- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Kezdjük az elején: a nem magyar eszközök esetén vagy a magyar átiratot használjuk névként (pl Kalasnyikov, Gyegtyarjov, Spagin, Szimonov) vagy az eredeti írásmódot (oroszoknál cirill betűvel, német eszközök esetén nem angol, orosz esetben nem német átiratban). Tehát a Khalashnikov, Kalashnikov és egyéb formák kerülendők. Ugyanez igaz a földrajzi nevekre is: Harkov és nem Kharkov ahogy a németek/angolok írják. Személynevekre szintén, az oroszok Gitler néven emlegetik Hitlert.
A PPS-41-hez semmi köze Kalasnyikovnak! A típusjelben szerepel a kategória és a tervező. Jelen esetben: PisztoletPulemjot Spagina - Spagin-féle géppisztoly. Ezt nevezik az angolszász irodalomban PPSh-41-nek. (magyarul pépées-nek kell mondani.)
Nem keverendő a PPSz-43-mal, ami a Pisztolet Pulemjot Szudajeva, azaz a Szudajev-féle géppisztoly. Angolszászoknál ez a PPS-43.
peterszky: A SturmGewehr (rövidítették párféle képpen: StG, StGw, sőt már StuG-ként is láttam) bevetésre került, de alapvetően csak a legkiemelkedőbb alakulatok kaptak belőle, főként a Waffen-SS. Az a párezer darab semmiféle hatással nem volt a háború kimenetelére. Az utóbbi kijelentés igaz az FG42-re is.
sharpapa: Ezt mint mások is mondták nem lehet egyértelműen kijelenteni. Alapvető kérdés, hogy milyen célra? Épületharcra a géppisztolyok/gépkarabélyok a legjobbak, a Garand szinte alkalmatlan.
Nem a játékokban alkalmazott neveket kellene emlegetni, hanem a valódit. Pl a Riflek önmagában is ellentmondásos: puska vagy karabély? Kar98, vagy K98. Springfield 03 Sniper Rifle nem létezik, csak M1903 Springfield. Ennek létezett válogatott alkatrészekből összeszerelt mesterlövész változata is.
Kephamos: Az ugye SVT40 lett volna? (Szamazarjadnij Vintovka Tokarjeva - Tokarjev-féle öntöltő puska)
Egy általános dolog: golyót manapság csak sörétes fegyverekben használnak! A tárakban lőszerek vannak, a csövet a lövedék hagyja el!
gabe_: Az általad linkelt cikkecske illusztrációja hibás. Nem PaK43 van a képeken, hanem FlAK36.
Screammm: A Thompson-hoz nem használtak dobtárat! Amire Te gondolsz, azt csigatárnak hívják. Ilyet használtak kezdetben a PPS-41-hez az oroszok (43-44 fordulója táján átálltak az íves szekrénytárra).
Hatástalanított fegyvert lehet szabadon tartani, de rendelkezni kell a hatástalanítást igazoló okirattal!
A furatokat be lehet hegeszteni. Viszont egyrészt a belső felülettel lesz probléma, másrészt azon a területen a cső szilárdsága a hegesztés miatt jelentősen lecsökken. Ha mákja van az embernek nem robban fel a cső az első lövésnél. -
Kephamos
addikt
Szerintem ez nem ilyen egyszerű...
Hogy csiszolod le belülről, úgy, hogy a lövedék rendesen haladjon a csőben (forogjon is), mintha nem is lett volna átfúrva.
Biztos meg lehe csinálni úgy azt a csövet, hogy használható legyen, de gyanítom, hogy az mr soha sem lesz olyan,mint újkorában. -
csibor
addikt
-
Kephamos
addikt
válasz
(Kolombusz) #39 üzenetére
A csövet tönkreteszik, a zárszerkezetel eggyütt. (remélem, hogy jó ez a megfogalmazás). Magyarul a lelkét szétdarálják. Az újraélesítés kb. annyi fáradságba és pénzbe kerülhet, mint egy új fegyver gyártása.
-
Foxi
senior tag
válasz
(Kolombusz) #39 üzenetére
Ezt magyarázta vki
Csak én nem értek annyira a fegyverekhez szal nem sokat értettem belőle. De majd olvasom sokat a topicot aztán... -
Kephamos
addikt
válasz
(Kolombusz) #35 üzenetére
Sven Hassel könyvben olvastam, hogy a hideg ellen téli fegyverolajjal védekeztek. Nem tudom, hogy ebből mi igaz, bár SH általában eléggé authentikusnak számít technikai kérdésekben.
-
Foxi
senior tag
válasz
Nem akarok hülyeséget mondani, de a hatástalanított fegyverekre nem kell engedély. Amúgy itt Debrecenben egy PPS 95 rugóba került az egyik boltban hatástalanítva.
-
norbiphu
őstag
válasz
Igaz, de nem csak emiatt voltak hátrányban természetesen.
A németek precíz fegyvereket gyártottak tehát hidegben könnyen befagyhattak, ellenben az orosz fegyverekkel, melyeknek illesztési közel nem voltak olyan pontosak mint a német fegyvereké ezért nem fagytak be és több mindennek ellenálltak. -
(Kolombusz)
veterán
Az igaz, hogy a németek hátrányban voltak az orosz fronton, mert befagytak a fegyvereik?
Bocs, kicsit lassan tudok reagálni a topicra, mert járok most spanyol tanfolyamra, ami sok időmet elveszi.
Ilyen fegyverek tartásához gondolom fegyvertartási engedély kell.
Ennek mik a feltételei?
És valami körülbelüli árat tudnátok mondani, hogy mennyi lehet mondjuk egy Mosin-nagant, vagy egy Kar98?
Gondolom nem két fillér.
[Szerkesztve] -
Kephamos
addikt
válasz
Hunterevil #33 üzenetére
Én is így tudtam, de szinte mindenhol azt olvasom, hogy ez is Kalasnyikov kostrukció.
-
csibor
addikt
A dobtár anyira nem jőt be a gyakorlat során,nehézkesen lehetet tölteni,viszonylag sok akadály lépett fel használat közben.43-tól áttértek a 30-as ívtár használatára.Egyébként ismerösömnek van 1db hatástalanitott PPS-41.Látszatra csigatáras,de ha szétkapom a tárat belül szimplán szekrény tár van.
-
Pacák
senior tag
Mi a magyarázat arra, hogy Thompson -t ilyen sok modifikációban gyártották?
Megmondom.
Az eredeti Thompson sajnos nem volt igazán tömegtermék Nem volt rá igazi igény. A gengszter filmekben sugallt képpel ellentétben nem minden rosszfiú kezében fordult meg a dobtáras verzió sem. Az, hogy nem volt tömegtermék arra vezethető vissza, hogy kicsit bonyolultabb volt gyártani az eredeti verzióját is. Gondolom ennek ellenére valami tendert megnyerhetett, mert a maga kategóriájában nem volt rossz épületharcra/lövészárokharcra. Ahhoz, hogy a hadseregben is tömegesen lehessen rendszeresíteni, sajnos kevés lett volna az eredetileg legyártható mennyiség. Az idő szorítása miatt bevezettek néhány egyszerűsítést a hadsereg részére gyártott csúzli szerkezetén. Ennek folyományaként már lényegesen többet tudtak készíteni belőle. Cserében le kellett mondani a dobtár alkalmazásáról a hadi változaton. A 20 -as, 30 -as tárak körül is volt némi mizéria. A D-nap előtt a kiképzés és a harcászati- és lövészgyakorlatok alatt a 20 -as tárat alkalmazták. A 30 -as tárat a D-napra osztották ki. Több katona csodálkozva állapította meg, hogy a tárat rögzítő szerkezet - ami addig egészen korrektül tette a dolgát - nem bírja el a 30 -lőszeres tár súlyát és a tár valahol elmaradt a fövenyen/partraszálló hajóban/akárhol. Érdekes lehet. Gondolom harchelyzetben a csőre tölt/visszabiztosít az eljárás mindenhol. Ha emberünk nem veszi észre felfokozott lelkiállapotában a tár hiányát, akkor kellemetlenül érintheti az első 0.45 -ös lőszer kilövése utáni hiányérzet. (Márha az első lőszert csőre töltötte.) -
norbiphu
őstag
válasz
Rommel6600 #27 üzenetére
Thompsonnak több variánsa létezett, és már a koraiak is 20 - as vagy 30 - as tárakkal készültek, vagy 50, illetve 100 - as dobtárakkal.
Később a Thompson M1 és M1A1 már csak sima tárral készült szintén 20 - as vagy 30 - as tárral.
[Szerkesztve] -
gabe_
őstag
A cod-okban biztos láttatok már ilyeneket is:
[link]
-
Kephamos
addikt
Kíváncsi vagyok, hogy mikor talál ide Gyantusz és ír néhány 10 oldalt általánosságban.
-
Rommel6600
őstag
Ha már játékoknál vagyunk, a cod2-ben például 20 golyós ''gyárilag'' a tompson! pedig én ugy tudom igazából 30.
Nembaj van serverünk, és admin vagyok, szóval be is szereztem azonnal egy modot, hogy 30 skuló legyen a kicsikében -
gabe_
őstag
Látom, sokan a játékok (cod, stb...) alapján hasonlítgatjátok össze a fegyvereket...
-
csibor
addikt
Nekem az egyik kedvencem[link]M2 változat már majdnem tökéletes.
-
Kephamos
addikt
'legjobb kézifegyver a 2.vhban egyértelműen az M1-Garand volt''
Milyen szempontból? Szerintem hülyeség ÍGY kijelenteni, hogy legjobb. Lehet benne valami, mert sok helyen találtam róla ezt az idézetet: ''The rifle that won the war'', ami lehet egy reklámszöveg is, hiszen nem mondhatjuk, hogy a háború oroszlánrészében szerepe lett volna, hiszen, ha jól tudom, akkor ilyen puska nem járt a keleti fronton.
'' és a Springfield' Melyik springfield? Az M1-Garand is a Springfield Armory cég gyártmánya. -
sharpapa
senior tag
Szerintem legjobb kézifegyver a 2.vhban egyértelműen az M1-Garand volt.Továbbá még kedvencem a ppsh, az Stg44, és a Springfield.
-
Hunterevil
tag
Azéer később lett elég ppsh-juk az oroszoknak de az első 1 milliót gyárihibásan gyártották.
-
norbiphu
őstag
válasz
(Kolombusz) #1 üzenetére
[link]
Itt elég sok szó esett a fegyverekről is, szal itt is olvashatsz sok érdekességet -
cskamacska
addikt
Először is leszögezném, hogy e hsz nem fizetett politikai hírdetés.
(elég durva lenne ha ezeket reklámoznám
)
Egész szép gyűjtemény érhető el ezen a lapon magyarul a II.VH fegyvereivel kapcsolatban:[link] -
Kephamos
addikt
Csak a háború végefelé kerülhetett a katonák kezébe. Na, akkor egy kis statisztika erről a flintáról:
Date of design 1943
Production period July 1944–May 1945
Service duration July 1944–May 1945
Operators Germany
War service World War II
Number built 425,977
Amint a számok mutáják: későn érkezett és kevés. -
peterszky
őstag
az STG az bevetett fegyver volt (MOHAA + COD2 ben láttam/használtam) ?
-
Kephamos
addikt
válasz
(Kolombusz) #1 üzenetére
-
czibik
csendes tag
válasz
(Kolombusz) #3 üzenetére
hát nemtudom...a PPSH nem volt olyan elterjedt, gondolj csak Sztálingrádra...Ott mindne 2. embernek volt csak puskája, és a komisszráoknak volt PPS41-ese, de azok meg nem nagyon harcoltak a németek ellen, inkább a visszavonuló oroszokat sorozták...Az MP44-est pedig túl későn vetették be ahhoz, így nem is terjedt el annyira...
-
Agostino
addikt
Üdv.
Itt [link] találtok pár érdekes linket, szerintem böngésszétek át őket. Nem kifejezetten 2.VH hanem ahogy nézem vegyesen van, majd válogassatok. -
(Kolombusz)
veterán
-
czibik
csendes tag
válasz
(Kolombusz) #1 üzenetére
-
(Kolombusz)
veterán
Sziasztok!
Van egy téma, ami érdekel engem és úgy gondoltam, hogy beszélgethetnénk róla.
Ezek a második világháborús puskák, gépfegyverek, tankok, stb.
Igazából nem tudom, hogy milyen oldalon találhatnék részletesebb leirást róluk.
Remélem van itt más hasonló érdeklődési ember is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bluetooth hangszórók
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Futás, futópályák
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- iPhone 16 PRO 128GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akku 100%! 2025 október 14-ig Apple garancia!
- Geforce GTX950 2GB OC
- Apple Watch SERIES 8 45mm gold GPS + Cellular, STAINLESS STEEL! Akkumlátor 100%!
- Telefon felvásárlás! Samsung Galaxy A15, Samsung Galaxy A25, Samsung Galaxy A35, Samsung Galaxy A55
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung S23 128GB / normál állapotban / 12 hónap jótállásal
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest