- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Keringető szivattyú vezérlése: még okosabb fűtés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- Fűzzük össze a szavakat :)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Egy korszak vége
- Szólánc.
-
LOGOUT.hu
A Microsoft Excel topic célja segítséget kérni és nyújtani Excellel kapcsolatos problémákra.
Kérdés felvetése előtt olvasd el, ha még nem tetted.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tzimash
őstag
Szenvedek a % msgbox-ban való megjelenítésével.
scraprate = Format(((ConScrap + CompScrap) / COGM), "Percent")
MsgBox "Selejtszázalék: " & vbTab & vbTab & scraprate & vbInformation
Ennek az eredménye meg így néz ki pl: 0,14%64
Mi fene az a 64-es ott? Anélkül tök jó lenne.
Minden változó Variant típusú, először próbáltam Double-val is, de úgy még ilyen sem lett -
tzimash
őstag
Hali,
Egy táblázat "A" oszlopában szerepelhet ez a karakterlánc SZ01NX, de lehet éppen SZ02NX is vagy 03...stb 14-ig. Ez így nekem nem jó, makrórögzítővel felvettem (ha jól emlékszem, de nem biztos), ahogyan átírom az SZ01NX-et L1-re, az SZ02NX-et L2-re és így tovább.
Most van 14 ilyenem egymás után...
Columns("A:A").Select
Selection.Replace what:="SZ01NX", Replacement:="L1", lookat:=xlPart, _
SearchOrder:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, _
ReplaceFormat:=FalseKivitelezhető ez a csere valami szebb módszerrel, mondjuk egy for ciklussal is? Ha igen hogyan?
Előre is köszi.[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
Van ez a for ciklus:
For sor = usor To 2 Step -1
If Cells(sor, "H").Value = "C" And Cells(sor, "J").Value < "30" Then
Rows(sor).Delete Shift:=xlUp
End If
NextSzépen törli azokat a sorokat, ahol H oszlopban a cella értéke "C" és a J oszlopban a cella értéke kisebb, mint 30, ha 31 vagy nagyobb, akkor a sorokat meghagyja, egészen 99-ig. Ha a J oszlopban a cella értéke 100 vagy annál nagyobb, akkor megint törli a sorokat...
Miért megy be ekkor a ciklusmagba az istenadta? -
tzimash
őstag
Hali,
a gombokat így generáltam:
Dim btn As Button
Dim t As Range
usor = Range("A" & Rows.Count).End(xlUp).Row
For sor = 2 To usor Step 1
Set t = ActiveSheet.Range(Cells(sor, 10), Cells(sor, 10))
Set btn = ActiveSheet.Buttons.Add(t.Left, t.Top, t.Width, t.Height)
With btn
.Name = "btn" & sor
.Caption = "Könyvel"
.OnAction = "button_check"
End With
Next sorAzt szeretném, ha a gombra kattintva az adott sorból egy-egy változóba írná a mondjuk a B, C, E, F és I, cellák értékét.
Pl, ha az 5. sorban lévő gombra (btn5) kattintok, akkor a B5, C5, E5, F5, I5 cellák értékét szeretném megkapni.
Ez megoldható?
Hogyan nézne ki az a button_check sub?ill. még az is tervben van, hogy ha egy gomb fölé viszem az egeret, akkor az adott sorban lévő cellák hátterének színe A-I-ig megváltozzon. Ilyet lehet VBA-ban?
[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
Sziasztok,
Van egy excelből futó SAP scriptem, aminek eredménye egy új excel fájl, amiben az eredeti fájlból futó makró segítségével szeretnék ügyködni.
A gondom az, hogy amíg a teljes makró le nem fut, addig a SAP-ból letöltött fájl nem nyílik meg.
Pedig az egyik sub végén van a fájl letöltése és egy hívás a másik subra, amiben már a letöltött fájlra mutató hivatkozások vannak, csak az még nem nyílt meg sajnos.
Van erre megoldás, hogy ne kelljen megállítanom a teljes programot?Először azt hittem, hogy csak várnom kell, mert idő kell mire megnyílik, de nem ez a baj, ha a letöltés után azonnal vége a makrónak, tehát nem hívom a másik subot, akkor azonnal megnyílik.
-
tzimash
őstag
Sziasztok,
van egy string változóm, ami egy textboxból kap értéket, a textboxba az adatok vonalkódolvasóból kerülnek.
A vonalkódok mindig Y-nal kezdődnek, amelyet 12 számjegy követ. Pl.: Y010902581309
A probléma akkor kezdődik, ha a kedves felhasználó nem angol területi beállításokat alkalmaz, így az Y-ból könnyen Z lesz, a nullákból pedig ö.
Hogyan lehet megoldani, ha a stringben Z vagy ö betű van, az ki legyen cserélve Y-ra ill. 0-ra?
Replace jó erre?[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
válasz Delila_1 #36436 üzenetére
Nem sikerül valamiért
A Userform kódján belül, ahol értéket kap (datum = DTPicker1) nincs gond, de amint meghívom a változót máshonnan, nincs értéke. Üres az MsgBox.
Option Explicit és a Public datum As String ott van.
Annyit változtattam, hogy nem DTPicker1_Change() a függvény, hanem OKButton_Click(), mert előző esetben, nem tudok pl egy hónapot visszalapozni a pickerben.
Van ötleted?
Bocs a kissé amatőr megfogalmazásokért -
tzimash
őstag
válasz Delila_1 #36417 üzenetére
Most volt időm rá.
Szóval a DTPicker1 értékét beletettem egy "datum" nevű string típusú változóba (date típusúval is próbálkoztam, de azzal nem működött jól később), amit szeretnék használni a Userform-on kívül is, tehát valahogy globális változóvá kellene tennem.
Ebben (is) tudsz segíteni?[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
üdv,
van egy makróm, addig eljutottam, hogy datepicker-rel kiválasztok egy dátumot, viszont azt szeretném, hogy egy másik excel fájlban (legyen data.xlsx) megnézi, hogy a megadott dátumhoz (a dátumok az "A" oszlopban vannak) a "B" oszlopban van-e adat vagy üres a cella,
ha van akkor msgbox "blabla a megadott dátumhoz tartozik adat",
ha nincs akkor call akármi, onnan már tudom
gondolom match-csel kell, csak nem áll össze
tudtok segíteni? -
tzimash
őstag
válasz Delila_1 #36336 üzenetére
Már majdnem jó, egy fontos paramétert elfelejtettem leírni a kérdésem felvetésekor.
Az E3-as cellának a gombhoz rendelt makró a futása végén ad egy 1-es értéket (amolyan alapértelmezett érték gyanánt, mivel legtöbbször amúgy is egyest kell beleírni, de vannak kivételek néha).Emiatt változik a cella tartalma... és indul újra a makró.
Ha nem állíttatom 1-esre az E3-at, akkor ott marad az előző érték az E3-ban, ez amiatt nem tetszik, mert ha ugyanazt az értéket kell oda beírnom egymás után, akkor nem változik a cella tartalma így nem fut le a makró -
tzimash
őstag
sziasztok,
hogyan lehetne optimalizálni egy raktárkészletet?
kb így néz ki:
feltettem ide is.A cél az lenne, hogy az azonos termékeket, amelyek szétszórva helyezkednek el a polcokon, tárhelyfelszabadítás céljából összerendezzük. Figyelembe véve hogy mindig a kevesebbet mozgassuk a többhöz.
Pl a képen látható 1122-es termék három különböző polcon van (az 1002-es polcon 3db, a 4000-esen 2db, az 1003-ason 1db), leggazdaságosabb módon, az 1002-esre helyeznénk át a termékeket a két másik polcról.Kapacitás szempontjából 3 féle polc létezik, 6, 4, és 1db termék tárolására alkalmas.
- A 4db-os polcok elnevezése mindig 4xxx formátumú (4000, 4001...)
- Az 1db-os polcok 6xxx formátumúakHa olyan helyzet állna elő, hogy 2-2db (vagy 1-3, 3-1) termék van egy 6 és egy 4 tárhelyes polcon, akkor a 4 tárhelyes polcon lenne célszerű összegyűjteni őket.
Ha van üres 6xxx-es (tehát 1db kapacitású) polc, akkor az olyan termékek, amelyekből pl. 1db van, egy 6db-os polcon, akkor gazdaságosabb lenne ilyen, 6xxx-es polcon tárolni. (a képen az 1008-as polcon lévő 2233-as termék ilyen).
Ha egy termék, a képen a 1133-as számú olyan módon helyezkedik el, hogy nem tudunk tárhelyet felszabadítani, akkor ne bolygassa a program.
típus: arra az esetre, ha nem a teljes raktárkészlet optimalizálása a cél, hanem csak az egyes típusokon belül akarunk rendet tenni (6 terméktípus van). A program a futás kezdetekor kínálja fel a választás lehetőségét.
az output lehetne egy useform amelyen a fenti példa alapján valami hasonló szöveg lenne:
"A 1122-es termékből tegyél át a 3db-ot a(z) 4000-es és a(z) 1003-as polc(ok)ról a(z) 1002-es polcra" Plusz még egy gomb, amire kattintva a tényleges áttárolás végrehajtódik SAP-ban, de ez a könnyebbik része, ezt megoldom.
A rendező algoritmussal nem boldogulok. Valaki tud segíteni? -
tzimash
őstag
válasz Delila_1 #34068 üzenetére
Hol vannak a data lapon az adatok, ahol keresni kell?
A C oszlopban, ahogyan az alsó képen látszik.
Hova másolja a talált számokat?
Az működhet, hogy az adott range-t, ahol a számok vannak kimásolni és beilleszteni SAP-ba? manuálisan lehetséges.
Viszont ez előtt, annyi sort kell megnyitni SAP-ban, ahány számot találtunk. Egy for ciklussal annyiszor lefuttatni ezt a sort:session.findById("wnd[0]/usr/btnCOMP_LIST_0200_INSERT").press
"Mi az a választható "SMT 13"?"
Elég magában a szám is, az "SMT" elhagyható előle.
A keresést nem befolyásolja, egy plusz paraméter csak, amelyet ennek a sornak a végére kell majd beillesztenem:session.findById("wnd[0]/usr/txtRM61B-BKTXT").Text = "FPM L(itt lesz az a szám)"
Úgy értettem kötelező kiválasztani valamelyik értéket, nem maradhat üresen.
Köszi, hogy időt szánsz rá -
tzimash
őstag
Sziasztok,
Adott ez a felület, activex objektumokkal:A működése a következő lenne: beolvasom a vonalkódot, kiválasztom a sort, majd a gombra kattintok.
Ennek kellene történnie:
a beolvasott vonalkódnak csak a kijelölt részére van szükség (7 karakter, a 3.-tól számítva), a data munkafüzetlapon erre a karaktersorozatra indulna egy keresés, amennyiben találat van, el kellene tárolni az alatta lévő számokat, az "end" kifejezésig, valamint azt is, hogy ez hány darab szám.tehát amit külön szeretnék tárolni:
a vonalkódból kiolvasott 7jegyű szám, az ehhez tartozó további számok (6 ill 7 jegyű lehet), és ezek darabszáma, valamint a megadott sor-nak a száma 1-13 lehet, ez kitöltetlen nem maradhat.ha lefut a program szeretném, ha törlődne mindkét mező.
Ezeket az adatokat aztán SAP-ban szeretném használni, makróból scriptelve a SAP GUI-t. Ez a része már működik, konstans adatokkal próbáltam már.
Előre is köszönöm a tanácsokat/segítséget. -
tzimash
őstag
Üdv,
Van egy kacifántos problémám
Vannak számozott polcaim(A), egy polcra csak egyféle cikkszámmal(B) kerülhetnek termékek. Ismert a polcok kapacitása(C) is, és az hogy jelenleg mennyi termék(D) van rajta.
