Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Kernel

nagyúr

válasz Kernel #13595 üzenetére

Mivel terjedelmi okból sem lehet mindenre kitérni, tegnap nem tettem említést a szobai design-antennáknak arról a fajtájáról, ami saját dugasztápjával is működik vagy a box 5 V-járól is működhet.

Ezeknél nem kondenzátorral, hanem diódás leválasztással kénytelen megoldani a gyártó, hogy a belső tápfeszültség a tuner irányába ne mehessen. Ezt is minimum két okból kénytelen megtenni:

- Az antenna gyártója nem akarhatja károsítani a tápos tunert.
    - Hagyományos (nem tápos) tuner a szobaantenna tápját rövidre zárná, így annak lenne gondja.

A topikban tegnap szereplő szervizes (ilyen képességű műszerészt én nem alkalmaznék) minden jel szerint villámkáros hibákra hivatkozik, például tápegységdiódák is villámlás másodlagos (induktív) hatása miatt szoktak zárlatba menni.

Egyébként képtelenséget állít a figura, hiszen az amperes nagyságrendben működő Schottky tápdiódákat lehetetlen egy 0,1 A körül működő antennatáppal károsítani, arról nem beszélve, hogy ilyen esetben [12 V antenna --> 5 V belső tápegység] vagyis visszafelé, záróirányban folyna az áram az említett diódán, így még igénybevétel sem lenne. De mindez amúgy is csak elmélet, mert 100 mA eleve nem is tudná megemelni az 5 V belső tápot, a belső terhelések miatt.

Tehát ezek olyan dolgok, amit írásban elmagyarázni sem egyszerű, csak kapásból annyit lát az ember, hogy elképesztő ostobaságokat firkál valaki egy fórumon.

Nem azt vitatom, hogy tönkrementek set top boxok, csak szerintem csúnyán benézik egyesek, itt villámkáros hibákról lehet szó.

Szakbarbárnak pedig én azt nevezném, aki például hölgytársaságban is a szakmai dumákat nyomja, vagy amikor találkozunk az utcán, én is ismerek ilyen fárasztó fazonokat. Nekem ilyen eszembe sem jutna. Ez viszont egy szakmai topik, még szép, hogy arról szól. Különben is, minden fórumon természetes, hogy aki butaságot ír, azt előbb-utóbb megcáfolják. Ez nem kötekedés, így működnek a fórumok.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés