Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• duplaa
    tag

Mi ugyanebben voltunk év végén. Azóta lett egy robotporszívó és egy légtisztító is. A tanulság, hogy már korábban meg kellett volna venni mindkettőt. :DD

Robotporszívó: Dreame D20 Ultra
    Jól és alaposan porszívóz. A házon (kb. 80 m2) nagyjából 2 óra alatt megy végig. Mi úgy használjuk, hogy porszívóz és fel is mos egy menetben. A felmosás nekem inkább feltörlésnek tűnik, bár az is igaz, hogy nem használunk semmilyen tisztítószert hozzá. Kisállatunk nincs, 2-3 naponta indítjuk el, de láthatóan kevesebb a por a lakásban.

Légtisztító: Daikin MCK70YV
    Nem túl szép gép, de nagyon jól dolgozik. A szemmel látható szállópor kb. megszűnt. Feleségem (por)allergiája is nagy mértékben javult. Előtte naponta be kellett vennie az allergia gyógyszerét, mióta megvan a légtisztító, 1 héten max. 2x veszi be.
    A 10 év szűrő élettartammal kapcsolatban szkeptikus vagyok, de majd meglátjuk.

Én személy szerint mindkettőt nyugodt szívvel ajánlom. :K

• rviktor
    aktív tag

A xiaomi s20-al marha kényelmetlen a felmosás. Minden nap kimosni azt a cuccot elég macera és az egész házat egy huzattal mosná fel, ezzel elég ha porszívózól.
    Ha a légtisztító csak a por miatt kéne és nem olyan helyen laksz, ahol kinyitod az ablakot és megfulladsz, akkor önmosós robotporszívót ajánlok én is.

Persze ha télen fulladsz, ha ablakot nyitsz, vagy van a családban allergiás, akkor a légtisztítót.

Porszívókból a Dreame D20 Ultra már egész jól mos fel, kimossa a mopot és meg is szárítja. A Dreame L40 Ultra AE meg mosószert is adagol, melegvízzel mossa a mopot és kinyúlik a kereke és a fal mellett is felmos. Utóbbival kb csak akkor felmosni, ha kiborítasz valamit :) De ha az ultra kényelmre mész és lusta vagy akkor L40s Pro Ultra ehhez hozzá se kell nyúlni csak a vizet kell cserélni és 3 hetente elöblögetni... Szerintem novemberben vettem elő utoljára felmosót.

Mondjuk most porszívó krízis van, 50-100eFt-al drágábbak a porszívók, de ha érdekes néz be néha a robotporszívók topikba és szoktak nagy akciókat dobni az emberk.

• esmi89
    junior tag

Amúgy ha van légtisztítód, akkor meg tudod nézni mennyi port szed össze. Kiszeded a szűrőt és egy ecsettel kitakarítod :) Szerintem még az is túlzás amit rviktor írt, hogy kétheti adag annyi mint egy porszívózás. Én havonta szoktam ecsettel kitakarítani, de még úgyse jön össze egy porzsáknyi por.

A légtisztító ezeket szedi ki:
    A részecskék közül: finom por, PM2.5, PM10, pollen, penészspórák (részben), füst, korom és a konyhai égéstermékek egy részét.
    A szagok és gázok közül (ha van aktív szén): főzés szaga, füstszag, egyes vegyszerszagok, oldószerek, festékek, tisztítószerek kipárolgása és bizonyos VOC-ok egy részét.

Nekem pl ha bekapcsol az airfryer vagy a sütő/főzőlap automatikusan High módba megy a légtisztító, hogy legyen légmozgás. Ugyan ez, ha kinyitom az ablakot legalább 5 percre és becsukom, utána is felpörgeti a HomeAssistant 2-3 percre.

• rviktor
    aktív tag

A légtisztító arra való, hogy ha főzöl vagy ablakot nyitsz, akkor működésbe lépjen. Ha nem nyitod ki a nyílászárókat és nem főzöl, akkor a légtisztító jellemzően készenlétben, alacsony fokozaton keringeti a levegőt és kb nem csinál semmit. Ha megnézed, amikor futkározik a macska, a részecskeszám nem nő vagy csak alig (vagy ha igen akkor érdemes porszívózni) Persze van más tevékenység is, de nekem rendszeresen csak ilyenkor kapcsol be. :) Por összeszedésre olyannyira nem való, hogy ha az ION be van kapcsolva még elősegíti, hogy lerakódjon az amit nem tud beszívni.

A por csökkentésének a leghatékonyabb módja a felmosós robotporszívó. Én ezért vettem egy csendes, felmosópados robotporszívót, hogy minden nap végigmenjen a lakáson és felmossa. Mivel van macska, hasznos, ha a mopokat meleg vízzel ki is mossa, és az sem baj, ha tud némi mosószert adagolni. Mivel minden nap megy, nem kell turbón működnie (legfeljebb a szőnyegen), ezért automata módban használom, így nem idegesít a hangja.

Szerintem ha csak simán megy nálad is, minden nap a robot, akár felmosás nélkül, azzal többet teszel a portalanságért, mint a kézi porszívózással és bármilyen légtisztítóval. Nekem is ki van találva a napi rutin, ha itthon vagyok és nem megyek sehová, akkor amikor felkelek megy a hálószobában, ebéd után megcsinálja a járólapos részeket, ha jó az idő még az erkélyre is kisuhan :) 5-6 felé meg a nappalit csinálja, amíg fürdök :D persze ha nem vagyok itthon akkor egyben az egészet és ráér.

• rviktor
    aktív tag

Macskaszőrre a légtisztító önmagában nem nagy fegyver, a szőr nehéz, gyorsan leül. Ami felkavarodik, azt egy jó előszűrő el tudja kapni valamennyire, és legalább a fő szűrőt kíméli, de a szőrt továbbra is a porszívó intézi.

Porból főleg a finom, szálló részt fogja meg. A fényben táncoló nagyobb szemcsékhez általában erősebben kéne mennie, mert ezek gyorsan lerakódnak. A bútoron ülő port addig nem csökkenti látványosan, amíg nem kavarodik fel, viszont összességében ritkábban kell portalanítani, persze akkor, ha mellette rendszeresen megy a robotporszívó is (és az se baj ha fel is mos rögtön).

Ha van benne ionizálás, attól könnyebben leülhet a por, ezt a robotporszívó jobban felszedi, cserébe több lerakódás lehet a felületeken.

Új hozzászólás Aktív témák