- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- droidic: A fapados NAS tuningolása
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Okos Otthon kezdőknek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
GoTReX
őstag
Sziasztok
Segítenétek egy magamfajta kezdőnek egy lehet triviális kérdésben? Már elég jó rutinnal skálázok, ezért kezdek rámozdulni az egyszerűbb dalokra Youtuberól. Klasszikus Smoke on the Water persze előkerült, csak mély E húr használatával. Pislogtam is hogy ez ennyi?Vagy akár a Wild Things
Utánanéztem és persze megtaláltam ,hogy ez egy leegyszerűsített dallam csak, az eredeti nem teljesen ez. Miben gazdagabb az eredeti Tab? Gondolom hosszabban cseng ki a hang stb, de szerettem volna megkérdezni pár hozzáértőt ezzel kapcsolatban.
Köszönöm
-
GoTReX
őstag
-
GoTReX
őstag
Se a kocsiban, se a Wc-ben nem fér el a nyak.Vegre sikerült megfejteni, miért nem lettem világsztár, én meg elvesztem a részletekben
-
GoTReX
őstag
válasz
Plazmacucci #30595 üzenetére
Igen, az idő és/vagy energia dolog kritikus tud lenni, de az is igaz hogy az embernek arra van ideje amire szeretné.20-30percre is van hogy előveszem.☺
-
GoTReX
őstag
Na akkor megnyugodtam!☺Mai project akkord váltások . Gondolom ezen ti már ezer éve túl vagytok 😀
-
GoTReX
őstag
Akkor lehet érdemes lenne egyikre szoritkoznom csak.
Kis akusztikus Btw. -
GoTReX
őstag
Ti milyen gyakran használtok akusztikus gitárt gyakorláshoz? Szebb/kellemesebb hangja van szerintem (nincs effectezve az elektromos gitárom, csak egy low cat. Erősítő), viszont az elektromos gitár sokkal könnyebb a vékony nyak miatt.
-
GoTReX
őstag
Ma rákerestem egy Coverre ,mint olyan sokszor máskor és első találat a Gitárommal van. Tekintsem jelnek?
-
GoTReX
őstag
Nektek melyik?
-
GoTReX
őstag
Köszönöm a válaszokat!E moll E dúr pl, persze máshogy cseng ki a vége, de nah. Majd csinálok felvételt magamnak, kíváncsivá tett.☺ Igazából most még zenét sem játszok.Egy átlagos gyakorlás az abból áll, hogy kromatikus skála végig (fentről le, majd ez visszafelé is), ez a 6akkord gyakorlása váltásoktol, új akkord keresése és tanulása ha nem vagyok nagyon fáradt mert ez kb este 11 munka és edzés után.Igazabol már az is lekesito tud lenni, hogy az ember ujja napról napra gyorsabb és jobban találja meg a helyét. Egy House of the rising Sunt mondjuk jó lenne hétvégén elkezdeni.
-
GoTReX
őstag
Sziasztok!
Köszönöm az eddigi segítségeket is,de kérdeznék még. E-moll, E--dúr,A-moll,A-Dúr, D-moll,D-dúr akkordokat gyakorolom és ezek váltásait. Erősítő+elektromos gitárnál ezek nagyon hasonlónak tűnnek, ez normális?Lehet hogy aztán mégiscsak botfülű vagyok.
Van némi kül. de olyan alig-alig.....
-
GoTReX
őstag
válasz
arnyekxxx #30469 üzenetére
Szia
Okés,teszek egy próbát ha nem árthatok vele, akkor miértne próbálhatnám meg.
Kérdés ,hogy mibe dugjam be?
De utánanézek, hogy megy ez.
Abszolut nem a kérdéshez kapcsolódó műfaj ,de gondoltam én is bedobok egy zenét . Baromi érdekes, hogy amikor az ember elkezd próbálkozni/szerencsétlenkedni egy hangszeren, mennyire másképpen látja és értékeli a régi nagyokat.
-
GoTReX
őstag
ilyesmi lenne.
