Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ariadne
    őstag

Ha te sehol nem egyeztél bele mondjuk akcióban való részvétellel, nyereményjátékra kérdés beküldésével vagy egyéb módon abba, hogy az e-mail címedet reklámcélra felhasználhassák, akkor ilyet nem lehet. A leírtak alapján te tkp meg sem adtad nekik a címedet...

A legtaszítóbb része azért mégiscsak a ''hallgatás beleegyezés'' elve... Jobbaknál a levél alján van egy kis link, ha arra klikkel az ember, azzal leiratkozik, ez korrekt. De így... :U

A leiratkozó levélbe szerintem beleírhatod, hogy ugyan mutassák már meg, mikor adtad meg nekik az e-mail címedet és egyeztél bele a reklámajánlatok küldésébe. Ha ilyet nem tudnak, és továbbra is küldik, előfordulhat, hogy tájékoztatod az NHH-t és a GVH-t is a dologról... Vagy eleve a fogyasztóvédelemnek meg a fentiek valamelyikének cc-zed a levelet - szerintem nem kapsz többet utána... :DDD

Alant a jogszabály pontosan:
    ''14. § (2) Elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz útján kizárólag az igénybe vevő egyértelmű, előzetes hozzájárulásával küldhető elektronikus hirdetés. Hozzájáruló nyilatkozat bármely olyan módon tehető, amely lehetővé teszi a hozzájáruló nyilatkozatot tevő személy azonosítását, valamint a hozzájárulás önkéntes és a megfelelő tájékoztatás birtokában történő kifejezését.
    (3) A (2) bekezdésben foglalt hozzájáruló nyilatkozat bármikor korlátozás és indokolás nélkül, valamint ingyenesen visszavonható. Ebben az esetben a nyilatkozó nevét az (5) bekezdésben meghatározott nyilvántartásból haladéktalanul törölni kell, és részére elektronikus hirdetés a továbbiakban nem küldhető.
    (4) Az elektronikus hirdetés (2) bekezdés szerinti küldése során tájékoztatni kell a címzettet arról az elektronikus levelezési címről és egyéb elérhetőségről, ahol az elektronikus hirdetések információs társadalommal összefüggő szolgáltatás felhasználásával történő küldésének megtiltása iránti igényét bejelentheti.
    (5) Az elektronikus hirdető, az elektronikus hirdetési szolgáltató és az elektronikus hirdetés közzétevője köteles nyilvántartást vezetni azokról a személyekről, akik náluk a (2) bekezdés szerinti hozzájáruló nyilatkozatot tettek. A nyilvántartásban rögzített - az igénybe vevőre vonatkozó - adatok harmadik fél számára kizárólag az igénybe vevő előzetes hozzájárulásával adhatók át.
    (6) Az elektronikus hirdető, az elektronikus hirdetési szolgáltató és az elektronikus hirdetés közzétevője nem küldhet elektronikus levelezés vagy azzal egyenértékű egyéni kommunikációs eszköz útján elektronikus hirdetést azoknak, akik az (5) bekezdésben meghatározott nyilvántartásban nem szerepelnek. A küldés tilalma az elektronikus hirdető, az elektronikus hirdetési szolgáltató, illetve az elektronikus hirdetés közzétevője által küldendő valamennyi elektronikus hirdetésre vonatkozik.
    (8) A (2)-(6) bekezdések megsértéséért az elektronikus hirdető, az elektronikus hirdetési szolgáltató és az elektronikus hirdetés közzétevője is felelősséggel tartozik.''

Sry a hosszáért, csak gondolom másnak is jól jöhet még esetleg. Nekem is pl., eddig nem is csipáztam, hogy ilyen jó kis spamellenes rendelkezésünk van. :)

[Szerkesztve]

• Ariadne
    őstag

Igazából nem is a büntetőjogi dolgokra gondoltam, azzal tényleg ritkán kerül szembe az átlagember. Inkább azt érzem gondnak, hogy az emberek sokszor nem tudják, hogy mit lehetne/kellene tenni az adott esetben. Gyakorlati példa: elromlott a tévé és nem tudják megjavítani, ott üdül náluk hónapok óta, elromlik a videókártya és az üzletben ráfogják az emberre, hogy ő tette tönkre... Most ezek csak fogyvédelmi ''indíttatású'' példák, mert ezzel találkoztam legtöbbet fogyvéd fórumos akciózás közben, de az élet más területén is vannak ilyenek, mondjuk tartozik a munkáltatóm kéthavi béremmel, ilyenek. És ilyenkor az (lenne) a normális, hogy megkérdeznek egy ügyvédet - a legtöbben ugyanis félnek ettől, és sok ügyvéd tényleg iszony összegeket bír elkérni, nehéz rendeset találni, ezt elismerem. De sokszor muszáj, van olyan ismerősöm most, akinek a lakása fölé építenek nemsokára, és az ablaka előtt lesz a feljáró - azt hitte, meg kell várnia, hogy felépüljön, és csak akkor tud ellene tenni, közben meg már szinte késő bármit is tenni, holott megakadályozhatta volna...

• Ariadne
    őstag

Magáncélra bármire másolhatsz bármit, elektronikus vagy nem elektronikus adathordozóra egyaránt, az adott feltételek mellett (szoftvert nem, csak biztonsági másolatot lehet). Külön kivettek viszont egy esetet, ami gyakran előfordul, mely szerint HA valaki úgymond más számára másol és HA ezt elektronikus adathordozóra teszi, az nem megy - az előző postomban leírtam, miért. Csak ennyi, ez egy speciális eset az általános szabályhoz képest.

[Szerkesztve]

• Ariadne
    őstag

Azt mondja ez a bekezdés, hogy ha magadnak másolod, az elmegy, de ha mással másoltatod, az már nem. Így akarják elkerülni, hogy aki üzletszerűen műsol cd-ket vagy dvd-ket, az arra hivatkozhasson, hogy csak megkérte x y, hogy ugyan másoljon már neki egyet.

Elektronikus adathordozóra most hirtelen nem találtam értelmező rendelkezést, de szvsz nem gondoltak ezek akkor arra, hogy még fejlődik a technika, szóval én mindet beleérteném. :D

A ''magadnak másolás'' köréből pedig sajna pont kizárták a szoftvert, adatbázist és nyilnóvános előadás felvételét is... ''Biztonsági másolatot'' készíthetsz a saját szoftveredről, akár winydózról is, ezt a törvény alapján nem zárhatják ki az EULA-ban sem. (59. § (2))

• Ariadne
    őstag

Pssszt, még meghallják... :DDD Nem szeretem reklámozni, tudod hányan utálják az ilyen foglalkozásúakat? Jobban szeretek ''inkognitóban'' segíteni, meg nem is biztos, hogy tudom a választ. De érdekel a kérdés! :))

Jajj, a szomszédgyerekevésre kellene valami legális lehetőség, szüleimnek otthon már hangszigetelő falat ajánlottam kerítésként, lehetőleg NATO-dróttal a tetején, olyan borzasztóak a szomszéd kölykök... ;]

[Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés