- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- WhrlpoolMind: Az eredeti lemez utánozhatatlan illata
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
Új hozzászólás Aktív témák
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31684 üzenetére
Persze olvastam és láttam is. Csak azért kérdezem, mert a hangszóró körül vízszintesen és függőlegesen sem lesz nagyon hely, tehát az első és a hátsó lap összekötését úgy tudnám leginkább megoldani, hogy nem vízszintesen kötném össze az előlapot hátoldallal, hanem átlósan tenném a merevítőt. Ez gondot okozhat?
-
bta1
őstag
válasz
shalafi66 #31678 üzenetére
Kizárólag akkor lesz értelme igazolásról beszélni, ha egyszer mellékeled a komplett mérési jegyzőkönyveket, valós típusonként csoportosítod (pl. az eltérő falvastagságú dobozok akkor is eltérő valós típust takarnak, ha megtévesztésül mindkettőre B32 van írva), végül bebizonyítod, hogy az átlagtól jelentősen elütő példányok hangszórói hibátlanok. Addig csak a szokásos blabla... viszont! Mivel lényegében azt írtad, hogy az emberi agy még ezeken is könnyedén túlteszi magát, saját magad nulláztad le a váltó egyedi adjusztálásának kiemelt fontosságáról tett kinyilatkoztatásodat. Itt a vége, fuss el véle.
-
bta1
őstag
válasz
shalafi66 #31664 üzenetére
"Természetes, hogy minden gyári hangsugárzó jobb lesz, ha pontosítod"
Aha, természetes... mint hogy reggel felkel a nap, este pedig lenyugszik? Hát nem egészen. A gyakorlatban az a helyzet, hogy nincsenek kirívóan jobb/rosszabb hangú Preludium, HB1 (és még hosszan sorolhatnám...) szériadarabok.
De a keresztváltó hangszóróhoz való egyedi, utólagos adjusztálásának fontosságát meghallgatás nélkül is cáfolja, hogy hifis belépőszinten (Preludium!) a szériadarabok között mérhető frekiátvitelbeli eltérések sem akkorák, mint érzékeltetni próbáltad. Nincs szükség efféle precízkedésre, teljesen más dologba lenne érdemes energiát ölni. De leginkább semmibe. Úgy kell hallgatni, ahogy van. Akinek nem elég jó, ne tuningolni próbálja, hanem adja el és vegyen jobbat.
Jó estét! Nevem Besenyő Február János, és rám hallgassatok, ne az öcsémre, aki hülyeségeket beszél
-
Jancsi
aktív tag
válasz
shalafi66 #31668 üzenetére
Remek, akkor kis forrasztgatás, némi akusztikai tuning a nappalin és akar hozzá is lehet kezdeni a munkához.
Megfordult a fejemben, hogy ha más megoldás nem lesz akkor levágni a többnyire műanyag házból. Csak ne jusson be a por a hangszóróba.
Jól néznek ki, még a mélyközéppel egyvonalba is elférne. Tanakodok magamban, miért óckodom tőle, hogy nincs megadva típus, így nem kereshetek hozzá adatlapot. De ha itt lenne előttem az adatlapja azzal sem lennék előrébb, ha alig értem.
-
Jancsi
aktív tag
válasz
shalafi66 #31639 üzenetére
A rutin... :) Nekem kihallani sem sikerült. Emiatt kicsit aggódok is. Még a hangváltó elektromos paramétereit le is tudom mérni, de az akusztikaival lesznek gondok. A D-osztályú erősítő szerencsére elég lineáris. A valamire még jó lesz dobozból előkerült LD-MC-0905P mikrofonnal kicsit szkeptikus vagyok, túl szép az adatlapja ahhoz képest, hogy a pár árából sem adnak egy sört. Pedig egész jó leírások vannak, hogy lehet hangfalt mérni egyszerűen hangkártyával.
Nem láttam az oldalukon csillapítóanyagot, ha kikristályosodott teljesen a terv, dobok egy emailt nekik.
Hát igen, akusztikailag a legrosszabb helyre került a hangszóró, pont középre, de legalább a magasnak se nagyon lehet helyet találni miatta. Ha a HA17 bekerül középre akkor marad kb. 95-100 mm átmérőjű a magasnak valamelyik sarokban. Fölötte csak 80-82mm.
Sajnos az új előlap nem opció vagy bármi más nagyobb famunka. (3. emeleti lakás lehetőségeihez mérten kell mindent megoldani, egy akkus fúró és lombfűrész áll rendelkezésre)
Az eredeti tervem az volt, hogy hangszóró csere után visszateszem a rácsot és a doboz kinézete nem változik. Amiatt is néztem a HA15-öt, az módosítás nélkül belemenne a dobozba. A HA16 minimális módosítással, a HA17-el azért lenne munka, de egy ráspollyal és vésővel még megoldható. A magas pedig mehetne valami bölcsőbe a doboz tetejére.
Ha lemondok a rácsról, akkor a HA17-et süllyeszteni sem kell, mert felfekszik az előlapra, de mellette a sarokban csak HD6,5-nak vagy HG1,9-nek maradna hely. (körbe kifurkálni majd kireszelni még kivitelezhető) Utóbbival magasabb keresztezési frekvencia kellene :/
Valahogy így férne el egymás mellett a HA17 és egy max 100 mm átmérőjű magas [kép] -
bta1
őstag
válasz
shalafi66 #31653 üzenetére
No akkor még 1x
Az üregrezonancia hullámfizikai tény. Találgatás akkor lett volna, ha mondjuk sacc/kb. frekigörbét mellékeltem volna.
Merevítés: tkp igazad van, miért ne csináljuk középszerűen, amit lehetne egyszerűbben, hatásosabban, a szokásos hibákat elkerülve?
A Prelu nem tartozik az általam vázolt körbe, hiszen – gondolom szerinted is – rendesen meg van tervezve a váltója. Nem tudnál azon finomítani, elfuserálni annál inkább...
Amiből jó hangot lehetne hozni, az már borzasztóan régi, nem nagyon maradt fenn normális állapotú, és ez a használpiaci árakon is kezd látszani.
Elektroakusztikailag "leharcolt" = a dobozpár egy vagy több hangszórója mérve is megviselt, javítandó állapotot mutat. Eléggé egyértelmű, nem?
-
Jancsi
aktív tag
válasz
shalafi66 #31598 üzenetére
Értem már mire gondolsz a közepe alatt, megtaláltam az átviteli görbéjét. ( [link] 138. o.) Hááát... a névleges 0,08 és 15 kHz-en ~76 és ~92 dB között van minden. Nagy pukli 100 Hz-en, beszakadás 1 kHz-en, majd 10 kHz-ig 3 csúcs is. Azt hiszem ezzel el is dőlt, hogy se időt se pénzt nem érdemes rá fordítani a javítására.
Az a 80 Hz nagyon jól hangzik. Csak kíváncsiságból megfüleltem a működőt, 150 Hz körül már kezd halkulni, 100 Hz-nél el is hallgat. Felfelé még egész jól tartja magát, 12-13 kHz-ig. HA 17 akkor mehet is a dobozba. Csillapítóanyagnak megteszi a Visaton Damping Material? Aránylag könnyen beszerezhető, az ára sem vészes, 60x33 cm, így még vágni sem kell sokat, a doboz 33 cm-es belső magassága miatt.
Nem hagy nyugodni ez a cikk [link] még TINA-ban is jól mutat, hangolni sem bonyolult, lényegében minden van is itthon hozzá.
Csak azt nem tudom mivel járnék jobban, egy magas hangszóróval pl. HG1,9 vagy 2,5 5-6 kHz körüli keresztezési frekvencián, vagy zárt kosaras mélyközéppel pl. HB10 vagy 12,5 1,5-2 kHz körül. Előbbi biztosan magasabbra megy, utóbbi valószínűleg kiiktatja a HA17 kiemelését 1-2 kHz között. A dobozban már egyiknek sem lenne hely, de a zárt légtér miatt gondolom elég lenne neki egy bölcső a hangfal tetején, csak stabil legyen és az irány stimmeljen. -
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31616 üzenetére
Ja és mi az a aktív korrekció?
Persze hogy utána tudnék olvasni, csak a gépszerelő/karbantartó lakatos szakmámmal valszeg szart sem értenék belőle. Neked meg kitudja hány tucat év tapasztalatod van már és ezek az értékek rutin számodra, úgy olvasol belőlük mint én a szerszámos készletemből.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31587 üzenetére
Még sokat kell várnom a 310-esre, de már nagyon türelmetlen vagyok. A mostaniban már megint elkezdett pattogni az egyik 16 centis, már 1x csinálta, átforrasztottam mindent de akkor is, aztán egyszer csak megjavult. Ma egy picit dinamikusabb basszusokra kényszerítettem a hangszórót és ismét elkezdett pattogni, recseg néha, olyan mint amikor kábel törés, vagy hidegforrasztás van valahol, nagyon zavaró, pedig nem is szólt hangosan, tehát nem volt túlterhelve az biztos.De már nincs kedvem ismét szétszedni a ládát.
Ha úgy alakul hogy nekiugrok a zárt láda építésének, akkor a meglévő 20centis B8023-okkal inkább ne is kísérletezzek ugye?
-
Gyuresz67
kezdő
-
-
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31575 üzenetére
Őszinténszólva szivesebben készítenék egy zárt dobozt, majd körülnézek a neten, hátha találok valamit, aminek az elkészítéséhez van pontos leírás.
Nekem az autóban zárt doboz van és nagyon szépen szól. 20 méter távolságról, járó motornál(diesel), kis hangerőn is szépen kihallani a dobokat. Vagyis tulajdonképpen ekkora távolságról és ilyen kis hangerőn semmi mást nem hallani csak a dobokat. Majd próbaképp kiszerelem és berakom a DJ310-es alá kiváncsiságból hogy milyen lesz a hatás. Utána döntöm el hogy BP vagy zárt.Olvasgattam a neten az erősítőkről és találkoztam olyannal hogy A-osztály, B-osztály, AB-osztály... és hogy az A-osztály a legjobb, viszont ilyet sehol se találok. Te mit tudsz ezzel kapcsolatban?
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31572 üzenetére
Az a gond a mostanival, hogy egy 400x500x400 -as láda belsejében van elkülönítve a BP rész, tehát rejtve van, meg amúgyis kísérleti projekt volt, de legalább bevált. Szerintem jól eltaláltam a méretezést,mert amit akartam azt kihoztam belőle. Kb. úgy szól 50Hz alatt mint ahogy azt szerettem volna. Sajnos a szélesebb tartományt (80Hz-ig) már nem szereti. Ha meglesz a DJ310 akkor nem lesz szükségem az egész ládára, csak a BP részre, tehát szét kell barmolnom az egészet. Úgyhogy érdemesebb inkább egy új dobozt építenem, ami csak mélynyomó lesz.
A gyorsaságot úgy értem, hogy közelről és távolról is hallgatva, nagyobb hangerőn is nagyon ütősen dübörög, kb. úgy mint egy zárt láda a csomagtartóban. És valójában ez is volt a cél. Nem tudsz olyan gyorsan kopogni két ujjaddal az asztalon, amilyen gyors lábdob hangját képes kiadni szépen tisztán erőteljesen, nem összekutyulva.
Ettől tartok, ha nem PB lesz akkor ez a hanghatás megszűnik. Zártból is kilehet hozni simán csak nem 100W-os erősítővel meg a B8023-al. Ahhoz kellene legalább 500W-os erősítő meg hangszóró.A gyári házi-mozi mélynyomóm ami 250W-os és Bass-Reflexes, nem képes erre
pedig az gyári.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31567 üzenetére
Oké, értem, világos, ez fontos információ volt számomra.
Mélynyomóról kérdeznék, szerinted zárt - bassreflex - bandpass?
Nekem most 4-ed rendű BP van az udvaron. Mindenféle mérés nélkül raktam össze és B8023-4 hangszóró van benne. Tudom vágni a frekvenciát 50-80-120Hz-nél. Az 50Hz-et használom, csak itt szól "jó". Tehát 50Hz-ig gyors, erős és pontosan adja le a lábdobokat, legyen az bármilyen gyors (HardCore). Ha meglesz a DJ310, hát nem tudom de van olyan érzésem hogy szükség lesz rá. Újat akarok építeni, de a tervezéshez tudnom kell hogy miben gondolkodjak. Maradjak-e 4-ed rendű BP-nál, vagy legyen zárt láda(elvileg ez adja le legpontosabban és a leggyorsabb a mélyet, viszont mindközül ez a leghalkabb), vagy építsek BassReflex ládát.
Neked mi a véleményed erről? -
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31562 üzenetére
Ez autós végfok volt. De lehet úgy volt a leírás, hogy ha a végfokon van nagyjelű bemenet is és ha a rádión nincs RCA kimenet, akkor jobb megoldás ha a nagyjalű bemenetre vannak rákötve a rádió hangszóró vezetékei, minthogy jelszint átalakítóval a végfok RCA bemenetére csatlakoztatni a rádió hangszóró vezetékeit.
De ha van a rádión RCA kimenet, akkor inkább azt használni? -
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31559 üzenetére
Rendben, akkor keresek egy 40-50W névleges teljesítménnyel rendelkező erősítőt, alacsony THD-val.
Még valami, a mostani erősítőt meg akarom hagyni előerősítőként, mert a mélynyomót erről kezelem és amúgyis nagyon jól kilehet használni hangszínszabályzónak. A kérdés az hogy a line-out vagy a hangszóró kimenetre érdemes rácsatlakoztatni a végerősítőt. Olyan erősítőt veszek amelyiken lesz mindkét bementi lehetőség, csak nem tudom melyik verzió volna a jobb. Valahol olvastam, hogy ha van ilyen lehetőség a végerősítőn, akkor érdemes a hangszóró bementet (nem a line-in-t) kihasználni, mert így a végfoknak nem kell akkorát erősítenie.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31553 üzenetére
Oké, az Xmax az a membrán kimozdulását jelzi és nem tudjuk a DJ310-es hangszóróinak a max kimozdulását. A gyártó 30W és 160W kimenőteljesítmény közé ajánlja az erősítőt. Szóval ha veszek egy 40W(névleges)/csatorna erősítőt, aminek a THD-ja 0,5% alatt van, azzal szebben szólna nagyobb hangerőn, mint a mostanival?
-
-
Gyuresz67
kezdő
válasz
shalafi66 #31548 üzenetére
4Hz et jelentene a + 20 liter, mennyire halható ez a külömbség? Az erősítő azt hiszem tudja az alsó vágást van rajta két db három állású kapcsoló
Preset SUB 1 Preset SUB 2 Preset SUB 3
Канал SUB Канал SUB Канал SUB
High pass High pass High pass
Freq(Hz): 35 Freq(Hz): 45 Freq(Hz): 45
Type: 24 BW Type: 24 BW Type: 24 BW
Low Pass Low Pass Low Pass
Freq(Hz): Freq(Hz): Freq(Hz):
Type: 18 BW Type: 18 BW Type: 18 BW
Freq(Hz): Freq(Hz): Freq(Hz): 60
Gain(dB): Gain(dB): Gain(dB): 3Sajnos csak így tudtam elküldeni mert egy Excel táblázatba van.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31542 üzenetére
Fél hangerőn feljebb sosem volt, csak talán abban az esetben ha nagyon gyenge volt a bemenő jelszint. Laptopról engedem a zenét és a zeneszámok mind 90-100dB között vannak, így az erősítőn a hangerőt kb. 1/4 és 1/3 között használom. Próbáltam már fél hangerőn is, de a hangszórók majd ki szakadtak a helyükről.
Na meg a szomszédok is valószínűleg lelőttek volna.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31539 üzenetére
Maximum Power Output:
Front: 45 W per channel
Rear: 45 W per channel
Continuous Power Output (RMS):
Front: 17 W per channel into 4 W, 40 Hz
to 20,000 Hz at no more than
0.8 % total harmonic distortion.
Rear: 17 W per channel into 4 W, 40 Hz
to 20,000 Hz at no more than
0.8 % total harmonic distortion.
Load Impedance: 4 W (4 W to 8 W allowance)
Tone Control Range:
Bass: ±10 dB at 100 Hz
Treble:±10 dB at 10 kHz
Frequency Response: 40 Hz to 20,000 Hz
Signal-to-Noise Ratio: 70 dB
Line-In Level/Impedance:
1.5 V/20 kW load
Line-Out Level/Impedance:
4.0 V/20 kW load (full scale)
Output Impedance: 1 kWIC: LA4743B
-
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31535 üzenetére
"Az Indiana Line .....arra törekszik, hogy jó ár-érték arányt nyújtson......viszonylag magas hangminőséget érjen el, megbízható gyártási technológia mellett. És ezt egyelőre elég jól csinálják...... Tehát, ha Indiana Line készüléket látsz, akkor viszonylag jó eséllyel feltételezheted, hogy viszonylag korrekt műszaki tartalom mellett viszonylag megéri az árát...."
Szerintem ez elég megnyugtató hozzászólás volt.
Gondolkodtam a bővíteni a hangzást valamilyen satelit hangszórókkal, amiket 45 fokban elfordítok, pl. a Nano 2 [link]
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31527 üzenetére
Az az érzékenység amire ez képes nekem bőven elég ahhoz képest amilyen hangszórókat akartam venni.
Biztos hogy lehet jobbat építeni ebből az összegből, csak az az aprónyi pici gond van ezzel hogy nem értek hozzá mivelhogy nem tudok mérni.
Te mondtad hogy mérés nélkül nem lehet hangváltót tervezni, így aztán nem is fog szépen szólni a méregdrága SS vagy Peerless...
A PA hangsugárzók szinte mind piezo magassal vannak szerelve, amik meg nem azok a JBL és a hasonló árkategória, amit viszont nem úszok meg 500€/pár.
Egyébként a piezoval igazad lehet, mert emlékeim szerint visít mint az állat, viszont nem adja le szépen a magasakat. Legalábbis az amit én hallgattam az így viselkedett. -
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31524 üzenetére
Igen a 308-ast 310-esre cseréltem
nagyobb erősebb
...meg drágább
Méréseket még nem találtam. De amúgy se sűrűn teszik fel a méréseket, ha meg igen akkor meg pontatlanok az adatok, amiből szintén nem tudni meg semmi pontosat.
A fórumokat, meg a vásárlók visszajelzéseit olvastam, mind pozitív. -
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31509 üzenetére
Nagyon kezdek afelé hajlani, hogy mégsem építek hangfalat. Mivelhogy óriási kockázattal jár a ráköltött összeg kontra tökéletes eredmény. Ebből a pénzből vehetek gyári hangfalakat is.
Pl. egy ilyet vagy ehhez hasonlót [link]
Mit gondolsz, egy ilyen vagy hasonló kategória hogy szól? -
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31507 üzenetére
Igen, teljesen újat építek beleértve a hangváltót is. A TC9-ek is benne lesznek 45 fokban elfordítva. Persze a hangváltó összeállításánál a kiszemelt hangszórókhoz a segítségedre lesz szükségem.
Kültér alatt azt értem hogy kint az udvaron a fal alatt lesz a helyük. Szóval nem koncert vagy szabadtéri kerti bulikat rendezek
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31501 üzenetére
Tudod, alaposan meg kell fontolnom a dolgot, mert ugye vásárlás előtt állok és ugye nem olyan olcsók ezek a hangszórók. Nem érdekel ha 3 utasra kell befektetnem, csak nehogy felesleges pénzkidobás legyen mert a 2 utasból jobb eredményt tudok kihozni mérés nélkül.
Ezért kérek tanácsot hogy a 22W mellé mit vegyek. Igaz hogy a 22W sincs meg még, de eddig ez volt a legsikeresebb találat választás szempontjából ezért erre alapozok ha meg lesz. Szóval ha kell akkor legyen 3 utas (ez volt az eredeti terv), de ha a 2 utassal nagyobb az esélyem jó hangzást elérnem akkor ám legyen. -
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31499 üzenetére
Úgy értem a 22W mellé ha nem kerül valami közép (tehát 3 utas rendszer) csak a magas (így csak 2 utas rendszer), nem fog-e hiányozni a közép az összképből. Szóval ha van rá mód, inkább építsek-e 3 utasat, mint 2 utasat, vagy teljesen felesleges a 3 utas mert a 22W és egy korrekt magas tökéletesen megfelel.
-
mookica
tag
válasz
shalafi66 #31463 üzenetére
Váááuu, ezt is megértem
Szóval azt mondod ez megfelel mélyközépnek. Pedig a ScanSpeak már minőség, nem? ...és mégsem tüntetnek fel valós adatokat??? A 8 ohmosra 89dB-t írnak a 4 ohmosra meg 92,4-et a német oldalon.
Hát jóval olcsóbban van feltüntetve mint 80€, de ha mégis 80 akkor beszorítom csak már legyen valami normális használható hangszóró, amire tudok építeni.
Megrendelem annyiért amennyiért az oldalon van, aztán kiderül ...feltéve hogy Szlovákiába is postáznak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit nem érdemes kihagyni! - Tech Percek #3
- Ingatlanos topic!
- Saját márkás HDD-ket követel meg az egyes NAS-okhoz a Synology
- Politika
- Autós topik
- Opel topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Tippmix
- 500 millió eurós bírságot kapott az Apple az App Store okán
- Lightyear - befektetési app
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Bowers-Wilkins Pi7 S2 (2195084)
- Lenovo Thinkpad T480 csak belső akku. 8-32GB 256GB-2TB
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest