Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• KROK640

nagyúr

válasz hobizoli #2484 üzenetére

Azt amikor üresen áll, azt én sem nagyon értem, bár ha valaki sok pénzt akar különféle alapokra helyezni, és nem akar vele foglalkozni, akkor előfordulhat. Debrecenben is a belvárosban és ahhoz közel az újépítésű lakások fele kong az ürességtől. Hogy a kiviteleőzenk nem sikerül négysávos út mellett 2M huf/m2 áron eladni a lakást, vagy az újdonsult tulaj csak rohasztani vette meg, azt nem tudom, de tény, hogy rengeteg új üres lakás van. Mindeközben - biztos forrásból tudom - hogy egy 30nm-es szociális panellakásba simán betesznek négy embert, akik előtte egymásnak idegenek voltak, mondván nincs annyi szociális lakás mint amennyi kellene.
    Az meg végképp agyfhasz, hogy forgalmas utak mentén 100+ éves romokban a hátsó udvari lyukak bérleti joga(!) vastagon hétszámjegyű összegért megy. Annyiért amennyit az egészre mondanék fullos árnak.

A panelprogramos sok milla önrészt pedig nyugodtan beveheted a "karbi" alapba, mert ugrik tőle az ingatlan értéke, sőt havi 30-50Kval többért tudod utána kiadni, még akkor is, ha a lakásban nem nyúlsz semmihez.

"kisnyugdijas jolika neninek 30 ev alatt se volt penze egy festere" - sokszor nem csak neki. Ez is az itteni keleti jólétet mutatja.

"az orkosok meg most eppen pont nem akarnak ralocsolni 8-10milliot" - egyrészt sok esetben nincs is, másik oldalról meg rálocsol 10 MIllát, hogy aztán 5-el többért tudja eladni?

• opr

nagyúr

válasz hobizoli #2484 üzenetére

Valamit nagyon elszámoltál. :D
    Ha kiadsz egy lakást 200k-ért, amiből havi 30k a karbantartás, az 170k×12, azaz 2mhuf évente (+40k, de azt most leírjuk csokira).
    Az 10 év alatt 20 milla (plusz kamat/hozam/akármi), plusz amit az ingatlan drágul (ha drágul). Egy 40 millás ingatlan esetén ez 20 éves megtérülést jelent kb (mert közben ugyan növekszik a bevétel, de a pénz is romlik, egyszerűség kedvéért most mondjuk, hogy ezek kiegyenlítik egymást).

Tehát 20 év a fenti adatokkal a nulla. Utána van profit. Ez a probléma, ez az, ami miatt a magyar piac szvsz erősen túlárazott: 20 év az baromi sok. Pláne ilyen gazdasági és törvényhozási közegben, ilyen szintű befektetői és adózási jogbizonytalanság mellett.

Pl ott van London (szintén híresen szar ár-érték aránnyal):
    500k gbp-ért már lehet olyan házat venni, amit 2500gbp/hó-ért kiadsz. Ebből marad kb 2k minden után, tisztán, tehát évi 24k. 500/24 az 20.8, tehát befektetői szemmel kijött, hogy ugyan olyan a megtérülési ráta. Csak London nem Debrecen. Hasonló számok vannak olyan shithole országokban is, mint Svájc, Németország, stb. Ezek mind stabilabb, megbízhatóbb országok. A magyar ingatlanpiac befektetői szempontból max akkor lenne vonzó, ha a nulla nagyon max 15 (de inkább 10) év alatt reális lehetne, mert ez ellensúlyozza az extra kockázatokat (valuta, jog). És amúgy ez így is volt, amíg szét nem cseszték az egészet nernia lovagjai.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés