Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz Pyttawrx #48736 üzenetére

A flash util alapértelmezésben (úgymond normál módban) sokszor érintetlenül hagy egy szakaszt, amivel később be tud tölteni a gép addig, hogy így pendrive-ról (régen floppy-ról, CD-ről, stb) felülírható (visszaállítható) a többi rész.
    De olyat is láttam már, hogy miután átírta és sikeresen vissza is ellenőrizte a már felülírt területet, akkor ezt a blokkot is frissíti a progi egy külön lépésben (amivel elveszhet az a biztosíték jelleg, ha mégsem működik a képfileban lévő verzió az adott hardware-en, hiába mindenféle automatikus ellenőrzés, hogy tényleg hozzá való-e hardware ID-k alapján, bár ilyenkor talán kicsi az esély, hogy maga ez a rescue mód se működik legalább "vakon" [nem látod, nem hallod, de mégis csinál valamit]).

A file-nak nem mindig kell a konkrét gépre szólnia, akár a normál frissítőcsomagban lévő is jó lehet (ha van benne bin file, vagy valami parancssor kapcsolóval le tudja generálni azt az exe). Talán akkor kell mégis saját file, ha a flash util normál módban kiolvas, és a képfile-ba behelyettesít visszaíráshoz olyasmi egyedi adatokat, mint pl. a hálókártya MAC címe (vagy Windows license adatok, gyári sorszám, más OEM adatok, stb) és áramszünet miatt ez elveszett a gépről (mert először végigtörölte a flash-t a util, aztán sohasem jutott addig, hogy felírja, de le se mentette sehova az eredeti tartalmat neked, hogy legyen mit visszaállítani). De az is inkább külön olyan blokkban szokott lenni, amit nem piszkál a flash util.

Ez most nem HP / notebook specifikus, én asztali alaplappal kínlódtam egyszer sokat ilyesmin, akkor olvasgattam erről.

--- Más ---

Azt le lehet valahogy ellenőrizni, hogy a HP Recovery partíció tartalma eredeti (van pl. egy hivatalos hash összeg a partícióról)? Vagy be lehet szerezni valahogy a HP oldaláról a képfile-t (vagy a partícióhoz, vagy egy Revocery Disk-hez, ami ezt is visszaállítja, ha nem találja [mert pl. direkt letörlöm előtte])?

Soha nem bízom senkiben (ne vegye személyes sértésnek, akit esetleg érint), úgyhogy egy futáskész előtelepített Windows-t nem szívesen használnék (főleg ilyen refurbished gép esetén, ki tudja mikor ki fért hozzá, még azon se lepődnék meg ha egy futárcéges melósnak jutna eszébe zsarolóvírust telepítetni, mikor egy csomagon látni hogy notebook :DDD ). Ugyanakkor nagyon zötyögősen megy a szűz Windows-ról felállás (lementettem bit-bit az SSD teljes eredeti tartalmát, aztán végig TRIM-eltem az egészet, és felhúztam frissen MS-től letöltött ISO-ból a Win10-et).

A HP oldalán az istennek nem töltődik be az illesztőprogram lista (30 perc után is "akár 3 percig is tarthat", akár a notin Edge-ből, vagy másik gépen Firefox alatt próbálva) és a Support Assist progi is töketlen a notin (semmit nem csinál, csak fut a csík lassan a semmibe, CPU és lemezhasználat ~0, aztán 30 perc után se települt fel egyetlen driver frissítés se, amit kijelöltem).

Bár ettől még működik a gép (a ventit leszámítva), gyakorlatilag a Windows Update is beszerzett mindent, ami kellett, legfeljebb nem a legfrissebbet. De talán még feltennék egy-két HP szoftvert, ami releváns a géphez (a komplett "bloatware" biztos nem hiányzik, ha nem muszáj nem kell nekem, de némelyik hasznos lehet, pl. valami contol panel, amin az akku gyorstöltési mód, vagy ilyesmik állíthatóak...).

Amúgy ezt a 15-cp0001ng gépet lehetne elvileg Type-C csatin keresztüli tölteni?
    Mikor még csak nézelődtem (hogy mit vegyek), először az Intel-es x360-ról néztem bemutató videót, amiben azt mondták lehet, később pedig csak német brosúrát találtam erről a konkrét AMD-s modellről (de alig emlékszem már a német szavakra) és gondoltam a Stromversorgung lehet a PowerDelivery, és ha az van, talán mindkét irányba működik (miután az Intel-es gép biztos tölthető így, ezek után ez miért ne...?).
    De ha összekötöm a PC és noti Type-C csatiját egy USB 3.1-es kábellel, akkor nem történik semmi. Ugyanakkor ezen kívül semmi más Type-C eszköz nincs itthon, csak még egy USB 2.0-ás telefon (ami nem PowerDelivery-s, csak a formátuma Type-C) és azzal sem történik semmi (se lassú adat, se lassú töltés nincs, nem látják egymást a gépek), szóval gyanús, hogy az asztali PC port, vagy a kábel a hibás (még semmire nem tudtam használni egyiket se, csak nem is nagyon volt mivel, mert a telefont is felesleges ilyen portra dugni ilyen vastag kábellel a semmiért).
    Mondjuk megleszek enélkül, csak hasznos, praktikus extra lett volna (de nem változott volna, hogy mit veszek, ha előre tudom, hogy nem tölt így).

• ddmb

aktív tag

válasz Pyttawrx #48736 üzenetére

köszi, leírás alapján egy ilyen minimális betöltőre tippelek (a flash memória elején) ami ha nem sérül, akkor be tudja húzni a pendriveról a BIN-t

Új hozzászólás Aktív témák