Hirdetés

2019. október 18., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7) PPeter


PPeter
(addikt)

Mi a DVD-RAM és miben különbözik a DVD+/-RW lemezektől?

A DVD-RAM egy speciális újraírható DVD-lemez. Technológiáját tekintve közel áll a DVD-RW és +RW korongokhoz, de ezeknél kissé fejlettebb adatrögzítési módszert használ az alacsony szintű jelrögzítési folyamatot tekintve: az írás nemcsak a spirális nyomvezető árokban (ennek mentén történik az írás az írható lemezeken) zajlik a megszokott formában, hanem a gondosan előformázott land és groove területeken egyaránt, amely leginkább az előre kialakított szektorok miatt különbözik a többi RW megoldástól - és pont ezért megbízhatóbb. A közhiedelemmel ellentétben a DVD-RAM nem magneto-optikai adattároló, hanem szimplán optikai (ha valaki meg szeretne győzni az ellenkezőjéről, az keresse meg a mágnesfejet a DVD-RAM írására képes meghajtójában, és küldje el postán Dévényi Tibi bácsinak), és ugyanúgy fázisváltásra (phase-change) épül az adatrögzítési elve, mint a CD-RW, DVD-RW és DVD+RW formátumoknak. A fázisváltásos adatrögzítés speciális hordozóréteget használ: egy nagy erejű lézerimpulzus hirtelen felhevíti a hordozótéteg egy pontját, amely az impulzust követő gyors lehűlés következtében amorf stádiumba kerül - ezzel együtt jelentősen megváltozik az optikai tulajdonsága is. Egy ilyen amorf szekciót később egy közepes erejű lézersugárral újra kristályos szerkezetűvé lehet alakítani, hogy visszanyerje eredeti optikai tulajdonságait. Ez az adattárolási módszer újabb és megbízhatóbb a MO (magneto-optikai) elven működő formátumok adatrögzítésénél.

A DVD-RAM lemez 22 fizikailag előformázott zónából és gondosan definiált szektorrendszerből áll. A DVD-RAM meghajtó már írás közben ellenőrzi az éppen rögzített szektor tartalmát, és amennyiben írási-visszaolvasási problémát tapasztal, megkísérli a szektor újraírását, ismételt hiba esetén ''kiveszi'' a sérült szektort a felhasználható adatmezők közül, és a ''helyére'' linkel egyet az adott zónához rendelkezésre álló tartalék szektorok közül. Az előre kialakított rendszer miatt a DVD-RAM lemez sokkal inkább megfelel a ''random'' adatkezeléshez, közvetlen állományrendszer írásához/olvasásához.

A legtöbb DVD-RAM meghajtóval a Windows XP lemezkezelőjében minden telepített segédprogram nélkül meg tudunk formázni egy RAM korongot FAT32 állományrendszerben és úgy írhatjuk-olvashatjuk, mint egy nagyméretű floppy-, vagy merevlemezt. Külön telepített, rezidens programokkal (InCD, DirectCD, esetleg az adott íróhoz kapott DVD-RAM ''driver'' segítségével) a DVD-RAM lemezek nemcsak FAT32, hanem UDF fájlrendszerben is leformázhatók és ugyanígy direkt módban kezelhetők, de ez nem az jelenti, hogy csak így használhatjuk őket. Ha viszont így használjuk, előtte le kell formázni (nem simán törölni, bár a formázás ugyebár törli is a lemez tartalmát).

Természetesen a megszokott CD/DVD-író programokkal is írhatunk a DVD-RAM lemezekre session szinten, nem kötelező a direkt állománykezelés. Ebben az esetben ugyanúgy kezelendő, mint a többi újraírható DVD-lemez, multisession módban bővíthetjük, gyors- vagy teljes törléssel törölhetjük a lemez tartalmát. Ilyenkor klasszikus értelemben formázni nem kell.

A bekapcsolt natív belső visszaellenőzés miatt az effektív sebesség mindig kb. a fele a kiválasztott írási sebességnek.

A DVD-RAM lemezekre a gyártók 100.000 újraírást jósolnak, szemben a normál DVD+/-RW lemezek 1000 ciklusra becsült ''újraírhatóságával.'' A DVD-RAM ''class0'' szabvány 1x-5x lemezeket és meghajtókat tartalmaz, a közelmúltban bejelentett ''class1'' DVD-RAM formátum egészen a 16x-os sebességig tornázhatja majd fel a DVD-RAM írási/olvasási sebességét. Az egyoldalas DVD-RAM lemezek kapacitása ugyanúgy 4.7 GB-ként kerül megjelölésre, mint a DVD+/-R(W) lemezeké (~ 4485 MB), de kicsivel kevesebb adatot tudunk rögzíteni rájuk (~4370 MB). A 9.4GB-osnak jelölt DVD-RAM lemezek valójában kétoldalas korongok, a két külön oldal gyakorlatilag két önálló lemezként funkcionál. A DVD-RAM alapvetően lomhább, de megbízhatóbboptikai adattároló, mint a többi DVD-formátum, ennek ellenére főleg Ázsiában van nagy piaca, ahol rengeteg videotechnikai, elektronikai eszközben megtalálható, mint beépített adattároló. Az egyetlen olyan DVD-formátum, amely a professzionális adattárolási szegmensben labdába rúghatott (de igazából a relatíve kicsiny kapacitás miatt csak nagy fürtökbe szervezett DVD-RAM meghajtók rendszerével valósítható ez meg). Kétrétegű változata nincs és minden bizonnyal nem is lesz.

Legújabb, akár 16x-osan is írható/olvasható változata is megszületett (lásd fentebb a ''class1'' szabvány bejelentését), a legújabb írók 12x-esen tudnák írni - ha Európában kapható lenne ilyen lemez.

PPeter - Privátokat van hogy hetekig nem olvasom. Éjszaka és vasárnap ebédidőben ne hívjon senki a DVD-írós problémájával, köszi! A BURN.HU már nem az én oldalam!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.