Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Fferi50

Topikgazda

válasz Wyll #24298 üzenetére

Szia!

Neked bizonyára sokkal nagyobb gyakorlatod van a relatív meghatározású nevek használatával, mint nekem, mivelhogy én nem használok ilyeneket. A kérdésed kapcsán próbáltam megnézni a viselkedésüket, illetve visszaemlékeztem pár hasonló próbálkozásomra (de bizonyára rosszul fogtam meg a témát).
    Hogy a kérdésedre válaszoljak:
    Alapcella - amin álltál, amikor a névkezelőben megadod a nevet. Ehhez a cellához képest a névhez tartozó tartomány (ami lehet egy-vagy több cella) sor és oszlop eltérése a viszonyítási alap a szóhasználatomban.
    Tehát, ha a C1-ben állva adsz az A1 cellának nevet (név), majd F1-ben beírod a képletet =név, abban pillanatban a név már nem az A1 cellára fog vonatkozni, hanem az F1-től 2 cellával jobbra levő D1 cellára.
    Ha pedig beleállsz az E1 cellába és megnézed a név melyik cellára mutat, meglátod, hogy az - mielőtt bármit is csinálnál vele C1-re hivatkozik.
    DE: a VBA már meg is "bolondult", mert nála már az utolsó oszlopok valamelyike az, amihez a név tartozik.
    És itt jön be, amit a 24292-ben írt Fire/SOUL/CD : a relatív névből látszólag mindig egy van, a valóságban pedig mindig a legutolsó aktív cellához képest számolja ki a név hivatkozását, tehát "több" név létezik belőle. Ezért nem egyértelmű - pont a dinamizmusa miatt. Szerintem a VBA ezért nem tud vele igazán mit kezdeni.

Ez igaznak látszik a munkalapon generált relatív nevekre. Nem tudom - most nincs már igazán időm rá -, hogy a VBA-ban makróval megadott nevek hogyan viselkednek.

Emiatt az általam korábban már megtapasztalt ellentmondás miatt inkább a VBA objektum hozzárendelést és ahhoz az offset tulajdonságot használom. Pl.

dim alap as range
    set alap=range("A1")
    msgbox alap.offset(0,2).address ' = $C$1

De persze - mint az már többszörösen bebizonyosodott, ízlések és pofonok különböznek. Így aztán nyilván különféle megoldásai lehetnek ugyanazon feladatoknak.

Üdv.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés