Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-09-25 13:45:40

LOGOUT.hu

A topic lényege, amire való:
-jól sikerült fotók bemutatása, hogy mások is megnézhessék, örömüket leljék benne és tanulhassanak belőle
-kevésbé jól sikerült fotók bemutatása, hogy a készítője is tanulhasson belőle
-egymás képeinek megtárgyalása, melyik miért jó/nem jó, mit lehetne rajta változtatni és ahhoz mi kell

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#9655) *Ropi* válasza DeFranco (#9654) üzenetére


*Ropi*
félisten

Laikusként nem kell tudnod, de ma már mindenki megkérdezi az ismerőseit (még a képek kidolgoztatása előtt), hogy hova érdemes vinni a képeket ahol jól csinálják meg: akkor pedig elmondják ezt is, mint ahogy én is megtettem. ;) A lényeg: minden ilyen (DM, MM, FM, Porst, stb...) cég automata laborgépei a kompaktos (életlen, szűk dinamikájú de cserébe jó színzajos) minőség javítására vannak beállítva. Ha eleve túlhúzottan, de még akkor is ha korrektül beállított anyagot kapnak akkor az automata korrekciózásnak köszönhetően szétesnek a képek, mint az ábra is mutatta. Ezért nem szabad őket belenyúlni engedni. Egy normális laborban eleve nem nyúlnak a képekhez (maximum külön kérésre), mert ott elvárás, hogy korrekt anyagot adjon át az ember.

Műszeres kalibrálásra a korábban linkelt topicban az utolsók közötti hozzászólásomban írtam 2 céget mert más is kérdezte. 8000 Ft-tól indul a helyszíni kiszállásos alap kalibrálás, ha jól tudom a két említett Pesti cégnél is. Nekem szezonban nem éri meg 2-3-4 órát eltölteni egy ilyennel (a kalibrálás maga jó esetben fél-egy óra, de mindig belefut az ember valami váratlanba - akkor már csináljuk meg azt is + utazás), mert többet keresek fotózással. ;)

A Samsung 970P egy S-PVA paneles monitor: érdemes kalibrálni, mert igaz csak 6 Bit + AFRC-s, de ahhoz mérten eléggé "jóképű". :) Mondjuk a menüjének hiánya és az azt pótló MagicTune szoftver elég nagy hátrány, de szerencsére a jobb kalibráló szoftverek képesek DDC/CI buszon vezérelni és beállítani.

Az a lényeg, hogy nektek tetsszenek a képek és évek múlva is merjétek vállalni őket! :)

Egyébként én is csináltam már grafikus + anime rajongó párnak (szerintem ismered is a Budapesti topicból) olyan anyagot aminek a 90%-a Photoshop. Viszont úgy jött vissza a könyvben, ahogy vártam: meg is nézheted ha kíváncsi vagy rá. ;)

Nem tudom másnál hogy van, én a saját anyagaimat mindig így (külön utómunkázva) adom át. Mindig végleges méretre kell kidolgozni, ha szép eredményt akar elérni az ember: kicsinyítésnél a részletvesztés kigyalulja a részleteket (ráadásul minél nagyobb forrásméretről kicsinyítesz, annál több részletet vesztesz el közben), így lesz egy teljes felbontáson utómunkázott gyönyörű és részletgazdag portréból bőrpórusok nélkülire kivasalt "plasztika" amikor leméretezi / felnagyítja az ember a webre vagy könyvbe. Ugye 100% méretben látod azt és úgy, ami valójában ott van a képen: leméretezésnél a programok csak 25-50-75-100%-os kicsinyítésnél tudnak veszteségmentesen interpolálni (na jó ez így, ebben a formában nem igaz mert 100%-nál kisebb méretben mindenképpen veszteséges, de értjük a lényegét). Tört értékeken mint 33-67% az éppen használt algoritmustól függ, hogy milyen pixeleket hogyan von össze és mennyit dob el, ebből következően mit látsz belőle végül...Ugyanígy élesíteni is mindig végleges méreten szabad csak, vagy több lépésben.

[ Szerkesztve ]

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.