- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Aktív témák
-
Az-X
őstag
-
Az-X
őstag
válasz
total90
üzenetére
No ha S állásban van az AF akkor elvileg megnyomod az exponáló gombot az első állásig. Ekkor fókuszál. Ha megtalálta az éles pontot akkor már elmozdíthatod a gépet, nem fog újra (máshová) fókuszálni. Ha C módban van az AF akkor keresi folyamatosan az élességet a gép. Másik megoldás ha a keresőben más élesítési pontot választasz. Ezek többnyire úgy vannak elosztva, hogy megkönnyítsék a komponálást. Milyen géped van? Hátha ismerem és akkor tudok segíteni konkrétabban is.
-
Az-X
őstag
-
Az-X
őstag
válasz
total90
üzenetére
Akkor írok picit a 2. képről. Nem kell hozzá extra tudomány. Amire szűkség van az 2-3 szál gerbera, illetve valami sötét színű háttér. Ez a kép a következőképp készült. Tetőablakos szobában olyan helyet kerestem ahol a nap rásüt a virágra. Gyakorlatilag átvilágítja a szirmokat. A háta mögé betettem egy fekete gyöngyvászon laptop táskát, mert hátteret egyszerűen nem akartam. Akkoriban még egy nagyon kommersz 70-200 akármi telém volt, erre rácsavartam valami (1000Ft-os) macro előtétet. Egy állvány, ha jól emlékszem elég szűk rekesszel csináltam (sajnos az eredeti képet most nem találom, exif nincs benne a kicsinyítettben). Ezután jön a dolog legfontosabb része. Ezzel így még lehetett volna tök kommersz képet is lőni. El kell kezdeni olyan pozíciót keresni ahonnét érdekesnek tűnik a téma. Nem csak úgy lefotózni, hanem hogy tényleg különleges is legyen. És ami a legfontosabb, nehogy meg csináld utánam!
Forgasd a fejedben az ötleteket, aztán valósítsd meg őket 
Eleinte 100 képből 1 lesz jó aztán 20 ból 1 majd minden tizedik végül azt veszed észre, hogy csak jó meg mégjobb képeid vannak
Persze ehhez nagyon sok kitartás és odaszánás kell.Ja és lesd meg nesa tyúkhúrját is! Az is jó példa arra, hogy igen is lehet téma egy olyan dolog is amit minden nap csak megtaposunk

-
Az-X
őstag
Hmmm... azt hiszem felvállalom megint e nemes feladatot
Szóval a képeid valamit javultak, a háttér van ahol egész kellemes. De ezekkel a képszerkesztésekkel olyan érzetet adnak a fotóid mintha csak dokumentálnál. Ez egy rózsa, ez egy méhecske... Ha művészit szeretnél alkotni akkor valamit még bele kell vinni az alkotásba. Nem vagyok én sem profi virág fotós, nincs is túl sok ilyen képem, de elő kerestem kettőt. Ebben a témában talán ezek a kedvenceim a saját képtáramból
Elnézést azoktól akik esetleg már látták 
-
Az-X
őstag
válasz
total90
üzenetére
Mindenféle rossz indulat nélkül fogom akkor leírni a véleményem. A pipacsos képről azt leszámítva, hogy jó helyen van az élesség sok pozitívumot nem tudnék elmondani. Sétáltál valahol, megláttál egy virágot, rátetted a középső fókusz pontot, katt és kész. Ez mondjuk akár még működhetne is, csak akkor valami olyan téma kellene hozzá ami nem hétköznapi. Ha a témád hétköznapi akkor valami olyan pluszt kell belevinni az alkotásba ami kimozdítja az unalmasságból. Valami extra fény (pl szirmokon átszűrődő), extra szín (pl háttér), extra nézőpont (pl mintha egy hangya szeméből néznéd), esetleg további "szereplők" a képen... Szerintem gondold át fejben ezt a képet, indulj neki egy búzatáblának, és meglátod sokkal jobbat is tudsz alkotni majd ebben a témában. Aztán ha lesz pici időd érdemes aratás előtt is kimenni, ahhoz a színhez is nagyon passzol a pipacs

-
Az-X
őstag
válasz
total90
üzenetére
Épp gondolkodtam, hogy a pipacsos képedre írok valamit, de nem tudtam mit írjak. Az a kép kissé hogyis fogalmazzak... unalmas... talán nem ez a legmegfelelőbb de mást nem akarok rá írni.
Ez a képed viszont nagyon aranyos lett. Kedves kis jószágok, a kép színei rendben vannak... teljesen rendben van
Persze lehetett volna lehasalni és még izgalmasabbat kihozni a témából. De vigyázni kell!!! Sok lúd (na jó kacsa) ... győz 
-
Az-X
őstag
válasz
Slowman
üzenetére
Pedig az elmélete elég jól le van írva. Ehhez nem az a térlátás kell mint annó ábrázoló geometrián, meg géprajzon
Nem tudom emlékszel illetve a többiek emlékeznek e arra, hogy régen voltak olyan kis könyvek amiben nagyon apró minták voltak és ha sokáig zsibbadó aggyal bámultad egyszer csak előjött valami 3dimenziós ábra. No kb ezt is úgy kell nézni csak picit jobban rá kell zsibbadni
Amúgy a lényege annyi, amennyi a szemnek is. Egy kicsit más szögből látja a képet a két gép. Már csak rá kell venni a szemeid, hogy a 2 képet összerakják
Sok sikert hozzá 
-
Az-X
őstag
Hmmm... mélység élesség... nem nagyon tudtam feljebb menni. Egy 18-105 + Raynox DCR 250-nel készültek. Vaku és állvány nélkül f11 ig tudtam menni. A színek... az obi az említett volt a váz egy D300s, raw-ba lőttem és semmi szaturáció piszka mint ahogy azt korábban is írtam. Hacsak a Raynox nem módosít valamit

-
Az-X
őstag
válasz
runner 125
üzenetére
-
Az-X
őstag
válasz
Szten Márs
üzenetére
Először egy kis történet. Akik ismernek talán tudják, hogy Minoltával kezdtem, először 5D majd 7D. A 7D maga a tökéletes váz volt
Viszont sajnos annyira megbízhatatlannak bizonyult, hogy le kellett cserélnem, de hasonló árban egyszerűen nem találtam olyan kategóriájú vázat. Kompromisszumként lett egy Nikon D80 amit 2 év használat alatt sem szerettem meg igazán, egy elgyengült pillanatomban betévedtem egy MM-ba és a kezembe került egy Sony A700... feltört a régi Minolta feeling... úgy döntöttem kell egy olyan nekem... de sok fotóssal való beszélgetés után lebeszéltem magam. Viszont akkor már annyira égtem a vázcsere hevétől, hogy gondoltam kipróbálom a 40D-t. Azért 40D mert Nikonból a D700 de még a D300 sem volt elérhető áron, illetva fateromnak is Canon rendszere van és gondoltam legalább egy csomó holmit tudunk kölcsönadni egymásnak. Próbálgattam a 40D-t de valahogy nem tudtam megszeretni. Nem passzolt hozzám.És akkor amiért jobbnak találom az S5 Pro-t... először is a fogása mindenképp jobb, de a 40D sem rossz tehát ez a különbség nem vészes, ráadásul lehet valakinek más a keze az más véleménnyel van erről. Viszont ami a legfontosabb, a főbb funkciókat állító gombok. pl.: ISO, WB, expo korrekció, fénymérés, fókusz pontok kiválasztása, sorozat/időzítő... A 40D-nél a váz tetején vannak a gombok a státusz kijelző mellett egy sorban. Ha megnyomod akkor minden gombnak 2 funkciója van... számomra esélytelen volt anélkül állítani, hogy ne vegyem le a szemem elöl a gépet és kezdjem el bogarászni a gombokat meg a kis kijelzőt. Az S5 Pro-nál a gomboknak 1 funkciója van, az elhelyezés is kiváló ebből adódóan nagyon könnyen hozzá lehet szokni a "vakon" állítgatáshoz. A S5 Pro ezek mellett szerintem sokkal időjárás állóbb mint a 40D. Persze nem fogom homokviharban használni, de komolyabb érzést kelt. Ami még hatalmas különbség az a hátsó kijelző való képnézegetés. A 40D-nek hatalmas kijelzője van, viszont mikor vissza akarom nézni a készített képeket valami borzalom látvány fogad. Egyszerűen nem lehet megállapítani, hogy éles e a kép
Persze tudom ez nem a kijelző hibája hanem inkább a váz programjáé. Ezek voltak a fő különbségek... és persze a megmagyarázhatatlan apróságok. Nem tudom így leírni... 1-2 hétig birtokoltam a 2 vázat egyszerre az egyiket szerettem a másikat nem
De ki tudja lehet egy másik ember pont az ellenkezőjét mondaná
Ezért él meg valószínűleg a Canon és a Nikon egymás mellett 
És a végére... a 40D-t kb annyiért adtam el használtan amennyiért az S5 Pro-t újonnan vettem (az áfát visszaigényeltem). -
Az-X
őstag
Korábban láttam 1-2 képet a Velencei tóról. Én is előhozakodnék egy panoráma képpel, ami ugyan nem a Velencei tó ellenben a kedvesemék horgásztava az Alerán tó.
-
Az-X
őstag
válasz
*Ropi*
üzenetére
Nem kár érte, nem a kukába ment
Valaki már nagyon örül neki tegnap reggel óta 
Igen az S5 Pro-nak a dinamikája is nagyon jó, de maga a váz felépítése (Nikon D200) ezerszer jobb mint a 40D-jé. Nekem pedig a váz kialakítása legalább annyi szerepet játszik a választásnál mint a benne lévő szenzor.A képen egy a tó jegére fagyott toll látható

-
Az-X
őstag
-
Az-X
őstag
válasz
runner 125
üzenetére
Lehet bár nekem pont a sikátor fíling tetszett meg ott (Horvátországban készült)

Amúgy vágatlan a kép, csak forgattam rajta 1,2°-ot, mert picit dőlt. Lehet majd bele is vágok egyszer ha lesz egy kis időm rá. -
Az-X
őstag
Még egy kép a nyaralásról:
[link] -
Az-X
őstag
No odáig is eljutottam, hogy megnéztem az exif-jét. Szerintem az első képpel nem az a gond, hogy kiégett a hold. Igaza van a feltöltőnek mert szerintem ezen a képen igazából a felhő lenne a téma ami szépen ki is van exponálva, ez pedig magával hozza, hogy a hold kiég... A gond az, hogy 8sec alatt a felhők szépen arrébb másztak, gondolom ez lehet a homály oka. De, hogy a holddal mi történt, hogy elnyúlt azt nem tudom. 8sec alatt szerintem nem kéne ennyit arrébb mennie

A méretben teljesen igazat adok neked. Max 1000-1200-as szélességben szabad feltölteni valamit. -
Az-X
őstag
válasz
PazsitZ
üzenetére
A második és a harmadik képről mondanék pár szót... Nem megbántani akarlak, de ezek a képek nem élvezhetőek. Ez nem a Te hibád, egy hold felvételt sokkal nagyobb telével kell csinálni, hogy szépre sikerüljön. Nem én készítettem, de remek példa: [link]
Kérdés ugye, hogy akkor most mit csinálj... az 5X optikai zoom-ból gondolom, hogy kompakt géped van. Közelebb kell menni ilyenkor a témához ami ugye a holdnál igen macerás
Én azt javaslom más témával sokkal sikeresebb képeket készíthetsz
Aztán ha később annyira rákattansz a fotózásra, hogy hajlandó leszel kifizetni a drága telékért egy fél vagyonnyi lóvét akkor jöhet a hold. -
Az-X
őstag
válasz
ArthurMiller
üzenetére
Ohh... most nézem a ''szerkód''... igaz ilyen cuccal már lehet normális képeket csinálni
Én is erősen gondolkodtam a D200-on, de mégsem az lett, pedig most úgy feltennék 1-2 manuális objektívet.
Az aranymetszés természetesen nem kötelező... sőt sok esetben nem is árt eltérni tőle. Viszont jelen esetben valamerre mindenképp kimozdítanám a témád, így a képed felső 1/3-a gyakorlatilag ''üres''. De igazad van, ha neked így kedves akkor így kell hagyni! Nekem is rengeteg képem van amit nem értenek meg mások, mégis én nagyon szeretem őket.
-
-
Az-X
őstag
Ime még egy példa, hogy hőségben is lehet fotózni

[link] -
Az-X
őstag
válasz
ArthurMiller
üzenetére
Remek kis képek, gondolom azért PS-ben megtoltad picit a színeket, kontrasztot... Igazából a középső kép ami szerintem a legjobb lenne, csak a szerkesztéssel van gond. Próbáld meg megvágni úgy, hogy a szeme harmadoló pontba vagy aranymetszésbe kerüljön
A csőre pedig a jobb alsó sarokba mutasson 
-
Az-X
őstag
Hmmm... évek óta nem voltam az állatkertben, de lehet ellátogatok. Igen az ilyen tülekedős fotózást én sem szeretem. Úgy szeretem ha szépen felállíthatom az állványt... beállítgatom a gépet, és várom a pillanatot amit szeretnék megörökíteni
No persze tudom én, hogy szép álom ez. A tüzijátékos kép pl egy olyan ami egyszer csak jött. Kaptam elő a gépet de gyakorlatilag 7-8 képből ez lett az egyetlen ami még úgy elfogadható.
A karcos üvegre ajánlanám, hogy tele állásban vedd minél tágabbra a blendét és akkor nem lesz gond vele szerintem. Nekem repülön bejött
Bár nem tudom ha azzal a géppel dolgozol ami az aláírásodban van, mennyire van lehetőség ilyen állításokra (nem ismerem azt a gépet). -
Az-X
őstag
Még egy kép ugyanarról az éjszakáról

[link] -
Az-X
őstag
Barátnőm édesapja csinált egy horgásztavat, ennek a tónak a megnyitóján készült ez a kép. Jó kis éjszakába nyúló mulatság.
[link] -
Az-X
őstag
Az ötlet igen jó
Lehet ki fogom próbálni, csak ezek a képek most a klub kérésére születtek, nem kedvtelésből
Itt ''olyan'' részeget mondjuk nem nagyon fogsz találni... de ez gondolom lejön a képekből is
A hangulat szubjektív. Nekem pl nagyon bejön... teljesen odavagyok ezekért a lámpákért... fényekért... színekért
De majd teszek fel olyan képet is ami nem ennyire munka ízű 
-
Az-X
őstag
Nos igen, valóban szűk. A gond azzal amit mondasz csak az, hogy ha két sorba fotózok, a közel eső tárgyaknál hová veszem a fókuszt? Mert ha közelre veszem azt nem lehet összefűzni. Ha úgyanúgy távolra mint a többinél akkor homály lesz, és a kép 1/3-át ilyen foltok fogják kitenni. Ez az egyik dolog. A másik az, hogy a közeli tárgyaknál már olyan lesz a torzulás, hogy egyszerűen nem tudja szépen összerakni a program. Itt-ott már így is elég necces volt.
Szerk: Persze lehet én használok rossz programot
[Szerkesztve] -
Az-X
őstag
No ennél több időt már nem szánok erre
PS-ben kézzel próbálgattam kiegyengetni egyenként a képeket. Nem lett tökéletes, de ebben a méretben még élvezhető, illetve amire csináltam arra tökéletes 
[link] -
Az-X
őstag
A HDR-panoráma egy másik helységben készült... ott ahol a bárpult is van. Alakulgat, de sajnos nem az igazi. 20-35-ös obival készítettem a képeket, 23-as állásban de úgy tűnik akkora a torzítás, hogy már nem tudja kihúzni rendesen a panoráma készítő progi
Azért babrálok még vele hátha... -
Az-X
őstag
Ugyanebből a klubból egy másik helység, nem HDR, hanem panoráma... és ha nem túl uncsi akkor lehet lesz még egy HDR-Panoráma is

[link]
A link 1600x356 felbontású, elnézést azoktól akik kisebb felbontást használnak, de még így is elég picinek érzem. (Az eredeti 8695x1935) -
Az-X
őstag
Talán az előttem látható témáktól picit elüt de kiváncsi lennék a véleményekre. Első HDR képem, így biztosan akad valami amit rosszul csináltam

[link]
Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Mától Huawei okosórákkal is lehet érintésmentesen fizetni
- Fotók, videók mobillal
- Xbox tulajok OFF topicja
- Az AI átformálja a Peugeot modelljeit is
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Revolut
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 2év Garancia! MSI RTX 4090 VENTUS 3X OC 24GB GDDR6X Videokártya! BeszámítOK
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Asus Chromebook C423NA, 8GB RAM, N4200 Pentium, 180 Kihajtható
- ELADÓ FÓLIÁZOTT HP EliteBook 840 G9 i7-1265U 16GB 512GB 14" FHD+ 1 év teljeskörű garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Még annyit, ami talán nem volt egyértelmű az előzőben. S AF módban ha megvan az élesség akkor nyomva kell tartani félig az exponáló gombot, és komponálás után elkattintani.
Gondolom ezt Te is érzed
De csóró vagyok sajna
Forgasd a fejedben az ötleteket, aztán valósítsd meg őket 
Amúgy a lényege annyi, amennyi a szemnek is. Egy kicsit más szögből látja a képet a két gép. Már csak rá kell venni a szemeid, hogy a 2 képet összerakják

Persze tudom ez nem a kijelző hibája hanem inkább a váz programjáé. Ezek voltak a fő különbségek... és persze a megmagyarázhatatlan apróságok. Nem tudom így leírni... 1-2 hétig birtokoltam a 2 vázat egyszerre az egyiket szerettem a másikat nem
Végül egy Fuji S5 PRO lett, az üzletből elhoztam egy Tamron 18-200-as obit hozzá, hogy szilveszterre már tudjam használni. Úgyhogy obikat még vennem kell hozzá.
![[kép] [kép]](http://az-x.tar.hu/PHpict/006/temppank.jpg)
![[kép] [kép]](http://az-x.tar.hu/PHpict/005/diaponty2k.jpg)
Lehet neki állok mégegyszer az utómunkának.