- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- MaxxDamage: Vizes Laptop Hűtés? Lehetséges? Igen!
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- skoda12: Webshopos átverések
- Lalikiraly: Sencor SMC BS30 aktív hangfalszett bemutató
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
-
PROHARDVER!
(rögzített hozzászólás)
Legyetek szívesek az offtopik témákat ne ebben a topikban tárgyaljátok ki. A topikgazda is jelezte, most törölni kellett jópár hozzászólást, most már maradjatok a (szakmai) topik keretei között.
Új hozzászólás Aktív témák
-
urandom0
senior tag
válasz
fatpingvin #88731 üzenetére
Az ilyen nagyon régi releaseket támogató disztrók, mint a Debian, ott hibáznak, hogy nagyon régi releaseket támogatnak. Így gyakorlatilag kettő fejlesztési ágat kell fenntartani, egyet a stable-nek, egyet az unstable-nek, plusz még ott az EOL és az extended EOL. Visszafelé portolni a patcheket, bugfixeket gyakorlatilag annyit jelent, hogy egy adott programot két ágon fejlesztenek, és ez baromi nagy munka és nagy szívás. Sokszor ember sincs rá, mert senki nem szeret ezzel szüttyögni.
Ezért kezdenek eltünedezni az ilyen nagyon régi releaseket támogató disztrók, mint pl. a CentOS, az OpenSuse Leap, ... és ezért preferálják inkább a disztrófejlesztők a rövid kiadási ciklust és a rollingot. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88729 üzenetére
Igen, ez a Virtualbox, amit most látunk a képeden.
Az Eszközök -> Optikai meghajtók menüben kiválasztasz egy Linuxos lemezképet. Ez olyan, mint ha egy fizikai gépbe bedugnál egy live Linuxos pendrive-ot.
Utána újraindítod a virtuális gépet, nyomkodod az F12-t, mire ki fogja dobni a boot menüt, és ott kiválasztod, hogy a CD-ROM-ról bootoljon.Ha valamiért nem dobja fel a CD-ROM opciót, bemégy a Gép -> Konfigurálás.. menübe, és a Rendszer fülön a boot sorrendet átállítod úgy, hogy az optikai meghajtó legyen az első. A HDD elől ideiglenesen ki is veheted a pipát, bár elméletileg nem szükséges.
Igazából mindent ugyanúgy csinálsz, mint ha fizikai gép lenne, csak a pendrive behelyezése helyett betallózol egy lemezképet, amiről bootolni szeretnél.
Ha bebootolt a live rendszer, utána pedig követed Rimuru ill. csixy javaslatát.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88727 üzenetére
Ugyanúgy be tudsz bootolni egy live ISO-ról, mint ha fizikai gép lenne. Sőt, még egyszerűbb is, mert ki sem kell írni pendrive-ra.
A virtuális gép konfigurációjánál a tárolók közt betallózod az ISO-t, a rendszer fülön pedig beállítod, hogy optikai lemezről bootoljon, ne HDD-ről. -
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #88676 üzenetére
A Gnome-on múlik, nem az Xfce-n. A KDE tudja egyedül normális megoldani a frakcionális skálázást. A Gnome azt csinálja, hogy felskáláz mindent a következő egész értékre (100% -> 200%), és ha nem egész értékű skálázás van beállítva, hanem mondjuk 125%, akkor a 200%-ról skáláz vissza 125%-ra. Ez lassú és erőforrászabáló művelet, sok esetben a végeredmény is csúnya lesz, és ez főleg Xorg alatt észrevehető.
Ha fontos a normális skálázás, akkor célszerű KDE-t használni.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88659 üzenetére
Megadom Jocónak a linket illetve az elérést, pl. tibiszerver.ddns.net/jocomappa és ebbe garázdálkodhat. Hogy ezt weben, vagy hálózati meghajtóként lehet kivitelezni az mindegy.
Szerintem itt megbukott az SSHFS/SFTP/FTPS, mert random Jocó nem fog ezekkel szüttyögni, főleg ha Windowst használ.
Esetleg egy Owncloud/Nextcloud lenne a jó megoldás, de annak a telepítése sem annyira triviális (bár azért nem is egy agysebészet).
A legegyszerűbb megoldás az valóban Google Drive vagy Onedrive lenne, ezeknél az üzemeltetés nem a te feladatod, és havi pár száz forintért lehet gigabájtos tárhelyet bérelni rajtuk.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88652 üzenetére
Van mondjuk SSH elérésed egy gépen. Ez hallgatózik pl. a 22-es porton.
A port forwardingot ez esetben úgy állítod be, hogy routeren (nyilván függ attól is, milyen routerről van szó), hogy megadsz egy külső portot (mondjuk 2022), és megadod az SSH-s gép belső IP címét, és a 22-es portot.
Írd le a router típusát, vagy mutasd meg, hogy néz ki a port forwarding beállítására szolgáló rész, és akkor tudunk segíteni.Az SSH-t viszonylag könnyű beállítani, ezért kezdeném azzal. Utána lehet mondjuk WebDAV-ot építeni, az már kicsit nehezebb.
De ha Windows-os géppel akarod elérni a belső megosztást, mindenképp szívás lesz, mert az SMB/CIFS-en kívül nincs olyan protokoll, amit mindkét oprendszer képes natívan kezelni (najó, az NFS-t igen, de azt hagyjuk).Persze, VPN, Cloudflare, mi a bánatnak...? A világon semmi, de semmi értelme egy otthoni, amúgy cgNAT mögött lévő gépet...
-
urandom0
senior tag
válasz
arcoskönyv #88546 üzenetére
Hát ez a megoldás igényli a legkevesebb előkészületet, az biztos
-
urandom0
senior tag
válasz
arcoskönyv #88540 üzenetére
Rá kell dugni egy gépet a soros portra (ha van...), felcsatlakozni a gépre egy PuTTY-vel, átadni a Grub-nak a console= paramétert a megfelelő értékkel, és lesni a másik gépet, hátha kidobja a Grub az üzeneteket.
Vagy a netconsole programmal átküldeni másik gépre a logot. Szerintem az ilyen "early boot" üzeneteket nem lehet máshogy elkapni. -
urandom0
senior tag
Igen, ez csak attól függ, hogy neked mik az elvárásaid. Én Fedora Workstationt használok, ennek "release" alapú kiadásai vannak (ellenben pl. az Arch-csal, ahol rolling), félévente jön új főverzió, két főverzió között pedig csak patchek és biztonsági frissítések vannak. Ez nekem így pont jó.
De szerveren nem használok Fedorát, oda pont jó a Debian, mert azt igen ritkán kell frissíteni.
Desktop használatra nem annyira nyerő a túl lassú kiadású disztró, mert bele lehet futni hibákba. Pl. az asztalimon most OpenSuse Leap van, Jekyllel csinálok egy oldalt, és 2.7-es Ruby kellett volna egy pluginhoz, de Leap-ben csak 2.5 van. -
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
Körülnézhetsz a hdparm környékén, ha mást nem is, a HDD energiagazdálkodási paramétereit tudod módosítgatni. Csak nehogy olyasmit csinálj, ami károsodást okozhat a lemezben.
Illetve azt beállíthatod, hogy ne csatolja a partíciókat induláskor a Linux, akkor az író-olvasó fej sem fog járkálni (egyébként amúgy is parkolóállásba rakja a lemez elektronikája, ha nincs használva).
-
urandom0
senior tag
válasz
lockdown90 #88455 üzenetére
Szerintem is működne akár Clonezillával, akár csak simán dd-vel is.
-
urandom0
senior tag
Én csak Manjaroról tudok nyilatkozni. Használtam kb. fél évig, magával a rendszer stabilitásával nem volt problémám (az fontos, hogy folyamatosan frissítve legyen!), csak a gpg kulcsos mizériába futottam bele egyszer (ez a fejlesztők hibája volt), illetve a szoftverek közül volt olyan, ami Fedorán és Kubuntun futott, Manjarón viszont összeomlott.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88407 üzenetére
Az egyik kollégám a FreeFileSync-et használja, azt mondja, jó kis program.
Valamint tudtok ajánlai egy használható free dyndns szolgáltatót, anélkül nem fogom megúszni az biztos.
ipdns.hu-t használom 2018 óta, azóta sincs semmi problémám vele. Bár ha routerbe is be akarod állítani, akkor nem biztos, hogy sikerülni fog, mert sok router csak az ismertebb szolgáltatókat támogatja.
-
urandom0
senior tag
válasz
hunaqua #88404 üzenetére
Nem tudom, mire gondolsz pontosan, de a
df -h
parancs megmutat ezt-azt.Mikor puttyal lépsz be, gondolom ssh protokollt használsz, igaz? Amit a ~/.bashrc fájlba írsz, az lefut minden bejelentkezéskor, szóval ha oda beírod, hogy
df -h
, akkor az le fog futni ssh csatlakozáskor is.Továbbá: ha rootként módosítod az /etc/ssh/sshd_config fájltban a "Banner..." kezdetű sort, kiveszed előle a #-et, és beírsz mögé egy fájlnevet (általában az /etc/issue.net-et szokták), akkor az ssh ki fogja írni a képernyőre azt, ami abban a fájlban van, mielőtt bekéri a jelszavad.
Ha a PrintMotd sort átírod yes-re és nincs előtte a #, akkor pedig a /etc/motd tartalmát fogja kiírni a jelszó bekérése után.Szóval ha így néznek ki ezek a sorok:
PrintMotd yes
# no default banner path
Banner /etc/issue.netCsak mondom, hogy ilyet is lehet
-
urandom0
senior tag
válasz
#63718632 #88344 üzenetére
Szerintem amíg nem találja meg azt a disztrót, ami a legmegfelelőbb számára, addig hadd hopperkedjen. Összezavarodni nem hiszem, hogy összefog. Bár nálam előfordul, hogy pillanatnyi figyelmetlenség miatt simán beírom Fedorába, hogy "apt instal..."
De amúgy Windows-os terminálba is írtam már ls-t, nem is egyszer.Ha Gnome-os disztró kell, akkor én a Fedorát javasolnám, de mivel egyrészt nem Debian-alapú, másrészt nem is annyira otthoni disztró, ezért nem olyan egyszerű hozzá segítséget találni, mint mondjuk Ubuntuhoz.
Egyébként nyugodtan lehet mondjuk Xubuntura is Gnome-ot telepíteni, az is működni fog.
Esetleg lehet tenni egy próbát a Zorinnal, a POP_OS-sel és a Manjaroval is, ha valakinek végtelen türelme és ideje van -
urandom0
senior tag
Nagyon jó disztró, én is most készülök feldobni erre a gépre. Bár az OpenSuse sem az a kifejezetten otthonra készült rendszer, mint a Fedora sem, hanem inkább a vállalati felhasználást célozták vele, de ettől függetlenül teljesen jól el lehet lenni vele otthon is.
A zypper nagyon jó, szép kis táblázatokat tud rajzolgatni a terminálba
Egyébként elég gyors, könnyen használható, tud kezelni delta RPM-et és patcheket is. A parancsai, kapcsolói hasonlítanak az apt-hez.A Yast2 jó cucc, de én nagyon ritkán használtam. A funkciói nagy részét megtalálod az asztali környezetben is, a másik részét meg nem használod ki, ha csak nem üzemeltetsz otthon LDAP szervert meg NT tartományt.
Az egyébként nem rossz, hogy ki vannak vezetve a felületre olyasmik, amiket más disztróknál jellemzően terminálból szokás kezelni (sysconfig szerkesztés, kernel beállítások, stb.), de ezek inkább a kezdőknek, és a termináliszonyban szenvedőknek jóEgyébként inkább KDE-re van kihegyezve az egész rendszer (YAST2-ből is már csak Qt-s verzió van, a Gnome-os változatot elkaszálták pár éve), és sem használtam még sosem Gnome-mal, de biztos nem lehet olyan rossz azzal sem.
Nekem a OpenSuse 15-tel voltak problémáim, de azokat a 15.1-ben javították őket. Egyébként nekem SUSE volt az első disztróm, még ilyen jó vaskos, nyomtatott könyvem is volt hozzá, mert ők a teljes kézikönyvet ki szokták adni magyarul is. Itt van egy elég régi változat belőle.
Igazából csak azt kell eldönteni, hogy Leap vagy Tumbleweed, és hogy melyik asztali környezettel...
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88291 üzenetére
Szerintem sincs erre megoldás. Tegyél egy hangerő widgetet a tálcára és/vagy az asztalra, és görgess azon.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #88280 üzenetére
Nem is mondasz hülyeséget
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #88281 üzenetére
Szia uram, alig használt floppy érdekel?
Ajándék egérrel, bár már kezd kopni a golyója.
Van retro billentyűzet is, de azt nem adom -
urandom0
senior tag
Az autoremove törli az elárvult csomagokat, tehát amikre már nem hivatkozik semelyik telepített csomag sem. A purge törli vele együtt azokat a config fájlokat is, amik a csomagban vannak (tehát például a ~/home/.config alatt lévőket nem, mert azok nem a csomaggal jöttek létre, hanem az adott program hozta létre őket, specifikusan neked). Újabban már működik az apt autopurge is, ugyanazt mint az apt autoremove --purge.
A clean törli az összes letöltött csomagot az apt gyorsítótárából (/var/cache/apt/archives/). Az autoclean ezzel szemben csak a régi, elavult csomagokat törli, amikre szinte biztosan nem lesz szükséged többé (hiszen van belőlük újabb verzió, azokat fogod telepíteni, ha egyszer telepíted a programot).
-
urandom0
senior tag
válasz
zolka95 #88246 üzenetére
A Kickstart ehhez szerintem kicsit overkill.
A legegyszerűbb megoldás, hogy fogod a config fájlaidat, feltöltöd valahova, és wget-tel letöltöd telepítés után. Ugyanígy, a csomagoklistákkal is megteheted ezt, sőt akár magukkal a csomagokkal is.Csak ugye a csomagok időről-időre változnak, verziószámot lépnek, ezzel együtt jellemzően a config fájlok is megváltoznak, és más disztrónál a csomagok is lehetnek mások. Ezeket valahogy kezelni kell, hogy ne fuss bele abba, hogy a disztró 1.0-ról felmásolt config fájlok a másikdisztró 2.0-nál problémákat okozzanak.
Amúgy sima 1:1 klónt akár dd-vel is lehet csinálni, én azzal szoktam. Egy külső HDD-re, fájlba, és azt bármikor vissza lehet állítani.
-
urandom0
senior tag
válasz
hunaqua #88249 üzenetére
sudo apt autopurge && sudo apt clean
Szerintem ennyi elég. Illetve körül lehet nézni a ~/.config-ban és a ~/.local/share alatt a hátramaradt fájlok közül, amelyik nem kell, az kuka. És vannak olyan programok, mint a Filelight, Disk Usage Analyzer (baobab), ncdu... amik rekurzívan megmutatják a mappák méretét, ezeket is lehet használgatni. Adott esetben a /var/log mappából is lehet törölni, ha biztosan nem kell onnan már semmi.
-
urandom0
senior tag
válasz
agentswitch #88243 üzenetére
A sudo-t általában biztonságosabbnak tartjuk.
Illetve többuseres környezetben egyszerűbb is valakinek sudo jogokat adni, mint megadni neki a rendszergazda jelszót, és ha végzett a dolgával, elvenni tőle a sudo jogokat, mint megkérni, hogy legyen kedves elfelejteni a jelszótA root fiók zárolása semmilyen negatív hatással nincs a rendszer működésére (esetleg single user módban okozhat kellemetlenségeket). Már ha előtte telepítettél sudo-t, és van sudoers-ben használható user fiókod. Ha nincs, és zároltad a root-ot, hát akkor....
-
urandom0
senior tag
válasz
hunaqua #88240 üzenetére
"Azt hogyan tudom elérni,hogy root-ként is be tudjak root+ jeszó párossal közvetlenül is belépni?"
Ne csináld, nem jó ötlet. Miért nem elég az, hogy belépsz, és átváltasz sudo-val magasabb jogosultsági szintre? A su-t sem kellene használni, sőt az lenne a legjobb, ha a root account le is lenne tiltva.
Na, de ha ragaszkodsz hozzá:
A /etc/ssh/sshd_config fájlban a PermitRootLogin elől vedd ki a komment jelet (ha van), és állítsd az értékét "yes"-re, majd indítsd újra az sshd service-t. De mondom, ez nagyon nem ajánlott! -
urandom0
senior tag
Hát ja, az ilyet nem kell erőltetni, legfeljebb csak ha ismeri az ember az adott oldalt. Ráadásul a lehető legbonyolultabb megoldást hozza fel, jó hogy kernelt nem akar már fordíttatni az emberrel.
De legalább tuti biztosra megy, az /etc/modprobe.d/blacklist.conf-ban is blacklist-re teszi a nouveaut, meg a Grub configjában is
Sőt, még el is távolítja utána. Na ezek után biztos, hogy nem fog betöltődni! 😀
Az a runlevel 3-as bootolás amúgy felesleges, csak simán be kell bootolni a graphical targetre, és kilőni a display manager servicét, az le fogja állítani az X-et is. Az a lényeg, hogy az ne fusson, mikor az nvidia-féle drivert telepíti az ember. Amúgy ez a telepítő néha elhasal, és akkor lehet nyomozgatni, hogy mi a baja (pont így jártam a múlt héten az Elementary OS-sel).
Szóval eléggé túl van bonyolítva ez a leírás, és még custom kernelt is akar telepíttetni, szerintem ez nem túl jó ötlet. Amit linkeltem lejjebb, a hivatalos Fedora doksis megoldás sokkal egyszerűbb és biztonságosabb. -
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #88230 üzenetére
A Fedora nem a legfelhasználóbarátabb disztró, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy nem annyira játszik a kezdők keze alá, mint mondjuk az Ubuntu, de azért nem megoldhatatlan.
Igazából két féle módszer van a driver telepítésére. Első, hogy letöltöd az Nvidia oldaláról, és szerintem te erről néztél videót, mert ebben az esetben kell a nem nvidia-féle, tehát a nyílt forráskódú drivert (nouveau) blacklistre tenni. Ez valóban azzal jár, hogy bele kell nyúlni egy-két rendszerfájlba.
A másik módszer, hogy az RPM fusion repóból telepíted a drivert. Ehhez először fel kell venni a repókat:
sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
sudo dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
sudo dnf upgrade --refreshUtána az akmod (automated kernel driver module) csomagot kell telepíteni (figyelni kell arra, hogy ne a kmod-nvidia-t telepítsd, hanem kifejezetten az akmod-nvidia-t, a kettő nem ugyanaz).
Ehhez először meg kell határozni, hogy milyen Nvidia chip van a kártyádon, és ahhoz melyik a legfrissebb driver. Ha nem tudod, milyen VGA-d van, így megnézheted:
lspci | grep VGAVagy így:
lshw -class displayA megfelelő verziójú drivert innen a legkönnyebb kilesni (egyébként itt is le van írva a módszer): https://rpmfusion.org/Howto/NVIDIA
Vagy ezt is használhatod: https://www.nvidia.com/en-us/drivers/unix/
Kiválasztod mondjuk a 470-est, és a "supported products" oldalon megnézed, milyen kártyákat támogat.Ha már tudod, hogy mondjuk a 470-es driver kell neked, akkor így tudod telepíteni:
sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-470xx akmod-nvidia-470xxA 390-es verziójú drivert így:
sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-390xx akmod-nvidia-390xxA régi 8/9/200/300 szériához a 340-est így:
sudo dnf install xorg-x11-drv-nvidia-340xx akmod-nvidia-340xxNem kötelező, de célszerű feltelepíteni a VDPAU és a CUDA csomagokat is, előbbi a videó dekódoláshoz kell, második meg ilyen Nvidiás cucc (a CUDA-nál is figyelni kell a verziószámra):
dnf install -y xorg-x11-drv-nvidia-340xx-cuda
dnf install -y vdpauinfo libva-vdpau-driver libva-utilsEzek után én ki szoktam adni ezt a két parancsot, bár az újabb telepítők tudtommal már maguktól megcsinálják, de biztos, ami biztos:
sudo akmods --force
sudo dracut --forceVan valami auto install cucc is, én sose használtam, nem tudom, működik-e még:
https://ask.fedoraproject.org/t/nvidia-auto-installer-for-fedora-now-works-with-fedora-34/13765 -
urandom0
senior tag
Mert nagyon össze van rakva. A különböző szolgáltatásai, az nmcli/nmtui, a dracut, a NetworkManager, a chronyd, a SELinux, a KDump, a Rear, Avahi, maga a dnf is jó egyébként, a lassúságát leszámítva... igazából ezeknek egy nagy része a Red Hatnál alakult ki, és onnan szivárgott át a többi disztróba. És szerintem érezni a Red Hat alapú disztrókon, hogy úgy egységes az egész.
Nem akarok rosszat mondani a többi disztróra sem, mert nem igazán lehet, de pl. nmtui-val szerveren nagyon gyorsan fel lehet egy alap hálózatot konfigurálni, a bonyolultabb dolgokra meg ott a NetworkManager. Ami ugyan már van ott van minden disztróban, de volt idő, amikor pl. Debianban a net-tools volt az általános használt konfiguráló eszköz, míg Fedorában ott volt az nmcli, ami sokkal kényelmesebb és egységesebb volt.
Én a Systemd-et is szeretem, a journalt amióta ismerem, azóta szinte nem is jártam a /var/log mappában.
szerk: meg azt is szerettem, hogy NetworkManager mellé nem kell külön DHCP client, mert alapból tudja. Nem kell gondolkodni, honnan legyen VPN, mert strongswannal megy az is. Nem kell gondolkodni, hogyan legyen pptp/l2tp, mert az is támogatva van. És mindezt egy közös felületről lehet konfigurálni.Itt van néhány Fedora 37-es/Gnome 43-as kép.
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]A másik disztró, ami a kedvencem volt, a Suse. De szerintem erősen érződik azon is, meg a Fedorán is, hogy nem az átlag asztali felhasználó a célközönségük.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
When setting up a VPN, the Networks widget will now intelligently detect when any support packages are missing and offer to install them for you, making it fast and easy to proceed.
Na ez egy jó ötlet, néha elég szenvedős beüzemelni egy Windows-os VPN-t Linux alatt. Bár kíváncsi vagyok, hogy fog működni, strongswant vagy libreswant fog telepíteni (de szerintem strongswant).
-
urandom0
senior tag
válasz
RaZroX #88181 üzenetére
Fedora telepítés ezeket szoktam még telepíteni:
dnf install https://mirrors.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm https://mirrors.rpmfusion.org/nonfree/fedora/rpmfusion-nonfree-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm -y
dnf install lame\* --exclude=lame-devel
dnf install gstreamer1-plugins-{bad-\*,good-\*,base} gstreamer1-plugin-openh264 gstreamer1-libav --exclude=gstreamer1-plugins-bad-free-devel
dnf groupupdate core -y
dnf groupupdate multimedia --setop=install_weak_deps=False --exclude=PackageKit-gstreamer-plugin -y
dnf groupupdate sound-and-video -y
dnf install rpmfusion-free-release-tainted -y
dnf install libdvdcss -y
dnf install rpmfusion-nonfree-release-tainted -y
dnf install mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -y
dnf install libva-intel-driver -y
dnf install intel-media-driver -y
dnf install ffmpeg libva-utils libva -y
dnf install mesa-dri-drivers -yTe is nyugodtan feltelepítheted mindet, bajod nem lesz belőle, de ami neked fontos lehet, az ez a sor:
dnf install mesa-dri-drivers mesa-libGL mesa-vdpau-drivers mesa-vulkan-drivers -y
Illetve ahogy írták korábban, az Nvidia drivert is érdemes feltelepíteni, ehhez itt találsz útmutatót: https://linuxhint.com/install-nvidia-drivers-on-fedora-35/
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #88159 üzenetére
Jó ez a táblázat, esetleg az Ubuntut még belevehetnéd, csak mert az a legnépszerűbb disztrót. És esetleg még a Fedora Gnome-ot
Azt mindenképp írd oda, hogy milyen módszertannal nézted az adatokat, mert ugye tök mást mutat a KDE system monitor, a Gnome system monitor, meg a free. De gondolom a free-t használtad, vagy a htop-ot.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #86916 üzenetére
Nem is tudtam erről a topikról... köszi, megnézem majd ezeket, amiket írtál.
@BoB
Tudom, van egy rakat játék Steamen, néhányat ki is próbáltam, de egyik sem tetszett annyira, hogy meg is maradjon@tvamos
Megnézem majd a Protont is, régebben próbálgattam, úgy kb. a játék felét tudtam elindítani vele. -
urandom0
senior tag
Nem tudom ide való-e a kérdés, de tudnátok ajánlani néhány multiplayer játékot, ami fut Linux alatt, és nincs nagy gépigénye? Főleg FPS érdekelne, Wolf:ET-t, ET: Quake Wars és hasonlókat szoktunk játszani. De stratégia vagy más jellegű is jó, csak azért ne legyen túl bonyolult.
-
urandom0
senior tag
válasz
Warton #85008 üzenetére
A KDE az utóbbi időkben nagyon összeszedte magát RAM téren, az biztos, de a sebességre sem lehet panasz! Én nem tudom, mit csinálnak, de ha elindítasz mondjuk egy Bunsenlabst (ami egy Debian+Openbox+néhány segédprogram), az is nagyjából ezen a szinten van memóriafoglalásban.
-
urandom0
senior tag
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #84915 üzenetére
Mobilon neztem ezt a privat dns beallitast, de ip-t nem fogad el, ha domain-t allitok be, akkor pedig nem mukodik. Nincs net kapcsolat.
Igen, mert TLS-es domain kell hozzá.
Ha nincs a domaineden TLS, akkor marad az, hogy az IP, átjárót és subnet maskot is statikusan állítod be:Vagy keresel olyan alkalmazást, ami át tudja állítani CSAK a DNS-t, pl. a DNS Changer. Én nem értek annyira az Androidhoz, hogy ezt hogyan lehetne szépen megoldani.
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #84913 üzenetére
Milyen routered van, és abban a routerben lehet-e állítani DNS-t? Mert ha a routeren be tudod állítani az Adguardhome szerver címét, akkor onnantól az összes arra a routerre csatlakozott eszköz már a szűrt DNS-t fogja megkapni.
mobilon az istennek sem jövök rá, hogy hol tudok wifi vagy épp mobilnet esetére saját DNS-t beállítani.
Most nincs előttem Android, de elméletileg így be lehet állítani: https://www.androidpolice.com/2020/03/26/make-android-use-dns-server-choice/
Redmi 8-on (ez ugye MIUI) ez így néz ki:
[kép]De ha lehet, érdemesebb a routerben beállítani, mint egyesével a klienseken.
Az AdGuard "Beállítások/Kliens beállítások" részben mit lehetne beállítani?
Pl. a szolgáltató által osztott DNS címet lehet megadni, vagy egyet az ismert DNS szerverek közül (1.1.1.1, 8.8.8.8, ... itt van egy rakás). Mert az Adguardhome tulajdonképpen egy DNS proxy. Amikor te beírsz a böngésződbe egy címet, azt a router megkapja, továbbítja az Adguardhome-nak, az továbbítja a külső DNS szolgáltatónak, tőle visszakapja az IP címet, ha bent van a blacklistben akkor megszűri, ha nincs, akkor továbbítja a routerednek, a routertől pedig megkapják a kliensek.
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #84911 üzenetére
Én is kipróbáltam egy Fedora 36-os asztali gépen. Először lefuttattam ezt, ahogy Githubon le van írva:
curl -s -S -L https://raw.githubusercontent.com/AdguardTeam/AdGuardHome/master/scripts/install.sh | sh -s -- -v
Lefutott, a vége ez volt:
AdGuard Home is now available at the following addresses:
2022/07/22 21:19:37 [info] Go to http://127.0.0.1:3000
2022/07/22 21:19:37 [info] Go to http://[::1]:3000
2022/07/22 21:19:37 [info] Go to http://192.168.1.2:3000
2022/07/22 21:19:37 [info] service: action install has been done successfully on linux-systemd
AdGuard Home is now installed and running
you can control the service status with the following commands:
sudo /opt/AdGuardHome/AdGuardHome -s start|stop|restart|status|install|uninstallUtána egy laptopról felléptem a http://192.168.1.2:3000-es címre, és ott írta a felület pirossal, hogy bind error, az 53-as porton fut valami ("validating ports: listen tcp 0.0.0.0:53: bind: address already in use"). Az
lsof -nPi UDP
paranccsal megnéztem, és lám, tényleg futott:systemd-r 720 systemd-resolve 16u IPv4 21594 0t0 UDP 127.0.0.53:53
systemd-r 720 systemd-resolve 18u IPv4 21596 0t0 UDP 127.0.0.54:53A
netstat -tulpn
kimenetén is látszott:udp 0 0 127.0.0.54:53 0.0.0.0:* 720/systemd-resolve
udp 0 0 127.0.0.53:53 0.0.0.0:* 720/systemd-resolveFogtam, és egyszerűen leállíottam:
systemctl stop systemd-resolved.service
A böngészőben újratöltöttem az oldalt, megadtam a kért adatokat (usernév, jelszó, stb.), majd a laptopon beállítottam DNS-nek az asztali gép címét, tehát 192.168.1.2., lecsatlakoztam a wifiről, vissza, majd megnyitottam néhány oldalt, és a webes felületen már szépen látszik is, hogy nekiállt blokkolgatni ezt-azt:
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #84892 üzenetére
Én a pi-hole mellett tudom javasolni az AdGuardHome-ot is.
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #84890 üzenetére
A legegyszerűbb talán, ha veszel egy routert, amire telepítesz OpenWRT-t, ahhoz van adblock csomag mindenféle szűrőlistával. Bár ez nem olcsó megoldás, egyszeri nagyobb kiadás, de működik.
Nekem két darab TP-Link Archer AC1750 routerem van, az egyiken fut adblock, de azt tudni kell, hogy ez a fajta megoldás nem tud minden reklámot szűrni, mert van, amit csak a böngésző tud.Másik megoldás, ami hosszú távú kiadás ugyan, de kisebb, hogy bérelsz egy VPS-t valahol. Vannak egész olcsók is, de hosszútávon drágább lesz, mint az első megoldás.
A harmadik megoldás pedig, hogy otthon állítasz fel egy szervert, most ez lehet egy asztali gép, vagy egy bármilyen egyszerűbb eszköz, amiben van megfelelő (gigabites) ethernet adapter. Itt áramköltséggel kell számolni.
Most hogy milyen disztrót használsz, az szerintem nagyjából mindegy.
-
urandom0
senior tag
Favágó módszer: miután beállítottál mindent, fogod a konfig fájlt és azt mondod neki, hogy
chattr +i ~/.config/openrazer/persistence.conf
.
chattr +i ~/.config/openrazer/razer.confEttől "immutable" lesz a fájl, azaz nem lehet majd módosítani. Bár nem állítom, hogy a daemon nem fogja összecrashelni magát tőle..
Esetleg valami udev szabályt írni hozzá (mint itt), vagy megnézni, hogy a daemont felparaméterezve nem lehet-e indítani...
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #84734 üzenetére
Simán lehet az is, hogy mivel régi a gép, nem teljes (vagy konkrétan hibás) az UEFI implementáció. És jó, hogy felhoztátok a Lenovókat, mert nekem volt olyan pendrive-ra telepített LVM-es Linuxom, ami többféle asztali gépen és laptopon is képes volt bebootolni, kivéve Lenovo Thinkpaden. Mindenesetre így ebben a formában baromi érdekes ez a partíciófelosztás
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #84725 üzenetére
Az a fura egyébként, hogy MBR+legacy BIOS indításnál a Windows NEM csinál magának sem EFI, sem MSR partíciót. Tehát amikor a Windows telepítették, akkor valószínűleg UEFI bootban volt indítva a gép, és GPT volt a lemezstruktúra, és később ez át lett állítva BIOS-ra.
Vagy esetleg még azt tudom elképzelni, hogy valamikor UEFI/GPT kombóval volt telepítve a Windows, le lettek backupolva, és amikor vissza lettek állítva, akkor már BIOS/MBR felállás volt. Én is futottam már bele ilyenbe, amikor UEFI/GPT-s disk image-et állítottam vissza legay BIOS-os gépre.
Vagy az is lehet, hogy egyszerűen egy olyan laptopból lett áthozva a HDD, amin eltérő felállás volt?
De ha a Mint létrehozott egy EFI partíciót, úgy, hogy sima MBR-es extended partícióval csinálta meg, akkor szerintem egyértelműen UEFI bootot érzékel, ki tudja, miért.
Én az ilyen gépeket le szoktam gyalulni teljesen, és mindent újratelepíteni, figyelve arra, hogy mindenhol minden beállítás fixen azonos legyen, még véletlenül se keveredjen sehol a legacy+UEFI boot, illetve telepítés előtt Gparteddel szoktam a partícióstruktúrát létrehozni. -
urandom0
senior tag
Ja, okés. Jó ez a Fedora egyébként, én igazából két dolgot szoktam beállítani rajta, a promptot PS1-re ugyanúgy, ahogy Debiannal van (szép színesre), és a dnf.conf-ot így:
[main]
gpgcheck=True
fastestmirror=True
installonly_limit=3
clean_requirements_on_remove=True
best=False
skip_if_unavailable=True
max_parallel_downloads=10
metadata_expire=86400
basearch=x86_64
arch=x86_64
ignorearch=TrueItt főleg a
max_parallel_downloads=10
és afastestmirror=True
sorok a fontosak, ezek kicsit felgyorsítják a dnf-et, hogy ne legyen olyan lassú... -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #84720 üzenetére
Csak tippelek, de nem lehet, hogy mégiscsak UEFI boot van beállítva, a lemez pedig MBR? Vagy épp fordítva, legacy boot mellett GPT-s a lemez? Az ilyen vegyes kombók szoktak furcsaságokat okozni egyes laptopokon.
Azért is gondolom ezt, mert a Windows legacy bootnál biztosan nem csinál magának indító partíciót. MSR partíciót csinálhat, de az nem indításhoz való. -
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #84707 üzenetére
Fedora telepítés után ez alapján szoktam hozzáadni a free és nonfree repókat:
https://rpmfusion.org/ConfigurationÉs utána még a "Multimedia post-install" részben leírtam szoktam megcsinálni, az feldobja a kiegészítő kódekeket is.
Illetve még ennyit:dnf install libva-intel-driver
dnf install intel-media-driver
dnf install ffmpeg libva-utils libva
dnf install *-firmwareA "Tainted repos" szekcióban lévőket én nem szoktam feltelepíteni, de ártani nem árthat.
-
urandom0
senior tag
Megoldódott az RTL-es videós problémád?
Én Fedorát használok, ha linkelsz egy videót amihez nem kell regisztrálni meg feliratkozni sehova, megnézem, nálam mit mutat.Jajj, elcsesztem a szerkesztést...
Ez ide jön, nem az előzőbe:Most kipróbáltam ezzel a videóval, elindul, megy, nincs vele semmi gond. Ki akartam próbálni ezt a híradót is, itt a Firefox kiírta, hogy DRM-t engedélyeznem kell, utána pedig azt, hogy most telepíteni fog valami összetevőt, ami kell a videó lejátszásához. De a videót már nem néztem meg, ahhoz regisztrálni kéne...
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #84662 üzenetére
Mióta a Canonical már nem fektet akkora munkát az Ubuntuba, azóta egyre jobb
Bár konkrétan Ubuntut én sem használok, hanem Xubuntut szoktam lecsupaszítani és feltelepíteni rá, amire szükségem van...Most kipróbáltam ezzel a videóval, elindul, megy, nincs vele semmi gond. Ki akartam próbálni ezt a híradót is, itt a Firefox kiírta, hogy DRM-t engedélyeznem kell, utána pedig azt, hogy most telepíteni fog valami összetevőt, ami kell a videó lejátszásához. De a videót már nem néztem meg, ahhoz regisztrálni kéne...
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #84386 üzenetére
Elméletileg a stable-proposed-updates-be vagy backports-ba bekerülhetne a javított csomag. Az viszont, hogy a testingbe lévő csomag sem működik, inkább arra enged következtetni, hogy nincs maintainer, aki foglalkozzon vele.
A Nemo-val ugyanez a szitu, évek óta van benne egy hiba, ami miatt nem tudja újraépíteni az sftp kapcsolatot, ha az megszakad. Tudjuk, hogy a hibát az okozza, hogy a Nemo régi típusú GMount-ot használ, de senki sincs, aki kijavítaná.Egyébként az ilyen régi rendszer-új szoftver verzió problémákra tökéletes megoldás nyújtanak az olyan konténerformátumok, mint a flatpak.
A kernel+libc+shell+userspace eszközök maradhatnak az alacsony verzión, míg a felhasználói programok jöhetnek konténerben, magasabb verziószámmal, így a rendszer megtarthatja a régi libjeit anélkül, hogy visszafogná a frissebb programokat. -
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #84336 üzenetére
Flatpaknál pl. tudnak egymásról a telepített szoftverek, a frissítés pedig annyi, hogy
flatpak update
-
urandom0
senior tag
válasz
Wait4it #84234 üzenetére
Ezek az appcenterek valahogy sosem sikerülnek igazán jól. Talán még a Discover a legbugmentesebb, amit láttam, de pl. a Gnome software center borzasztó. Ott már sokszor a listában való görgetésnél elakad valami.
A Manjaro saját félig appcenter-félig csomagkezelője, a pamac-gtk is tud érdekes dolgokat művelni, főleg AUR-os csomagoknál.
Az Elementary appcentere még, ami egész jól használható, de abban sajnos nem lehet beállítani, hogy automatikusan töltse le és telepítse a frissítéseket. Szól, hogy van frissítés, rányomsz, akkor megint megkeresi a frissítéseket, és ezután lehet a frissítések letöltésére kattintani. -
urandom0
senior tag
válasz
lev258 #84020 üzenetére
470-es kell a Fedorához, újabbal nem működik, ha régi a kártya. Bár nem tudom, a szóban forgó kártyában milyen NV chip van, de az én GT 710-esem is csak a 470-essel megy.
Én úgy szoktam telepíteni, hogy feldobod az akmod-ot, elméletileg mást nem is kell, mert az hoz magával mindent:dnf install akmod-nvidia-470xx
És utána újra szoktam generáltatni az initramdisket és a Grub configot is:
dracut --regenerate-all --force
grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfgMost a Fedora 35 -> 36 upgrade miatt újra is kellett telepítenem a kernel csomagokat, mert anélkül nem tudta betölteni a kernel modult:
sudo dnf reinstall kernel\*
Azóta nálam jó, annyi a probléma, hogy a Gnome csak sofware renderinggel megy (nouevau viszont megy a hardveres is).
-
urandom0
senior tag
válasz
anorche1 #83843 üzenetére
FTP vagy SFTP szervert tudsz csinálni a gépeden, akár grafikus felületen is, pl. FileZilla-val.
De egy ssh beállítás annyi, hogy megcsinálod a usert a gépen (hogy ne a tiéddel lépjen be), és az sshd_config-ban megadsz egy-két dolgot, újraindítod a service-t és mehet is.Illetve vannak olyan appok, mint pl. a Rymdport, de nem tudom, mennyire működőképes, ha nem egy hálózatban vagytok.
Azt, hogy esetleg port forwardingot kelljen állítgatnod a routeren, csak úgy tudod elkerülni, ha pl. adsz Teamviewer/Anydesk/Nomachine NX hozzáférést a gépedhez.
-
urandom0
senior tag
válasz
#68216320 #83837 üzenetére
Amugy a gnome felulet eleve az Adwaita temaval telepult, azzal kezdtem az egesz huzavonat.
Igen, de a Gnome-féle Adwaita GTK3-as, és van egy csomó GTK2-es program (ilyen a Gimp is, meg a Dia), aminek persze a GTK3-as téma nem felel meg. Az ilyenekhez fel szoktam telepíteni az adwaita-gtk2-t, ez általában megoldja a gondjukat.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #83767 üzenetére
Na, ezt nézd meg, szerintem ez működni fog:
https://github.com/zb3/gnome-gamma-tool
wget https://raw.githubusercontent.com/zb3/gnome-gamma-tool/main/gnome-gamma-tool.py
chmod +x gnome-gamma-tool.py
./gnome-gamma-tool.py -g 1 -
urandom0
senior tag
Pontosabban az Xfce kompozitoráé, ami sok éve tud vblank-ot, de valamiért akkor is megmarad a tearing. Állítólag ez hamarosan, valamelyik közeli verzióban meg fog oldódni, addig pedig marad az Xorg.conf szerkesztgetés, vagy használ az ember másik kompozitort (én comptont szoktam), de azzal sem tökéletes, előfordulnak kisebb-nagyobb bugok.
-
urandom0
senior tag
Nem feltétlenül kell ingyenesnek lennie a Linuxos alkalmazásoknak sem, már ha erre gondolsz. Szerintem nyugodtan lehetne fizetős alkalmazásokat árulni, pl. az Elementary OS is ezt csinálja. Vannak ingyenes, pay-what-you-want (fizess amennyit akarsz, a'la becsületkassza) és csak fizetős alkalmazások, és magát a fizetési rendszert is az Appcenter kezeli, a fejlesztőnek semmi dolga nincs ezzel. A fizetés pedig gyors és egyszerű, megadja az ember a kártyaadatokat, az e-mail címét, és kb. fél perc alatt végigmegy az egész folyamat. Szerintem ez így nagyon jó megoldás, én nem bánnám, ha a többi store is átvenné, mert ez egy lökést adhatna a Linuxos appfejlesztésnek, ha látnák a fejlesztők, hogy mindenféle plusz munka nélkül monetizálhatnák az appjaikat.
-
urandom0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #81866 üzenetére
Teljesen egyetértek veled! Máshol sem látsz ilyet, hogy 2-3-4 éve elavult verziók vannak fent a repóban. Gondoljunk be, hogy nézne ki, ha mondjuk Play Store-ban is az menne, hogy több éves lemaradásban lennének az appok, míg mondjuk App Store-ban pedig a legfrissebb verziók vannak fent. Kinek kéne ilyen telefon?
-
urandom0
senior tag
válasz
lypen99 #81862 üzenetére
Én régebben használtam, két-két és fél évig PC-n és laptopon is, mert azt mondták, stabil. Stabilnak stabil, az igaz, de én nem érzem instabilabbnak a Manjarot vagy pl. az Elementary OS-t sem. Nagyon ritkán van Manjarós problémám, és ha van, általában akkor sem nehéz megoldani.
-
urandom0
senior tag
válasz
zoltanz #81829 üzenetére
Nálam nincs
Akkor létre kell hozni
Adni neki +x futtatási jogot, és menni fog.Nálam nincs, viszont találtam ezt: /usr/local/bin/kbd.sh
Ez az Xfce-hez tartozó billentyűzetes valami, ha jól látom. Ez neked nem kell.
Így kezdődik : #!/bin/sh
Ez igazából csak egy jelzés az operációs rendszer számára, hogy a /bin/sh nevű parancsértelmezővel kell lefuttatni a fájlt. A legtöbb scriptfájl így kezdődik.
-
urandom0
senior tag
válasz
tordaitibi #81826 üzenetére
Az ~/.xprofile vagy az /etc/xprofile fájlba írt parancsok lefutnak automatikusan bejelentkezês után, elméletileg.
-
urandom0
senior tag
válasz
enginev3.0 #81470 üzenetére
Én ezért szoktam mondogatni, hogy ha friss verziójú programok kellenek, akkor rolling release. Az ég világon nincs semmi értelme feltenni egy Ubuntu vagy Debian alapú disztrót, aztán beleerőltetni a friss verziót tartalmazó repót. A release alapú disztrók attól "stabilak" úgymond, hogy régi, alaposan kitesztelt verziókat tartalmaznak, de ha beleerőlteted az új, friss verziót, akkor pont ettől a stabilitástól fosztod meg. Manapság szerintem nincs értelme ilyen disztrókat otthoni gépen használni, a rolling release rendszerek, tapasztalatból mondom, egy csöppet sem instabilabbak. Érted, attól, hogy egy szoftver régi, nem feltétlenül lesz stabil, bugmentes...
Felteszel egy rolling vagy semi-rolling disztrót, mondjuk egy Arch-t vagy Manjarot, vagy amelyik szimpatikus... Archra feldobni egy AUR helpert egy sort, megkereseni is letölteni a plexet még egy sor. Manjaron a pamac alapból kezeli az AUR-t, csak be kell kapcsolni mert default ki van kapcsolva, aztán "pamac install plex-media-server", és fél percen belül ott a gépeden. A qBittorrent v4.3.9-1 pedig ott van a community repóban, még csak AUR sem kell hozzá. Két perc alatt fent van mind a két program. A legújabb Ubuntuban is csak v4.2.5 van (mondjuk személy szerintem egy torrentprogramnál az sem baj, 2-3 éves verzió csak működjön).
Mégegyszer mondom, szerintem, otthonra egyszerűen nincs létjogosultsága erőltetni ezeket a Debian/Ubuntu alapú disztrókat csak azért, mert release alapúak. Arra jó, hogy az ember megismerje, megtanulja őket, meg azért az is igaz, hogy vannak olyan programok, amik pl. Ubuntun jobban mennek, mert a fejlesztők az Ubuntut támogatják, a többi disztrót nem. De a legtöbb esetben sokkal jobb választás egy rolling release disztró.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Eredeti - Choice - Bundle - Steam kulcsok beszerzése. Írj kérés PM-et!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Keresem az alábbi PC játékokat! (Teljes lista a leírásban!)
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2998, 100% Akksi
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z270G Gaming WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Ritkaság! Hibátlan Prémium felsőkategóriás LGA 1700 Alaplap! Asus Rog Strix Maximus Hero Z790 Wi-Fi
- CSX 2x2GB (4GB) DDR 800 MHz kit
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest