Hirdetés
- Lenovo X13 Yoga gen2 billentyűzetcsere
- Asszociációs játék. :)
- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- Win 10 LTSC: hülye vagyok?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Az első három kedvencem az óraszámlapok között Galaxy Watch6-on
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- Gurulunk, WAZE?!
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
jettison
tag
válasz MATEO6600 #19752 üzenetére
A linkelt kéteres 6,5-3,5 jack működőképes kéne, hogy legyen linein-be kötve. Ki kéne mérni egy multiméterel, hogy nincs-e szakadva a kábel. Sajnos az olcsóbb csatlakozók vagy átalakítók nem a legjobb minőségűek, simán előfordul az, hogy valahogy mégsem érintkezik rendesen. A linkelt kábellel egyébként az a legnagyobb gond, hogy nagyon vékony. Elég hamar meg fog bomlani a szigetelés...
Én egyébként normál gitárkábelt (egy régi hozzászólás alapján saját kezűleg elkészített darabot) egy kb. 300Ft-os 6,5-3,5 jack átalakítóval (stereo) [link] kötöttem először gépre. Ami persze elég hamar szét is hullott darabjaira... Tervben van egy kb. 10cm hosszú átalakító kábel készítése, így nem a nehéz átalakító+6,5jack csimpaszkodik a hangkártyába...
Drágább megoldásnak ott vannak pl. az USB végű gitárkábelek, vagy a direkt hangszerbemenettel ellátott külső hangkártyák.
-
jettison
tag
Vannak ilyen anomáliák. Azért csak rámérnék, hogy mi lehet vele. Rövidzár, szakadás...
-
jettison
tag
válasz atidzsiforc #19825 üzenetére
Szerintem is elvárható lenne legalább alapszinten belőtt hagszer. Akinek ennyi gitár megy át a kezén, kb. öt perc úgy beállítania, hogy ne akarjon tüzifát csinálni belőle a leendő tulaj. Autót sem úgy veszel, hogy nincsenek meghúzva a kerékanyák. Ennek hiánya számomra a vevő semmibe vétele...
Mindezek ellenére én szívesen állítom, szerelem a saját gitárjaimat.[ Szerkesztve ]
-
jettison
tag
válasz PETEE78 #22438 üzenetére
A GuitarRiget nem ismerem, de Amplitube 3 biztos, hogy kezel több bemenet. Én alaplapi hangkártyával és ASIO4ALL, később valami tákolt ahhoz a kártyához írt ASIO drivverrel használtam. Mivel a Line-In sztereó ezért egy elosztó segítségével a sztereó egyik ágára kötheted az egyik gitárt, másikra a másikat. Az Amplitube-ban bekapcsolsz két külön ágat, kiválasztod az egyikhez a jobb, másikhoz a bal bemenetet.
Valószínűleg az is működik, ha egyik bemeneted az USB, másik a Line-In.
-
jettison
tag
válasz kemotox #23392 üzenetére
Ne haragudj, de másodjára írod le ugyanazt a butaságot. Attól, hogy a gitár és a gitárkábel mono, azt ha bedugod egy stereo inputba, annak mindkét oldalán lesz jel. A mono csatlakozó konstrukciójából adódóan a stereo aljzat mindhárom érintkezési pontjára fog jelet küldeni. Az első pont a dugó tüskéje lesz, ez a közös pont, ez mono és stereo esetében is ugyanolyan. A másik két jel a dugó "törzséről" érkezik. Mono csatakozó esetében ez a két jel meg fog egyezni, mivel ugyanarról a felületről veszed mindkét jelet, stereo esetében ez a két pont szigetelve van egymástól, vagyis különböző jel is futhat rajtuk.
A kollégánál valamiféle beállítási probléma van továbbra is. Guitar riget nem ismerem, de Amplitube 3-ban, ha ugyanazt a jelet választod ki az output mindkét oldalára, akkor lesz egy mono hangod mindkét oldalra kiküldve. De mivel vannak a programban sztereo effektek is, ezért ez nem épp a korrekt megoldás. A program alapból sztereo outputra modellez.
-
jettison
tag
válasz haxiboy #23447 üzenetére
Pontosan, mono hangot kapsz, mivel mono a jel. Viszont ez a mono jel, ott kell hogy legyen a bal és a jobb oldalon is. Kösd be a gitárt simán line-in-be, bármi program nélkül, csak kapcsold be, hogy halljad a Windows-ban az eszköz hangját. Mindkét oldalon fogod hallani...
Ettől függetlenül természetesen ezek a programok, ahogy írtam is, sztereoba fognak modellezni, ha megfelelően vannak beállítva a ki és bemenetek.
-
jettison
tag
válasz Plazmacucci #23449 üzenetére
Mármint gitáros programmal, vagy anélkül?
Szerk.: Most látom, hogy akárhova érted... Bár azt én sem állítottam, hogy stereo lesz, csak azt, hogy mindkét oldalt ugyanaz a mono jel fog szólni. Vagy azt mondod, ha bedugsz egy mono mikrofont, az (maradjunk csak simán a Windowsnál) csak az egyik oldalon fog szólni?
[ Szerkesztve ]
-
jettison
tag
válasz haxiboy #23451 üzenetére
Hmm... marha érdekes. Utoljára ilyenekkel a régi laptopomon szórakoztam, amin dedikált line-in és dedikált mic-in volt. Akármelyikre kötöttem bármilyen inputot, az mindig megvolt mindkét oldalt. Azt tudom elképzelni, hogy ezek az újabb, univerzális bemenetek érzékelik, hogy a két jel ugyanaz (rövidzár van a két csatorna egy-egy pólusa között, a másik meg ugye ugyanaz), és csak simán egyik oldalra küldik ki. Bár fogalmam sincs ez miért lenne jó...
Gitárt dugtad be 6,5-3,5 jack átalakítóval? Mibe? Alaplapi hangkártyába? Milyen csatlakozók vannak összevonva?
-
jettison
tag
válasz haxiboy #23453 üzenetére
Értem! Így valóban csak azt tudom elképzelni, hogy egyszerűen featureként csak az egyik oldalra küldi ki a jelet. Hisz az alapján, amit az első hsz-ben leírtam, a jelnek fizikailag ott kell lennie. A stereo jobb oldali érzékelője pont ugyanazt a jelet kapja, mint a bal...
Viszont a kérdező szempontjából ez teljesen irreleváns... Ott szimplán a bemenetek és kimenetek megfelelő kiválasztása szükséges. Én anno csak a poén kedvéért kipróbáltam azt is Amplitube 3-ban, hogy a line-in bal oldalára kötöttem egy gitárt, a jobb oldalára egy másikat. Két slotot kapcsoltam be az amplitube-ban, és egyiknek az egyik, másiknak a másik oldalt adtam meg bemenetnek. A program pedig ugyanarra a kimenetre szimulált. Így két gitárral, különböző sound-dal is el lehetett játszogatni.
-
jettison
tag
Ár-érték arányban szerintem jók a Cort gitárok, ha új gitárban gondolkozol. Ha használt is szóba jöhet, akkor nyilván a használt gitárok jobb aránnyal rendelkezhetnek.
Egyébként a Cort Zenox-ok nem LP formájúak, csak épp ez is single cutaway, mint az LP. Ha mindenképp Les Paul felé mozdulnál, akkor vagy a már említett opciók, vagy a Cortnak is ott a CR szériája.
-
jettison
tag
Hasonló árú fix húrlábas Cort-ok hasonló minőségűek lesznek, így itt tényleg az a döntő, hogy melyik tetszik jobban. A Zenox-ok teste nagyobb, mint az Les Paul-oké, és van belőle vastagabb és vékonyabb kivitel is. Nem teljesen egyértelmű melyik vastag vagy vékony, de én azt láttam, hogy a régebbi modellek vastagabbak az újabb modelleknél.
Például Z42 vékony:
http://www.cortguitars.com/au/product/z42-1
Z42 vastag:
http://www.cortguitars.com/au/product/z42-ftZ-Custom vékony:
http://www.cortguitars.com/uk/product/z-custom-1
Z-Custom vastag:
http://www.cortguitars.com/au/product/z-custom-3A vastagabbak egyébként igen tekintélyes tömeggel bírnak. Ha még eddig nem tetted volna, érdemes kézben fogni őket...
[ Szerkesztve ]
-
jettison
tag
Zseniális ahogy nyomja...
-
jettison
tag
válasz Moleman #24325 üzenetére
Nem tudom pontosan mire gondolsz, de elképzelhető, hogy bizonyos módon kezelt bőr ki tud kezdeni bizonyos lakkot... Vagy ami reálisabb veszélynek tűnik, az az, hogy a pánt forgása a rögzítés körül megdörzsöli a lakkozást.
Nekem a rögzítőgomb kialakítása miatt egyik oldalon sem tud érdemben hozzáérni a gitárhoz. Közeli vizsgálódás után sem találtam semmiféle nyomot, igaz csak alig egy éve van fent folyamatosan a pánt. Amikor pedig tokba teszem, úgy rendezem el a pántot, hogy ne érjen hozzá semmilyen kemény rész a gitárhoz.
-
jettison
tag
Igen, össze lehet hozni. Kell hozzá egy ilyen kábel:
https://www.aliexpress.com/item/Ugreen-Jack-3-5mm-Mic-Headphone-Splitter-Audio-Cable-Gold-Plated-3-5-mm-Jack-Aux/32664437470.html?spm=2114.13010608.0.0.joqgBKÍgy lesz egy stereo kimeneted és egy mono mikrofon bemeneted. Guitarriget nem használtam, de Amplitube-bal eléggé magától értetődő volt. Ha csak kipróbálni szeretnéd, akkor akár mikrofon bemenetként is kiválaszthatod az egy szem jack-et, persze ekkor a laptop hangszórón fog szólni...
Az már más kérdés, hogy a jelszint nem elég magas ehhez a mikrofon bemenethez, ezért elég nagy lesz a zaj a nagy gain-es presetekkel... Normális használathoz nyilván fog kelleni az interface, bohóckodni viszont jó.
Ha pedig dedikált ki- és bemented is van, nyilván nincs szükség erre a kábelre.
[ Szerkesztve ]
-
jettison
tag
válasz MATEO6600 #24880 üzenetére
Nem. A szoftveres modellezést nem fejhallgatóra találták ki. A modellezés során a pickup által generált nyers jelet a hangkártya digitalizálja. Majd innentől lehet a különböző elemeket szimulálni, aminek mind hatása van az általad érzékelt hangra, úgymint pedálok, előerősítők, effekt loopba kötött dolgok, végfok, láda, mikrofon, helyiség nagysága/jellege, stb. Ez mind kell ahhoz, hogy a végén egy közel lineáris megjelenítőn (fejhallgató, hifi rendszer, házimozi, akármi) megkapd a térben elhelyezett gitárhangot.
Ha te a gitárerősítődre szeretnéd kivezetni a jelet, akkor értelemszerűen nincs mindenre szükséged. Hogy mire van szükséged és mire nincs, az attól függ, milyen bemeneteid vannak a gitárerősítődön. Ha modellezni szeretnél és az a lényeg, hogy más is hallja, aki a szobában van, akkor talán a legegyszerűbb, ha egy hifi erősítőre és egypár jó hangfalra kötöd rá a hangkártyád vonalkimenetét.
Ugyanez megvan multieffekteken is. Van olyan kimenet, amit lineáris megjelenítőkre terveznek és van olyan, amin nincs pl. láda szimuláció, és a gitárerősítőd gitárbemenetébe tudod bedugni.
-
jettison
tag
válasz #20655360 #24934 üzenetére
Nekem is ez a véleményem... Ennek ellenére azért lehet hasznos is, ha a helyén kezeli az ember. De szerintem, ha kicsit is hagyományosabb módon kezd el valaki tanulni, akkor nagyon hamar érdektelenné válik az a fajta "interaktivitás", amit ez a fajta módszer ad.
Ami pedig a kombó/multi/pc kérdést illeti, mindenkinek másra van szüksége, mert mások a céljai vele...
-
-
jettison
tag
válasz PeeterssoN #25179 üzenetére
Ha suliba is szeretnéd beíratni, érdemes lenne előbb ott érdeklődni, hogy milyen gitárt preferálnak. Ha nem kizáró ok számukra az acél húros, én is inkább azt venném. De úgy tudom, van ahol a nejlon húrost preferálják. Másik kérdés, hogy ahol ennyire merevek, ott érdemes-e bármit is tanulni...
-
jettison
tag
-
jettison
tag
válasz PeeterssoN #25224 üzenetére
Szolfézstól húgom leginkább arra jött rá, hogy nem akar hangszeren tanulni... Én pedig irigyeltem, hogy lehetősége van ilyen fiatalon ezt megtanulni...
-
jettison
tag
válasz #20655360 #25653 üzenetére
+1
Nem kell ettől félni. Ha nekem sikerélményem van benne, akkor bárki meg tudja tanulni. Max lesznek területek, amikre jobban oda kell figyelned. Nyilván világhírű gitáros már nem leszel, de gondolom nem is ez a cél. Ahhoz meg kell nagyjából 10 ujj, meg kitartás.
Ettől függetlenül, ha megteheted, hogy (jó) tanárhoz járj, mindenképp érdemes!
-
jettison
tag
válasz Panzermeyer #25875 üzenetére
Jó kis nemzeti rádió...
Ezt leszámítva az egyik leghallgathatóbb.[ Szerkesztve ]
-
jettison
tag
válasz jettison #25987 üzenetére
Amúgy ha eltekintünk a gitáriskola stílusától, tud valaki konkrét szakmai hibát/inkorrektséget említeni? Vagy esetleg, azt elmagyarázni, hogy miért "nem tud gitározni"?
Tényleg kíváncsi vagyok, nem provokáció. Szakmai érvekre vagyok kíváncsi, nem arra, hogy csúnyabácsi. Tőlem akár anyázva is írhatná a dolgokat, ha annak amúgy van értelme.
Szerk: Nem saját magamra akartam válaszolni, hanem a Pénzes-féle sulira. Bocs a dupláért.
[ Szerkesztve ]
-
jettison
tag
Nekem nagyon nem tetszik ez az olcsósított Gibson. Szerintem ennyi pénzért bármilyen más gyártó sokkal gitárabb gitárt ad el.
Abból a 400 dollárból 200 kb a felirat meg a "made in usa" volt... Amúgy sem értem mi ez a nagy hype az usa made dolgok körül. Amikor Floridában éltem, szanaszét röhögtük magunkat azokon a cuccokon, amik büszkén hirdették, hogy az usá-ban készültek. Szó szerint ilyen szövegekkel, hogy "Proudly manufactured in the USA", aztán a termék maga meg egy röhej volt. Bármelyik ázsiai kisgyerek a műszak szünetben komolyabb cuccot dob össze.
Persze tudom, gitárban ennek leginkább történelmi okai vannak, meg eszmei érték, de könyörgöm, a jelenben élünk... Bármelyik ázsiai ország sokkal jobb gitárt gyárt egységnyi pénzből. Ha a vásárló megfizeti, olyan minőségbiztosítást csinálnak, hogy az eszed megáll. Mint ahogy a fenti videókból is látszik, az USA-ban is lehet "gagyi" gitárt csinálni... (Nyilván nem gagyi, de inkább vennék egy V100-at, mint ezt...)
Pont ezt becsültem eddig a Gibsonban, hogy nem mennek egy bizonyos szint alá elektromos gitár vonalon. Nem rombolják szét a saját nevüket. Hát de....
Ettől függetlenül, ha valaki örömmel veszi és használja, már megérte, hogy megcsinálták...
-
jettison
tag
válasz kemotox #26080 üzenetére
Én is Japán párti vagyok... Bár már ott is bejön a képbe, hogy adott pénzért jobb kínai cuccot kapsz, mint japánt... Ettől függetlenül azért hajlandó lennék plusz pénzt fizetni, hogy valami japán.
Az egy dolog, hogy ők a saját cuccaikat preferálják. Sőt, ez tök jó, de hogy a világ többi része miért esik hasra tőlük...
-
jettison
tag
válasz Plazmacucci #26110 üzenetére
Ezt hogy kell érteni? A Line6 ad el preseteket, ami a HD500X meglévő erősítőit használja, vagy pedig teljesen új erősítő/pedál/stb. modelleket adnak, amiket rátöltesz a vasra?
Mennyibe kerül egy ilyen mulatság?
-
jettison
tag
válasz Moleman #26662 üzenetére
Miért nem méred meg a releif-et? Feldobsz egy capo-t az első fogásba, lefogod a mély E-t valahol a test és a nyak csatlakozásánál és ennek a távolságnak a felénél (olyan 7. bund) megméred a bund és a húr közötti távolságot... Így rögtön ki is derülne, merre görbül az a fa...
-
jettison
tag
válasz Moleman #26682 üzenetére
Hogyne befolyásolná? Képzeld csak el, ahogy elkezded feszíteni a húrral, hogyan görbülne a gitár nyaka. Pont a felső fekvésben lesz a legnagyobb a hatása. Szerintem ne arra bazírozz, hogy hátha azzal a húrral jó lesz, hanem a kívánt húrhoz állítsd (állíttasd be a gitárt). Az a relief tényleg nagy, és te még ezt növelni akarod... Nem csoda, hogy már az anya jön le, nem a gitárban van a hiba. (Legalábbis nem itt.) Kezd csak el kiegyenesíteni azt a nyakat, tesztelj, próbálkozz... Szerintem, max újra letekered...
Elég dzsunka manual, de a lényeg benne van: http://www.cortguitars.com/uFiles/etc/electric-guitar-manual.pdf
-
jettison
tag
válasz #20655360 #26692 üzenetére
Én is ez alapján állítottam be, viszont nekem nem kellett hozzányúlni a "végeleges" beállításom óta. Illetve de, amikor az ernie ball után ugyanolyan átmérőjű cleartone húrokat tettem fel, azzal csörömpölni kezdett. Valahogy magasabb action kell ennek a készletnek...
Nekem mahagóni test, jávor nyak, ragasztva. -
jettison
tag
válasz V.Stryker #27004 üzenetére
Hát, elég vitatott téma ez egyébként. Főleg inkább akusztikus gitárok esetében tartják jelentősnek a kérdést. Nyilván ha találsz más helyet, akkor érdemes oda rakni. Ha nincs más hely, akkor pedig marad ott... Nagy baja egy tömör testű, elektromos gitárnak szerintem nem lesz.
Milyen messze van a fűtőtest? Mennyire jár "intenzíven". Pl egy rossz szigetelésű szobát próbáltok csumán járatott konvektorral fűteni, vagy langymeleg radiátor krúzolgat egész télen? Utóbbi esetben annyira nem aggódnék emiatt, előbbi esetben nem tenném oda.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- Politika
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motoros topic
- Canon MILC: EOS R és M topik
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- JBL Balboa 30 bass-reflex hangfalpár eladó + ajándék Marantz PM66-SE potméterhibás erősitő
- Logitech X530 5.1 hangfal tökéletes állapotban eladó
- Macbook pro 13 (2017 modell) makulátlan állapotban, 8 gb ram, 8 órás aksi, retina kijelzős stb
- Abit AI7 Socket 478
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB Silver Független 2026.07.14-ig garanciális Csere/beszámítás is!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest