Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
Annyi fáradságot azért jó lenne venned, hogy megnézed/elolvasod, ha szakirodalmat linkelek.
Ott kifejezetten a munkakutyák közé sorolják a bullokat.
Ha azonban tudsz linkelni olyan szakirodalmat, ahol nem azok közé van sorolva, tedd meg légy szíves!
A corgi angol wikipédiás cikkében meg nem írnak őrzést, csak a magyarban, de ha gondolod, írok módosítást, bár annyira nem érdekel.
Akkor írd legközelebb azt, hogy Magyarországon a corgit elsősorban marhacsordák és birkanyájak, valamint pónilovak őrzésére használták.
Persze nemigen tudnál releváns példát fölhozni erre.
Nem tudom, hogy ismered-e a "leiterjakab" kifejezést, itt hasonlóról lehet szó. Esetleg valaki egyszer leírta és azóta terjed. A közvélekedésben. Ami ugye manapság gyakran már a Facebook és az ott fellelhető clickbait "cikkek". Így hiteles forrásként nem tekinthetünk rá....
A munkakutyák közé sorolják egyébként a szakirodalomban is a pásztorkutyákat, de csak akkor, ha valóban használják őket nyájőrzésre, mint ma is Ázsiában és Afrikában, Európában mondjuk Erdélyben, vagy Anatóliában a Kangalt, vagy ténylegesen terelésre Magyarországon is. Nem úgy, hogy kimennek a nyáj mellé 8-10-ig, hanem kihajtanak a legelőre, naponta, vagy a szezon elején, áthajtanak a segítségükkel másik legelőre. Nekem ez nem irodalom, gyerekkoromban még kondát, csordát hajtottak a falunkból naponta.
Itt leginkább mudira emlékeztető kutyákat használtak, de nem volt szempont a tenyésztésben a küllem egyáltalán, keveredhetett puli, pumi is közéjük, nem volt törzskönyv sem, de amelyiket nem tudták megnevelni, hogy fogjon, ha kell de ne csipkedjen, ha nem szabad, az nemcsak a tenyésztésből maradt ki, hanem el is került a jószág mellől általában házőrzésre.
Ha mondjuk házőrzésre "használnád" egyébként a corgit, azt nem kifogásolhatnám meg, mert a házőrzésnél a kutya szerepe inkább a jelzés, mint a harc.Menczer érvelési stílusához nekem is jogom van...
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- A GDDR7 memóriák okozzák az új GeForce-ok magas árazását
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Synology NAS
- Milyen processzort vegyek?
- OLED TV topic
- Okos Otthon / Smart Home
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Poco X6 Pro - ötös alá
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Marketing Budget
Város: Budapest