Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: A Lidl Silvercrest kenyérsütő jó?.........Jelentem:Jó!
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
galervin93
addikt
Ha nem a közvetlen rendeléseddel, akkor közvetetten "támogatod" Kínát, hisz kb. minden is ott készül. Ha a magyar kereskedőtől veszed meg ugyanazt, amit amúgy te magad is megtehetsz az online piactereken, maximum a magyar kereskedő és állam zsebét nem tömöd, a kínaiét ugyanúgy.
Ha nem te rendeled, hanem egy kereskedő, ugyanúgy átutazik a termék a fél világon. Lehet ugyanabban a konténerben, csak a tiéd házhoz jön, a magyar kereskedőé meg hozzá.
Természetesen a helyben (Mo. vagy EU) készült termék lenne az ideális sok szempontból, de ennek ára van, a pénzbeli árán felül is.
Szóval nehéz kérdés, nem is lehet leegyszerűsíteni annyira, hogy elvek vs. pénztárca, mert az csak nagyon a felszín. Nehéz sztori.
Az is biztos, hogy nem az egyes ember egy cselekedete fogja megváltoztatni a világot. De én ia szelektíven gyűjtöm a szemetet olyan helyen, ahol erre amúgy nincs lehetőség (még én teszek érte erőfeszítéseket), mert nekem jobb így, autó helyett ha van rá mód tömegközlekedek stb. De kutyajátékból is vettem már sok kummadrága magyart, de ugyanúgy van kínai kacat rendelésem is (mert az offtopic horgászorsó mondjuk harmadannyi mint itthon - és az "itthoni" is ugyanazon a gyártósoron készül...).Bocs az offért!
-
galervin93
addikt
Betonvas háló (150x150). Belga juhász ellen működött... ... amíg rá nem jött, hogy hát ezt át is lehet ugrani (másfél méter
)... Na jó, ez kerten belül volt, nem kifelé szökött.
(Aztán mikor a 2.5 méter magasra rakott 20 köbméteres akác halom tetején szaladgált...
Balga belga.
) -
galervin93
addikt
válasz
vendingo
üzenetére
Áh, kell a víz ami lehozza a retket, a nedves törcsi csak elkeni, nem tudja lehozni az egészet.
Szerintem mission impossible, én a mosásnál nem találtam jobb megoldást. Zuhanyba/kádba be, nem túl neleg vízzel és nem túl nagy nyomással, kézzel dörzsölve lemos, és saját törcsijében szárazra töröl. Nyilván egy tacsival ezt nem olyan nehéz kivitelezni, a vizsla méret már mókás.
De ha valakinek van jó ötlete én is meghallgatnám.
-
galervin93
addikt
válasz
vendingo
üzenetére
Szívféregnél arra kell még figyelni, hogy vagy folyamatosan kapja, vagy megszakítás után vérvétel és ellenőrzés után, nehogy aktív féregre kapja.
Amúgy ha már kullancs meg ilyesmi, az ultrahangos cuccok vajon működnek?
Exemtől néha megkapom a volt közös kutyusunkat, és volt a hámján egy ilyen fityegő, gondolom gombelemmel megy, de hogy ez ér-e valamit...? -
galervin93
addikt
válasz
vendingo
üzenetére
A tapsolás a "nem!"-mel együtt elég jó páros.
Viszont a "nem szabad!" helyett én csak simán a "szabad!"-ot tanítanám.
Ha elkezdjük mondani, hogy "nem...", abból még egy ember sem tudhatja, hogy milyen szó következik utána, és annak milyen jelentése lesz.
Szóval én maradnék a rövid, egy-két szótagú vezényszavaknál. Jelen esetben "nem!" + taps a tiltás, "szabad!" az engedés. Pisilésre + általános fegyelemhez egyelőre ennyi bőven elég lesz neki.
Amúgy haláli kis gombóc.
-
galervin93
addikt
Ilyen csúnyán fest egy husin nevelkedő tacsi, ez a kis mocsok ezen a héten pl. csak szín marha husit kapott, jobban él mint mi az biztos...

Hétvégére készítek neki egy kis répát meg esetleg más zöldséget is mellé, valami csontos husival együtt megfőzöm, persze mindenféle fűszer mentesen. Puhább csontból kap majd egy kis rágcsát is. Tápból Brit Care-t kap, ha kap éppen, de a kaja legalább fele minden esetben husi.
Jó persze egy 8 kilós kutyánál ez nem nagy trúváj és nem is gazdasági totálkár, nagyobb és/vagy több kutyusnál azért ez a husis "kúra" elég borsos, bár amilyen táp árak vannak, ahhoz képest a husi már szinte nem is drága, sőt... -
galervin93
addikt
Én erre a "kellemetlen közeledésre" mindig annyit szoktam mondani a másik gazdinak, hogy "3 napja f*sik a kutyám, talán most kezd kijönni belőle...", gyerekek, 10 másodpercen belül a közelben sincs se kutya, se gazdi!
Nem szép, meg azon nem segít, ha a másik kutya nyomulós, netán támadó jelleggel lép fel a saját, ennek szöges ellentettje kutyámnak.
Én hívtam már közterest, hívtam rendőrt, amit éppen sikerült elérni. Érdekes mód sosem nyígtak miatta, hogy "erre minek hívjuk ki őket", sőt, jellemzően örültek neki és bátorítottak, bármit is tapasztalunk, nyugodtan hívjuk őket (tiltott helyen sétáltatás, póráz nélküli séta ha az amúgy tiltott stb.).
Valszeg néhányak nem szerették* ezért a búrámat, de nekem a kutyám nyugalma a legfontosabb. Én betartom a játékszabályokat, járjon más is így.
(*nemrég költöztem el a fővárosi kutyás panel-dzsumbujból, ahol a fentiek miatt néhányaknak én voltam a köcshög, vidéken ehhez képest most nyugi van, nem is volt még rossz tapasztalatom, kop-kop.) -
galervin93
addikt
-
galervin93
addikt
8-9 kilós tacsira keresek szájkosarat tömegközlekedéshez, eseti jelleggel. Jámbor jószág, csak a szabályoknak szeretnék megfelelni. Nem szeretnék műanyagot, inkább valami puhább anyag, szövet, bőr, az sem baj ha picit drágább. Van kipróbált, ajánlott típus?
-
galervin93
addikt
Válogat a kis dög, de úgy néz ki elcsipegeti a pézsmarécés-bárányos kaját. Ez most kicsit nagyobb szemű és keményebb mint az előző (Brit Hypo. Lamb&Rice), de enyhén feláztatva (inkább csak pár cseppet rápermetezve) már megeszi, meg amúgyis hússal keverve kapja (kb. fele hús, fele száraz táp). Hasmenés nincs, nem vakarózik, nem nyalja magát, szóval úgy néz ki a szervezete is elfogadja az új kajcsit. Lekopogom, remélem így is marad.
Ispy
Passz, amíg nem lesz részletes lista az összetevőkről, addig nem tudjuk.
Én szerettem a Britet, jó volt ez a Hypoallergene vonal, sokan vették ezt és jellemzően nem hallottam rosszat róla. Hátha lesz valami ezzel egyenértékű az újak között is. -
galervin93
addikt
-
galervin93
addikt
Úgy hallottam megszűnik a Brit Care Hypoallergenic Adult Small Lamb & Rice tápja. Néhány éves tacsiról van szó. Sokáig tartott míg megtaláltuk annak idején ezt a Britet, amitől nem volt hasmenése, jó a szemek mérete, szerette is stb., szóval nem örülök a dolognak.
Mit ajánlanátok helyette? -
galervin93
addikt
Akad jó konzerv, de valahol 1000ft/400g-nál ("kis konzerv") indul. Kistestű kutyának meg nem kell sok, száraz mellé néha bekeverve simán működhet (működik). De ennyiért már húst is kap az ember, szóval...
-
galervin93
addikt
-
galervin93
addikt
-
galervin93
addikt
válasz
tothjozsi96
üzenetére
Pontatlan voltam, a "zöld" zákos hipoallergénre gondoltam, ebből sajna csak 7.5 kilós a legnagyobb. Vicces hogy a linkelt oldalon a 2*7.5 kg ha csak fillérekkel is, de drágább, mint külön rendelni két 7.5-es zsákot.
-
galervin93
addikt
válasz
tothjozsi96
üzenetére
Pont ezen filóztam én is a minap, most rendeltem a tacsinak Lamb&Rice-t, igaz neki soká kitart a 7.5 kiló, de bontatlan csomagolásban nem hiszem, hogy különösebben baja lenne hűvös helyen tárolva.
-
galervin93
addikt
Jogos, otthon vidéken nyolc óra után már csak a kísértet...

Szerintem amit lehet megtesztek, ennél többet nem nagyon lehet. -
galervin93
addikt
És ha egyszer adnátok este? Séta után természetesen, gyakorlatilag "lefekvés" előtt közvetlen. Mi így csináljuk, este egy (nagy) séta közvetlenül a kaja előtt, 9 körül vacsi, aztán pár perc múlva már szunyál is.
Szüleimnél a pár hete 16 évesen elment kutyu ugyanez, de ő udvari kutya volt, így csak szimplán este, amikor már lenyugodott minden, akkor kapott. -
galervin93
addikt
Orra folyik?
Autó légkondi is okozhat ilyet, mi sajnos ezzel jártuk meg egyszer, azóta figyelünk rá, hogyha kell a légkondi, akkor úgy állítsuk be, hogy közvetlenül a kutyust ne érje.
Nekünk a doki azt mondta, hogy megfázásos tüneteknél az emberi ACC 100 (leglightosabb verzió) megfelelő, napi fél zacsi, praktikusan májkrémbe keverve (nekünk 8 kilós a tacsi). Eddig kétszer alkalmaztuk, mindkétszer hamar megoldotta a dolgot, bár nem szeretem emberi (meg igazából semmilyen) gyógyszerrel tömni, persze néha muszáj... -
galervin93
addikt
válasz
fojtviki
üzenetére
És sajnos nagyon rosszul jött ki, nyaralni voltunk (ilyenkor mindig a szomszéd vigyázott rá, meg mi is az ő kutyusukra sokszor), és az utolsó nap jött a telefon. Nem voltunk ott mellette, bántó a sors e furcsa fintora...
Az vigasztal, hogy ennyi idő nem lehet véletlen, biztosan jól érezte magát velünk. -
galervin93
addikt
-
galervin93
addikt
Ma eljött velem horgászni a kutyi, a spot-on ellenére sikerült összeszedni 6 kullancsot, ebből 3 csak a szőrén, 3 valamennyire kapaszkodott, amiből 1 már egészen rendesen elkezdett szívni. Mennyire kell félni bármi fertőzéstől vagy ilyesmitől? Van értelme esetleg "előzetesen" egy vérvételre elszaladni vele holnap, vagy csak figyelgessem a lázát, bágyadtságot stb.?
-
galervin93
addikt
Egy kis tél a tavaszban, természetesen kihasználtuk.
-
galervin93
addikt
Mi a 8.-on tartunk tacsit, szigorúan lift+ölben járunk veld (főleg amikor elromlik a lift, napi 4 séta oda-vissza, parádé!), továbbá kint sem lépcsőzik, meg lett tanítva neki hogy lépcső előtt megáll, leül. Az ágyunk alacsony, szinte nem is ugrik, hanem mászik rá. Zöld kagyló por + kollagén port (Farkaskonyha) kap a kaja mellé.
Friss kép, itt fekszik az ágyon, persze az én takarómon.
A másfél órás délelőtti séta lefárasztotta...

-
galervin93
addikt
válasz
notika77
üzenetére
Hiába az off-irónia, ez nem olyan dolog, ami 10-ből mondjuk 1-szer sikerül, hanem pont fordítva. Ja és igen, bizony idő, energia, végső soron pénz is, szóval ja, "be kell fektetni" minden tekintetben. De - speckós eseteket leszámítva, ilyen is van - valszeg lesz eredménye.
Nekem és páromnak is csak a szülői háznál volt kutya, tapasztalat max ennyi, aztán már harmadik éve hogy elboldogulunk egy tacsival (!...), nekem pl. póráz nélkül is sétál a félig-meddig zöld tizedik kerületi fővárosban, és ha rászolok azonnal megáll. Mondjuk az is igaz, hogy lefeküdni nem tud, csak ülni. Ja meg a lasztit, fát visszahozni. Lehet itt rontottuk el.
Mindenesetre én csak alternatívát "ajánlottam", nem biztos, hogy csak a radikális eszközök segítenek, és szerintem semmi "támadó" nem volt a hozzászólásomban. -
galervin93
addikt
-
galervin93
addikt
Na ez a kutya ülés jó kérdés, mi körbejártunk egy rakat boltot, aztán az egyikben szembejött. Tettem is fel képet asszem, de nem találom... Kb. vakszerencse volt, sajnos nem tudom máshogy mondani...
Játék egyelőre kb. mindegy, rág, rág, rág, ez lesz a napi meló, többek között.
A pelenka jó, persze eleinte mindenhová fog sikerülni, meg amikor kezdi kapisgálni akkor a szélére áll és pont a pisi fog mellé menni stb...
Az a lényeg, hogy a pelus csak egy átmeneti állapot legyen a szobatisztaság felé. Mi nem jutifaliztunk, hanem agyondicsértük + sok simi, amikor akár eleinte a pelusra sikerült, később az első "kinti" alkalmakkor is.
Szokták mondani, hogy egy kis pisivel meg lehet "jelölni" a pelust, hogy később is tudja, oda szabad... Nem tudom működik-e, mi is próbálgattuk, de érzésre ugyanúgy "teljesített".
Büntetni semmiképp sem szabad ha nem jó helyre sikerül, de azért dicsérni sem ha a szoba közepén díszeleg, szóval egy finom határozottság kell, vagy nem is tudom.
Lényeg a lényeg, először azt szokja meg, hogy ne akárhol a lakásban csinálja (igazából magától fog "rájönni", ezt kell felgyorsítani a határozott, de nem büntető jellegű magatartással), onnan meg már csak egy lépés, hogy ki is érjetek vele... 
-
galervin93
addikt
Szó szerint ugyanebben a helyzetben voltunk mi is.
Szerintem: szobatisztaság. Mindenkinek jobb, neki is, nektek is.
Sokkal ördöngősebbnek hangzik, mint ahogy valójában megy majd. Ezzel szoros összefüggésben, de nem csak ezzel kapcsolatban: rendszer és rendszeresség. Ugye a szobatisztaság miatt eleinte a séta nagyon fontos (persze csak oltások után, addig óvatosan, de nyugodtan le lehet vinni). De legyen az ágyikója egy adott helyen, a vizes tálka is egy kitüntetett hely, meg persze a kajás tálcsika.
Ha már kaja, akkor ott az időpont(ok)ban legyen rend (már csak a kaki-pisi miatt is). Séta: legalább a reggeli-esti legyenek kb. hasonló időpontokban, nálunk pl. reggel 7 és este 21, napközben meg ezer dologtól függően 2-3 séta még. Játék se maradjon el főleg amíg pici akkor sokat tanul, később meg hagy fáradjon (nem csak fizikailag, fejben is). Két opcionális dolog: ruhához (ha kell neki) minél előbb szoktatjátok annál könnyebben elfogadja, másrészt ugyanez az autóval, ha tervezitek kocsiban vinni érdemes azzal is összebarátkoznia. Nekünk a kis tacsinak saját "kutyaülése" van, amibe be lehet kötni, ott szokott aludni mellettem. 
Röviden-tömören
ennyi. Kitartást és sok örömet hozzá! 
-
galervin93
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
*viszonylag sok husit
Persze sem mennyiségben, sem "minőségében" (nyers vs. hőkezelt) nem egy barf, de ahogy látjuk a küllemét, a többi ismerős (húst nem/ritkán evő) tacsihoz képest a szőre sokkal fényesebb és puhább, szóval szerintem ezt a kis pluszt bőven meghálálják.
-
galervin93
addikt
válasz
dokee78
üzenetére
Kaja mennyiségére nagyon kell figyelni, tényleg könnyen elhízik! Az ajánlott mennyiséget próbáljátok ki, és látni fogjátok, hogy alakul. Mindig legyen kissé "behorpadva" (épp sétálunk :) ):

Zöldkagylópor + kollagén ajánlott, akár kúra-szerűen, de prevenció gyanánt is + lépcsőzést kerüljétek!
Szeder, ez a mocsok kis hercegnő itt fent
sok husit kap (1 kiló sertés husi egy hétre elég, mellette Brit Care Lamb&Rice - bő egy éves koráig a sárga csomagos Puppy, azóta a zöld Adult). Tojás, porcogók, szivacsos csontok mehetnek neki. Sütőtök, batáta, répa főzve, összetörve szintén.
Kitartást hozzá, makacs kis lények!
Ne engedjétek, hogy ő legyen a főnök (folyamatosan próbálkozik nálunk
), és minden rendben lesz.
-
galervin93
addikt
válasz
aleister
üzenetére
Szőrtüsző atkát mondott a doki (gugli találatai is ezt sejtették), de csak tippel, mert olyan kicsi és kevés folt van rajta, hogy nem vett mintát. Kapott egy rágótabit, ha a következő 1-2 hétben nem növekszik a mennyiségük, akkor gyanús hogy erről van szó.
Tippje az volt, hogy mivel tavasztól őszig kap spot-on cseppeket, ősszel abbahagyva + esetleg valami stressz is érhette, ezáltal kicsit gyengült az immunrendszer, ezért jöhettek ki a foltok (az atkák amúgy jelen vannak minden kutyiban, ahogy pl. nálunk a szájherpesz).
Hát meglátjuk, reméljük ennyivel megússzuk.
Ezt meg itthagyom.
-
galervin93
addikt
Egy-két hete jelentek meg ezek a tacsimon.

Azért nem tulajdonítottam neki jelentőséget, mert volt már korábban, hogy akár a farkán, akár valamelyik lábán egy-egy icipici foltban "eltűnt" a szőr, aztán visszanőtt, mintha mi sem történt volna... Doki annak idején azt mondta ha egyszeri/egyedi eset (térben-időben), akkor nem kell különösebben foglalkozni vele. Ezek a mostaniak viszont azért kezdtek el zavarni, mert eddig csak egy volt a fülén, aztán most már van mellette még egy és "jön" a harmadik is (bal szélén a "sornak"), plusz a szájánál is van egy, ami nem tudom hogy ugyanez-e, de hasonló a megjelenése (hámló, "korpásodó" felület, pár tíz négyzetmilli). Nem vakarja, nem bántja, gyulladást nem látok (nincs bőrpír), de valahogy akkor sem tetszik. Elnézünk majd dokihoz még az ünnepek előtt, de kíváncsi vagyok szerintetek mi ez? Dr. Google mond mindenfélét... -
galervin93
addikt
Szüleimnél vidéken 15.5 éves a malinois - német juhász keverék szuka, még ma is levágja a sprintet a kertben ha macskát lát.
Pont gyerekként voltam mellette még nagyon sokat, vele nőttem fel, egymást fárasztottuk, szüleim nagy örömömére.
Ma már nagyon öreges, megvannak a hóbortjai...
És ilyen öregségére milyen jól fogadta a mi kis törpe tacsinkat! Az szobakutya, kis huncut, de nem volt semmi probléma, egyszer-kétszer lemorogta az elején a kicsit, azóta tök jól elvannak.
-
galervin93
addikt
-
galervin93
addikt
Ahogy írod.

Ezért is vagyok inkább híve a "csináld magad" nyaralásoknak, kevésbé luxi meg sok energiát leköt a kutya, de ezért szeretjük.
Csak akkor voltam morci, amikor a kutyabarátnak hirdetett hely telefonos érdeklődés ellenére is fintorogva fogadott. Nem baj, volt mekdrájv a közelben, de legalább még jó drága is vót.

-
galervin93
addikt
Bár nagy a fejlődés ilyen téren, de önmagában a kutyás nyaralás feltételei is csak részben (vagy egyáltalán nem) adottak sokszor. Szállás terén már egész jó a helyzet itthon, de pl. éttermet szó szerint vadászni kell (ahol nem csak oda van biggyesztve a weboldalon, hogy "kisállat jöhet"), vagy akár nyaraló/üdülő övezetben is több helyen találkoztunk már áthúzott kutyás piktogramokkal, egyéb program lehetőségeket nem is említve. Szóval sokszor nem is a méret szab határt, de persze értem mire gondolsz és jogos is (nekünk szobakutya a tacsi és persze jön is velünk mindenhová, mondjuk megnyerő a külsője és baromi cuki a viselkedése, szóval általában inkább vonzza az embereket és tetszik nekik, de hát ha valahol "hivatalból" nem lehetünk, akkor megette a fene).
-
galervin93
addikt
válasz
nyesteb
üzenetére
Így van, főzve, illetve adott esetben pl. darálthusit nyílt lángon készítem, mire elpárolog a víz és kiolvad a zsír kész is (ez utóbbitól nagyobb mennyiségben a miénknek szintén megy a hasa, ezért leöntöm a végén, gyakorlatilag amint elkészül zsupsz tésztaszűrőbe, mire kihűl pont jól lecsöpög). Nálunk a tacsinál ez a legegyszerűbb, mert pont olyan morzsalékos lesz, hogy könnyen keverhető a kis szemű táppal. De ha mondjuk combot, tarját veszek, akkor ilyen nagyobb, 6-8 centis kockákra vágom és azt főzöm, és csak "tálaláskor" aprítom. Ha meg csak husit kap, akkor egyben kap egy jó nagyot, hagy birkózzon vele.

Illetve ritkán, de vidékről szokott kapni szárnyas husit is, házi kacsától és csirkétől nincs baja (boltitól vakarózik), ez is főve, meg itt a belsőséget is megkapja, hát azért pl. a pofám le tud szakadni, amikor mondjuk kacsamájat eszik a kutya, mondjuk akkor én is...
Szóval a husi az jó, csak az elkészítésre kell figyelni, meg persze szárnyas husinál figyelni kell a reakciót. -
galervin93
addikt
válasz
nyesteb
üzenetére
Minimum gyanús a táp. Kipróbálnám, hogy mondjuk veszel egy kiló husit, és 3-4 napig csak azt kap, vagy táppal keverve mondjuk fele-felében, de jobb lenne az előbbi. Ha jobb lesz az állag (már az első kakának is jobbnak kellene lennie), akkor szvsz. táp.
Mi fele-fele adjuk a tacsinak a húst és a tápot, előfordult már egyszer-kétszer, hogy elfelejtettem husit venni és csak simán tápot kapott, na akkor egyből lágyabb és szagosabb is a széklete. Amint lesz benne újra husi, egyből "szebb". Néha-néha van luxury day
, amikor csak husit kap, látványos a különbség "hátul". Ezért is írtam az előző bekezdést is. -
galervin93
addikt
válasz
TheProb
üzenetére
Mi a törpetacsinak ilyet vettünk:

Persze apró kutyáknál működik csak... Ő mondjuk a maga 8-9 kilójával tök kényelmesen el van benne.
A két műanyag csatot alul-felül a szék támlája mögött elvezetve lehet ahhoz rögzíteni, a kutyára meg hám kerül, és az megy a képen is látható fém csatiba. Megfordulni meg tud, úgy fekszik ahogy neki tetszik. Nem tudom mennyit érhet egy nagyobb csattnál, nem is szeretném megtudni, de biztosan jobb mint a semmi. Korábban sokszor ölben vittük, de az senkinek nem biztonságos és nem is kényelmes, ellenben ezzel, vastag, puha, tök jól be tudja magát vackolni. -
galervin93
addikt
válasz
Dorian
üzenetére
Hát azért az ösztönös dolgok pedig dolgoznak, és ez mindegy hogy kutya, macska, madár, földigiliszta, tengeri uborka vagy éppen az ember. Miért félnek sokan a sötéttől? Mert jöhet a mumus... (=kardfogú tigris, barlangi medve stb). Vagy miért fél gyakorlatilag minden élőlény a tűztől? Az evolúció folyamán természetesen megtanulták, hogy mit szabad és mit nem, mert a kis piros bogyót bezabáló falkatagok otthagyták a fogukat, a többiek meg nem, ergo ők szaporodtak, vitték tovább a fajt. De ez nem egyedek meg generációk szintjén, hanem ezer-tízezer sőt-sőt... évek alatt.
Ez nem jelenti sem azt, hogy a későbbiekben nem volt, amelyik megpróbálta a piros bogyót, meg azt sem, hogy a mai kutyák mind tudják is, hogy a piros bogyó rossz. Továbbá a háziasítással majd a fajtákkal további faktorok jöttek be, amelyek elnyomhatják a korábbiakat.
Gyakorlatilag mintha az evolúció és a fejlődés (folyamatos alkalmazkodás!) tényét kérdőjeleznénk meg. -
galervin93
addikt
válasz
üzenetére
Otthon szülőknél van egy belga-keverékünk, tervueren meg valszeg németjuhász keverék (malinois lett volna az apa, csak kiszökött a mama és félrelépett
), na lényeg a lényeg már több mint 15 éves, gagyi tápokat is kap, bár sok "háztáji" is csurran-cseppen, meg legelészik a kertben, de konkrétan mindent megeszik a dinnyehéjtól kezdve a gyíkokon át, leszüreteli a paradicsomot, kiássa a répát stb... No és igazából az egész élete elmúlt különösebb baj nélkül. Jó persze keverék, de mennyi ilyen van.
-
galervin93
addikt
-
galervin93
addikt
válasz
jézusom
üzenetére
Hát egyrészt a rizs diétát már a hasmenés miatt vezettük be, másrészt jázmin rizst kap ez idő alatt, szóval sima fehér rizs.
Amúgy dokinál kapott 2 antibios szurit és már tegnap éjjel sem volt hasmenése, gyakorlatilag mára teljesen el is múlt. Fene se érti, valamiért neki ez előjön pár havonta. De az a lényeg hogy túl van rajta, csak sajnálom szegényt hogy szenved, azért elég sz*r dolog ugye a hasmenés, szegényem éjjel odajön és szól hogy menjünk már, de gyógyszerrel sem szívesen tömöm, de sajna néha muszáj... -
galervin93
addikt
Szerintetek van olyan, hogy egy kutya hajlamos(abb) a bélgyulladásra? A tacsinknak elsősorban a nyári félévben (április-október) 2-3-szor is előfordul, most is ezzel küzdünk. (Legutóbb június végén, illetve tavaly a fenti idfőszakban 3-szor). Egyik napról a másikra híg, nyákos széklet, enyhe hőemelkedés, érzékeny egy kicsit az alhasa azon a környéken, de amúgy teljesen jókedvű, játékos, igazából a híg és sűrűn jelentkező (3-4-5 óra éjjelente is, 3 napja alig alszok...) ürítésen kívül semmit nem venni észre rajta. Enne is, persze diétán van, rizs, kevés husi, Gastroferm Pet probiotikum por (doki ajánlása). Érdekes mód a széntabi sem fogja a székletet. Mindig ugyanezek a tünetek és mindig doki a vége, antibios szuri + gyógyszer, amik általában már 2. nap hatnak, remélem most is így lesz... Szóval szerintetek lehetséges, hogy ő valamiért "fogékony" bélgyulladásra? Van esetleg ötletetek, hogy mivel lehetne esetleg megelőzni, vagy ha már fennáll a baj, ne kelljen gyógyszerrel tömni szerencsétlen pár kilós állatot...?
-
galervin93
addikt
válasz
Zsombe
üzenetére
Nekünk már két éves múlt Szeder.

Kölyökként Brit Hypoallergen Puppy Lamb & Rice (sárga csomagos), szűk 1 éves kora óta Brit Hypoallergen Adult Small Lamb & Rice (zöld). A kaja fele táp, fele darált husi (gázon pirítva; vagy egyéb husi, pl. háztáji csirke-kacsa ha otthon járunk vidéken), illetve kb. egy evőkanál nedves (Fressnapf, Real Nature, egy 400 grammos kis konzerv 1 hét), csak az íze miatt, tudom ez csak játék, de nem szokott panaszkodni miatta a kis dög.
-
galervin93
addikt
válasz
jézusom
üzenetére
Dehogy... "Csak" táplálkozott/akart (=vért szívni). Kellemetlen dög amúgy, nálunk vidéken rengeteg van, és tényleg nehéz bírni vele, körömmel is nehéz kinyírni. És még jó fájdalma is a csípése. Ráadásul nem is adja fel, amíg nem nyírja ki az ember jó eséllyel folyamatosan próbálkozni fog. De azért annyira nem kell rettegni tőle, egy a sok kellemetlen szutyok közül.
-
galervin93
addikt
válasz
bnorci71
üzenetére
Hát ha nem fújjuk keményre akkor simán "nyeles labda" lesz, megfogja és elszalad vele.

Persze amúgy valóban ez a lényege az egésznek, hogy ő mit akar vele. Ha szét/ki akarja rágni akkor addig csinálja, amíg nem sikerül. Nálunk a pet palack annyira nem tetszik neki, inkább rágja mint játszik vele. Viszont a kupakot (jó vastag, pl. kólás) azt nagyon kedveli, pár perc alatt addig rágcsálja, míg palacsintára lapítja.
De ilyenkor el is vesszük, mert különben miszlikre szedi, és volt olyan, hogy hátul jött ki belőle, rendesen leizzadtam, mire rájöttem, hogy "csak" a kupak darabjai, és nem más...
Tömör kis labdáink is vannak, azokat is szereti rágcsálni, de ott ugye ahogy mondod is, inkább a dobálas-visszahozás a lényeg.
Nem baj, csinálja csak, szerencsére nem nyúl semmihez, ami bajos lenne, azt azért megtanítottuk (bútor, vezeték stb.). -
galervin93
addikt
-
galervin93
addikt
Azért segít a méret, továbbá keményre fújva nehezebben boldogul vele. Mondjuk nekünk a tacsi (!) a keményre fújt ötös "klasszik" (fekete-fehér hatszöges) focilabdát is szétkapta, inkább veszünk sima gumilabdát, kőkeményre fújjuk, aztán tart amíg tart. Van amikor egy nap, de a mostani már vagy 3 hónapja bírja.

-
galervin93
addikt
válasz
pècsimunkás
üzenetére
-
galervin93
addikt
-
galervin93
addikt
válasz
makaveli666
üzenetére
Hússal keverni? És/vagy húslével. Kis főtt benne főtt zöldség.
Én már "leszoktam" róla, hogy minden kénye-kedvére mozdulok. Ott a jó táp, benne a husi, meg ilyen-olyan "meglepik" (porcogó, szivavcsis csontvég stb.), ha ez nem kell neki (és nem beteg), akkor csak válogat. Majd holnap megeszi.
Legyen egy kis változatosság, néha egy kis nedves táp is mehet, akadnak normálisabb darabok, legyen egy kis más íz, állag, meg fogja enni. -
galervin93
addikt
válasz
Dorian
üzenetére
Egyezik.
Nekem a tacsi disznóhusit eszik főve vagy éppen sülve (natúran be tepsibe kis vízzel alá), ritkábban marhát is kap. A lóhús nem jött be neki, olyan akkurátusan szedte ki és pakolta az edénye mellé, nem akartam elhinni... Szárnyast csak akkor kap, ha otthon vagyunk vidéken, van háztáji kacsa-csirke.
Hétfőn lett ivartalanítva a csajszi, ma már észre sem venni, kutya baja. Kapott csini rucit, meg kell zabálni benne.

-
galervin93
addikt
Üdv!
Néhanapján a tacsink húzza picit a jobb hátsó lábát (nagyobb terhelés után, de amúgy viszonylag ritkán, tehát közel sem minden nagy séta után, de időnként látjuk rajta). Voltunk dokinál, azt mondta kicsit "laza" a térde és porcerősítőt javasolt neki. Pedig kap csontot, porcogót, sok husit rendszeresen, de úgy néz ki ez kevés.
Ha nem muszáj nem adnék neki "mű" cuccot, persze ha elkerülhetetlen akkor minden további nélkül, de azért megkérdezném, mivel lehetne "felturbózni" kicsit a kajáját ezirányban? Illetve ha mégis valami étrend kiegészítőre volna szükség, abból mi az ajánlott? -
galervin93
addikt
válasz
Predator2
üzenetére
Táp, táp, táp, táp...
De amúgy igen, az alap mindig ez. Aztán kerül bele főtt vagy nyers husi, zöldség, csont/porc, tojás stb., ami éppen akad.
Ha valamit nem eszik meg, akkor nem éhes. Ha meg nem éhes, akkor el kell venni előle. Legközelebbi kajáláskor már nem lesz finnyás. Ha mégis, megint elveszed. Nem fog éhenhalni egy teli tál mellett csak azért, mert válogat, az éhség győz majd.
Persze nem arról van szó, hogy utolsó utáni szutyok kaját is bele kell erőltetni. Tapasztald ki, melyik száraz kaja az, ami neki bejön, és ezt kapja mindig, plusz minden egyéb, amit egy kutya ehet.
Én vagy 5-6 fajta szárazat próbáltam, mire megtaláltam azt, amit szeret, és ebbe megy mindig valami apróság, amit fentebb írtam. -
galervin93
addikt
Az állatorvos műkönnyet javasolt az időnként csipásodó törpetacsimnak, szerinte nincs elég/nem elég hatékony a könnye. Azt mondta patikában tudom beszerezni, de én vény nélkül sehol nem találtam. Van ötletek hol/mit keressek, mi ajánlott?
-
galervin93
addikt
Köszi mindenkinek!
Augusztus óta van nálunk a kutyus, tavaly az enyhe ősz ellenére sem szedtünk össze egyetlen kullancsot sem (Dél-Pest), igaz ezek szinte kivétel nélkül "pórázos" séták voltak. Szülőknél vidéken viszont el szoktunk engedni a kertben, ott van kullancs. Egyelőre kipróbáljuk ezt, aztán meglátjuk. -
galervin93
addikt
Az enyhe idővel lassan jönnek a kellemetlen rovarok, ez a Frontline megfelelő lehet egy 8 hónapos törpetacsinak? Ha igen, hogyan kell adagolni, az egész mehet egy kezelés alkalmával? (Leírás nem mondja ki ezt így szó szerint, de így értelmezem.)
Emellett mást érdemes alkakmazni? Nyakörv vagy ilyesmi? Mik ajánlottak? -
galervin93
addikt
Üdv!
Szilveszter környékén szűk két napig hasmenése volt a törpetacskónknak. Elsején már csak rizst-főtt husit kapott ahogy tegnap is, és bár széntablettával meg tudtam fogni neki, ha nem kapott a kajába, a következő kaka megint híg volt, pl. ma reggel is. Néha nem csak híg, de nyálkás, kocsonyás esetek is vannak. A kutya egyébként teljesen ugyanolyan, mint szokott, semmit nem venni észre rajta, csak a széklet sajnos... Délután tudom dokihoz vinni, de azért kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is. -
galervin93
addikt
Persze, nem is akarjuk, csak amíg meg nem tanulja a lenti wc-zést. Amivel egész jól haladunk, tegnap este meló után hazaérve is sikerült már odalent elvégeznie a nagydolgot, öröm és bódottá.
Számomra meglepő, hogy ilyen gyorsan tanul, volt-van kutyánk otthon szülői házban, igaz azok kintiek, de ott csak ül-fekszikig jutottunk...
Igaz nem is erőltettünk mást. Ez a kis dög meg olyan ügyes, pacsit is ad, de olyan aranyosan, hogy megzabálom... 
Nálunk a chip okozott egy kisebb, tartósabb duzzanatot, de 3 hét alatt elmúlt.
-
galervin93
addikt
Az miért lehet, hogy a kölyökkutya, aki már nagyon jó hatékonysággal megtanulta, hogy az előtérben lefektetett kutyapelenkára pisiljen, illetve a nagy dolgát sem a szobában, hanem kint az előtérben végezze, néhány nap alatt mintha elfelejtette volna mindezt, és megint össze-vissza mennek a dolgok? Azt még hozzátenném, hogy próbáljuk szoktatni a kinti wc-zéshez is, ami lassanként kezd működni, de nem mindig tudjuk levinni, nem tudom, ennek lehet-e köze hozzá.
Miért lehet ez és mit lehetne ellene tenni? Vagy ilyen kilengések előfordulnak? (azt persze gondolom, hogy nem teljesen lineáris a tanulás, de elég kellemetlen visszalépés ez most, mert nem csak egy-két eset, hanem pár napja, szűk hete szinte folyamatos). -
galervin93
addikt
Olvastam a tápos hozzászólásokat. Az én bő 4 hónapos törpetacsim már nagyon virgonc, viszont a kajálással most kicsit bajban vagyunk. Illetve nagy baj nincs, csak annyi, hogy a száraz tápot egyre inkább csak hússal (főtt) hajlandó megenni, önmagában nem igazán, pedig nem mindig van idő/lehetőség husit adni neki. Ilyenkor csak szaglássza a tápot, amit egy hónapja még befalt, illetve ha hússal keverem most is megeszi. Gondolom ő is érzi, hogy az igazi husi az más kategória, mint bármelyik táp. Mit tegyek, hogyha nincs lehetőség husit is adni, de nem eszi meg a tápot? Józan ésszel úgy gondolom, hogy elrakom, ha másodjára sem eszi (napi 3-szor kap egyelőre), akkor majd megeszi harmadjára, vagy amikor már nagyon éhes (jó, ez morbidan hangzik, de értitek mire gondolok)? Vagy akkor most már kapjon minden kajába husit is, és mindenki boldog?

Ja és hús, ebből mit érdemes? A magunknak is készítettekből szoktam eltenni és szimpla vízben megfőzni (tegnap pl. pici oldalas két bordával, így csontot is kap, de húsos csontot (disznó) is szoktam venni kifejezetten neki, esetleg a nekünk szánt csirkemellből teszek el pár dekát stb.). Mi ajánlott még? Illetve kötelező-e főzni, vagy kaphat nyerset is (bolti/hentes a hús). -
galervin93
addikt
válasz
vendingo
üzenetére
Igen, apóséknak több tacsijuk is volt, most is az van nekik, hallottam meg olvastam sokat az általad is említett problémákról. Egyelőre Royal Canin megy neki, ezzel volt etetve mióta átállt szilárdra, így mi is azt adunk neki, plusz főtt csirkemell, répa, a konyhából ilyen egyszerű dolgokat kap. De szeretném ha elfogadna jobbnak mondott tápokat is, szóval megpróbálunk kísérletezni.
-
galervin93
addikt
válasz
galervin93
üzenetére
-
galervin93
addikt
Köszönöm a tippeket.
Pár nappal ezelőttig jól ment a dolog, a pisi több mint fele arányban már az alomba sikerült, kaki is bele vagy közvetlen mellé, aztán volt egy nagytakarítás a lakásban, azóta megint megy mindenfele a dolog, bár nrm tudom van-e összefüggés.
Csodálkozva olvasom a 3-5 órákat kiskutyáknál, hát nekem óránként többször is van pisi, hol több hol kevesebb, és kb. esélyem sincs "jó helyre" parancsolni, ha nem is "ahol éri", de kb.
1-2 mp keresgélés után már pisil is. Ha fel tudom kapni és berakom az alomba, akkor vagy folytatja, de inkább nem, majd visszasétál és a szobába pisil. Olyan jól indult, nem értem a "visszaesést".
Sajnos nem tudunk 0-24-ben vele lenni, de próbálunk minél több időt fordítani a tanulásra. Persze nem várok csodát egy-két hét alatt, szóval türelmes vagyok.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Xiaomi Watch 5 - kínai időszámítás
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Projektor topic
- OLED monitor topic
- Hobby elektronika
- OnePlus 15 - van plusz energia
- BMW topik
- Házimozi belépő szinten
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- AMD GAMER PC! Ryzen 5800X / RX 6900 XT / 32GB 3600MHz/ 1TB NVMe / 850w Gold! BeszámítOK
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Pacific Blue- 1ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3948
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)... Na jó, ez kerten belül volt, nem kifelé szökött.
Balga belga.

Mit ajánlanátok helyette?