek honnan lehetne beszerezni itthon?

(#3222) SUPREME7


SUPREME7
őstag

Másik kérdés, van egy 305x76-os medence, 4kW hőszivattyú, és egy 8 m3/h homokszűrős vízforgatóm. Korábban nagyobb medencénk volt, abból maradtak a nagyobbhoz való cuccok, de úgy alakult, hogy már csak kisebb medence fér el.

Nekem az volt az ötletem, hogy a gyári ki-bemenetre lesz kötve a papírszűrős vízforgató, mögé a hőszivattyú, a 8m3/h -ás homokszűrő pedig rákerül a szkimmerre, bőven elég, ha napi 1-1 órát megy. Viszont a visszavezetést hogy oldanátok meg? Egy 3. falátmenet, vagy a gyári visszamenő amin a hőszivattyúból megy a cső, oda egy T idommal bekötni?

Tudom, általában bypass szettel szokták, de feleslegesnek tartom, hogy 190W/órát fogyasztó nagy homokszűrő menjen esetleg több órán keresztül, amikor a hőszivattyú, annak bőven elég lenne a 30W-on elketyegő papírszűrős.

(#3223) Kickass


Kickass
őstag

Végül sikerült találni vízszintes talajt, igaz tényleg nem ártott volna alatta eldolgozni a gyepet, de van alatta dupla alátét, kő vagy más hasonló tereptárgy természetesen nem is volt. Köszi a tippeket. :R

(#3224) LanyUs válasza LanyUs (#3204) üzenetére


LanyUs
senior tag

Délután 15:00-kor a 40cm magas, 3000l víz hőmérséklete elérte a 37 fokot ezzel a két melegítővel + szolár fólia :) Gyerekeknek tökéletes. Sóbontó a használati utasítás szerint 2 óra elegendő, de 3-ra állítottam. A medence lefolyóhoz pedig tettem egy dupla szúnyoghálót, így a papírszűrőbe kevesebb piszok jut.

(#3225) Smish válasza luciferc (#3211) üzenetére


Smish
tag

Na fölbosszantottam magam. A reggeli méréskor 6.7-6.8 pht
mértem. A teljes lúgosság meg maradt az egekben.
Hát ez nem volt épp logikus, ezért elmentem az egyik helyi barkácsboltba és "rámsóztak" egy optikai mérőt.
E szerint most a víz így néz ki:

Na ez már sokkal hihetőbb és alátámasztja amit írtál.
Tényleg felment a ph.
Most kapott egy kiló ph- t, délutánra átforgatja kétszer aztán mérek újra.

(#3226) Dorian válasza Smish (#3225) üzenetére


Dorian
félisten

mennyibe került?

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#3227) Smish válasza Dorian (#3226) üzenetére


Smish
tag

45000 ft volt 75 tesztcsíkkal.

(#3228) luciferc válasza Smish (#3225) üzenetére


luciferc
őstag

Eddig mivel mérted?

És ennek pontosan mi a típusa? Az az igazság, hogy érdemes ezeket összehasonlítani más mérésekkel, mert sajnos sok vackot el tudnak adni.

Ez az összlúgosság (feltéve, hogy jól mér) nem olyan vészes, persze ez is tolja felfele a kémia szerint, de lehet nem lesz vele akkora bajod. Ugye most nem tudjuk, hogy ez a 8,0-ás pH honnan indulva lett ilyen. Most jön a megfigyelés.

Ha minden igaz, akkor az 1kg ph- leviszi majd 7,3-7,4 körülre a pH-t. Ha megtörténik, akkor onnantól várj 1 napot és mérj újra. Ha jó, akkor örülsz és mérsz tovább. Ki fog derülni mennyi idő alatt megy fel mondjuk 7,8-ra, az már szignifikáns növekedés mondjuk 7,4-ről. És utána lehet cselekedni meg számolni (a költségeket).

szerk: ja, azt írod, hogy a teljes lúgosság maradt az egekben. Az maradni is fog, magától az nem fog lecsökkenni.

[ Szerkesztve ]

(#3229) Smish válasza luciferc (#3228) üzenetére


Smish
tag

Eddig egy csak csíkkal mértem, kb 1500 ft volt.
Bízom benne hogy ez a pontos, jobban néz ki az össz lúgosság mint a csíkon a 240😄
De mérem aztán meglátjuk.

(#3230) luciferc válasza Smish (#3229) üzenetére


luciferc
őstag

Ha esetleg nem megy le eléggé a pH az 1kg cucc hatására sem, akkor az bizony az összlúgosság miatt lesz.

(#3231) balint82


balint82
senior tag

Bestway 58515 homokszűrős vízforgatóhoz milyen homokot ajánlanátok? Ki honnan szokott rendelni? :R

Google Pixel 4a

(#3232) Vesa válasza Smish (#3225) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Talán ez ismét egy példa lesz, hogy miért fontos a jó minőségű vízelemző. Számos esetben futottunk már bele itt is abba, hogy nem tudtak mit kezdeni az algásodó vízzel a delikvensek, mindenféle vegyszerezés ellenére sem. Szinte mindig az derült ki, hogy rossz volt a vízelemző, téves értéket mutatott így nem lehetett a vegyszerezést sem belőni. A klór pedig nem működik rossz PH szinteknél, tehát ha a PH nem megfelelő tartományban mozog, akkor bármennyi klór ellenére is algásodásnak indul a víz.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#3233) luciferc válasza balint82 (#3231) üzenetére


luciferc
őstag

Auchanban van 0,4-0,8mm homok, szerintem az jó bele. Bár a leírás 0,45-0,85-öt mond, de nem hiszem, hogy 0,05mm problémát okoz, ahhoz nagyon precíz gyártás kellene.

(#3234) Dorian válasza Dorian (#3205) üzenetére


Dorian
félisten

Ma hazáért, kicsit opálos a víz. A brutális magas klórszint lement kb. 0.5-re, PH maradt 6,8, az összlúgosság talán kicsivel kevesebb, mint a korábban sokszor mért 240, inkább 180.

Mennyire gáz, h opàlos a víz? Most mit csináljak, kapcsoltam be a sóbontót és majd felmegy a klór szint, vagy azonnal adjak hozzá gyorsklórt? Mennyit?

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#3235) luciferc válasza Dorian (#3234) üzenetére


luciferc
őstag

Smish esetéből kiindulva, tuti jó a pH mérés?

Érdemes lehet megnézni az akváriumi teszt készleteket is, lehet azok megbízhatóbbak, ott a döglött hal rögtön jelzi, ha rossz a teszt, akkor meg ráborítják a boltot a forgalmazóra.

(#3236) Dorian válasza luciferc (#3235) üzenetére


Dorian
félisten

Csak a halál és az adó a biztos, de két különféle tesztcsíkkal mértem, ugyanazt adták.
Mármint ugyanazt, h nem jó, hiszen 6,8: Múltkor tévesen lecsökkentettem. De a klórszint egyértelműen alacsony, a másik csík erre inkább nullát ad, mint 0.5-öt. Az összlugra pedig 120-at. De a PH ugyanaz.
Nem várok a sóbontóra, teszek bele klórt: Ilyen fehéres‐áttetsző foszlányok is úszkálnak benne :Y

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#3237) spiky03 válasza Dorian (#3236) üzenetére


spiky03
veterán

Le volt takarva?
Mert ha jól tudom a melegtől is lehet ilyen jelenség.
Kapcsold be a vízforgatót, hogy forgassa meg.
Meg tán ilyenkor szokták ajánlani a pelyhesítőt, hogy azokat utána összetud "szedni".
De én nem értek hozzá. :D Idén sem lesz nálunk felállítva a medence mert elfoglalja a helyét a trambulin. :DDD
Nah meg én csak dewant raktam belle, meg pH- t ha úgy hozta a teszt.

SuperHeRo - Eladó! Anthem MRX710 + extrák!

(#3238) Dorian válasza spiky03 (#3237) üzenetére


Dorian
félisten

Estétől másnap du-ig takarva van, mert van mellette fa.
Most vízforgatok, sóbontok, meg kapott 31g gyorsklórt.
A PH 5 nap alatt nem ment feljebb 6,8-ról, szem holnap veszek egy kisadag ph+t

[ Szerkesztve ]

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#3239) Smish


Smish
tag

Na a ph 7.3 most 8 helyett, a teljes lúgosság ugyanúgy 180.
Megkérdeztem egy fürdőben dolgozó gépészt, azt mondta ha hamar elmászik a ph akkor szerinte is mehet bele a sósav, aztán állítsak ph-t.
Nyilván intett hogy csak óvatosan, de érdemes megpróbálni mert jelentősen olcsóbb lesz mint negvenni 20 féle úszómedence vegyszert.

(#3240) luciferc válasza Smish (#3239) üzenetére


luciferc
őstag

A sósav a pH-t is fogja lefele vinni. De most várj holnap estig. Ha visszament, akkor már mehet is a sósav. Ha csak keveset, akkor figyelj tovább.

(#3241) Vesa válasza Dorian (#3234) üzenetére


Vesa
Topikgazda

Az opálosodás az algásodás előszobája. Véleményem szerint, klórsokk kellene neki, de utána nem lehet -nem tanácsos- fürdeni, amíg a klór szintje nem normalizálódik.

Írtad, hogy van mellette fa. Mennyire közel? Hullik bele levél? A szeves hulladék nagymértékben növeli az algásodás veszélyét.

[ Szerkesztve ]

A tudomány a valóság költészete!

(#3242) Dorian válasza Vesa (#3241) üzenetére


Dorian
félisten

Közvetlenül mellette van egy nagy diófa, ami lombjának egy része még fölé is lóg, így igen, hullik bele. Ezért használaton kívül folyamatosan takarjuk, ennyit tudunk tenni.

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#3243) kovacsit válasza SUPREME7 (#3221) üzenetére


kovacsit
tag

Van egy döglött ilyen forgatóm komplett, odaadom szívesen, ha eljössz érte (Pestszentlőrinc)

Plz telefonon keress... !! Telefonszám az extra adatoknál...

(#3244) kovacsit válasza balint82 (#3231) üzenetére


kovacsit
tag

https://www.szivattyuwebaruhaz.hu/termekek/szurohomok-kvarchomok-szurouveg

Plz telefonon keress... !! Telefonszám az extra adatoknál...

(#3245) kovacsit


kovacsit
tag

Sziasztok,
3 méteres Bestway medencébe a vízbefúváshoz keresek egy L profilt, hogy megforgassa a vizet a beáramló sugár, hogy aztán a flokkolás után középre összegyűljön a retek (most a gyerekek futnak két kört kijövetel előtt, és ez nagyjából jó is, de felkerül egy szkimmer, meg egy alap homokszűrős forgató, és akkor már ne szaladgáljanak a szkimmer környékén, még a végén letörik.. )

Tudtok valahol ilyesmit? (ami a gyári bejövő nyílásba beszorul, és oldalirányba nyomja a vizet, nem a medence közepe felé... )

Köszi!

Plz telefonon keress... !! Telefonszám az extra adatoknál...

(#3246) SUPREME7 válasza kovacsit (#3243) üzenetére


SUPREME7
őstag

Nagyon köszönöm, délután kereslek telefonon :R

[ Szerkesztve ]

(#3247) Dorian


Dorian
félisten

Nem opálos már szerencsére, bár a klórszint még alacsony. Pedig beletettem 31g klórt a 26 helyett.

Vettem egy kokainos-t vagy milyen porszívót, tök jó. :))

Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!

(#3248) 2thletme2day


2thletme2day
őstag

Üdv.

Hogyan keveredhet bele a vízbe a azűrőhomok a szűrőből? Szép lassan megjelenik a leülepedett homok a medence alján minden szűrés után. Nem hatalmas mennyiség de azért jól látható ülepedés után.

(#3249) Janusz001


Janusz001
őstag

Ez az intex sóbontó elég sután van azért megoldva. Ha megy az előírt időt, akkor jó a klórszint, de aztán rohamosan el kezd csökkenni a klórstabilizáló ellenére. Nem takarom, egész nap éri a nap. Sokkal jobb lenne, ha be lehetne állítani napi 2-3 időzítést, egyenletesebb lenne a klór adagolása. Gondolom került volna pár száz forintba egy ilyen elektronikával ellátni.
Így most kénytelen vagyok manuálisan is 1-1 órát pluszban járatni elosztva a nap folyamán, ha meg nem leszünk itthon több napot, akkor meg kap valami hosszabb időt egyszerre.
Más gyártónál nem tudom hogyan van ez megoldva, de ha ez elköltözik majd az örök vadászmezőre, akkor a következőnél ez biztos szempont lesz .

Szétszedtem megint a szívóoldalt, a menetek kaptak fbs -t, loctite zsinórt, majd így lettek összerakva, egy bubi sincs az előszűrőben. Felrakom azt a nyomoronc automata porszívót, egyből megjelennek, ez termeli a víz alatt a levegőt! Porszívó csöve se lehet lyukas, mert ha felrakom vele a manuális sika mikát, azzal jó.
Még a szivattyú előszűrőjénél lévő 2 O gyűrűre tudok gondolni, amikor ellenőriztem, helyükön voltak. Még esetleg bekenem egy kis szilikonzsírral őket, aztán tényleg kifogyok az ötletekből.

(#3250) FőDudu válasza Janusz001 (#3249) üzenetére


FőDudu
addikt

Takaratlan medencebol elmegy a klor. Ennyi. (Deutsch Tamas fele balfasz valasszal elve.)

Szoval vagy megfeleloen klorozol - mondjuk szivattyu eloszurojebe rakod a multi tablettat es az van jol idozitve - vagy a sobontodat idozited. De szerintem a sobonto valamiert mindenkinek problemas. Vagy nem tudja amit rairnak - vagy valamilyen egyeb parametertol is fugg a tejesitmenye. Nem csak a so szint szamit, hanem ..... (nem ertek hozza).

Szamoljunk kicsit.

Nekem a 10m3 vizre kell 5-7 naponta egy nagy (200g) kombi tabletta.
Annak ugye kb 70 szazaleka klor. Azaz kb. 140g.

Ha 5 napra szamolunk az egyik fenti posztban linkelt sobontoval ami 7g/h teljesitmenyu, akkor az ugye 20 ora uzemidot jelent 5-7 napra elosztva.

Napi 3-5 ora, de ugye azt meg neked el kell osztani a napon belul. Eleg korulmenyesnek hangzik.

Nalam bekerul a kombi tabletta, jaratja a pumpat a nejem, ennyi.

Ha utana szamolsz, akkor a 10m3 vizre napi 20g vagy meg tobb klor jut. Nem azert, mert az 1mg/l eleg lenne.... :C

Szerintem azert szivnak ssokan a sobontoval, mert hozzam hasonloan a jo vizminoseghez tobb klor kell mint amit az 1mg/l kiad napi bontasban. Nalam a duplaja sem sok.

(vicces modon, a mert klor szintunk sosem magas, azaz valoszinuleg a viz kemenysege es a hofoka meg a parolgas annyival megnoveli a klor igenyt, hogy kb az ajanlott napi adag duplaja sem sok).

[ Szerkesztve ]

FőDudu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.