A cél az, hogy helyet szabadítsak fel, oly módon, hogy összepakolom egy polcra az egyforma termékeket. 6 ill. 4 férőhelyes polcaim vannak. Az nem cél, hogy minél több teli polc legyen, tehát ha az egyiken van 5 termék, egy másikon 3, akkor nem fogok egyikről átpakolni a másikra, csak azért, hogy valamelyi tele legyen, mert úgy is két polcot foglal. És az is kritérium, hogy pl. ne a 4db terméket pakoljam hozzá az 1db-hoz, hanem fordítva.
Továbbá még van egy olyan eset is, amikor adott termékből csak 1db van össz-vissz, ennek tárolása nem gazdaságos, így le lehetne venni a polcról.Az eredménynek valahogy úgy kellene kinéznie, hogy: cikkszám 5-ös polc(2) >> 1-es polc(3).
Kivitelezhető ez valahogy?
Addig jutottam, hogy kiszedtem a listából azokat a polcokat, amelyek tele vannak.Köszönöm előre is a segítséget.
-
tzimash
őstag
válasz Winner_hun #33027 üzenetére
Scroll lock?
-
tzimash
őstag
válasz retesz147 #32947 üzenetére
Sok mindent nem találtam róla, de úgy csináltam, hogy a kiterjesztést xlsx-ről átneveztem zip-re. Így beletudtam mászni a fájlba egy fájlkezelővel, ahol a valami.zip\xl\worksheets\ mappában lévő sheet1.xml-t (vagy amelyik problémás) megnyitottam notepaddal, ahol megkerestem a sorokra vonatkozó (erre már nem emlékszem pontosan, most meg nem találom) részt és átírtam 1048576-ról kevesebbre.
Mindezt valami neten talált angol leírás alapján. Működött, többször is kénytelen voltam használni, mert az akkori főnököm rendszeresen gallyra vágta ily módon a fájlt. Igaz makró abban nem volt. Mindenesetre mielőtt belekezdesz csinálj egy biztonsági másolatot[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
Már megint itt vagyok...
A kiindulási állapot balra, el kellene valahogy jutni a jobb oldali formáig...
Ami gondot okoz:
A C oszlopban tulajdonképpen dátumok vannak növekvő sorrendben, e szerint kellene beszúrnom sorokat (nagyjából) 3-10-30-60 "naponként".Tudtok segíteni?
szerk: a képen elírtam "
21 hónapnál régebbi termékek"[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
(#32930) Delila_1 és (#32932) Fferi50
Köszi mindkettőtöknek! -
tzimash
őstag
válasz Fferi50 #32892 üzenetére
Hali,
Rábeszéltél, maradtam az állapotsornál
A makróban van egy fkeres függvény is, ami egy külső fájlból dolgozik, előfordulhat hogy nem fog ott adatot találni. Ilyenkor teljesen fölösleges tovább futnia a makrónak, mert nem fog jó eredmény születni.
Most úgy néz ki, hogy E2 cellában van az fkeres, majd autokitöltéssel kitölti az E oszlopot (előzőleg megszámoltattam a sorokat) ameddig kell, majd az egész E oszlopra egy Copy-Paste csak értékkel.Ezután kellene átnézni az E oszlopot, hogy van-e benne #HIÁNYZIK érték, ha igen dobjon egy üzit, hogy pl: "az értékek hiányosak" és álljon meg a makró. Ha nincs #HIÁNYZIK akkor fusson tovább jelzés nélkül.
Gondoltam még arra, hogy esetleg manuálisan beírni a hiányzó adatot, de az macerás lehet sok hiányzónál, egyszerűbb a külső fájlt frissíteni. Kb negyedévente fordulhat elő változás a fájlban.
-
tzimash
őstag
Arra van lehetőség, hogy a makró futása közben tájékoztatni a felhasználót az éppen végrehajtott műveletről? Pl megjelenik egy msgbox, melyben néhány sorban (ami egymás után jelenik meg) kiíratni, hogy éppen mi történik a háttérben, mire véget ér a makró futása a box is eltűnik. Esetleg alá egy folyamatjelző?
-
tzimash
őstag
Sziasztok,
Makróval kereteztetnék be egy területet, használtam a makrórögzítőt, de nem tetszik az eredmény...
Van ennél egyszerűbb (kevésbé terjedelmes) módja?
Valami olyasmi, hogy A1: C4 területen az összes vonal (kivéve átlók) fekete, folytonos, vékony legyen?Sub keret()
Range("A1:C4").Select
Selection.Borders(xlDiagonalDown).LineStyle = xlNone
Selection.Borders(xlDiagonalUp).LineStyle = xlNone
With Selection.Borders(xlEdgeLeft)
.LineStyle = xlContinuous
.ColorIndex = 0
.TintAndShade = 0
.Weight = xlThin
End With
With Selection.Borders(xlEdgeTop)
.ColorIndex = 0
.TintAndShade = 0
.Weight = xlThin
End With
With Selection.Borders(xlEdgeBottom)
.ColorIndex = 0
.TintAndShade = 0
.Weight = xlThin
End With
With Selection.Borders(xlEdgeRight)
.ColorIndex = 0
.TintAndShade = 0
.Weight = xlThin
End With
With Selection.Borders(xlInsideVertical)
.ColorIndex = 0
.TintAndShade = 0
.Weight = xlThin
End With
With Selection.Borders(xlInsideHorizontal)
.ColorIndex = 0
.TintAndShade = 0
.Weight = xlThin
End With
End Sub[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
Hali,
Mi legyen az End If előtt, ha azt szeretném, hogy a D oszlop azon üres celláiban, ahol az E oszlop értéke 1006, ott a D oszlopban az legyen, hogy "Rework"?
If InStr(Cells(sor, "D"), "") > 0 And Cells(sor, "E").Value = "1006" Then
End If -
tzimash
őstag
Ez miért nem működik?
nem törlődnek a 0-ás sorok.
If InStr(Cells(sor, "A"), "L*") > 0 And Cells(sor, "D").Value = 0 Then
End If
Next -
tzimash
őstag
Sziasztok,
Adott egy táblázat, oszlopok A-G-ig. A sorok száma változó, kb 2-3ezer. Egy olyan makrót szeretnék rá írni, ami a H oszlopban kiírja a az előtte lévő 4 cella (D:G) összegét, az összes sorban természetesen. Az a gondom, hogy a H oszlop még üres...
Jól gondolom, hogy meg kell keresni a nem üres cellák utolsó sorát, ezt elmenteni egy változóba, és ezt a változót felhasználni később? -
tzimash
őstag
-
tzimash
őstag
Üdv,
Olyat lehet excelben, hogy egy adott táblázatban egy cellára mutatva/kattintva, megjelenik egy nyíl, amely a doksi egy általam kijelölt helyére mutat? Ez a hely egy beillesztett kép lenne, ami történetesen egy gyártócsarnok alaprajza. A cellában meg egy eseményt jegyeznek fel, ezt kellene megmutatni a "térképen".
[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
válasz szatocs1981 #28413 üzenetére
Köszi! Most már tényleg jól működik
Delila_1
Neked is köszönöm. -
tzimash
őstag
válasz szatocs1981 #28360 üzenetére
Mégsem jó...
If InStr(Cells(sor, "C"), "VBS/BS ") > 0 And Cells(sor, "F").Value = 8960 And Cells(sor, "D").Value = "J" And Cells(sor, "B").Value <> (2381273 Or 2381389 Or 2587841 Or 2437821 Or 2531518 Or 2417707 Or 2832690) Then
End If
NextAmit szeretnék, hogy csináljon:
Törölje az összes olyan sort, ahol a C oszlop tartalmazza azt hogy VBS/BS és F oszlop értéke 8960, D oszlopé "J", kivéve az olyan sorokat, ahol B oszlop értéke megegyezik az utolsó feltételben megadott 7db számmal. Azoknak tehát meg kellene maradnia.Amit most csinál: Ez utóbbi feltételt nem veszi figyelembe és törli azokat a sorokat is, ahol B oszlop értéke a megadott 7db szám.
Ötlet?
[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
válasz szatocs1981 #28360 üzenetére
If InStr(Cells(sor, "C"), "VBS/BS ") > 0 And Cells(sor, "F").Value = 8960 And Cells(sor, "D").Value = "J" And Cells(sor, "B").Value <> (szam1 Or szam2 Or szam3) Then
End If
NextKöszi.
Így jó lett -
tzimash
őstag
válasz szatocs1981 #28357 üzenetére
Thx.
Van ez a sor, amiben segítettél az előbb, közben módosítottam rajta:
If InStr(Cells(sor, "C"), "VBS/BS ") > 0 And Cells(sor, "F").Value = 8960 And Cells(sor, "D").Value = "J" And Cells(sor, "B").Value <> 2381273 ThenHogyan érem el azt, hogy a "2381273" mellett több számot is figyelembe vegyen?
-
tzimash
őstag
válasz szatocs1981 #28344 üzenetére
Ha a példában látható "7200"-at kicserélem egy szöveges karakterre, akkor is működnie kellene? PL ...value = J
-
tzimash
őstag
válasz szatocs1981 #28344 üzenetére
Köszi!
-
tzimash
őstag
válasz Delila_1 #28337 üzenetére
Kicsit tényleg lassú így, de lehet nem is kell külön szednem a két adatot. Így talán pörgősebb lesz.
Ez a kódodból egy részlet, kicsit változtattam rajta.For sor = usor To 2 Step -1
If InStr(Cells(sor, "D"), "MD0") > 0 Then
End If
NextHogyan kellene még megváltoztatnom, hogy csak olyan "MD0"-át tartalmazó sorokat töröljön, amelyeknek "F" oszlopban az értéke "7200", ahol ez az érték más, azt hagyja meg?
-
tzimash
őstag
Sziasztok!
Van egy táblázatom, amiben külön lapra kellene szétbontanom a selejt és a jó termékeket.
A 4. oszlopban van az az adat, amely jelzi, hogy selejtről van-e szó vagy jóról.
A "jóknál" tuti ott van egy J betű a karakterláncban (pl: L10 J 0000 7221->7221) a selejtek megjelenési formája viszont változó lehet.
A lényeg, hogy ki kellene szedni a selejtet tartalmazó sorokat és fejléccel együtt egy másik füzetlapra másolni, az eredetiből pedig törölni.
Az eredeti (vagy egy harmadik - teljesen mindegy) lapon meg maradna az összes "J"-t tartalmazó sor. A táblázat mérete nem állandó (50-700ezer sorról van szó)
Segítene valaki erre egy makrót írni?[ Szerkesztve ]
-
tzimash
őstag
Sziasztok!
Hogyan lehet felfedni rejtett sorokat? a szokásos, kijelölöm/jobb egér gomb/felfedés nem működik.
Elrejteni el tudom, de feloldani valamiért nem.
Köszi. -
tzimash
őstag
Sziasztok!
Egyik napról a másikra nem tudok görgetni egérrel egy excel fájlban, annak is csak az egyik munkalapján. Pedig jó lenne írni bele. Munkahelyen van, hálózati meghajtón, másnak minden ok, nekem is jó volt még múlt héten.
Egér görgetésre nem reagál, ha a kurzor billentyűt nyomom pl. lefelé, akkor simán "kimegy a képből" a kijelölés, ha oldalt a görgetősávot húzom, akkor csak egy szám jelenik meg mellette, hogy éppen melyik sorban tartok.
Rémlik valami, hogy régebben már jártam így, akkor valahogy megoldottam, de már nem emlékszem hogyan
Valakinek valami ötlete esetleg?
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest