Hirdetés
- Hieronymus: Új biztosítási kártyát kap a nagymama
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Rap, Hip-hop 90'
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibbike01
őstag
Sziasztok,
70x120 cm-es zuhanykabint tervezünk berakni a kis fürdőszobánkba. Mit gondoltok ezzel a mérettel használható lesz a zuhany? Sem én sem pedig a párom nem vagyunk nagy darabok
-
válasz
macilaci78 #104901 üzenetére
Köszönöm szépen!
Alátétből az 5mm-es xps-t ajánlották a diegoban. Eszembe jutott az is, hogy leragasztom az egészet és akkor tuti nem mozog, hupog. Nem hiszem, hogy bármikor is fel lenne szedve később, ha meg igen, akkor megy mindenestől. Viszont így tuti nincs recsegés, mozgás, biztosan nem jön szét.
szerk: találtam olyan megoldást, hogy megaloc click rendszer. Erről nem tudsz esetleg valamit?
-
runner 125
nagyúr
válasz
lemmy71 #104992 üzenetére
Alapvetően egész jól fel lett rakva, de azért a kövek sem egyenletesek, meg nyilván 1-1 kőben biztosan van valamennyi doles. De maga a függő az függő, de ezt esélytelen lenne így naturon hálozni vagy több rétegben kene..Más felől 34 méter hosszú kb az egész. Nem bizok benne h csak hálózas mellett ne hotagulna akkorát h valahol nem repedne meg a szín. Inkább felrakom a 2cm XPS-t végig, dubelezve, Így az is önmagában már egy “feszültségmentesito” réteg. Elviekben ezt követően nulla a repedés esélye.
FPSTunker
Magara a munkára nincs. Tehát nem tudják garantálni h hézagmentes, 100%-osan egybefüggő felület lesz. Ezt aláíratjak az ügyféllel és kész. -
Fr3eWar
őstag
válasz
Teki1986 #104994 üzenetére
Szia persze.
Az OBI-ban pl a legolcsóbb kapcsoló is alternatív, de én ilyeneket raktam egy ismerős lakásába sima kapcsolóknak is. (ebből konkrétan nincs külön 101 meg 106)
https://www.obi.hu/dugaszolo-aljzatok/mentavill-kapcsolo-ecomax-egypolusu-alternativ-feher/p/2697662https://www.obi.hu/dugaszolo-aljzatok/mentavill-kapcsolo-ecomax-egypolusu-alternativ-feher/p/2697662 -
Teki1986
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek egy alternatív kapcsolót lehet-e használni egy pólosú kapcsolóként, hogy csak az egyik kimenőt kötöm be? Nem okozhat gondot, hogy a másik kimenőben nincs vezeték?
Köszi a segítséget!
-
törölt tag
válasz
runner 125 #104982 üzenetére
A 11/1985. (VI. 22.) ÉVM–IpM–KM–MÉM–BkM rendelet szerint 5 év van a vakolatokra.
Bárhogy is gondolják a barátaid. -
lemmy71
őstag
válasz
A sima mozaikról nem hallottam hogy problémás lenne, viszont a ceresitről igen. Ezekkel az anyagokkal akkor van komoly probléma, amikor a kereskedő berendel akciósan egy "kamionnyit" és fele rajta marad jövő tavaszig. A raktárban megfagy és utána jönnek a problémák
Három éve volt hasonló esetem, amikor a gazda bevásárolt "akciós" anyagból, utólag kiderült hogy a raktárban megfagyott. Hosszú cirkusz után a kereskedő elismerte és visszavette az egészet.
Ennyire egyenetlen a kerítésed
mi az ilyet fogas glettvassal telibe ragasztjuk.
-
Morris
veterán
válasz
runner 125 #104990 üzenetére
3 db 12-es betonacél van mindegyik oszlopba. Azért látszódik csak egy 16-os menetes szár mert erre ment volna a fa oszlop.
De inkább beton lesz az egész. A következő oszlop zsalukat ugyanúgy viszem tovább vasalva 3-3 db 12-es acéllal. Ami menetes szár ott kilóg azt még benne hagyom ,ugyanis vettem még 1-1 métert mindegyik oszlopba.9,5 db lesz a magasság. Így 2.17m magasak lesznek az oszlopok.
-
runner 125
nagyúr
válasz
Morris #104985 üzenetére
Ha nincs alattuk vízszigetelés akkor nem is kérdés, persze. Sőt, rá is kell dübelezni, nehogy idővel eldobja magától a ragasztót a zsalu.
Annyit érdemes még elkövetned, h ha ezekben a nagy melegekben XPS-ezed, akkor felrakás előtt valamilyen spricnivel, sima vízzel a ragasztandó beton felületed vizezd be végig. Az XPS ragasztók betonhoz nagy melegben sokkal nehezebben húznak. Nyilván a nedves - nedvesre technológia nagyban megkönnyíti a ragasztó megtapadását, én most az egész kerítést így csináltam. Szopás, de sajnos muszáj.
Aztán hálós élvédőzés, és hálózás, alapozás majd szín. XPS-sel biztosan nem lesz vele soha gond.
Egyébként nem akarok belevauzni, de én azért több vasat raktam volna a pillérekbe, mint 1 szál. Nyilvávalóan nem a leendő tető tömege, hanem a szél miatt. Akkora tetőfelületbe bele tud csavarni rendesen. Nálam pl a kerítések 25-ös oszlopo elemibe kengyelezett, 4 szálból álló, 10 mm vastag vas került végig. -
runner 125
nagyúr
válasz
#46372352 #104984 üzenetére
WPC-t megrendelted már? Ha még nem, szerintem engedd el. Láttam néhányat az elmúlt években, bármelyik gyártó bármit ígér, mind hazudik. Ahhoz meg qrva drága, h az alábbiakat csak úgy lenyelj az ember:
Első körben iszonyú nagy a hőtágulása. Ez konkrétan azt jelenti h a ma divatos, vízszintes felhelyezés mellett egy átlag 2,5 méteres hossznál a kapu / kerítésköz közepénél akár 2-3 cm-t be fog púposodni minden szál valamely irányba nyáron.
A másik dolog a színtartósság teljes hiánya. Talán postoltam már erről is korábban, egy ismerős srác kerítésnél pár hónap után több árnyalatni színeltérés jelentkezett! Konkrétan a felrakáskor leeső darabot mellérakva mutatkozott meg igazán a diffi. Ha nem látom nem hiszem el.
Utolsó dolog pedig, h az éleket általában egyik gyártó sem dolgozza el gyártás során (kerekítés, vagy csak szimplán 45 fokban marás), így ott még jobban kivan téve az időjárás viszontagságainak és sajnos repedeznek is a szálak az élek mentén.
WPC-től már nincs messze árban az porfestett alu. Ezt a kört én is lefutottam pár éve és utóbbi lett, nagy megelégedésünkre. Korker Kft-től lettek az alu profilok rendelve: [link] Országosan szállítanak pár ezer ft-ért. A keret rozsdamentes acél mindenhol. Meguntam a zártszelvények festegetést is.
De visszatérve, a 23cm-es köz rohadt nagy. Szerintem az nem is néz ki jól. Kb mint a lókarán. Azért ha ritkábbra is szeretnéd, akkor is sűríteném. Eleve a WPC-k is 10cm körüliek, tehát szerintem ha ritkább kiosztás is a szimpatikusabb, max 10 cm legyen a hézag (nálam az aluknál 13mm a köz..)
Ha belátás miatt szeretnél a közökbe valamit, akkor esetleg az opál, tömör polikarbonát is alternatíva lehet. Szerintem ízléses anyag és jól mutat fával, aluval is. (Plexit azért nem írtam, mert az nem UV álló, pk. igen.) -
Morris
veterán
válasz
A korábban általam linkelt képen lévő oszlopokat érdemes nekem is ugyanígy bexpsezni?
A víszigetelés sajna kimaradt a beton és az első oszlopzsalu közül mindegyik oszlop jelenleg 3db oszlopzsaluból áll.
Szerinted hogyan csináljam? -
runner 125
nagyúr
válasz
lemmy71 #104975 üzenetére
Az, h felénk (Vas, Gy-M-S) 9/10 kivitelező azt mondja, h ha Mozaik kell a lábazatra nem vállalják el a munkát.
De talán írtam már ezt is. Van néhány generálkivitelező barátom is, ők is gyűlölik. Ha valaki mégis azt kéri 40% a m2 felára és nem vállalnak rá még 24 óra garnaciát sem.
..én nem kockáztattam. Most csinálom épp a kerítésem hálózását. A belső felével már egész jól állok, 130 m2 felület összesen, aztán most jön külseje. 2cm XPS, 4 pont + peremmel felragasztva, dübelezve, hálózva. -
jozsi252
veterán
Sziasztok
Nemrég volt egy kérdésem azzal kapcsolatban hogy a Mofém 1 karos csaptelepemmel mit tudnék csinálni, mert mintha szorulna, vagyis inkább nehezebben lehet mozgatni.
Kaptam is segítséget hogy a belsejét lehet cserélni. Ki is derítettem hogy 35mm-es alacsony kartus kell bele, rendeltem is.
Na most inkább nem írom le amit gondolok, de a kartust leszorító gyűrűt kiszedni valamit oltári nagy CUMI!
Ki volt az a fax aki egy műanyag vékony gyűrűt talált ki ide?? Kulccsal persze nem lehetett megfogni mert x év után "belerohad" a gyűrű, és a fej egyből deformálódik, így a kulcs kiugrik nem lehet kiszedni így sem. Próbáltam a műanyag gyűrűt kifúrni sok helyen hogy hátha ki tudom piszkálni, de nem ez lett a megoldás.
Konkrétan zégergyűrű fogó lett beledugva a gyűrűbe fúrt lyukba és így ki lehetett tekerni.
A kérdésem az lenne hogy egy szakember ezt hogy szedné ki? Tényleg komolyan kíváncsi vagyok a megoldásra.
Amúgy az új Mofém kartus-hoz ami járt gyűrű az vastagabb anyagból van, szóval valószínű ott már nem lesz ilyen baj. -
Because
őstag
sikerült kifúrnom a falat és behúzni a 4mm2-es vezeték a tűzhelynek, most akkor a kérdés milyen kismegszakító kerüljön be? ugye 25A ami a villanyóránál rendelkezésre áll. kell-e a nullvezetőt is szakítani?
-
tothjozsi96
addikt
Nem XBS, csak az lett volna a terv hogy ide a két sor alá egy-egy papír méretre lett volna megcsinálva és akkor úgy szebb szerintem hogy egyből alá van írva, mi micsoda.
A melléképületbe vettem egy 12 modulos Schenider falon kívüli elosztódobozt, ahhoz alapból jár ilyesmi.
-
Paul64
tag
válasz
tothjozsi96 #104976 üzenetére
Én öntapadós etikettel csinálnám. Némelyikhez van nyomtató program is pl. Avery, igaz az 25x10mm-es és csak nagyobb kiszerelésben árulják.
-
pjen
félisten
válasz
tothjozsi96 #104976 üzenetére
Sokhelyen megszámozzák a kismegszakítókat,aztán az ajtóra ragasztanak egy táblázatot.Remélem a kismegszakítók nem XBS ek.
-
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
XBS 24-es lakáselosztó szekrényhez szeretnék csinálni kismegszakítókhoz címkézést.
Az odáig megvan hogy lemértem, táblázatba teszem, kinyomtatom.A villanyszerelők hogy szokták? Pillanatragasztóval felragasztani, vagy valami másfajta papírra kellene kinyomtatnom? Attól félek hogy átüt a ragasztó és gagyin fog kinézni.
-
lemmy71
őstag
válasz
runner 125 #104969 üzenetére
Nem tudom mi a bajod a Mozaikkal
nem sokat de egy pár vederrel már elkentem és nem volt vele gond. Régen peakston -t használtam de mióta ketté vált a cég azóta nem használom Találtam egy új forgalmazót és a webert használom, és a revco -t, de ott már ugrik az ár.
Visszatérve a nemesvakolatra, tudom hogy te szilikonossal csináltattad a lábazatot, ez a te döntésed. De tisztánlátás érdekében azt a falra találták ki, nem pedig a lábazatra, az más "tészta" hogy oda is fellehet húzni
A zsaluköves kerítéseknél és általában a kerítések külső oldalánál, mindig az üvegszálerősített vakolatot ajánlom (a relius -nak vannak ilyen erősített vakolatai, csak kevés helyen forgalmazzák, sokszor a kereskedő nem is tudja hogy létezik ilyen) ha nincs akkor belekeverjük az anyagba, azt még kalapáccsal sem vered le -
törölt tag
válasz
Atomgeszi #104959 üzenetére
Ez fáj ez a mélység! Az alapnak a mélysége az lefele van, amiről te beszélsz az szélessége!
Ha még ennyire fétised a 20x80-as pillér akkor vegyél 20x20-as Leier pillér zsalukövet.
Négyet teszel egymás mellé . Kész.Ja ha nemes vakolat menne a beton elemekre, akkor 2cm-es xps-el kell körbe ragasztani, stb.
-
lemmy71
őstag
válasz
tothjozsi96 #104963 üzenetére
Én anno 15 éve próbából lehálóztam kétszer öt méter zsaluköves beton szegélyt, nincs semmiféle szigetelés. A háló és a csemperagasztó a mai napig tökéletesen áll rajta, de ha így pluszba rá nemesvakoltam volna azt tuti ledoja egy két év alatt, még a lábazati műgyantást is
-
runner 125
nagyúr
válasz
Atomgeszi #104965 üzenetére
Persze, ez nem is kérdés! Sok építős face csoportban sírok így is eleget, amikor anyukák büszkén prezentálják az új kerítést (és a munkafolyamat foóit), vízszigeteletlen alappal, fullba Mozaik-kal színezve...
Tehát, ha nagyon sok betonvas lesz benne, akkor kényelmesebba kent, bitumen alapú vízszigetelés, bár a GV lemez is ha fel van melegítve viszonylag könnyen "átszúrható".
Az én 34 méter hosszú, 2,1 méter magas kerítésemre GV45-öt raktam az alapra. Nyilván a betonvasaknál meg kell foltozgatni, de a felmelegített lemezt lábbal "taposva" azért átszúrta a vas. -
Morris
veterán
válasz
runner 125 #104969 üzenetére
Ezt én is meg tudom erősíteni.
Tényleg nagyon szar vele dolgozni. És csak száradás után derül ki,hogy hova nem került.
Marad nálam is a homlokzati cucc a lábazatra. -
runner 125
nagyúr
válasz
Atomgeszi #104965 üzenetére
Mozaik-ot engedd el! Ritka szar anyag. De tényleg. Beszélj kivitelezőkkel is, nagyon sokan szidják. Nehéz normálisan feldolgozni, hiányos lesz, nem fed és ledobja nagyon gyorsan nagyon sok lábazat. Sima homlokzatit szoktak itt felénk rakni már lábazatra is, csak esetleg 2-es, 3-as szemcsemérettel.
Morris
1 oszlopnál lehet h nem dobja le a színt, viszont nagyobb felületeket általában be szoktak csomagolni 2cm-es XPS-sel. A zsaluból épített szerkezeteknek elég nagy a dilatációjuk. Nagyon hamar átrepednek, hiába van akár háló is a ragasztóban. Az XPS a legbiztonságosabb, legtartósabb megoldás, ha valaki zsalukövekből épített szerkezetet akar színezni. -
Fr3eWar
őstag
válasz
Atomgeszi #104959 üzenetére
Árban eddig az élplast által "forgalmazott" profilok győztek meg.
https://www.elplast.hu/aluminium-kerites
Náluk lehet venni 6m szálat is egyben, így az úszókapura is egész szálak mehetnek majd. -
Atomgeszi
nagyúr
válasz
Morris #104960 üzenetére
És, ha előre úgy válogatnék zsalukövet, hogy jobban adja ki?
Akkor kellene vízszigetelés a meglévő beton alapra és úgy rá a zsalukövet? Ez a része nem világos.
MosaikTop lesz alul, felette pedig a nemesvakolat.Jó lenne a lindab lemez, de a lindab csak egyszínűt gyárt, nincs náluk famintás, nekünk meg a dió tetszene, amit csak sima trapézlemezes gyártó gyárt, a Lindab nem.
Persze az biztos jobb minőségű lenne. Nem tudom, miért nem repültek még rá a Lindabnál erre. -
Morris
veterán
válasz
tothjozsi96 #104963 üzenetére
Vízszigetelés minden ilyen építményhez kötelező.
Én amikor csináltam a zsalukő oszlopkerítést, akkor rendesen bevasaltam és kenhető szigetelést raktam a betonvasak köré. Erre ment rá utána a következő oszlop zsalu a betonnal.
A linklet képen konkrétan ezt elbsztam, mert oda nem került. Ott jelenleg 3 db oszlop zsalu van betonozva. Ezt kenem majd le mapelastic aquadefence-el.
Korábban mondjuk az volt a cél, hogy fa oszlopokkal folytatom, de inkább maradok a betonnál. -
Morris
veterán
válasz
tothjozsi96 #104961 üzenetére
Nem. Miért dobná?
-
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
Fr3eWar #104956 üzenetére
Ja már látom.
30-as nekem túl "mély".
Jelenlegi alap az 20 cm mély, bár van rajta egy 5 cm-es kiugró betonpárkány, de akkor meg alul kéne 5 cm bevakolni.
Így arra gondoltam, hogy az 5 cm betonpárkányt a tetejéről levágni, de akkor 20 cm mély marad az össz alap, és ezen kéne magasítani végig mindenhol kb 30 cm. És 2,3 méterenként meg egy 80 cm széles 20 cm mély 2 méter magas oszlopot berakni.
Ez ilyen mission impossible zsaluból?Kívánt darabokat nem is lehet venni zsalukőből csak raklapot, amin van amilyen van?
"Itteni tanácsok alapján majd színterezett alu léceket fogok felszerelni WPC helyett."
Én is néztem a WPC-t, Vario-t, Nívó-t, de ezért az árért egyik sem győzött meg igazán.
Honnan lesznek neked a szinterezett alu léceid?
Kínomban már T8-as trapézlemezt keresek, de annak meg félek, hogy a csavarrögzítéseknél rozsdásodni fog idővel.
-
Fr3eWar
őstag
válasz
Atomgeszi #104947 üzenetére
Milyen széles "vastag" zsalukőből gondoltad? 15-20-25-30x80? Ha 30 as szélességben akkor jó az 50-es elem és mellé 30-as oszlop pillér vágás nélkül is. Ha raklaposan veszed akkor Leier esetén biztos van a raklapon kombi elem aminek egyik fele sík oszlopzsalu, másik fele sima, azzal még pluszban zsaluznod se kell. Gondolom a többi gyártó is így adja. De nem tudom hogy külön vehető-e illetve mi a neve.
A magasítást rakhatod ugyanúgy zsalukőből az 23centi, félig megtöltöd betonnal meg kilógasz pár centire belőle néhány betonacélt, és utána felzsaluzol az oldalán 7 centit, így az se baj ha a zsaluköveid nem pontosan vízbe vannak, és a zsalu közé betöltöd a betont, zsalu tetején elhúzod kész.
Épp hasonlóba vagyok, csinálom egy hete a front kerítésünket.
Itteni tanácsok alapján majd színterezett alu léceket fogok felszerelni WPC helyett.(bocsi a minőségért jobb képem nincs a mai állapotról mint a kamera képe)
-
-
Morris
veterán
válasz
Atomgeszi #104947 üzenetére
Használhatsz oszlop zsalut is a sima mellé.
De:
Ebben az esetben 30-ast kell használnod. 30x30x23 oszlop és 50x30x23 normál zsalu. Plusz olyan normál zsalukövet kell keresned ami indító.
Ekkor megvan a 80-as hossz viszont mélység 30cm lesz.Ha oszlopzsalut is akarsz használni akkor csak 30 cm mélységűt használhatsz mert akkor lesz meg a 80cm.
A másik megoldás ha csak pl 50x25x23-ast használsz. De ekkor a leeső darab hulladék lesz mert 20cm lejön második darabból. És ha nem kapsz indító idomot akkor venni kell valami xps-t vagy nikecellt hogy a fülek között kitöltsd a helyet.
-
Atomgeszi
nagyúr
válasz
Stylewars_kp #104951 üzenetére
Úgy láttam,hogy ezeknek a zsaluköveknek fix a szélességük, max a mélységük változik.
Tehát fix 50 és a többi paraméter változik.
Új hozzászólás Aktív témák
- Babzsák fotel (Dr. Relax - Gamer, sötét zöld, keveset használt, hibátlan)
- Eladó elektromosan állítható magasságú gamer asztalok (Fekete és Fehér)
- OPEL CORSA D OPC 1.6 Áron alúl, magánszemélytől kihasználatlanság miatt!
- Tchibo Esperto Caffe szemes kv föző hibátlan működéssel
- Mamas & Papas Flip XT3 babakocsi szett 3 az 1-ben
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1070 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Thinkpad T480s 24GB RAM 1TB SSD (erős, könnyű, vékony gép) Windows 11 kompatibilis
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest