- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
rien
senior tag
Miért én talán nem ezt írtam
de azért a hanyag az erős túlzás
és nem azt írtam, hogy mindig hanem, hogy előfordult.
Kolléganőm tuti nem használ fogselymet, mivel tiszta porcelán fogsora van alul-felül, oda valahogy nehéz lenne bedugniSaját részről speciel ritkán szoktam használni mert nekem mindig vérzik tőle az ínyem. A fogaim felső része teljesen összeér, erőlködni kell rendesen (értsd cibálni), hogy bemenjen közé az a kis semmiség is és azzal a lendülettel vágodik bele az ínyembe a selyem (alul rendes hézag van) és már dől is a vér. Hát ha ezt estére hagyom még percekig szivárog a vér a számban, szerintem meg így undi pl. lefeküdni, avagy reggel melóba menni. Nem tudom volt-e szerencséd vér ízéhez a szádban (csak költői kérdés), de én örülök, hogy megszadabultam tőle, mármint a fogínyvérzéstől.
-
hanee
senior tag
Szia!
Hazaértem..
Bocsánat ha nem tökéletesen írom le, a receptről nézem, ami elég csúnyán van írva:Sol. Zinci Chlorati 5% és ami ezután jön nem tudom kiolvasni, valami olyasmi, hogy pfa centr (1000) adagolás naponta 1x
A lényege, hogy zink-klorid 5%-os oldat, ha jól értem.. de ezt igy elmondod egy fogorvosnak tudni fogja úgyis szerintem.Ha gondolod és kell egy jó paradontológus szólj priviben megadom a fogorvosom elérhetőségeit (A Mária utcai paradontológiai klinikán tanít).
hanee
-
rien
senior tag
sokallod? kevesled?
különben ez ilyen sima kék folyadék, kolléganőmnek, nekem is előfordult, hogy ilyen túrós darabkkák keletkeztek benne 30 mp
öblögetés után, gondolom a nem tökéletes fogmosás maradványait/vagy bacikat szediheti össze így, bár igazából fogalmam sincs mi lehetett az nekem a godnom inkább az volt vele, hogy nem egy Winterfresh
íze van és nem lehet kiöblíteni
-
Kicker
őstag
köszi a gyors válaszokat csajok, nos Hanee nézd meg az oldat nevét légyszi, lehet hogy az az oldat, amit Rien is ajánlot... fateromnak kéne valami szer /illetve én is kipróbálom/
-
hanee
senior tag
Szia!
Ínysorvadás ellen nincs gyógymód, késleltetni lehet. Rendszeres (fél évente) szűrés, ínykezelés, fogselyem használata, naponta 2x fogmosás.. és egy nagyon jó fogorvos, aki ért a paradontitis kezeléséhez!
Gyulladás ellen pedig fel kell iratni az orvossal egy oldatot, ami az íny összehúzására, a gyulladás csökkentésére szolgál, otthon megnézem ha kell milyen oldat, nem tudom fejből és munkahelyen vagyok. Az ilyen eleve kapható készítmények nem érnek semmit szinte.
Fogkrémből Elmex, és lehet belőle kapni Elmex gél-t is, ami a fognyak, és a zománc erősítésére van (legalább is nekem ez a fogkrém vált be eddig a legjobban).hanee
-
Kicker
őstag
száj és fogápolásra nem tudtok valami csodaszert? pl ínysorvadás ellen, meg egyáltalán a fogszuvasodás ellen...
-
Mawyx
őstag
Túléltem, ma csak mintát vett
Köv alkalommal lecsákányolja
a koronát vagy hidat vagy mi is a neve, felkerül az ideiglenes cucc, aztán majd a végleges. Első tömés volt 11ezer, most az ideiglenes minta 15ezer, a hidas cumó meg 100ezer lesz, aztán majd jönnek a tömések hátul
-
Mawyx
őstag
Kész a sztárfotó
Fel kellett venni egy kommandós mellényt
rá kellett harapni egy kis "csücsök"-re és egy gép végigment előttem. Ennyi volt
A fogorvos majd nem lesz ilyen síma ügy, félek
[őt] választottam, egyszer már voltam nála, de elsőre csak egy kis tömés volt. -
Mawyx
őstag
Mindjárt mennem kell fogászati röntgenre. Vki el tudná mondani milyen az? Mit csinálnak?
Délután meg fogorvos -
rien
senior tag
válasz
stargazer #325 üzenetére
Hátha segít: 1997. évi LXXXIII. törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól
Ingyenes:
"Fogászati ellátás12. § (1) A biztosított - ide nem értve a megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyt - a fogászati ellátás keretében jogosult
a) 18 éves életkorig, ezt követően a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, valamint a terhesség megállapításától a szülést követő 90 napig teljes körű alap- és szakellátásra, ide nem értve a technikai költségeket,
b) 18 éves életkor felett sürgősségi ellátásra, fogsebészeti ellátásra, fogkőeltávolításra és az ínyelváltozások kezelésére,
c) 60 éves életkor felett a b) pontban foglaltakon túl teljes körű alapellátásra és szakellátásra, ide nem értve a technikai költségeket,
d) az életkortól függetlenül az alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelésére, szakorvosi beutaló alapján fogászati góckeresésre,
e) a külön jogszabály szerinti fogmegtartó kezelésre.
(2) A megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatásra jogosult személy a fogászati ellátás keretében térítésmentesen jogosult sürgősségi ellátásra."
-
Ariadne
őstag
Hű, most látom csak, fogorvostan hallgató is van körünkben, legalábbis márciusban itt volt. Jó hely ez a PH!, itt minden szakmából vannak emberek.
Kérdeznék egyet: úgy tudom, kevesen csinálnak jó arany fogtömést, és jó fogtechnikus kell hozzá, merre keressen az ember ilyet? Egyetlen lyukas fogamban most 6 éves a fehér tömés, gond nélkül megvan, de ilyen örök élet meg egy nap szinten szeretném megoldani, ha eljön az ideje.
Másik: félig kinőtt (felszíne kint van teljesen, meg pár mm a magassága) bölcsességfogat ki tud húzni rendes fogorvos, vagy érdemes szájsebésszel kiszedetni?
Fogorvostan hallgatókról egyébként jó a véleményem, Szegeden voltam kétszer a fogklinikán, kapásból panorámaröntgen, felügyelő orvos vigyázó szemei a hallgató keze felett
, kedvesek voltak, így a lehetőségekhez képest egész jó volt a dolog.
-
Drizzt
nagyúr
Na most nézem tegnap: fekete fogtömésem, jó régi fajta, fáj, s nézem, hogy középen már neem fekete, hanem amolyan barnás-sárgás. Ez normális?
-
stargazer
senior tag
helló!
honnan lehet azt tudni hogy miért kell és miért nem kell fizetni a fogászaton? mert nekem most lehet hogy pótolni kell egy fogamat, és mondtak rá sok pénzt, miközben egyik ismerősömnek meg semmit nem kellett fizetni ugyanezért a dologért. -
Nimrod
addikt
Amalgán töméssel nem vagyok kibékülve. Néhány fogam azzal lett betömve, egyik szét is ment, hála egy béna fogorvosnak meg is kellett válni később attól a fogtól (lásd első post). Azóta fehér, fényre keményedő tömést használok. Azzal is ráfáztam egyszer. Ugyanis be lett tömve, majd bedurrant (gyökérkezelni kellett volna előtte). Amit én annak a kiszedésekor átéltem azt senkinek sem kívánom.
-
wwenigma
Jómunkásember
Köszönöm a határokat..... kiba sok lesz..
-
amargo
addikt
Sziasztok!
2 éve csináltattam meg a fogamat, 1 alsó teljesen szét esett (érsd: a teteje szinte hiányzott félig, de a gyökér még nem sérült) a mellette lévővel is kezdet összeveszni. A fogdoki megmentette mind a kettőt, az egyik gyökérkezelet felépített, a másikat csak építeni kellet..
Viszont, amiért ide fordulok, már amikor foglalkozott vele, ~6hóra rá szétestek a tömések.. akkor megcsinálta újra jutányos árért.. kb a negyedéért. Viszont, most megint elkezdett irgalmatlanul fájni, nem a gyökérkezelt, hanem ami mellette van.
A kérdésem az volna, hogy tudtok-e ajánlani jó fogorvost, aki megbízható. 2éve ~50e körül volt az egész kezelés.. és nem gondoltam volna, hogy ennyi ideig tart.. Most azt sem tudom mennyi a reális ár érte, mennyit szánjak rá. De azt akarom, hogy végre rendben legyen, a kétfogam felett közvetlen van egy amalgán tömésem.. én arra vezettem vissza mind a 2ét fogam tönkremenetelét, de azt mondták nem.. az nem lehet.
Már az esztékán is gondolkodom, mert eddig az a fogam a legjobb (amalgán) amit ottcsináltak még 4éve..
Budapesti fogorvosok érdekelnének, a pénz nem mondom, hogy nem számít, de ha jól megcsinálja. -
wwenigma
Jómunkásember
Sziasztok!
Érdeklődnék, mostanság mennyibe van a csiszolás+porcelán korona sacc/kb? Páromnak kell csináltatni, 2 fogra a doki 40e-t kért... ha felszorzom egy száj ~500e?
N. -
Gh0sT
addikt
Nah, beállok a sorba...
Túl vagyok egy három hetes fogászati kezelésen, ahol valósággal szétrobbantották a számat. Nem kívánom senkinek... Húzások, tömések, vésés, csiszolás, öltések a számban és egy négyes korona... és még közel sincs vége, bár ez volt a legvészesebb rész, de túléltem.
Világéletemben féltem a fogorvostól, de mára már megbarátkoztam a gondolattal. Nekiállni a legnehezebb... való igaz.
Szerencsésnek mondhatom magam a szerencsétlenségemben. Sikerült nagyon gyenge fogakat örökölnöm és egy frankó kis cisztás betegségnek köszönhetően 10 nap alatt 9 db látszólag egészséges fogamtól kellett megválnom.
Nem volt egyszerű feldolgozni a hírt, de megbékéltem vele... Legalább a szűnni nem akaró fejfájásaim oka megvan. -
Nightmare
senior tag
Ez kezelés?Neked is...
[link] -
g@bo
nagyúr
én nem parázom, ez az egy rossz fogam van.... nomeg 2 amalgám tömést kell cserélni, mert a tömés mellett szerintem nem oké valami.
ez viszont kis tükörrel meglesve fekete felszínű..... ilyen trógerságot még nem csináltam, szerintem itt lesz dolga a fúrónak. a fog külső része viszont fehér /másik oldala/ szóval még nem rágta át magát a rozsda... a fog nagyrésze jónak tűnik, de hogy meddig romlott, kitudja.
viszont az ínyig lerepedt, most olvastam utána, ez nem oké dolog... -
Baboon
senior tag
Legalább te most foglalkozol vele, sokan még ilyenkor is szarnak rá
Aztán már rohadó hús szagot áraszt a szájuk akkor rettegve eljönnek és megkérdik hogy fájni fog-eD
Nem bazzeg nem fog...
De neked tényleg lehet nem fog, nekem pl legalábbis 2 tömésem volt egyik sem fájt, pedig nem kértem érzéstelenítőt. Persze hozzáállás kérdése, ne parázz nem fog megölni... -
nRu3
addikt
-
g@bo
nagyúr
thx.
ahogy nézem, kb inymagasságig lerepedt, éles... nem jó jel... keddre jó ha időpontot kapok, aztán meglássuk mi lesz..szerintem jópár éve korrodált a fog, a lerepedt darab alatt, bár ezt a doki kb. 1 1/2 éve nem jelezte, hogy nagyon sürge lenne leápolni, de alaból ugye célszerű mihamarább... lustaság sajna szívással is járhat.
-
Baboon
senior tag
Szép jó nap!
Az esztétikus tömésnek vajmi köze sincs a porcelánhoz, porcelánt leplezésre szoktak használni koronákhoz, de az sem olyan porcelán mint amire gondoltok.
Bármelyik fogadhoz jó az esztétikus tömés, ugyan olyan ellenálló mint az amalgám. Plusz amalgámot szinte sehol nem csinálnak már, persze ez nem azt jelenti hogy nem jó mert tökéletes egy dolog csak ronda. Arany tömést 100 évvel ezelött használtak a könnyű megmunkálhatóság és a jó retenció miatt tudtommal. Persze kérésre biztosan ma is csinálnak.
Egy gyökérkezelt fog élettartalma sok mindentől függ, de ha nem rohad szét vmitől akkor 15-20 évet kilehet vele húzni.
Egy tömésre pedig anyagmennyiségtől függően sztem kb 5-10E forint között kell számítani/fog. Ha neked a front fogad lukas akkor sztem 6-7ből megúszhatod, persze nem tudom hogy most hogy alakítják az egészség ügyet és 1-2 dolog kiesik a támogatásból mennyi lesz.
Ja igen és az egészséges dentin ami a zománcod alatt van olvasataim szerint feketés színű, ami engem is meglepett de ezt írják szóval az ha alatta sötétszürke az még jó is lehet.
Ömmm ja és 2. éves fogorvostan hallgató vagyok. -
g@bo
nagyúr
hát nem sok konkrétum....
első fognak jó a fehér tömés, mert nincs terhelve, viszont rágófogban a pisztáciától kipattog...
általánosságban kérdeztem a gyökérkezelt fogat, 5-10-20 év?
most pattant le egy rágófogam... fincsi, a széle. alatta úgylátom kissé szürke... ezt benyaltam. pedig 1 1/2 éve szólt a doki, kéne tömni.... csak azóta ez nem fájt, most fog..
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 dokkoló
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest