Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Goose-T

veterán

válasz fattyu #40387 üzenetére

Elég sok múlik a ládán is, egyrészt hogy a benne lévő hangszórók milyen érzékenységűek, másrészt magától a láda kialakításától is. Csak a gitárhangszórók között is tudnak óriási különbségek lenne, 3dB kétszeres hangerőt jelent, 10dB viszont már tízszereset. Ezek persze csak 1kHz-en mért értékek, de hát azt hallja legerősebben az ember füle. Példa néhány gitárhangszóróra:

Celestion G12-T75: 97dB
    Celestion Vintage 30: 100dB, kétszerese az elsőnek
    Eminence Wizard: 103dB: kétszerese a Vintage 30-nak, négyszerese a G12-T75-nek

Egy átlagos hifi hangfal érzékenysége 90dB körül van, így Vintage 30 ugyanazzal az erősítővel ugyanolyan hangerőre állítva tízszeres hangerőt produkál (1kHz-en 1W teljesítménnyel, 1 méterről mérve).

Aztán az is számít, hogy egy adott láda (nem hangszóró, mert rendszert alkotnak) impedanciamenete mennyire illeszkedik egy adott erősítő karakterisztikájához.

• andor80

senior tag

válasz fattyu #40387 üzenetére

Igen tapasztaltam én is.
    Azt tudom ,hogy nekem egy 100w os solid state fej sokszor halk volt.
    Ellenben most próbáltam egy fejet EvH 5150 III 6l6 50w és az minden tekintetben bőven még nagyszínpadra is elég lenne.(Az ára viszont most bántó hihihi)Viszont kiprobáltam a 15 w os lunchbox változatát az meg csirke hangerő és hang is.
    Ellenben ez a PRS ha elég hangos (A legtöbb cikk teszt kihagsúlyozza ,hogy ez bizony az! ) nagyon bejön hangilag szolgáltatásilag
    Persze tudom nem a w szám ami meghatározza a hangerőt sok YT videó i van erről a témárók.Ezért is kérdeztem a tapasztalatokról.Köszi neked is az eszmecserét-

Új hozzászólás Aktív témák