Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Android másképp: Lineage OS és társai
- Öregszem
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lineage OS használat közben
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
A topikban az apróhirdetés, csere-bere, és hirdetés linkelés tilos. Hardveraprón a megfelelő kategóriában van erre lehetőség Hardverapró/Drón
Társtopik - Quadkopterek, felső tagozat
Drón, multikopter, quadcopter, hexacopter.. számos kifejezéssel találkozhatnak a hobbi távirányítós repülés rajongói. De pontosan melyik mit jelent, és melyiket érdemes beszerezni?
Új hozzászólás Aktív témák
-
sunone
aktív tag
válasz -ZeeZee- #70771 üzenetére
a gazdasági célú drónhasználatra külön eljárásrend vonatkozik, mint amikről eddig lent olvashattál.
-
sunone
aktív tag
Írek oldalán regisztráltam az angol nyelv miatt, de pár napja már/még elbírálás alatt van az identifikációm.
Járt valaki szerencsével a iaa.mysrs.ie oldalon? Valakinek gyorsabban sikerült bejutnia hozzájuk? -
sunone
aktív tag
egy pro tipp a fordításhoz:
https://online-training.dronespace.at/#/examination/ oldalon nem működött a jobb egérgomb, ezért a telefonomon a Google Lens alkalmazást használtam, kamera üzemmódban. képernyőre irányítva "élőképben" fordít.[ Szerkesztve ]
-
sunone
aktív tag
Ez a lakott területen belüli para honnan ered?
Eddig sem fényképezgethettél idegeneket, és ha bármivel kárt okoztál, meg kellett térítened, ez az alap.
Miért lesz valaki bűnöző, ha egy parkban 8dkg-os Telloval csinál egy családi fényképet?
Olvasom az osztrák anyagot, és sehol nincs ekkora rettegés, hogy valakit lefényképezel, vagy házak közelében felemeled a géped. -
sunone
aktív tag
Érdekes ez a számítási teljesítmény probléma, egy motorkerékpáron,
autón elférne egy combosabb célgép, ami a repülési adatokat számítja, a drón csak fogadná a vezérlést és küldené a szenzor adatokat.
Külön fel is tennék egy iránymérő antenna párt a motorra, a még pontosabb távolság, irány adathoz. A célszoftverbe már eleve felvinném a pálya berepülhető területét, és ebben a csőben/buborákban kellene követnie a versenyzőt.
A vezérlés Pythonban megírva, nvidián futtatva bírná kapacitással szerintem. -
sunone
aktív tag
úgy érzem versenyzés filmezésben kétféle új "szabvány" (?) küszöbén állhatunk,
1. esetben a pálya kiépített telemetriai hálózatát használva, földi vezérléssel, előre definiált pálya nyomvonalon fogják vezetni a kamerás drónt, ahol a legnagyobb kihívás a legmenőbb kameraszög meghatározása lesz. Max 10ms-os késleltetést jósolnék, 30cm-es differenciát okozhat 120-as tempónál, ami 3-4 méteres "követésnél" még beleférhet. Lesz lehetőség előlről is filmezni, mert drónt egy ismert nyomvonalon vezetjük.
2. esetben, offroad, rally (akár terepkerékpáros) közösségeknél az autóra (..) szerelt vezérlő jeladó jelét kell követnie a drónnak, első generációban csak hátulról, max 3-4 métert lemaradva, egy teherautónyi homloksík méretben.
A tereptárgyakat az autó tetején lévő lézeres szenzor élőben le is tudja tapogatni, és megküldeni az utánfutó drónnak:"itt egy belógó ág".
A rövid távolság miatt Wifi6-tal már biztosítható a rövid válaszidő.
Itt a vezérlés kompatibilitás lesz érdekes, hogy megoldják-e az univerzális módot, miszerint a legtöbb "kommersz" típust el tudja-e majd vezetni, vagy kell hozzá gyártani saját spec drónt? Ez egyfajta elektronikus póráz lesz :-)+. Ha belegondolunk, hogy egy 30eFt-os kőbuta (bocs a rajongóktól) Tello drónt már el tud vezetni alakzatfelismerő (!) módban egy nyomkövető mobiltelefonos applikáció, - akkor szerintem néhány éven belül a fenti dolgok is mindennaposak lesznek.
Mármint fejletteb országokban. -
sunone
aktív tag
Lassan az összefoglalóban ki kell alakítani a helyét ezeknek a jogszabályi infóknak:
Milyen kategóriás jogosítványokkal,
Milyen besorolású drónokat, lehet röptetni,
Földrajzi kategóriák és légtér igénylés,
Biztosítás fajták (eddig ismertek)
Regisztráció menete a fenti kategóriák mentén.
- Magyarországon, és majd örömmel várjuk a külföldi tapasztalatokat, ugyanilyen besorolás mentén az EU-ból is, országonként.
Sokat forgunk ezeken a kérdéseken, és ha elsőre nem is lesz pontos, folyamatosan igazítjuk majd. -
sunone
aktív tag
A 38/2021.tv. csak állami szervekre vonatkozik, az 1. § 19. Üzembentartó bekezdésben fel is vannak sorolva.
-
sunone
aktív tag
Ha valaki összekötné majd a nyaralást a reptetéssel,
Horvátországi regisztrációk, 3 EUR költséggel,
Légtérigénylés 5 perc alatt az appban.
link -
sunone
aktív tag
válasz Sztenn #71205 üzenetére
Azért a Cinewhoop előtt még segítek pár gondolattal.
- FPV nem a videózásról szól, inkább a repülési élményről, vagy a repülési élmény videón való visszaadásáról.- építésben a barkácsolás a legszebb, sokan az épített cucc után repülnek pár napot, majd már a következő gépet tervezgetik, ott ez a kihívás
- építésnél számolj még egy szekrénnyi plusz alkatrésszel, kicsit elromlott, nem illeszkedő, gyengébb paraméterű, duplán megvett...stb egységgel, melyek mind 30-45 nap után érkeztek csak kínából (az idő is pénz)
- illetve építésnél egy +hobbi sarok, +szerszámokkal, +műszerekkel, mind megvásárlós.
- ha drón videózás és hosszú távon olcsó fenntartás, akkor nincs jobb dji célgépnél.
- a büdzsé 2/3 része megy a gépre, 1/3-a pedig plusz felszerelésre az első évben.
-
sunone
aktív tag
válasz Celtis #71275 üzenetére
"a YT usertől hogyan jutnak törvényesen a videót feltöltő személyazonosságáig?"
Google felé adatszolgáltatási kérés, onnan IP cím, onnan szolgáltatói Log elemzés, utána pedig bekopogtatnak, és vagy vallomást teszel, vagy viszik a pécéket, laptopokat, mobiltelefonokat mert ismeretlen tettes ellen nyomoznak.
(viszik a műszaki cuccokat, mint Szász János rendezőnél, minap)[ Szerkesztve ]
-
sunone
aktív tag
válasz goldister #71278 üzenetére
"Akkor elég egy vpn és meg van oldva a hajtóvadászat "
- ha a google fiókodhoz mindig mindenhol vpn-en keresztül fértél hozzá, akkor minden rendben. :-) de nem sok embert ismerek, aki bármelyik frissen vásárolt androidos telefonjára előbb telepít vpn-t, mint bejelentkezne a google accountján rajta. -
sunone
aktív tag
Nem mondom, hogy sikerrel jártam az e-papír küldésben, az UAS és üzembentartó regisztráció és nyilvántartásba vétel témában.
Címzettnek az
Innovációs és Technológiai Minisztérium Légügyi Felügyeleti Hatósági Főosztály - Pilóta Nélküli Légijármű Osztálynak kellett volna lennie. viszont ők nem címezhetők az e-papírban, helyettük az
Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság részére küldhető csak üzenet.
Ez már egy jó ok lehet a kérelmem elkaszálására.Cseresznye a tortán, hogy az ügymenetek között nem választható a regisztráció vagy nyilvántartásba vétel, csak a
Pilóta nélküli légijármű vezetésére jogosító engedélyek kiadása
tétel, ami megint nem jó jel.Elküldtem a két doksit, nem füzök nagy reményeket a sikerhez.
[ Szerkesztve ]
-
sunone
aktív tag
válasz addamka #71358 üzenetére
"Nekem február 10. óta semmi, ugyan ide tudtam küldeni, mint amit írtál."
Választ valószínűleg a törvényi 30 napos ügyintézési határidő előtt nem fognak küldeni.
Jelentettem a bejelentő felületen a hibát, remélem intézkednek.De legalább a házmester (feljelentő) funkció frankón működik, épül-szépül kishazánk :-)
-
sunone
aktív tag
válasz SpydeR3412 #71495 üzenetére
"A failsefes megoldás jónak tűnik, ha működik."
Srácok, ne csak a professzionális megoldásban gondolkodjatok, a törvény vonatkozik a méltatlanul ismeretlen kínai piacos JingJang márkára, a fergeteges lidlis és zseniális tescos gépekre is :-)
[ Szerkesztve ]
-
sunone
aktív tag
válasz vandor01 #71502 üzenetére
"Lehet vele repkedni parkban? barhol? ahhhhh"
Sokkal bizarabb a helyzet, egy dji mini kategóriájú géppel, ha nincs rajta kamera, akkor ferihegyen a kifutón is szabályosan röptetheted, mert onnantól lesz veszélyes a légiközlekedésre, amint felszerelünk rá adatrögzítésre alkalmas érzékelőt. :-D
Más tekintetben az EU-s szabályozás egy megengedőbb "személyes adat" rögzítést említ, a magyaros változat lett szigorú "adatrögzítéssel" írva.Illetve nem az EU találta ki, hogy nyílt kategóriában milyen feltételekkel lehessen konkrétan repülni, ők csak a regisztrációról beszéltek.
A 30 napos légtérigénylés hazai találmány.Korábban linkeltem a horvát szabályozást, ami nem a tiltásról szól, hanem arról, hogy online látszódjon minden repülés - bár ott a biztonság a fő szempont, nem pedig az ellehetlenítés.
-
sunone
aktív tag
Az érzékelő fogalmi értelmezése céltalan vita, mert ez a kitétel csak egy regisztráció igen/nem kérdést dönt el.
Az EU-s rendelet által megfogalmazott regisztráció nem ördögtől való, sok más normális országban észrevehetetlen "kényelmetlenséget" okoz. Önmagában a regisztrációnak egy semminek kellene lennie, egy internetes űrlapnál jobban nem lenne szükséges elbonyolítani.Ha a valódi problémákat kellene sorolnunk:
- hamarabb lett feljelentő gomb, mint e-papíros beadási lehetőség (be lehet adni "valahová", de a tv-ben meghatározott szerv nem címezhető)
- megoldatalan közlekedésbiztonság kérdések, RWY 31R spotter ponton kamera nélkül drónozhatok?? papírsárkányt 100 méterig eregethetek?
- lakott területen belül használhatatlanná szigorított légtér igénylés
- lakott terület definíciójának hiánya
- saját kertemben egy méterre sem engedhetek fel drónt? -
sunone
aktív tag
válasz Gab130 #71670 üzenetére
Egyetlen problèmám a kb 50 m-es hatótáv.
A Xiaomi Mi Wifi repeater 2 alternatívája lehet a TP-Link TL-WR902AC-je.
2,4GHz-es csatornán kapcsolódhat a drón felé, majd 5GHz-en a telefonhoz, így a két csatorna forgalma nem zavarja egymást, szép stabil jelátviteled lesz.
(Itt találsz hozzá emulátort) -
sunone
aktív tag
Hungarocontroll Drón Kérdőív itt,
(ha még nem volt) -
sunone
aktív tag
A márciusban beadott üzembentartói regisztrációm felpörgött az ITM-ben. Lassan írom, mert fúrmányos: tegnap éjjel kaptam egy négy napja kelt hiánypótlási felszólítást, 5 napos visszaküldési határidővel.
Állítólag az általuk küldött űrlapon nem volt elegendő kihúznom, hogy nem lesz felelőségbiztosítás, erről utólag még plusz nyilatkoznom kellett. 250 g alatt két biztos két nyilatkozat kell.
Vagy azt gondolták, hogy március óta megnőtt a kicsike.[ Szerkesztve ]
-
sunone
aktív tag
2020. márc 6-án indított UAS nyílvántartásba vétele saga újabb fejezetéhez érkeztem,
Egy augusztus 06-i keltezésű határozatot kaptam az ügyfélkapu irattárába az imént, most a drón sorozatszámát kellene megadnom hiánypótlásként.
A szerencsétlen drón egy dji tello, egy darab szám/felírat sincs rajta, annyira játék/vicc kategória az egész 8 dkg-os szerkezet.
Egy hónapja megírtam a Hivatalnak, hogy azért nem adtam meg kötvényszámot, mert nincs kötványszámom, most megírom nekik, hogy azért nem adtam meg sorozatszámot, mert nincs sorozatszámom se.
Lehet ők maguk se értik, miért ragaszkodok ennyire a törvényes úthoz, ezért szivatnak?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Egyéb, hasonló témájú topikok:
● Quadkopterek, felső tagozat
● Fimi drónok
● DJI topic
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest