Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
LLKobe
veterán
válasz
fagy53
üzenetére
Na végigteszteltem a beállításokat, jó hogy mondtad, ezt nem is tudtam.
Az eredmények:Standard:
READ: 7323 MB/s
WRITE: 8236 MB/s
COPY: 7360 MB/s
LATENCY: 70.4 nsTurbo:
READ: 8216 MB/s
WRITE: 8247 MB/s
COPY: 7680 MB/s
LATENCY: 60.7 nsExtreme:
READ: 8196 MB/s
WRITE: 8246 MB/s
COPY: 7917 MB/s
LATENCY: 61.1 nsEgyértelműen az Extreme a leggyorsabb beállítás

-
LLKobe
veterán
válasz
darál0w
üzenetére
Hát elolvasgattam a cikket meg a kommenteket, de még mindíg nem világos

Ha meg kérhetlek két szóban leírnád nekem hogy merre, és mennyit érdemes emelni a CPU GTLREF értéket (márha egyáltalán érdemes) a magasabb FSB-hez?
Lényeg hogy E5200, az FSB-t akarom feljebb tornázni.Leköteleznél

-
LLKobe
veterán
válasz
tzsolesz
üzenetére
A P31-es chipsetekben van egy ilyen butítás, hogy fix 100Mhz-es PCI-E órajel mellett a procinak van egy FSB határa. Ez nálam is fennáll, ahogy mondtad 340Mhz környékén.
Nálam is 122Mhz-en van a PCI-E, és így az E5200-as procim 395-ös FSB-n megy, kőstabilan, emberi fesszel. -
LLKobe
veterán
Pedig gondolkodtam ezen a beállításon:
FSB: 381Mhz*10,5=4000,5 Mhz
RAM: 381Mhz*2,5=952,5MhzEz teljesen frankó lenne így. Csak a 1,5V az már túl sok nem?
-
LLKobe
veterán
válasz
barnam_
üzenetére
Most nézem, neked is ilyen hűtőd van? Mert nekem is pont ilyen van
Akkor aszondod az 1,45V hosszútávon nem vágja haza a procit? Viszonylag rendes hűtőm van mint látod, és a C1E meg EIST is be van kaccsolva. -
LLKobe
veterán
válasz
barnam_
üzenetére
És tartósan mennyi a max fesz amin még szabad járatni?
Nekem 1,3575V-al van meg a 395*9 (mondjuk a drop-ot még hozzá kell venni, a CPU-Z csak 1,312V-ot ír). A 389*9 megvolt 1,3500V-al is stabilan, egyébként lehet hogy meglenne ennyi fesszel most is, de a biztonság kedvéért adtam még neki egy kicsit.
Én úgy hallottam VID+10% ami még belefér hosszútávon, az enyémnek 1,2375 a VID-je, uh a jelenlegi 1,3575-el még bennevagyok a +10%-ban.De mondjuk örülnék egy 395*10-nek hosszútávon, stabilan
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Ahhoz vajon mekkora fesz kéne?Ja mégvalami: érdekes módon vmiért a lapom nem méri jól a proci hőmérsékletét, alapállapotban mindkét magra 53 fokot ír. Ilyenkor a CPU hőmérséklete általában ~32 fok.
Terheléskor a magok hőmérséklete megy felfelé, de 53 fok alá sose esik
-
LLKobe
veterán
Én úgy vettem észre hogy a procim 3600Mhz-nél limites. Annál feljebb sehogy se megy, se alacsony FSB-magas szorzó beállítással, se fordítva. Onnantól már instabil akárhogy állítom be. És ha kb 3,5Ghz-en van a határ, akkor inkább a magas FSB-t választom

bolcsodal: érdekes... Kis plusz fesz?
-
LLKobe
veterán
válasz
LagerMaister
üzenetére
Hát ha az adatlapod helyesen van kitöltve, akkor szerintem nem ugyanolyan alaplapunk van.
Amúgy az utolsó nem béta BIOS van fent (F9).
Pontosan nem vágom hogy mit és hogyan próbáltál eddig, én a következők kipróbálását javaslom:Procinak 1,35v
Ramoknak 2,2v, időzítéseket hagyd auto-n, és oszd vissza őket 800Mhz közelébe
Elsőre C1E és EIST kikapcs
A feles szorzót ne használd, azzal nálam is instabilElsőre ennyi jutott szembe, ha nem megy csinálok képet a BIOS beállításaimról.
Ja és még valami: a procin vmi rendes hűtő van, nem a gyári ugye?darál0w: oks majd megcsinálom, ma már nem állok neki

-
LLKobe
veterán
válasz
LagerMaister
üzenetére
Az a fesz nagyon jó

-
LLKobe
veterán
válasz
LagerMaister
üzenetére
Na az franya. A ramok milyen órajelen mennek?
Én is kisérletezgetek, és perpill itt tartok: mint kiderült, a procim nagyon minimális plusz fesszel viszi a képen látható órajelet
Viszem a feszt egyre lejjebb, hogy kifundáljam mi az amin még kőstabil.Jah alap VID: 1,23750 V
Lassan tényleg kezdem azt hinni hogy egész jó darabot fogtam ki
Lehet hogy eladom és veszek az árából egy E7xxx -at 
-
LLKobe
veterán
válasz
LagerMaister
üzenetére
Állítsd vissza úgy ahogy eddig volt.
-
LLKobe
veterán
válasz
LagerMaister
üzenetére
Nincs mit, ha valami kettyó lenne közbe no para, clear cmos és minden menni fog.
De ha ésszel csinálod nem lesz szükség rá. -
LLKobe
veterán
válasz
LagerMaister
üzenetére
Röviden:
Mivel látom az FSB-t már sikerült átállítani azt nem mondom el. A memória időzítéseit a következőképpen tudod állítani: belépsz a bios-ba, és a főképernyőn nyomsz egy ctrl+F1-et.
Ezután belépsz abba a menüpontba ahol a procit állítgattad, és mostmár látszani fog az új menü amiben a memóriaidőzítéseket tudod állítani.Lehet hogy lett pár szóismétlés, de mind1.
-
LLKobe
veterán
válasz
LagerMaister
üzenetére
Konkrétan melyik részét nem tudod?
-
LLKobe
veterán
válasz
LagerMaister
üzenetére
Hát erre az FSB-re tolhatsz 10 vagy akár 11-szeres szorzót. A másik lehetőség hogy tovább emeled az FSB-t. Sztem simán menne a 350*10 is, nekem ment. Persze mindegyik beállításhoz állítsd úgy a ramokat hogy jó legyen, és tesztelj ki minden beállítást hogy stabil-e.
Ja, és a ramokat is bepróbálhatod 5-5-5-15-be. -
LLKobe
veterán
Anno ezt a lapot még E2180 alá vettem, eszembe se jutott hogy lesz egyszer E5200-am
Meg akkor még se híre se hamva nem volt ennek a pci-e dolognak...Amúgymeg lexarom az egészet, legközelebbi gépfejlesztés úgyis majd core i valamire lesz, naaaagyon soká
Majd ha már a windows 8-hoz kinn lesz a loader

-
LLKobe
veterán
Jah, ezt vágom, csak ebben a lapban ha 400 körüli FSB-t szeretnék, akkor a PCI-E órajelet fel kell csapnom 130Mhz fölé (amit nem teszek meg, nem akarom kinyírni a vga-t..), de erre egy normális lapnál nem lenne szükség, és tesztelni is tudnék nyugodt szívvel. Nem kéne izgulnom hogy mikor fexik ki a radeon

-
LLKobe
veterán
válasz
bolcsodal
üzenetére
Tulajdonképpen 3Ghz körül már mindenre elég kéne hogy legyen egy ilyen proci.
És ami akad a 3Ghz-es proci miatt, az akadni fog 3,8Ghz-en is, tehát egy vödör sz*r.
Igen a lapod valóban fasza, az nem lehet szűk keresztmetszet.
Nemhinném hogy fehér holló lenne, de teljesen elégedett vagyok vele.
Csak jönne már az a rohadt Mafia 2, ami miatt ezt az egész upgrade-et csináltam
-
LLKobe
veterán
válasz
zoo8800
üzenetére
Azért, mert az a tapasztalatom a tesztelgetések után, hogy gyorsabb a gép összességében ha a proci "csak" 3,5 Ghz-en megy, viszont nagyobb az FSB. Márcsak ugye a ramok miatt is jobb.
bolcsodal: Jah, ezt nem tudtam
De azért kiváncsi lennék mit bír a procim egy rendes lapban... Habár asszem elégedett lehetek ezzel a teljesítménnyel is. Mikor megvettem ezt az E5200-at, úgy voltam vele hogy ha a 350*10-et viszi akkor már boldog leszek 
diagram: Nemhinném hogy a lapod lenne hunyó.... Sztem csak egy kis feszt kéne adni a procinak... De a 3,5 alapfeszen télleg szép eredmény.
-
LLKobe
veterán
válasz
diagram
üzenetére
Ez már egész jó
Egyébként nekem is 3,5 Ghz felett akadtak ilyen random problémáim.
3,5-ig teljesen hibátlan. Én a helyedben még betesztelném 350x10-en, nekem úgy ment eddig már vagy 5 hónapja, de most jöttem rá hogy mehet az feljebb is, csak maradjak a 3500Mhz közelében.
Mostmár a lapom miatt nem tudok többet kihozni a dologból
-
LLKobe
veterán
-
LLKobe
veterán
Nemtom ez mennyire nagy szám
Sztem érték már el ezt bőven mások is.
Amúgy a kerekség kedvéért belőttem 390-re
Néztem feljebb, 395-ön és 400-on már nem indul a gép, sztem ott már feljebb kéne tolni a PCI-E órajelet
Kihagyom, elég ez. Vagy kéne egy rendes lap 
Valaki okosabbtól kérdem: felkerülnék ezzel a tuning toplistára?

-
LLKobe
veterán
válasz
szakalistvan
üzenetére
Persze, a ramokat vissza kell osztani.
-
LLKobe
veterán
válasz
szakalistvan
üzenetére
Alakul, én a helyedben 333*9-re állítanám.
Ja, és én azt tapasztaltam hogy az orthos nem egy életbiztosítás, úgyértem hogy néha akkor is hibát dob mikor stabil a gép. Szerintem használj inkább intel burn test-et.
Azt az alapbeállításon 5x lefuttatod, és ha stabil akkor franya.KajakFéreg: Én úgytudom hogy ez csak P31/G31 sajátosság. De olvass utána a lap topikjában, nemtom...
-
LLKobe
veterán
válasz
adam320
üzenetére
Ha jól tudom, ez a P31/G31-es lapokban egy szándékos butítás. 100Mhz-es PCI-E órajellel a lapnak 340Mhz-nél FSB wall-ja van. Onnan az FSB-t csak akkor tudod feljebb tornázni, hogyha emeled a PCI-E órajelét is. Az a tapasztalat, hogy minden egyes emelt MHZ a PCI-E-nél +2 Mhz az FSB-hez.
Amúgy nincs a kettő között összefüggés, csak ez a rohadt csippszett

-
LLKobe
veterán
válasz
adam320
üzenetére
Válaszoltam

Itt egy CPU-z Valid.
EarL 007 : Nem a PCI-E fixálva van 117 Mhz-re. Különben nem bírta volna a lap.
-
LLKobe
veterán
Az szép
Ha jól emléxem nekem ment a 390*9,5 vagy 10, de néha fagyogatott.... Sztem a proci vinné, de itt már előjön a P31-es lap gyengesége...Igazából most 350*10-en megy már nem is tudom mióta kőstabilan, idle-ben 35-37 fok, terhelés alatt sem éri el a 70-et. Bőven elég, nem is igazán játszok, de a mafia 2-t nagyon várom, remélem tudom majd tolni elfogadható sebességgel... Jah, és hétfőn lesz meg az új HD4830.
-
LLKobe
veterán
Hát ez érdekes.... Egész nap volt hogy nyúztam a gépet végig 100% prociterheléssel és semmi gond, erre simán a win desktopon kifagyogat

-
LLKobe
veterán
Ejnye, szeressük egymás gyerekek.....
-
LLKobe
veterán
Persze, ezesetben egyáltalán nem hülyeség a dolog.
Viszont nem fogok úgy járni mint lancer77? Habár nem tiszta nálam hogy neki mitől halt be...
Akkor a C1E és EIST funkciókat kell bekapcsolnom?kriszbon : a legutolsó nem béta bios-al valszeg semmit se csinálna, ugyanis ez az utsó béta bios az első ami ismeri ezt a procit

MOD2.: itt nem csak én vagyok az inszomniás?

-
LLKobe
veterán
válasz
kriszbon
üzenetére
Semmi gond

De gátol. Az ugye alacsony terhelésnél leveszi a proci szorzóját.
Viszont ha jól tudom, ezt a proci alapbeállításaihoz mérten teszi.
Nekem most ugye 390*9-en megy. Terhelés alatt meg visszadobná az FSB-re a proci alap szorzóját ami 12,5.... Sok jó dolog nem származna belőle
Úgy tudom azt csak akkor lehet bekapcsolva hagyni, ha a procit azzal a szorzóval hajtod ami az alap.
-
LLKobe
veterán
válasz
kriszbon
üzenetére
Jaaa CHIPman -el egyetemben énsem értem mit akarsz mondani.
Igen ki van kapcsolva, de ha be lenne, akkoris csak hüvösebbnek kéne lenni a procinak.Amúgy előtte E2180 volt a lapban, azzal nem volt ilyen gond. Mint azt mondottam korábban csak a legutolsó béta bios ismeri azt a procit, én ezt tartom a felelősnek...
De azért jó lenne megoldani a dolgot.
-
LLKobe
veterán
válasz
DuplaZso
üzenetére
Jujj ne haragudj, nem láttam az előzőt
Ahogy mondod, csak a magok hőmérsékletei vannak meghülyülve.
Terhelés nélkül stabilan beállnak 53 fokra, aztán terhelés hatására feljebb mennek.
De 53 fok alá sehogysem.
Ahogy mondtad, a CPU hőmérséklet az teljesen normálisnak mondható, rendesen változik az értéke. -
LLKobe
veterán
válasz
zoo8800
üzenetére
Kössz

Viszont azt nem tudod mit tehetnék hogy rendesen mérje a proci hőmérsékletét a lap?
Folyamatosan Idle-ben 53 fokot ír, 2500Mhz-en és 1,27V-on is, és ugyanúgy 3500Mhz-en 1,35V-on is. Azért ezt nem hiszem el, tuti hogy hülyeség.Most is, everest szerint:
CPU 33 °C (91 °F)
1. CPU / 1. mag 53 °C (127 °F)
1. CPU / 2. mag 53 °C (127 °F)Minden progi ugyanazt mutatja....
-
-
LLKobe
veterán
válasz
zoo8800
üzenetére
Áá, a 400-as fsb már nem megy ezen a feszen. Ha feltolom 1,35V köré akkor megy, viszont valamilyen okból ott már lassabb a memó az everest mérésben mint most 390-es fsb-n

Nem is firtatom, ez már most sokkal több mint amit reméltem

De azért jó volt látni egy teszt erejéig az everestben: FSB:400Mhz Overlock:100%
-
-
LLKobe
veterán
válasz
banderasz77
üzenetére
Jaja CSX 2*1GB KIT. 2,2V-ot kapnak, és simán viszik az 1200Mhz-et.
Csak a procinak 360-as FSB-hez már sokkal több fesz kéne, uh vagy visszaveszem a procit és 1200-on meg a ram, vagy a proci megy gyorsabban, és a ram "csak" 1182Mhz-en.Amúgy ez egy érdekes jelenség a procival.... Ilyet még nem láttam. Hátha valaki nálam okosabb tudja majd miért van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Kuriózum: Ozark Trail (amerikai) fejlámpa 600 lumen
- Xiaomi Redmi 14C / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- OnePlus Pad Go Green nagy kijelző, könnyű hordozhatóság 8/128 GB Használt, karcmentes 3 hó
- Asus TUF Gaming F15 FX507 - 15,6"FHD 144Hz - i5-12500H - 8GB - 512GB SSD - RTX 3050 - 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mivel mérjem? Vmi játékkal?

Meghát ugye R0-s.
Asszem marad a jelenlegi beállításon.

És mindezt 1,32500 V-on