-
GoTReX
őstag
Köszönöm a válaszokat, van egy kis Harley Benton erősítőm, amin van néhány beállítási lehetőség, de ez még messze nem egy torzítás hanem inkább hangszín.Mivel átlag integrált hangkártya van a gepemben, hatalmas delay lenne.(persze ez fejleszthető).Multieffectet egyszer használtam, de elég recsegos zajos katyvasz jött ki, ez lehet valamelyik hardver hibája is, de a gitár alap erősített hangja persze tiszta szóval lehet az effect volt rossz.
-
GoTReX
őstag
Sziasztok
Most még akusztikus gitárt koptatom leginkább, mert sokkal könnyebb este a munka után kézbevenni skálázáshoz stb, szóval jelenleg pihenget az elektromos gitár.Közeljövőben remélem már elérem azt kis tudást hogy nekiálljak pár népszerűbb és egyszerűbb riff gyakorlásához, és ebben kellene a segítségetek. Korábban már nézelődtem nálatok hogy mivel érdemes kezdeni olcsó/kezdő gitárosoknak.Tehát Pc-re kötni egy zenére való hangkártyával vs Multieffect vs Pedál. Nekem az ebayes pedál pl ez nagyon tetszik,de nyilván egy multieffecten több hangzás érhető el, csak lehet abban már eltévednék így 0 kilométerrel..... Ti mit ajánlotok egy kezdőnek?
-
GoTReX
őstag
Sziasztok
Joyo pedalhoz valóban nem adnak adaptert? Vagy oda elegendő egy ceruza elem? Első pedál lenne,sry
-
GoTReX
őstag
válasz
Plazmacucci #28074 üzenetére
Köszi.
Sejtettem hogy ez nekem még magas lesz és elég ha szerzek egy egyszerű ebayes pedált.
-
GoTReX
őstag
Kaptam kölcsönbe egy Zoom G2 effectet. Huhh kb csak pislogok felette mint hal a szatyorba. Van valami kis netes alapleírás hogy el tudjon indulni valahogy az ember?
-
GoTReX
őstag
Na a maesti gyakorlás is megvolt. Alap akkordváltások.... Repkedtek a b*zdmegek sűrűn
-
GoTReX
őstag
Van itt yousician felhasználó közületek?😃
-
GoTReX
őstag
Venném kell mostmár egy hevedert , mert ülő gyakorláshoz is baromi kényelmetlen tartania a nyakat. Mondjuk lehet hogy rosszul is tartom, vagy nem tudom...Ti mindig használták?
-
GoTReX
őstag
ayy_lmao: NA ahhoz azért hozzá sem mernék nyúlni.
Késő esti pofámleszakad !
-
GoTReX
őstag
Kicsit volt para ,de persze mindig van első
YT videón kiokosítottuk magunk. Egy kulcs távolságot hagytam el,betörtem és irányítva már adta magát.
A hangja sokkal élesebb, csilingelőbb lett. Lehet kicsit túlhúztam a húrokat először,de talán nem nagyon árt az még.
-
GoTReX
őstag
Köszönöm a válaszokat!Azért kérdeztem mert én és más ismerőseim is pl váltakozó intenzitású kazánt használ ami persze hm ingadozást eredményez. Gondoltam megkérdezem ,mert neten sem volt nekem ez egyértelmű más helyen olvasgatva. Ugyanakkor a régen is voltak hangszerek ,és gondolom nem mindenhol volt ez jól klimatizált helyen ,sőt... sok mára már nagy név, kezdetben bőven az átlag alatti életszínvonalon tengette, persze az már a másik szélsőség.
Moleman: "fűteni sem szoktam". Ez komoly?
-
GoTReX
őstag
Sziasztok
Szerintetek Érnie Ball 2221 vagy 2223 hurkeszletet vegyek? Első húrozàs lesz, és láma vagyok benne. Másik kérdésem az lenne hogy a hideg elhangolidason kívül okoz-e maradandó kárt a hangszeren.(tízen x celsius) Ezt több ismerősöm nevében is kérdezem.Netes külföldi írások szerint nem vész ,de ti tapasztalatok alapján is tudtok nyilatkozni.
-
GoTReX
őstag
-
GoTReX
őstag
Kellemes kis Lotr.
-
GoTReX
őstag
Ohhh bocsánat, fórumot tévesztettem.
-
GoTReX
őstag
Mell megvolt, üres terem, késő este
Édes a hazaérkezés,indul a hétvége.
-
GoTReX
őstag
Érdekes technika , a többi videója is nagyon jó.
-
GoTReX
őstag
Köszönöm a segítségeket! Ilyenkor mikor munkából este 10-kor érek haza,és előtte edzés is volt ,nem vagyok a legfrissebb,de letoltam 4ujjal két kör kromatikus skálát,meg gyakoroltam az E,Em Am akkordokat váltással. Előbbinél a csuklóizület ,utóbbinál az ujjbegyeim sajogtak. Mára 1 óra gyakszi jutott,de azért érezhető hogy egyre inkább jobban mozog az ember keze.
Aki még emlékszik a régi Diablo1 nyomasztó zenéjére.
-
GoTReX
őstag
Jobban megtaláljak a húrokat stb... Vagy csináljam az összes hangot,tehát kromatikus skálát? Négy ujjal minden húron, majd egy bundal lejjebb és előről?
-
GoTReX
őstag
Na asszem találtam egy elfogadható leírást, ábrával. Gondolom ha elkezdem gyűrni a fent leírt Dúr skálát ,akkor az kezdetnek megfelel.
-
GoTReX
őstag
válasz
#20655360 #24797 üzenetére
Most ezt nézegetem ,meg előtte elolvastam a gyakori hibákat tartalmazó részeket. A skálázásoknál majd keresek valami kezdőknek valót ,hogy agyam rááljon. Amugy úgy néz ki lesz tanárom, bár nem egy nagy előadóművészre kell gondolni ,de egyik ismerős aki oktat felajánlotta ingyen (majd meghívsz egy sörre) alapon,ami kiegészítésnek és alapozásnak szerintem szuper lehet. Addig persze megy a Yousician is.
-
GoTReX
őstag
Én yousicianen tanulok, és gondoltam a tanár előtt kicsit beleolvasok a zeneelméletbe mélyebben ,azon belül a Skálázásba. Édes istenem... Neten néha akkor a tudásanyag,hogy olyan kezdő mint én egyszerűen eltéved...Képletek, Giszisz, Fisz,Eisz...Pfff. Szerintem én már magát a Skálázás fogalmát sem értem ,annyira beteg néhány írásanyag...
Kedvencem az hogy keressek fel zongoratanár aki szemlélteni a skálát ,hogy gitáron átlássam. Ja és lecke szerint itt még gitárt ne fogjak a kezembe.
-
GoTReX
őstag
válasz
#20655360 #24787 üzenetére
Fűtőtest mellé persze hogy nem teszem. Amúgy a kazános hőingadozás is max elállíthatja gondolom,de fizikailag nem ár neki talán.Most sima állványon tartom kendővel letakarva a por miatt. Gondolkozom ,hogy az elektromosat majd felakaszom a falra. Gondolom az is jó megoldás,mert sok helyen látom úgy,és boltban is úgy tárolják őket.
-
GoTReX
őstag
válasz
#20655360 #24785 üzenetére
Na akkor jó
Valszeg beujítom az említett típust hétvégén. Tartok a felhurozástól ,de youtube video szerint nem egy nagy dolog. Korábban már beszéltünk a gitárok tárolásáról. Van aki fűtőtest mellett hagyja és semmi gond,van aki ablak előtt....Nálunk is a kazán ,ha nem vagyunk otthon takarékra kapcsol,este meg fel ha hazaértünk, gondolom ez teljesen mindegy,mert azért ennyire már nem kell túlbonyolítani...A kérdés az lenne hogy érdemes-e időközönként hangszerészhez vinni? Ez egy alsó-közép gitár.Ujonnan is 70-80k volt.
Ja amúgy köszönöm a türelmet a kezdő kérdéseimhez!
-
GoTReX
őstag
válasz
Alexios #24782 üzenetére
Dehogy kifogás, csak megjegyeztem hogy vannak kirívó példák. Most nézek éppen egy Ibanezt nézek párszázé szintén. Amúgy eddig Alice (gondolom made in china ) , Stagg és Full Noname pengetőt próbáltam.
Ja amúgy vannak Packban is készlet pengetők,de azok inkább Noname kategória csájnából.
Más: Ezek jó árak? Azért kérdezem mert első húrcserém előtt állok, és ha ezek jó áron vannak ,akkor nem szívatom magam Pesti vagy külföldi oldalakon való barangolással ja és postával,hanem megveszem közelben.Ernie Ball 2223 húr gondolom jó lehet.
-
GoTReX
őstag
Alap akkordok tanulása mellett normális, hogy olyan keménynek,akadósnak érzem a lepengetést elektromos gitáron a nejlonhuros akusztikus gitár utàn? ( Sima E,Em,A,Am)
-
GoTReX
őstag
Ahogy Jockey mondta a magyar "változatban" : Véged lesz mint a Twin Peaksnek gecó
-
GoTReX
őstag
Hmmm ez nem túl bíztató :p
-
GoTReX
őstag
Tegnapi gyakorlás kimaradt, de ma este már nem fog.Alap akkordok ès akkordvaltasok...Ti mennyire utáltátok anno?
-
GoTReX
őstag
válasz
#20655360 #24522 üzenetére
Akkor kb egy idősek vagyunk.(még 29) Zenész szerintem sohasem leszek , ès nem is tervezek vele. Viszont számomra egyre inkább ertelmet nyer a "játszik" hangszeren kifejezés. Játszol vele , szórakozol rajta, fejleszted a hozzáértésed csakúgy mint más a rubikkockával, sakkal vagy counter-strikeval...
-
GoTReX
őstag
Hmmm nagyon szemezek ezzel a Joyo Calival.Ebayen nèzitek ezeket, vagy van jobb hely erre? Magyar használtban nem nagyon találtam ezt a típust.
-
GoTReX
őstag
Intheblues néven van egy Yt csatorna ahol bemutat a fickó p ár pedált. Így már nem leszek teljesen vak a témában😊 Gondolom gitár torzítást nem csak pedálok segítségèvel èrnek el. Mitől függ ez? Gondolom koncerten nincs 87 fajta effect ped emiatt,vagy mégis?
-
GoTReX
őstag
Kezdőként (egy elektromos, és egy akusztikus gitárom van) kis erősítőn még csak torzítás nélkül gyakorolok. Kicsit furcsa hogy ez még persze nem a "tipikus" elektromos gitárhang. Nézegettem pedálokat ami azért kicsit horror így vakon és Multieffecteket is néztem amiről beszéltünk már korábban. Valószinüleg karácsonyra ,vagy nem sokkal előtte vennék,de szeretném kikérni a hozzáértők tanácsát.
-
GoTReX
őstag
-
GoTReX
őstag
Sziasztok
Több mint másfél hónapja nem volt időm elővenni az elektromos gitárom,tokban tartom állványon. Érdemes ilyenkor lazítani a húrokon,vagy nem számít? Valahonnan rémlik ilyesmi urban legend:$
-
GoTReX
őstag
This is how we do it!
-
GoTReX
őstag
válasz
Plazmacucci #23212 üzenetére
Nemhiszem. Ez egy Cort KX-5 WP. Nagyon szeretem,pont ezért kérdeztem.
-
GoTReX
őstag
válasz
Plazmacucci #23210 üzenetére
Érdemes ugye? Ezen ne sporoljon az ember gondolom. Én még annyira kezdő vagyok hogy a határát sem látom ,hogy ez jó vagy sem. Van-e kis hibája,vagy nincs.
Más: Gyerekkorom egyik játékának zenéje gitáron .
Gondolom van más is,akinek vannak róla emlékei. -
GoTReX
őstag
Sziasztok!
Többen ajánlották hogy érdemes időközönként elvinni a hangszert hangszerészhez átnézetni,kiválképpen ha használtat veszünk. Hangszerboltban tudnak vajon ajánlani,és milyen költségre készüljek fel?
-
GoTReX
őstag
Kicsit más téma. Kettő gitárom van: Egy NoName Julia Akusztikus gitár nejlon húrokkal, és egy Cort kx5 White eletromos. Az akusztikusat már jóideje nem vettem elő. Szerintetek érdemes akusztikuson is gyakorolni ugyanúgy ujjgyakorlatokat,csakúgy mint az elektromoson? Van hogy későn érek haza,és már nincs kedvem/időm kábelekkel mókolni stb,de gyakorolni nem árt. Azért kérdezem mert a nyakvastagság ,szélesség ,húrtípus mind más,de a dolog mozdulata ugyanaz. Ti hogy látjátok ezt?
-
GoTReX
őstag
Húha....Mindenki kicsit mást mond, mást preferál.
Azt hittem ez egyszerűbb lesz
-
GoTReX
őstag
válasz
Plazmacucci #23162 üzenetére
"számítógépes cigánykodást" ? Tanácsot kértem ,és ezt is javasolták. Nem én hoztam fel a hardware mellőzését....
-
GoTReX
őstag
Egy nagyon kezdő felvilágosítást kérnék:
Nyilván mindenki ,aki anno először vett elektromos gitárt a hallgatott zenében lévő hangzás miatt tették. A gitár "clean" hangja messze nem ez,bár módosítható erősítőn valamennyire. Gondoltam utánanézek ,mert nagyon kezdő vagyok még ebben. GS aprón nézelődtem ,ahol ezen belül megkülönböztet : Pedál,reverb pedál ,torzító stb.... Sőt videókban láttam ,hogy ezeknél mind más hangzást kelt és sorbakötéssel fokozható. Hol érdemes elindulni ebben a körben egy kezdőnek,aki szeretne majd később venni egyet?
-
GoTReX
őstag
Jó zenék ,köszönöm!
Ujjgyakorlatok mi?
Nem lehet könnyű ez sem !
Eastman: Melyik mondakör? Brünhilde? -
GoTReX
őstag
Jajj nemá' srácok!
Na dobjatok valami "zenét", de ne Itzak Perlmantól a Pur una cabezat, hanem amit tényleg hallgattok napi szinten.
-
GoTReX
őstag
Srácok ,kezdőként az első 3 bund/ 3 legvékonyabb húron már elég jól eljátszadozom a netes oktatással, viszont afelett már gyakran szarul pozícinálok és rossz húrt fogok le. Gyakorlással ez az érzék is kialakul majd? Vannak olyan gyakorlatok amivel ezeket fejleszthetem (tudjam biztosan hova fogok le) ? Neten azt találtam rá ,hogy mutató-középső-gyűrűs új egy-egy bundon és váltva pengetve szépen fel e mély E-ig majd vissza e-ig és így tovább az összes bundon. Holnap felkeresek egy helyi gitártanárt 2hét/alkalom időt ki tudok szorítani munka és edzés mellett, a javaslatotokra. 3.000 HUF/h árat kaptam.
BluEyes: Nem az én világom ,de nagyon kellemes. Itt még gondolom nem a gép filterezte a hangot.
-
GoTReX
őstag
válasz
Plazmacucci #23069 üzenetére
Egy full lakkozott elektromos gitárt? Amúgy ez nem egy régi gitár,nem hiszem hogy fenn áll ez a probléma.
-
GoTReX
őstag
válasz
UnConnecteD #23062 üzenetére
Por miatt. Fekete bútoraim vannak és azokon látom ,hogy 2-3 nap alatt tiszta poros minden felület.
Kiszáradástól is talán véd. Olvastam hogy fűtőtest mellett ne tároljuk,ez nem tudom nyáron ablak mellett is érvényes-e. Csak próbálok vigyázni rá, első elektromos gitár. Tartanám én lógatva falon,mert gyönyörű,de tetőtérben nagy ablakokkal + por nem hiszem hogy a legjobb ötlet.
-
GoTReX
őstag
Tárolásról még nem esett szó. Gitárállványon puhatokban okés nem? Nem éri por / közvetlen nap stb.... (gondoltam én)
Új hozzászólás Aktív témák
- Linux Mint
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- BestBuy topik
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Mobil flották
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Bluetooth hangszórók
- További aktív témák...
- Lenovo Legion Pro 7 i9-14900HX 64GB RAM 2TB SSD 16" QHD+ 240Hz RTX 4080 12GB 175W DOBOZÁBAN, MAGYAR
- Surface Laptop 7 Business edition - Intel Core ultra 5 236V energiahatékonyabb az intelnél! -olvass
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest