Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz pluto1969 #54374 üzenetére
Értelek, nyilván az olcsóbb eszközök kevésbé minőségi megoldásokat alkalmaznak és nem csak külsőleg, nyilván. Ezért nem értem azokat a gyakori kérdéseket, hogy mi a fenéért kerül többe például a Samsung SSD...
Azt gyanítom, valami standard van erre is, miért a top oldalon van az adatokat tartalmazó cimke, ha nem így lenne, tuti lenne pár SSD összerakó üzem (direkt nem gyártót írtam), amelyek a hátoldalra ragasztanák a cimkét.
Amúgy a userek 98%-ának még arról sincs fogalma, mik azok a különböző méretű lapocskák az SSD-n, nemhogy azt észrevennék, ha más tipusúra lettek cserélve.
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz TechN7ne #54376 üzenetére
Na ja, a gen4 PCIe SSD-ket már hűteni kell és még a Hynix nem is melegszik annyira...45/47 celsius idle hőfok nem okoz semmi gondot, ha tartósan a gyári optimális hőfok csúcsán vagy afelett van, az már nem annyira jó.
Szerintem azonos hőfokon akkor lehetnének, ha a hw/sw körülmények is azonosak. De egy Hynix OEM minőségű SSD-nél ekkora idle hőfoknál én tuti nem aggódnék.
Amúgy Samsungnál is egyszerűbb cimkés megoldást alkalmaznak OEM esetén. PM9A1 képekkel.
-
nagyúr
válasz TechN7ne #54378 üzenetére
Naná, hogy melegebb van, nyilván betervezik ezeknél az OEM-eknél, hogy legtöbb már szinte papírvékony, oda nem sok hűtést tudnak alkalmazni, nem úgy, mit a régi workstation notiknál, mint a Dell Precision M4700 is például, igaz abban van Sata, m.2 Sata meg mSata is, sajna még PCIe opció nincs, pedig ebben lehetne hűteni.
Egy Dell Latitude 7400 2in1-be vettem a Samsung 980-at, de annyira jónak nézett ki a benne lévő OEM Intel Pro 7600p, hogy ki se cseréltem, idle hőfoka is piszok alacsony volt, még megvan az
inxi- Fxxx
terminalos kimenete:Local Storage: total: 476.94 GiB used: 14.18 GiB (3.0%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Intel model: SSDPEMKF512G8 NVMe 512GB
size: 476.94 GiB speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD
serial: BTHP942401T0512C rev: 7004 temp: 28.9 C scheme: GPTNyilván ez nem egy erőgépnek van tervezve, de ez jó kis hőfok nagyon! Nyilván a fémház is számít, de nem minden noti fémházas.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Doky586 #54425 üzenetére
Ha a buszokra is a számítástechnikai eszközök amortizációs szabályai vonatkoznának és el lehetne hozni 100 darabot egy táskában, akkor tele lenne az apró pár éves buszokkal meg szabadság-szobrokkal!
Aki ezeket a 7,68 TB PM883 SDD-ket megveszi, qrva jól jár velük 40000forint/db-ért! Én 2 éve 50000 forintért vettem ugyanebből 1,92 TB-osat és még ma is azt mondom, hogy jól jártam vele!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Multibit #54428 üzenetére
Ha nem csak a ráragasztott címke a valódi, akkor tuti ilyen legjobb NAS-ba, 10,9PB a TBW-je, nem mintha egy server SSD-nél ennek az adatnak lenne jelentősége.
NAS-ba akartam először én is a 1,92TB-t tenni, de inkább beraktam Elitebookba mindenesnek, ugyanolyan jó és gyors, mint a 860 EVO volt, mondjuk nem csoda, hiszen annak a server kiadása.
-
nagyúr
válasz Multibit #54430 üzenetére
Nem sok gyártó csinál server SSD-t, nyilván nem véletlen, ha ezek meghibásodnak, ott tuti valami komoly gond van a hardverkörnyezettel. Amúgy meg több védelem van bennük értelemszerűen, mint egy konzumer eszközben. Én is csak ilyet vennék már csak bármibe, amibe SATA SSD jó!
-
nagyúr
válasz TechN7ne #54598 üzenetére
Nono! Max ugyanolyan jó a PC 801. De amiben tuti rosszabb, hogy nem lehet kapni.
Amúgy meg ne rontsd az alkupozíciómat, most akarok pár Samsungomat eladni, ebből kettőt majd egy éve nem használok, főleg a nullkilóméterest sajnálom a polcon nézegetni. Dell Latitude 5520-ba meg egyelőre nem tudom megállapítani, jó-e bele a PCIe 4.0 vagy csak a 3.0...(mondjuk ennél nagyobb problémám sose legyen vele)
Ha a Hynix ilyen kamuSamu dobozban jön, nem is veszek belőle!
Azért Samsungnál ez a rézlap a cimke alatt elég minőségi megoldásnak tűnik!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Graphics #54601 üzenetére
&(#54602) TechN7ne
No azért ha valami jó lelőhelyet tudtok, ne tartsátok magatokban! Sajna a konzumer megfelelője nagyon drága és azt se nagyon lehet kapni!
Ha már kibeszélő topik, kibeszélem a galád Dell-t is! A 2021-es évjáratú Latitude 5520-ba már nem Hynix meg Samsung OEM SSD-t raknak, hanem Lite On CL1-3D256-Q11, 2230 méretű van benne, de a gyártó egy SSSTC nevű cég, sose hallottam róla, igaz az SSD-vel nincs gond, már 28tera írást megélt. Amúgy a gyártót elnézve, nem is tűnnek olyan rossznak az SSD-i...
-
nagyúr
válasz Dr. Akula #54603 üzenetére
Köszi a hasznos infókat, eszerint 11.genes a CPU:
Info: quad core model: 11th Gen Intel Core i5-1135G7
Viszont az SSD az PCIe 3.0, az biztos.Szóval nem érdemes túlbonyolítani, a legjobbat rakd bele amid van.
Nagyon nem is akarom, ha eladom a felesleget, akkor is marad még két PCIe 3.0 ehelyett: SSSTC CL1-3D256-Q11, ezzel sincs gond a méretén kívül. Ha nem lesz jó áron egy Hynix PC801, akkor marad bele a Samsung 980 1TB. Kicsit zavaró amúgy, hogy a notik alaplapjáról lehetetlen laikusként infókat vadászni.
Van még egy Kioxia KXG50ZNV 512GB is itthon, ez azért lassúb a Samsung 980-nál, bár napi használat során lehetetlen ezt észlelni, szóval a PCIe 4.0 is inkább a kíváncsiság miatt lenne jó, de most drága Samsung PCIe 4-eseket nem akarok venni. Elég volt a Latitude 5520 ára most.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Graphics #54606 üzenetére
Köszi, érdekes infó ez is. Mostanában nem nagyon kíváncsiskodtam, még ott leragadtam, hogy a Kioxia kivált a Toshiba-ból. Nézegetve a céget meg a termékeket, lehet elhamarkodottan galádoztam le a Dell-t! Csak ne lenne ilyen pici ez az SSD a gépben, mármint méretre is pici, de az nem gond. Sebbessége nam veszedelmesen sok, viszont nem is melegszik egyáltalán! (majdnem csináltam gyorsban egy Disks sebességtesztet, de csak Live-ból megy)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz OmikronO #54611 üzenetére
Azt hallottam a W11 jobban kezeli az ilyen meghajtókat, ez igaz?
Nincs ilyen, az elképzelhető, hogy a W11 már jobban optimalizált a W10-nél és ezért jobban fut, de nem a meghajtók kezelésével függ ez össze.
Ez a Bunsenlabs OS például jóval pörgősebben fut, mint amit én használok (Linux Mint Cinnamon), holott az alaprendszerük ugyanaz, a kezelőfelülete viszont kevésbé bloat, gyengébb gépekre optimalizálták. De ugyanúgy kezelik a meghajtókat.
Egy Openbox WM a Cinnamon DE boot utáni RAM használatának 20%-át használja, csak a példa kedvéért.
WM - az ablakkezelő
DE - az asztali kezelőfelület[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Na jó, azért ennyire nem akartam összezavarni a kérdezőt, hogy úgy is használhatjuk a rendszert, hogy az SSD-t berakjuk a fiókba egy időre és nem kopik! De a hsz-t a tegnapi extreme eseted hsz-e ihlette, azt a képet akartam berakni, csak aztán megláttam ezt a széles vizes képet...azt is megemlíthetjük, hogy most éppen egy Samsung 990 Pro SSD-ről menne a rendszer...ha nem lenne kihúzva a gépből! Szóval a Win11 itt nagyon nem rúghat labdába.
-
nagyúr
válasz Dolphine #54782 üzenetére
Szia!
Ha van pici affinitásod Linuxhoz, akkor egy live Linuxot futtatva pendrive-ról kiadsz két parancsot terminalban és két pillanat alatt szűziesíti az SSD-t.
Az iso letöltése s kiírása is megvan pár perc alatt, de ha valami nem tiszta, a Linux Kezdőknek topikban segítünk. (például abban, hogyan tudod helyesen meghatározni a meghajtó betűjelét az sdx helyett)
Feleslegessé vált SSD-ket ezekkel tettem eladhatóvá én is.
sudo blkdiscard -s /dev/sdx
sudo wipefs -a /dev/sdx[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Dolphine #54784 üzenetére
Egyszer mindent el kell kezdeni! Sajna Wint 10+ éve nem használok és egy nagyon gyors, de atombiztos megoldás kellett neked. A parancssoros megoldás sem ördögtől való, bár tény, hogy túl egyszerű meg sokakat megrémiszt.
Lenyom az ember 3 billentyűt, bemásolja a rövid parancsot a felugró ablakba és nyom Entert. Fullos Cinnamon asztali felület van a notimon, mégis sok dolgot a rendkívül egyszerű terminalban oldok meg.
Ctrl+Alt+T lenyom, megnézem a meghajtó betűjelét, beírom az x helyett és Enter.... (nyilván most nem nyomtam le, mert két órája telepítettem a rendszert)
-
nagyúr
válasz Narxis #54796 üzenetére
Nem tudom mi mutatja nálad a hőfokot, de már az gyanús, hogy nem hőfokokról írsz. A 970 EVO Plus-on is legalább kettő hősensor van, Egyik a controllert méri a másik sensor az vagy composite néven szerepel vagy airflow temperature néven. Nyilván esetedben a hardverkörnyezet miatt az airflow sensort mutatja, amit leolvastál. Ennél idiótább megoldás elképzelni is nehéz, mivel beparáztatja a usert.
Épp a minap eladott szűz Samsung 980 1TB-on csináltam egy gyors smart kimenetet, itt is látható, hogy két hőérték van, ez éppen nem jelzi, hogy melyik micsoda, de ha ez egy melegedős SSD lenne egy olyan agyrém haerverkörnyezetben, mint ami nálad van, egyértelmű lenne, melyik az airflow sensor érték!
Alul látható a két érték. Mivel csak tesztelésre raktam be egy Latitude 5520-ba, nem figyeltem közben a CPU hőértékeit, így nem tudom, melyik érték melyik:
=== START OF SMART DATA SECTION ===
SMART overall-health self-assessment test result: PASSED
SMART/Health Information (NVMe Log 0x02)
Critical Warning: 0x00
Temperature: 42 Celsius
Available Spare: 100%
Available Spare Threshold: 10%
Percentage Used: 0%
Data Units Read: 40,986 [20.9 GB]
Data Units Written: 40,960 [20.9 GB]
Host Read Commands: 17,498
Host Write Commands: 16,100
Controller Busy Time: 0
Power Cycles: 1
Power On Hours: 0
Unsafe Shutdowns: 0
Media and Data Integrity Errors: 0
Error Information Log Entries: 0
Warning Comp. Temperature Time: 0
Critical Comp. Temperature Time: 0
Temperature Sensor 1: 42 Celsius
Temperature Sensor 2: 39 CelsiusEgyszóval no para, nálad a leírtak alapján egyértelműen a composit/airflow hőérték volt magas, ne foglalkozz vele sokat.
Azt már le se merem írni, hogy a max 70 celsius is egy marketing érték, mint a TBW, szinte minden SATA és NVMe SSD-nél 70 fok lenne a max? Vicc! Nem konzumer SSD-knél lehet néha látni 85 celsius maxot, de láttam már 90 celsiust is. Az előbbi smart mérésnél is ez a két max érték van, sehol nincs 70 fok!
Log Page Attributes (0x0f): S/H_per_NS Cmd_Eff_Lg Ext_Get_Lg Telmtry_Lg
Maximum Data Transfer Size: 512 Pages
Warning Comp. Temp. Threshold: 82 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 85 Celsiusmennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
válasz Narxis #54798 üzenetére
...ezért jó a gyári fém borítás ebben az esetben, valamennyire védi tőle gondolom
Pontosan arra jó, mint írtad is, hogy 60 fokot ír azóta, ez is jelzi, hogy az airflow hőérték volt a magas. Ez meg nyilván közel sem annyira hátrányos az SSD-re nézve, mintha a belső, controllert mérő hőérték lenne magas. Az Aida64 értékei közül nyilván a magasabb az airflow érték. Ez jobban szellőző házaknál persze másképp is lehet, de gamerlaptopoknál nyűgös mindig.
Amúgy én pont úgy emlékszem, hogy a 970 EVO Plus kevésbé melegedett, amikor megkapta a 980 Plusba tervezett Elpis controllert. (nem 100%, de azt hiszem itteni fórumtársak tapasztalták)
Annak csak örülök ha nem kell paráznom.
Naná, nincs rosszabb, mint amikor az ember nem tudja nyugodtan használni a gépét, mert aggasztja valamely hardver viselkedése!
Samsung Magician...sose láttam még, de nem is szeretem az ilyen Windowsos csilivili gyártói appokat.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
-
nagyúr
-
nagyúr
válasz _Dumber_ #55053 üzenetére
Szia! Ugyanannyian olvassák azt a topikot is, de ott csak rövid válaszok maradnak életben.
Miért gondolod, hogy az új gépben nagyon fog melegedni az SSD? Mennyi volt benne a max hőfok? Én simán átraknám a 970 EVO Plus-t és használnám tovább, amúgy ami ehhez hasonlóan gyors vagy még gyorsabb, az ugyanúgy melegedni fog, nyilván használattól függ, PCIe 4.0 SSD-t venni meg kb értelmetlen a mostani helyett. IGPU van a notebookban csak?Szóval mennyi volt a melegedése eddig? Terminal kimenet Programkód gombbal jöhetne ide válaszban...
sudo smartctl -x /dev/nvme0n1
vagy
sudo nvme smart-log /dev/nvme0n1
nvme0n1
- ezt csekkold le előtte, bár ha egy eszköz van a gépben, ez lesz a megnevezés (az is lehet, hogy csak az aktuális hőfokokat fogja mutatni, de abból is lehet következtetni azért)SK Hynix PC801 1TB (P41 Platinum OEM) - ez ami kevésbé melegszik, de nehéz elcsípni itt az aprón
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz _Dumber_ #55055 üzenetére
990 Pro az szerintem túllövés lenne, nem használná ki egy ilyen notebook. Utóbbi idős notebook tapasztalatok alapján, ha két SSD mehet a gépbe, én a gépbe lévő OEM-et használnám rendszer alá és mellé raknám a 970 EVO Plust, ugyanis ezek az OEM SSD-k kicsit visszafogottak sebességben és közel se melegszenek annyira, mint a konzumer megfelelőjük akár, ill a többi konzumer SSD. Nekem a Dell Latitude 5520-ban most két OEM SSD van és 40 celsius körül van átlagban a rendszer alatti, talán 45 volt eddig a max...
Ezek vannak benne...van tartalékban egy Samsung 980 1TB, de semmit nem nyernék vele, hiába híresen nem melegedő fajta az sem.
Drives:
Local Storage: total: 715.41 GiB used: 12.99 GiB (1.8%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: SSSTC model: CL1-3D256-Q11 NVMe SSSTC 256GB
size: 238.47 GiB speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD
serial: TW0TN2CC9DH0011E01QR fw-rev: 22301116 temp: 31.9 C scheme: GPT
ID-2: /dev/nvme1n1 vendor: Toshiba model: KXG50ZNV512G NVMe 512GB
size: 476.94 GiB speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 tech: SSD serial: 681B70GKKAWP
fw-rev: AADA4105 temp: 40.9 C scheme: GPTDe ez is teljesen tökéletes hőfok:
Mostani hőfok 45-47 Celsius. (Csak /home csatolással). (szoba 30 fok, és gőzerővel dolgozok)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz _Dumber_ #55064 üzenetére
980 (vagy 980 pro?)
Újabb a 970 EVO Plus-nál, de ez semmi előnnyel nem jár, az a kérdés, mire használod a gépet, milyen munkát végzel vele. Nem 3D renderelést végzel gyondolom, mert ott más lenne a helyzet. A 980 Pro rendelkezik DRAM cache-sel, a 980 HMB-ből oldja meg a cache-elést, egyébként kifejezetten jól, ha gyakori a szekvenciális írás, akkor érdemesebb a Pro-t választani, amúgy meg elég a 980, főleg ha a melegedés fontos szempont. Normál használatnál nem veszel észre különbséget. Olyannyira igaz ez, hogy desktopban a Samsung 980 mellé berakott Samsung 860 EVO-nál sem lehetett észlelni különbséget napi használatban, hiába csak Sata-s.
A Dell Latitude 5520-nál se vennék észre semmit, ha beraknék a Toshiba OEM mellé egy 980 Pro-t, mivel az access time különbségek nem igazán érezhetők emberi érzékeléssel. Ez esetben is a CPU és a 32GB RAM, amin múlik a notebook sebessége és ehhez bőven elég egy lassabb OEM NVMe SSD is, ami 1000mb/s szekvenciális írást és 3000mb/s olvasást tud. Szóval a Pro-k azok azért melegedősek, akár 980 Pro, akár 990 Pro...
De ezek alapján Te látod, mit próbálsz ki, ha mondjuk nagyon melegszik a 980 Pro, 14 napos elálláson belül ki fog derülni és cseréled 980-ra...
-
nagyúr
válasz _Dumber_ #55068 üzenetére
Igazán nincs mit! Ha picit is segítettem a döntésben, már megérte.
Nem ragaszkodok a pro-hoz, csak mikor megemlítetted, nem tudtam melyikről beszélgetünk.
Jogos, volt már félreértés abból, hogy lemaradt a pontos megnevezés egy része, de azért is gondolhattam, hogy a Pro-ra utalsz, mert az a 980-nal ellentétben PCIe 4.0 csatolós.
Az OEM SSD-ket meg amiatt említettem, mert nekem megbízhatóbbnak tűnnek, a konzumereknél, egy érdekes dolog van velük, ha rámérek a sebességükre, szinte pontosan ugyanazt kapom méréskor, mint amit a gyártó megad, ugyanez konzumer SSD esetén sosincs így.
-
nagyúr
válasz roli2024 #55066 üzenetére
A jobbféle WD Black sem melegedik nagyon.
Jobbféle? Nagyszerű infó ez, de ugye itt ki kéne találni, pontosan melyik tipusszámúra érted!
Ha bemegyek a PCboltba és kérek egy jobbféle WD Black-et, mit fognak adni? Gondolom azt, ami épp van náluk. Ha lehet, kicsit konkrétabban fogalmazz, főleg ha javasolt egy eszközt valakinek. (persze van a PH-n egy Látóasszonyos topik, de azért mégis...)
-
nagyúr
válasz _Dumber_ #55072 üzenetére
Ez az SK Hynix tipikusan az az OEM, amiről beszéltem, visszafogott PCIe 4.0 ezekkel a sebességadatokkal:
Sequential Read Performance = Up to 5000 MB/s
Sequential Write Performance = Up to 4700 MB/s2242-es, ha jó az amazonos link
OEM-ben az SK Hynix kb még a Samsungnál is jobb, szóval ezzel szerencséd van. Az előző, a WD SN530 az nem valami nagy szám, nincs pariban a kettő.
Itt is láthatod, mennyire visszafogott a többbihez képest, épp ettől atomstabil. Szóval ki ne dobd, ez egyik SSD-nek tökéletes lesz.
maradok a 970 EVO plus-nál
Jó döntés!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz roli2024 #55071 üzenetére
Hát ez az, sok márkánál ez sajna a gyakorlat, hogy adott tipusnév alatt is változnak az összetevők, no de akkor főleg honnan lehet tudni, melyik a jóféle?
SN850X mondjuk az jóféle.
...gyorsan megy tönkre, sok a hibás a példány stb.
Szerintem ez nem igazán jellemző a Samsungokra. Firmware gondok inkább, de az meg update-tel orvosolható.
-
nagyúr
válasz _Dumber_ #55078 üzenetére
Nincs nagyszerűbb, mint a vásárlók véleménye!
Csak érdekességképp nézd meg ezt a thread-et, mennyire hasznos ha hőfokokat emlegetünk, ugye itt a lényeg, hogy milyen hőfok?
Változhatnak a hőfokok emiatt is...
Ez kb így OK is, azt az általános marhaságot el is felejthetjük, hogy minden létező konzumer SSD-nek max 70 celsiust írnak.
ezek a küszöbértékek reálisabbak:
Firmware Updates (0x14): 2 Slots, no Reset required
Optional Admin Commands (0x0017): Security Format Frmw_DL Self_Test
Optional NVM Commands (0x001f): Comp Wr_Unc DS_Mngmt Wr_Zero Sav/Sel_Feat
Log Page Attributes (0x07): S/H_per_NS Cmd_Eff_Lg Ext_Get_Lg
Maximum Data Transfer Size: 32 Pages
Warning Comp. Temp. Threshold: 83 Celsius
Critical Comp. Temp. Threshold: 85 Celsius...de laptopba már nem nagyon ajánlják
mert biztosan nagyon értenek hozzá!
Nyugodtan rakd csak bele, max csináld azt, amit Pyttawrx maestro javasolt.
Van ebben a méretben stabil, hűvösebb ajánlott típus?
Van, ha tudsz venni valami jó OEM verziót, erről már volt is szó! PM9A1, a Samsung 980 Pro OEM megfelelője vagy SK Hynix PC 801, ez a P41 Platinum OEM megfelelője.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz 5leteseN #55092 üzenetére
Mer' vicc az egész, mióta megvetted szerencsétlen Lexar SSD-t folyton vagy a hőmérsékletét méregeted mindenféle eszközbe dugdosva, hol a sebességét, most meg a kondícióját! Használd már végre szerencsétlen eszközt, mielőtt kinyírod végleg ezekkel a tesztelésekkel!
Vagy rakd vissza a Linuxodat, ott aztán terminalban tesztelhetsz naphosszat, csak győzd megérteni a kiírt eredményeket.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
Említettem a hardverkörnyezetet, azt elegánsan elhagytad. Ha egy adott gép home user használat mellett egy melegedősebb fajta SSD-ről dolgozik, jellemzően nem fog sokkal melegebb lenni, mint egy OEM SSD, mivel a terheléstől melegszik az eszköz. Itt találtam egy hőfokot a terminal kimenetben, kb 45 celsius maxra emlékeztem OEM SSD-nél home user használattal Dell Latitude 5520 notebooknál. Ha ugyanezen használati profil mellett Samsung 970 EVO Plus-t használnék és 5-10 fokkal alapból melegebb lenne, még akkor is optimális lenne a hőfoka(maga a notebook többi komponense kifejezetten hűvös használat alatt). Ha még egy rugalmas lapkát is kéne rakni az SSD-re, akkor is sokkal jobban megéri egy 970 EVO PLus, mint az említett másik SSD, 2GB DRAM cache és évek alatt bebizonyított megbízhatóság, etc...De egy max 55 celsius sem számít egyáltalán vészesnek. Nyilván ha egy Dell Precisionba raknám, ahol videókat vágnék, ott már lehet kéne neki hűtés rendesen. (ez lenne az emlegetett különböző hwkörnyezet, különböző terhelés, különböző hőfokok, etc...)
Laptopba nem venném meg mert magas a fogyasztása is és igen is forrófejű.
Megint írod ezt, pedig már szóba került, hogy azért laptop és laptop közt vannak érzékelhető különbségek. A 970 EVO Plus max fogyasztása jóval magasabb(10W), mint az említett WD SN580-nak, de az operation fogyasztásban nincs szignifikáns különbség, mivel ez is használatfüggő. (és ugye nem videóvágás lesz a profil egy Latitude 5520-nak)
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Benőke #55303 üzenetére
Nem tudtam hogy akkor most a 970 Evo Plus még kb 5 év távlatából is jó választás -e.
Persze, hogy az. Ez is épp azt jelenti, hogy ez egy bevált tipus! A sima 970 EVO már rég nem készül, ezt meg még úgy is gyártják tovább, hogy már rég kinn vannak a 980, 990 sorozatok. Még úgy is gyártják tovább, hogy a 980 Pro vezérlőjét rakják bele egy ideje. Ez sokakat megzavart ugyan, de talán még jobb is lett ettől. Még a Samsung se tart gyártásban túl sok régi modellt, jó példa erre sajnos a Samsung 860 EVO...
Ha meg Linuxszal az lesz a felhasználás, amit írsz, tuti nem fog nagyon melegedni, amúgy sincs nagyon beszorítva, ahogy nézem és pont a 2230-as SSD mellett van a venti, ami kihúzza onnan a levegőt. Én simán raknék bele 970 EVO Plus-t, de most ezzel a két OEM SSD-vel elvagyok. 4 hónapja használom az 5520-at Linuxszal és teljesen hűvös az egész, ha meg a gép hardwereinek egy Linux napi használat semmi terhelést nek okoz, akkor nem fog okozni az SSD-nek is. Valahogy ezt nem nagyon akarta érteni a kollega tegnap.Amúgy kifejezetten jó még a 970 EVO Plusban, hogy van rajta 2GB DRAM cache is! Persze ettől függetlenül én le szoktam venni Firefoxban a meghajtóra cache-elést, amúgy is sokkal gyorsabb RAM-ba cache-elni. Plusz ez se melegíti az SSD-t így.
Lehet fura kérdés lesz, de rájöttél már, hogy az 5520-asod tud PCIe 4.0-át? Én még nem jöttem rá, lehet mégis ráveszem magam ezért egy SK Hynix PC801 1TB-ra és kiderül majd. Ha jól emlékszem, azt írták valamelyik topikban, hogy alaplapfüggő, melyik PCIe csatoló van benne...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Benőke #55305 üzenetére
DRAM tényleg jó, de tény, sokat lehet faragni az áron, ha nincs, nem is sok SSD-be raknak már. A 970 EVO úgy látom abban tér el, hogy abban 64 layer v4-es NAND van, az EVO Plusban meg 96 layer v5-ös, amúgy ugyanaz, bár írásban gyorsabb is lett ezzel.
Egyébként 11Gen i7, itt azt írja nekem a dell hogy gen 4 -t tud a PCIe
Köszi, ez jó infó, az előbb tévesen írtam, hogy alaplaptól függ, mivel valóban a CPU-tól szokott ez függeni. Enyémben 11th Gen Intel Core i5-1135G7, eszerint az is PCIe 4.0 lesz, de normál használatnál tényleg nem venni észre a különbséget. El kéne adnom a Samsung 980 1TB-ot a dobozban lévő desktopból és akkor vennék egy PCIe 4.0 SK Hynix PC801-et.Összességében jó választás a 970 EVO Plus, igaza van a kollégának is, melegedős fajta, de jelen hw/sw környezetben ez pont nem okoz gondot, ugyanis nem lehet ebben a gépben meghajtani annyira. Sokszor szomorúan olvasom, amikor az SSD-re, mint önálló eszközre gondolva véleményezik, mikor nagyon lényeges a hwkörnyezet és a felhasználás módja.
-
nagyúr
válasz Benőke #55307 üzenetére
Ha semmi nem férne el, egy ilyen se szerintem, akkor elég lehetne hővezető lap is elméletileg. Amúgy épp ma került szóba, hogy sok notebookban van fém hővezető lap, de azokban, ahol várhatóan melegedni fog az SSD is. Épp holnap rakok be az 5520-ba egy SK Hynix PC801-et, de nem tervezek rá hőelvezető lapot, bordát. A helyedben tesztelném először, van-e melegedés, amit fontos hűteni, ha igen, raknék rá ilyen hőelvezető lapkát. Persze, ha időben belefér...
-
nagyúr
válasz attilav2 #55308 üzenetére
Nem lehet macOS-t Arch mellé dualbootba felrakni amúgy? Próbaképpen, hogy lásd mire gondol Graphics fórumtársunk! Láthatnád, hogy tényleg semmi érzékelhető gyorsulást nem tapasztalnál.
Desktopban volt Samsung Sata és NVMe SSD is, bootidőben elméletileg semmi különbség nem volt. Gyakorlatilag a Sata SSD sokkal hamarabb bootolt, de azon egy már Legacy/MBR-ben telepített rendszer volt, az NVMe-n meg UEFI szuttyogott a bootttal. De ugyanazon disztrót használva mindkét eszközön, minden művelet ugyanolyan gyors volt, MX500-at tuti nem cserélném le az említett Kioxia-ra, de másra sem átlagos használat miatt.
-
nagyúr
válasz tasiadam #55323 üzenetére
Van ebben a dologban egy kis CSAL-ás amúgy. Az Intel már nemcsak Optane SSD-t nem gyárt egy ideje, hanem semmilyet! Az SK Hynix felvásárolta a NAND üzletágát és Solidigm néven gyártja tovább az addig Intel SSD-k egy részét. Viszont az Optane-t nem, helyette fejlesztette a CSAL-t. Itt van pár ilyen ezek között, de nyilván ezek nem konzumer eszközök. Legalábbis a D7-P5810 az tuti CSAL, annyira nem nézegettem az összes Datacenter SSD-jüket.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz tasiadam #55328 üzenetére
QLC van a Solidigm P41 Plus-ban is, az OK, de azért a QLC sem ördögtől való, az Intel/Solidigm QLC NAND-ok kifejezetten jók, megbízhatóak, de nyilván megfelelő felhasználási módra ajánlottak. Itt is azért nem ajánlott a QLC, mert amire a userek SSD-t vennének, egyszerűen nem arra valók. Ennek a reviewnek is leírják a végén a Conclusion bekezdésben.
Solidigm használ QLC NAND-ot elég komoly PCIe 4.0 x4, NVMe SSD-iben is, mint akár ez a D5-P5336, gondolom nem az olcsóságra mentek, mert ebből egy 61,44TB példány tuti nem kétfillér.
-
nagyúr
válasz HantekDSO #55342 üzenetére
Samsung OEM Client SSD PM991 256GB, M.2 2242 / M-Key / PCIe 3.0 x4
Nekem ezt dobja a Samsung MZALQ256...az utolsó 4 betűnek most nincs sok jelentősége.
De ahogy Raymond is írja, egyik képen ez van, másik képen meg amaz. 5leteseN kolléga se tudja már szerintem, mi van...
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz zizidor #55367 üzenetére
50 P/E ciklus (előző linkelt adatlap 100TB/2TB) egy vicc.
Akkor nevessünk.
3D-NAND QLC, Solidigm, 192 Layer
TBW 8PB (random, conforms TBW of 1041.7TB per TB capacity), 15.98PB (sequentially, conforms TBW of 2080.7TB per TB capacity) [link]Nyilván amit írtál az a nagyon belépő szintű SSD TBW-je, amit én írok, az meg éppen nem az, de jól érzékelteti azt, hogy nem a NAND fajtája határozza meg kizárólagosan a TBW értéket!
Nézzünk pár ismertebb modellt is....
Mondjuk egy nagyon nem belépő szintű TLC-s Samsung 990 Pro TBW-je 600TB/TB, de egy nem belépő szintű QLC -s Solidigm P41 TBW értéke 400TB/TB.
Egy belépő szintű TLC-s WD SN530 TBW értéke szintén 400TB/TB
3D-NAND TLC, Kioxia, 96 Layer (BiCS4) TBW 400TB (conforms TBW of 400TB per TB capacity) [link]A QLC TBW-je lehet 100TB/TB, 400TB/TB, de akár 2080,7TB/TB is!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz metrion #55392 üzenetére
Most, hogy látom a P41 tesztjét is, így már egyszerűbb a dolog. Egy adott SSD teszteredményei függnek ám az adott hardverkörnyezettől is. Akkor lehetne értelme az összehasonlításnak, ha a PC801 is 2TB-os lenne és a tesztkörnyezeted azonos lenne a linkelt tesztben szereplő géppel, IOPS értékben mindenképpen sokat számíthat. Szóval 64GB RAM, i9 12900K CPU, etc...
Plusz amit beszéltünk is, hogy tök ugyanazon SK Hynix PC801 is rengeteg verzióban került gyártásra és teljesen eltérő eredmények jöhetnek ki a Lenovo firmware-es és a Dell-nek gyártott SSD-n.
Nyilván az én PC801-em értékei főleg szekvenciálisan másabbak az x2 PCIe 4.0 csatoló miatt, de mivel a szériaszáma alapján ez Dell-es, így a többi értékei is eltérhetnek.
Mivel ide még nem raktam be, érdekességképpen berakok pár mérést:
SK Hynix PC801 1TB, serial: HFS001TEJ9X101N FW: 51000A20
Hardverkörnyezet: Dell Latitude 5520, i5 1135G7, 32GB RAM, Iris XE, PCIe 4.0x2
Nyilván csak egy rövid teszt volt, nem érdekelt, hogy mikor esik be a másolási érték, mivel van DRAM cache és max 5-6 GB méretű fájlokkal operatívkodom.[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz metrion #55396 üzenetére
Igazán nincs mit! De tényleg nem érdemes ezeket a méréseket nézni, tök jó és megbízható SSD-k ezek, a napi használatban semmit nem érzékelnénk, ha egy jobb teszteredményű SSD-t vettünk volna! A review szintetikus tesztje amúgy sem a valóság.
Ahogy mondod, ezek így tökéletesek!
-
nagyúr
válasz Remiel #55494 üzenetére
Nem értek a linuxhoz sajna, de mindenképp kell még egy tároló SSD
Nem kell érteni hozzá, letöltöd innen, kiírod pendrive-ra, futtatod live módban, elindítod a Lemezek alkalmazást és csinálsz egy mérést. Mérhetsz a Kdiskmark-kal is, a linken a 2-3. kép, de azt telepíteni kell a live-ra, ha elakadsz, a Kezdő Linuxos topikban segítenek.
Az az OEM Micron 2450 egy jó és megbízható SSD, de ahogy mondták is, egy alap Sata SSD-n sem kéne tapasztalnod akadásokat.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.Mindenkinek további jó fórumozást!
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest