Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Az expression pedal az minden pedál, ami nem effekt pedál? Tehát egy drive pedál vagy egy volume pedál az expression pedál? The egy wah az nem?
W | W | H | W | W | W | H
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Ha valakit érdekel, most le van árazva Katanához a footswitch, 40 ezerről 28,300 forintra.
4,600 a posta, így 32,900 forintért most Black Friday keretében megvehető.
(nem kamu akció, előtte valóban 100 dodóba került)
Ugyanitt van Sparkhoz is.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Alexios #49818 üzenetére
Krokival egyetértek, nekem is a HB jutott eszembe, ha újat szeretne (persze ). Ez a super strat jól is néz ki, elég metálos a kinézete, és arra, hogy pár évig bíbelődjön rajta, mindenképp jó lesz. Később meg majd mehet felfelé.
Ajándékba használtat tényleg nem vennék, pláne nem a fiamnak.
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz benedekco #49849 üzenetére
Amúgy itt van Ctrl+Alt~Del mint 0 xp-s kezdő.
1 xp-t azért húzzunk már be neki lassan egy év után.
De amúgy az analízised tökéletes. Muzikeren vettem egy ilyet, igaz, a feketét, és 10 ezerrel olcsóbb volt egy éve. Életemben nem fogtam elektromos gitárt a kezemben, csak azt hallottam-láttam, hogy szólnak YT-on vagy Spotify-on. Az egy dolog, hogy a kombónak a 220-as villájából csak egy volt , így nem lehetett hálózatra dugni, de szó nélkül cserélték.
Botrány szarul szólt. Egyből ugye a torzítást kerestem rajta, hogy majd jön a metál, hát nem jött. Szerintem egy hét múlva már meg is hirdettem, eladtam 10 ezer forintért, egy apuka vette meg a fiának karácsonyra. Akkor vettem a Marshallt. Mert ugye az menő, gondoltam én, ikonikus márka, megláttam a Mezzoforte-ban a földön, dobozolva, nekem ilyen kell. Megnéztem teszteket róla, és megvettem. Pár hónapig húztam vele, még mindig nem jött belőle olyan hangzás, amit akartam, majd tavasszal garis problémám lett vele. Visszavittem, cserélték ugyanarra, másnap rájöttem, nekem ez nem kell, nem szól úgy, ahogy kéne. Ekkor már szemeztem a Katanával, visszavittem a Marshallt, ráfizettem, és elhoztam az 50-es Katanát, amit amúgy imádok.
A kis noname gitárnak a bundjai volt, hogy véresre karcolták a kezem, amikor olyan fogásban gyakoroltam valamit. Gondoltam, hogy ebből elég, úgy tűnik tartósan fog érdekelni a gitározás, nem csak múló hóbort volt, jöhet egy jobb gitár. Magamban a 150-es határt lőttem be árban, hogy az a kategória nekem bőven megfelel majd. Utána ött a 170-180, a kálvária a Thomann-os LTD-kel. Aztán jött a PRS, kéknyuszinak köszönhetően, amire még a nagyra becsült gitártanár is azt mondta, hogy jó kis hangszer...Gitározni ugye nem tudok, de legalább van jó hangszerem hozzá, mindig jó érzéssel veszem kézbe. Gyakorlatilag minden nap játszom rajta valamit, és tényleg bátran mondom, ha azóta még mindig a kezdő noname gitárom van csak, szerintem nem játszanék olyan kedvvel, vagy lelkesen.
...a Schecter lassan 4 hete áll a hangszerésznél, már el is felejtettem szinte, milyen érzés kézbe venni, várom haza szeretettel.
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz benedekco #49853 üzenetére
Hát, a kollégám ajánlotta, akkor még nem találtam meg ezt a topikot. Mivel erősen benne volt, hogy lehet egy fél óra múlva az egészet a kukába dobom, nem akartam ennél több pénzt kockáztatni addig, amíg nem döntöttem el, hogy rockstar leszek-e.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Nunder #49876 üzenetére
Nagyon helyes.
Én pont tegnap éreztem ezt a Schecterrel. Végre hazakerült a hangszerésztől négy hét után, szerintem jobban csörög, mint előtte. Rákérdeztem, és bundot is síkolt rajta, úgy került az egész húrral együtt 31 ezerbe.
Aztán elkezdtem játszani azokat rajta, amiket nagyjából tudok, hát mind szarul ment, billegett a gitár az ölemben, nem azt hallottam, amit szerettem volna..
Mondjuk már a tanárnál befrusztrálódtam teljesen. A pentaton dobozokról kérdeztem, azokról kezdtünk el beszélni, hogy mi bennük a logika, milyen móduszokat lehet játszani rajtuk, stb. Beszélt az improvizálásról, és mondta, hogy nézzük meg ezt a gyakorlatban. Kijelölt három hangot a skálából, egy alaphangot, az eggyel magasabb és alacsonyabb hangot. Mondta, hogy ő játszik egy alapot, és én tetszőleges ritmussal ezt a három hangot variáljam rá. Elkezdte játszani, én meg ott ültem, és teljesen lebénultam, mondtam neki, hogy nem tudom. Nyomta tovább az alapot, türelmesen, ültem izzadó tenyerekkel, bénán, mondtam, hogy fogalmam sincs mit kéne játszanom oda, ami illik rá. Aztán mondta, hogy oké, akkor játsszam rá ezt, és mutatott egy ritmikát. Na, az úgy már ment, pár percig azzal szórakoztunk.
Utána mondtam neki, hogy oké, de magamtól erre képtelen vagyok, pláne éles helyzetben. Egy rakás szerencsétlenségnek éreztem magam, és arra gondoltam, hogy hazajövök, és a gitárok meg az ampok meg mindenem, ami gitárhoz köthető, azt fogom és szanaszét töröm ezer darabra, és kibaszom a kukába.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Alexios #49880 üzenetére
Igen, azt hiszem ezt is gyakorolni kell, az improt. Most ezzel fogok bohóckodni.
Nagyon szar érzés volt. Ott ültem, mint egy rakás szar, teljesen befrusztrálva, ő olyan alapot improvizált, amit írni nem tudnék öt év alatt se, én meg mint egy degenerált ültem ott, és azt éreztem, hogy soha többet nem akarok gitárt a kezembe venni.
És amikor mondta, hogy pedig direkt olyat játszik, amiben nagyon egyértelműek, hogy hol "van helye" az impronak, azt hittem, hogy megfojtom az egyik húrral, és utána fel is szeletelem.
Amúgy nagyon rendes srác, tök barátságos, és tényleg gyakorló zenészként is, valamint elméletben is nagy tudása/XP-je van. Szóval egyáltalán nem az ő rovására írható, hogy képtelen voltam bármit csinálni.
Amikor kérdeztem tőle, hogy hogy a viharban tud ő ilyeneket, mászkál skálák között, akkordozik, közben magyarázza hogy milyen fekvés, meg módusz meg tonika meg társai, és az egészet ott találja ki, nem egy megtanult valami, arra azt mondta, hogy "csak ebben a hangszerben van 26 évem, és előtte megtanultam zongorázni, mert a szüleim 6 évesen beírattak zenetanárhoz".
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Alexios #49891 üzenetére
Felhívtam a hangszerészt, mert tegnap otthagytam nála egy szatyrot, így is el kell mennem érte, és mondtam, hogy szerintem rohadtul csörög a két vastag húr. Hogy szerintem jobban, mint amikor bevittem. Azt mondja: "faszság". Mondom lehet, de szerintem akkor is nagyon csörög, mondta, hogy vigyem be holnap, és akkor megnézzük együtt. "A friss húr varázsa, nem kell beszarni" - mondja.
Úgyhogy holnap beviszem hozzá, biztos, ami biztos.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Na, mindenki nyugodjon le!
Tippelgettetek, mint a totón, született is egy két találat, de ennél azért árnyaltabb a kép. A mai napnak sok tanulsága van, kezdve azzal, hogy az évek és a rutin mennyit számít, folytatva azzal, hogy technika és technika közt különbség van, hogy a "gitáros fórumon" (itt) se tudnak mindent stb.
A hangszer járt a hangszerésznél, aki a kezébe vette, az ujjaival végigpengette, nézegette, és mondta, hogy ez a hangszer most jól be van állítva, de ha kérem, akkor elrontja nekem. Szerinte ez annyit csörög, amit gitár csörög, aminek alacsony a húrmagassága. Mondta, hogy attól kap idegbajt, amikor valaki bejön, hogy csörög a gitár, és "elkezdi csörgősen pengetni", akkor persze, hogy csörög.
Megpengettem neki pengetővel, csörgött rendesen. Azt mondta, egyrészt, nem mindegy milyen technikával penget valaki, másrészt, minden gitár csörög, mert az a dolga, hogy csörögjön, és itt elkezdte magyarázni a húrok fizikáját Hogy az első pengetésnél mindig ellipszis pályát jár be a húr, utána már kör alakban mozog, és amíg ki nem oltódik a kettő, addig alapból csörgő hang keletkezik a húron.
Lógott a falon jó pár gitár, mondom neki, ha bármelyiket leveszem, csörögni fog? Azt mondja, garantáltan, nyugodtan próbáljam ki. Levettem két Fendert meg egy grigrit, tényleg csörgött mindegyik (saját gitárjai). Az egyik egy custom USA Fender, elég menő strat amúgy. Mondta, hogy dugjam nyugodtan erősítőre.
Aztán folytatta azzal, hogy mindig azt javasolja, hogy erősítővel gyakoroljon mindenki. Egyrészt azért, mert meg kell tanulni kezelni a hangszert erősítővel, minden hangszer más ls más, mondta, másképp viselkednek. Nagy valószínűség szerint már erősítővel nem hallatszik a csörgés. Kérdeztem, hogy Hetfieldnek is csörög a gitárja a színpadon? Azt válaszolta, hogy "mint az állat".
A csörgés szerinte mivel mindig van, annak mértéke kompromisszum. Alacsony húrmagasság több csörgés, magas húrmagasság kevesebb csörgés. Azt mondta, hogy hátrafeszítheti nekem a nyakat úgy, hogy egyáltalán ne csörögjön, de akkor játszani nem fogok tudni rajta, mert olyan lesz, mintha expandert nyomogatnék.
Azt mondta, azzal a gitárral van baj, amelyik nem csörög, vélhetően az játszhatatlanra van be- vagy elállítva.
(Közben elkezdte állítani a gitárt, én pötyögtem az övéin, közben beszélt, és állítgatott).
A másik baj szerinte, hogy sokszor valakinek annyira rááll a füle a csörgésre, hogy már másra se koncentrál, csak a csörgésre, és azért nem fog gyakorolni, mert csörög, és az nagyon nem jó, ha valaki ezért nem gyakorol.
Természetesen van rossz csörgés is, fel is tettem a kérdést, hogy én 1XP-s gitárosként honnan tudjam, hogy mi a jó, és rossz csörgés. Azt mondta, hogy ha megváltozik a gitár hangja, az semmiképp se jó, ha nincs a húrnak sustain-je, az intő jel, ha eltörik a hang játék közben a csörgéstől, az megint csak azt jelenti, hogy ott valami betegség van.
Tök jót beszélgettünk, háromnegyed órát voltam nála, amúgy pont egy fender nyakon cserélt volna bundokat. Elejétől végéig elmagyarázta, hogy történik (én kérdeztem rá), megmutatta a dolgokat, eszközöket. Azt mondta, egy igényes bundcsere teljesen nyakon nagyjából egy napi munkája, és 60 ezer forint anyaggal együtt.
Elkészült a gitár, most már kevésbé csörög, majd mindjárt itthon is kézbe veszem.
Kíváncsiságból utána rákereste YT-on, és találtam ezt a marha jó videót. Szóról szóra az van szinte benne, amit a hangszerész mondott. Az azért elég durva, hogy a boltban leakasztják a vadi új Gibsont, és úgy csörög, mint a nyavalya.
Akit érdekel a téma, nézze végig, tök tanulságos és szemléletes.
Ui: A munkadíj 25 volt, és első beállítás, Floydos gitáron. A húr volt +6 ezer, úgy jött ki a 31.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz arnyekxxx #49945 üzenetére
Összehasonlítottam most a PRS-t, meg a Shectert, és a PRS jóval kevésbé csörög. Javult a Schecter, tény, de szerintem még csörög, jobban, mint kéne neki.
Kíváncsi leszek mondjuk két hét múlva, akkor már a húrnak is be kéne állnia.
Tény és való, hogy lehet, hogy erősebben pengetek néha, és meglepő, hogy milyen gyengén is elég, de azért akiket látok gitározni, pláne metált, nem úgy tűnik, mintha nagyon kesztyűs kézzel bánnának a húrokkal, úgy baszatják, mint a szél.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz arnyekxxx #49949 üzenetére
Az 1 Xp-m alatt én azt figyeltem meg, hogy ha gyengén pengetek, a hang is gyengébb lesz, ha erősebben, tónusosabb. Sose mondta senki, hogy mi az az erő kb. amivel érdemes anélkül, hogy ne jönne be mondjuk a nem kívánatos csörgés, vagy esetleg más olyan, amit a hallgatóság is hall, és nem kéne neki.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz FockeWulf #49956 üzenetére
Amikor bemondta a 31-et, egy pillanatra elgondolkodtam, hogy bakker, akkor inkább jó úgy, ahogy van. :-D
Van már hozzá könyvem, van maintenance kit-em, láttam YT videókat, elkezdem akkor én beállítgatni.
Egy problémám van ezzel, hogy nem tudom, hogy mikor van kész, mikor van jól beállítva a gitár. Azaz, mi a kontroll? A szakember tudja, én nem, nem tudom, milyen állapotot kell elérni vele.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz kutyek #49954 üzenetére
6. húr oktávnál (1 mm)
6. húr második oktáv (2 mm)
1. húr oktáv (picivel több mint 1 mm)
1. húr második oktáv (1 mm)[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Én amúgy kedvelem, rendes srác. Kicsit fura a stílusa, de hát attól csodabogár.
Most is tök normális volt, nem kezdett el baszogatni, meg fikázni, hogy mert 1 Xp-s vagyok, mondtam is neki, hogy egy éve kezdtem el játszani, kérdezte, hogy kihez járok. Mondom, a saját kedvenc gitárjaira azt mondja, vedd le nyugodtan, próbáld ki, semmi pikírtség vagy sznobéria nincs benne.
Én a szaktudásában is bízom, nem véletlen van tele a pince gitárokkal, ha nem állt ott vagy 40 gitár, akkor egy se.
Sajnos nagyon be van havazva mostanában, simán egy hónapra vállal gitárt. Azt mondta, hogy sima húrozást el sem vállal, max első beállítás, síkolás, és komolyabb melók.
A PRS-t még kicsivel több, mint egy hét alatt csinálta meg májusban, ez meg most majdnem 4 hét volt.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Nos, voltam Megyónál. Meglepett, hogy az üzlet egy kicsi, enyhén szakadt feelinggel rendelkező hely, az alapján, hogy állandóan emlegetik, azt hittem, ez valami fancybb hely.
Azt kell mondjam, minden rendben volt. Tök normális volt Megyó, segítőkész, fent kalapált valamit a galérián, két beosztottja, akik egyébként "főnök"-nek szólítják (ez azért sokat elárul), szintén segítőkész volt.
Lógott a falon pont az az akusztikus, amiért mentem kipróbálni. Egy órácskát játszadoztam a boltban, három gitárt próbáltam ki, minden kérdésre válaszoltak, Megyó a húrokról kezdett el (kéretlen) kiselőadást tartani.
Lőttem pár képet is.
Egy dolog volt fura nekem, hogy semminek nincs kint az ára. Se a gitárokon, se semmin.Én nem tapasztaltam semmi bunkóságot, mondom, pozitív tapasztalat volt.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Pont beszélt valakivel telefonon, és azt mondta, hogy ők "a PRS preferált forgalmazói" Magyarországon. Tényleg sok PRS-e van, ami ugye nem hátrány. :-D
Megvetted vegul a gitart?
Akkor veszek majd gitárt, ha tudok gitározni. A meglévő gitárjaim is sokkal jobbak, mint én. :-D[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Akusztikus gitáron nem jellemző, hogy nyújtásokkal játszik valaki?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Alexios #49985 üzenetére
Vajon azt lehet amúgy? Marha vagány, tök jól látszik benne a cső.
Más.
Mi a különbség a MOD az FX és a BOOSTER között? Én mindegyiket effektnek hívom egyaránt, és kész. Annak mi értelme, hogy ugyanaz az effekt szerepel a booster és MOD alatt is? Miért nincs egy kategória, hogy effektek, és alá bevágnak mindent?
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Miért kérdezgetik sokan bizonyos gitároknál, hogy milyen széles a nut? Mit határoz az meg? Hogy a húrok milyen távolságra vannak egymástól?
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Kis érdekesség, a reggeli kávé mellé.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz Vegyigyümi #50030 üzenetére
Hát, egyrészt csörögnek a húrjai..
Másrészt ez a fickó van már vagy 55-60 éves, biztos tolja a gitárt legalább 30 éve, ha nem több.
Én annyira azért nem hatódtam meg ettől (vélhetően sose fogok így játszani), de ilyen szinten szerintem tolják egy páran, ha szétnézel a YT-on.
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
A 9. ütemben a hetedik és nyolcadik nyolcad ugyanaz a hang, G.A kérdés, hogy van-e annak jelentősége, hogy ezt így "kell" játszani. Azaz, a nyolcadik ütem miért nem az 5. bund szintén a D húron, vagy miért nem egy open G már a hetedik ütem is?
Én arra gondolok, hogy lehet azért, hogy lefele pengetéssel, sweep picking talán, így jobban játszható, hisz az előtte és utána lévő ütemben is azt a négy húrt kell pengetni, ugyanolyan sorrendben.
Egyéb ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Valamelyik nap láttam instán egy videót papa Hetről, és ott nyilatkozta, hogy ő világ életében három ujjal fogta a pengetőt, sose volt neki kényelmes két ujjal. Tudja, hogy Kirk kettővel tolja, de neki kettővel mindig kifordul az ujjai közül a pengető, hárommal viszont betonstabil.
Ő a világ leghíresebb citerása. :-D
(csak meg kellett volna nekem is tartani )
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest