Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• VinoRosso

veterán

válasz Horka1 #3844 üzenetére

Én vizet és tűzet mondtam, nem vizet és izzó vasat, az nem ugyanaz. Öntsd le tábortüzedet egy vödör vízzel se főzni se sütni nem fogsz tudni :N Az szöges ellentét a kelet és a nyugat közt amit írtam az az élet minden területére igaz (gondolkodásmódra, életvitelre mindenre), általánosságban, persze kivételek mindenhol vannak (pl keleten, is vannak európaira hajazó harci rendszerek), de ezek csak a szabályt erősítik.

Alapvetően az emberek gondolkodásmódjából fakadó stratégiai megfontolások miatt van ellentét. Nyugaton az erőre és a szilárdságra építenek, keleten pedig a gyorsaságra és a lazaságra. A kettőt nem lehet egyszerre, ez egyszerűen fizikai képtelenség (ha már a fizikát hoztad fel), amit newton II. , törvénye, az F=m x a igazol (ez sem pontos tudom, de a relativisztikus hatásoktól itt el lehet tekinteni az egyszerűség kedvééért, bár pont ezek fejezik ki a legjobban a dolgot). Ha az erőt akarod növelni azt tiszta sor, ahhoz nagy (izom)tömeg kell, ha a gyorsaságot akkor viszont le kell osztanod a tömeggel (a=F/m), így megfordul az arány, tehát kis tömeggel lehet elérni nagy gyorsulást. A gyorsulást egy részecske és nem "bolygó" gyorsítóban vizsgálják, a tömegvonzást meg kozmikus és nem szubatomi tartományban. Ez nem azt jelenti, hogy a részekék közt mondjuk nincs tömegvonzás, csak a mi inerciarendszerünkhöz,az emberi méretekhez képest, arányaiban annyira kevés, hogy szinte nem is mérhető.

A két irány közül egyik sem feljebb való a másiknál. Mindegyiket lehet annyira jól csinálni, hogy felülkerekedj vele a másikon. Ha elég sokat gyakorolsz, akár egy papírlappal is szétszabdalhatod a másikat, csak nem mindegy, hogy mennyi energiát kell befektetned a dologba, hogy ezt elérd, és itt jön képbe az inercia rendszer, ami mindenkinél saját maga, illetve az adottságai. Lee erre jött rá, amikor a jeet kune do-t megalkotta, hogy nincs legyőzhetetlen rendszer, ha úgy jobban tetszik stílus,mindennek megvannak az erősségei és a gyengéi, és minden attól függ, hogy mennyire tudod kihasználni a képességeidet, adottságaidat egy adott szituációban, és hogy olyat gyakorolj, ami hozzád a legjobban illik. Ezért mondta, hogy nem hisz többet a stílusokban, mert egy küzdelmet mindig egy-egy szituáció dönt el, és abban ugyan megvan a fix optimum, hogy melyik mozdulat(ok) a nyerő, de ez mindig változik. Lehet egy szituban úgy mented meg az irhád, ha kinyomod az ellenfeled szemét, egy másikban meg úgy, hogy egy jobb horoggal halántékon vágod. A WT-ben nincs horog, a bokszoló meg nem fogja kinyomni a szemed, ezért logikusan adódik, hogy egyesíteni kéne a kettőt, és ha mindenből mindig a legjobbat használjuk, akkor kuva jók leszünk. Csakhogy itt jön képbe amit mondtam, hogy ezek eltérő felkészülést, gyakorlást igényelnek. Egy horogban kell legyen erő, ha nincs benne szúnyogcsípés lesz belőle, szem kinyomásához semmi erő nem kell, viszont villámgyorsan és centire pontosan kell csinálnod, hogy az ellenfélnek ne legyen ideje pislantani se, és ezért nem lehet a kettőt egyszerre jól megtanulni. Ha a vizet kevered a tűzzel, a sülted nem lesz sült, a főztöd nem lesz főtt, és egy félig sült félig főtt ehetetlen valamit kapsz. "Lehetetlen, hogy egy ember két lóra üljön, két íjat feszítsen ki, és lehetetlen, hogy egy szolga két urat szolgáljon. " Ez erre vonatkozik. Az, hogy kinek mi a jobb, egyéni adottságok döntik el, egy 155 centis 45 kilós kantoninak nem biztos, hogy a kick box a legmegfelelőbb, ezért ott a ving chunghoz hasonló stílusok terjedtek el. Ugyanakkor egy tokiói szumós soha nem fog tudni megtanulni Kung fuz-ni mert egyszerűen alkalmatlan rá. Ez az eltérő stratégiából fakadó különbség egyébként szépen megfigyelhető a régi (leginkább középkorig, mert itt még számítottak az adottságok, gépeket lehet ugyanolyanra csinálni) hadviselésben is, a tradicionális keleti haderők (arabok,hunok, magyarok, mongolok) mind offenzív könnyűlovas/lovasíjász seregekből álltak, amivel baromira gyorsan lehetett nagy területeket elfoglalni, megtartani viszont nem nagyon, ezért estek szét ezek az államok (ha át nem alakult a haderejük mint a magyaroké), a nyugati(európai) hadakat pedig defenzív nehéz lovas/gyalogos (általában páncélos) erők alkották, amik nagy távot nem vagy csak nagyon lassan tudtak megtenni, viszont kis területek, főleg erődök, várak védésére tökéletesen alkalmas volt. Hogy egy adott csatában ki került ki győztesen attól függött, hogy ki mennyire volt jó abban amit csinált.

Ezért mondom azt, hogy szerintem nem jó ötlet összehozni a kung fut a boksszal, mert a bokszhoz erő és keménység kell, a kungfuhoz meg lazaság és gyorsaság. Ha már mindenképpen bele akarod vinni a körmozdulatokat én harci Tai Chivel kisérleteznék, de kiváncsi vagyok így is, hogy mi sül ki belőle.

Az E.E.W.T.O-val meg nem az a baj, amit oktatnak, mert az egy elég jól összerakott rendszer, hanem ahogyan oktatják, jobban jársz, ha videókról tanulsz, mint ha velük tréningezel. Az átlagnak sok pénzért egy semmit érő üres edzést adnak, nem fektetnek semmi hangsúlyt a gyorsaságra és a pontosságra, egyszerűen nem edzenek rá. Csak annyit mondanak, hogy ne eddzél fizikumra, mert az lassít, de ez egy fals elgondolás, kell rá edzeni, csak nem úgy ahogy mondjuk egy karatés vagy kick boxos edz. De nem csak ez a gond, egyszerűen nem törődnek az egésszel, a lényeg, hogy told befele a lóvét, járj el szemináriumokra, vizsgázzál, vegyél pólót gatyát könyvet, aztán cserébe le se szarnak. Volt úgy, hogy 3 hónap után nem egyszer én tartottam edést, mert a Si Hing "nem ért rá" lejönni (persze ment tréningezni a feljebbvalóihoz, akiktől tanulhatott is valamit), amikor meg felróttam neki, hogy hogy van az, hogy én fizetek az edzésért amit én tartok, akkor jött az oltás, hogy hogy jövők én ahhoz hogy őt kritizáljam. Egy idő után meguntam a banánt és megmondtam hogy ez nálam nem működik és szépen eltoltam a biciklit.

[ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés