Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Óbudai Egyetem (volt BMF)

Hozzászólások

(#6951) Khan13 válasza Mattb (#6950) üzenetére


Khan13
senior tag

Órarend. A tárgyak elfogadásához nézd meg a tanulmányi osztály honlapján az egyes tárgyak leírását, illetve az elfogadtatás menetét.

A ponthatár csak annyit jelent, hogy az adott évben mekkora volt a "hype" az adott intézmény adott szakja körül. Ha senki nem jelentkezik, akkor a minimum pont lesz a határ, ha sok gyenge eredményt hozó, akkor szintén, illetve egy picivel több. Ha kb. mindenki zseni és sportoló, stb. akkor pedig max pont lesz a belépő.

(Mesterképzésen 100 pont a max ;) )

(#6952) Mattb válasza Khan13 (#6951) üzenetére


Mattb
senior tag

Igen, azzal én is tisztában vagyok, hogy a pontok semmit sem árulnak el a szakokról kb., valóban csak hype faktor..:D

Jó ez az órarend..de elég kibogozni hogy hogyan is néz ki... :F :))

(#6953) rTECH válasza Mattb (#6950) üzenetére


rTECH
csendes tag

Szia!
Matekok közül biztos tudsz elfogadtatni Anal1-2 nek valamit, de minden a tananyagtól függ: nálunk analból van a lim, deriválás, integrálok, diffegyenletek ilyesmi de van dimat1-2, az vektorok, mátrixok, egyenletrendszerek, kombinatorika és van egy végső csodatárgy a valszám is. Egyik haverom is BME-ről jött (igaz ő VIK-es mérnökinfós volt), neki egy táblázatot kellett kitöltenie a megfeleltetésekkel (sajnos azt nem tudom, h ez merre van). Nézd meg jól, h mikor van a határidő, mert könnyű belőle kicsúszni.

(#6954) Mattb válasza rTECH (#6953) üzenetére


Mattb
senior tag

Tudom, nem egyszerű dolog ez a tárgyelfogadás, BME-n belül már próbáltam utánnajárni, gondolom így még macerásabb, szóval ha valaki erről is rendelkezik információkkal, akkor azt is nagyon szívesen fogadom.

(#6955) Khan13 válasza Mattb (#6952) üzenetére


Khan13
senior tag

Ott a jelmagyarázat a jobb szélén : )
A lényeg, hogy estin a piros keretes tárgyak az érdekesek.

A tárgyelfogadáshoz pedig legjobb, ha beszélsz a TO-val.

[ Szerkesztve ]

(#6956) _Karesz_ válasza Mattb (#6952) üzenetére


_Karesz_
tag

Valami ilyesmit várj első félévre: [kép]

(#6957) Mattb válasza _Karesz_ (#6956) üzenetére


Mattb
senior tag

Á köszönöm, ez már kicsit konkrétabb, esetleg te is estin vagy?

(#6958) _Karesz_ válasza Mattb (#6957) üzenetére


_Karesz_
tag

Igen.

(#6959) Mattb válasza _Karesz_ (#6958) üzenetére


Mattb
senior tag

'17 szeptemberben kezdted? Mik a tapasztalataid eddig? Így maga az esti képzés érdekelne, a menete, a tanárok hogy viszonyulnak hozzá? Nem volt még ilyenben tapasztalatom.

(#6960) _Karesz_ válasza Mattb (#6959) üzenetére


_Karesz_
tag

16' szeptemberében kezdtem de nem sok tárgyam lett meg elsőre, szóval idén nekimentem újra, így pedig pont beleestem a tanterv váltásba, ami hozott néhány érdekes dolgot. Igazából a TO elég szigorú kredit beszámítás terén, beadod még lehetőleg reghét előtt amit szeretnél elfogadtatni és eldöntik, hogy nyertél-e, vagy nem. Általában a képzésről azt lehet elmondani, hogy a nappalihoz képest kevesebb a leadott anyag és kevesebb a számonkérés mennyisége is (gondolok itt arra, hogy nincsen pl. kicsi ZH). Az elvárás viszont annyiban tér el, hogy max elméletből nem kérnek bizonyítást. Tanár függő, hogy ki hogyan kezeli azt, hogy ide leginkább dolgozó felnőttek járnak, nem 18 éves frissen érettségizettek. Előadáson sincs általában katalógus és a legtöbb tanár el is szokta mondani, hogy nem kötelező bejárni, illetve ha bejössz, nem baj, ha késtél, csak a ZH időpont szent és sérthetetlen, de azt is későbbre szokás időzíteni, előtte szokott lenni idő, hogy odaérjen mindenki. Természetesen van olyan is, akit nem érdekel, hogy te ledolgoztál már előtte 8 órát meg túl vagy 3 óra matekon, akkor is teljesítened kell azt, amit elvárnak a nappalisoktól is. Az még kimaradt, hogy előfordulta az is, hogy többször is este 10-ig tart az óra. Nekem az első órarendem nem volt ilyen szép, ezt másodszorra már én alakítottam magamnak.

(#6961) Mattb válasza _Karesz_ (#6960) üzenetére


Mattb
senior tag

Igen, ha jól láttam a 4 órai kezdés sajnos nekem is picit korai, mivel 5-ig dolgozom. De ha mondjuk heti 2-3 napot érint, akkor szerintem megoldható.

Igazából már csak annak is örülök ha mondjuk a matek a1-a2-t elfognadák, plusz mondjuk a mikmakot? Valszám nemvolt nálunk szóval azt tuti kell.

Első évben miért nem tudtad alakítani jobban? Vagy az a másik tanterv miatt volt? Jobbnak tűnik az új?

(#6962) _Karesz_ válasza Mattb (#6961) üzenetére


_Karesz_
tag

Első félévben a TO veszi fel a tárgyakat, nem sok beleszólásod, max laboron tudsz variálni. Plusz ha este 10-ig van fizika, akkor nem igazán tudsz vele mit kezdeni, ha nem mész, akkor mehetsz következő évben. A két tanterv között leginkább az a különbség, hogy nincs az újban matek szigorlat, illetve analízisből csak évközi jegy van, emiatt a ZH-ba bekerült az elmélet is. A fizika átkerült második félévre, a villantyant és a mikmakot pedig szétszedték 2 félévre. Ajándék aláírás nem szokott lenni, komolyan veszik a szabályokat, ha nem teljesítesz, akkor max a alpóton van esélyed pénzért. A legfontosabbat kihagytam: keresztfélév nem igazán szokott lenni. Ha nincs meg valamiből az aláírás, akkor egy félév pihenő következik belőle.

(#6963) Mattb válasza _Karesz_ (#6962) üzenetére


Mattb
senior tag

Ahham, akkor a mikmak hasonló lehet most a BME-shez, ott is külön volt. Fizikám is meg volt ott, nem tudom, hogy azt elfogadhatják-e itt. Az ilyen tantárgyelfogadásról tudsz esetleg segíteni, hogy merre, kivel kellene felvennem a kapcsolatot?

(#6964) _Karesz_ válasza Mattb (#6963) üzenetére


_Karesz_
tag

(#6965) Mattb válasza _Karesz_ (#6964) üzenetére


Mattb
senior tag

Köszönöm a sok hasznos infót!

(#6966) fireandsand


fireandsand
újonc

Sziasztok!

A gépészmérnökit szerintetek érdemes levelezőn elvégezni?

OE-BGK vagy SZIE-GÉK lenne a választott kar. Családfenntartó vagyok, muszáj dolgoznom mellette, ráadásul teljesen más területen egyelőre, mivel semmi műszaki végzettségem, de még okj szinten se. Érettségi megvan, matekból és fizikából, egész jó is voltam belőlük, de most azért rágyúrok újra az alapokra felvételi előtt.

Érdemes elvégezni, vagy óriási hátrányban vagyok a nappalisokhoz képest? Igaz, hogy sok helyen be se hívnak állásinterjúra, ha kiderül, hogy levelezőn tanultam?
Levelező közben is el lehet helyezkedni menet közben mint a nappalisoknál? Ott úgy hallom a végzős évfolyamon csak az nem dolgozik szakmán belül mérnöki munkát aki nem akar.

(#6967) DIEGO15 válasza fireandsand (#6966) üzenetére


DIEGO15
őstag

Szia!

Röviden: szerintem érdemes.
Hosszabban: Családfenntartóként, munka mellett nem nagyon van más lehetőséged (esetleg estin), ha diplomát szeretnél. :)
Saját tapasztalat (bár más terület) alapján neked nem abból lesz hátrányod, hogy a papírra "Levelező tagozat" lesz írva, mert a szaktudást nagyrészét önképzéssel lehet/kell megszerezni, hanem azért, mert munka, család mellett nagyon nehéz picképes tudást szerezni úgy, hogy közben más területen dolgozol.
Mindent figyelembe véve, elszántság, elhatározás és pénz kérdése az egész, ha ezek megvannak, akkor én a helyedben belevágnék.

(#6968) g@bo válasza DIEGO15 (#6967) üzenetére


g@bo
nagyúr

2020 ban már a meglévő középfokú nyelvvizsga mint elvárás is nehezíteni fogja a pályát..

(#6969) DIEGO15 válasza g@bo (#6968) üzenetére


DIEGO15
őstag

A diplomához egyébként is kell.

(#6970) Monyos


Monyos
aktív tag

Valaki aki a közelmúltban záróvizsgázott NIK-en, van valami ultimate tipp?
Tanárokkal, tételekkel, védéssel kapcsolatban... minden infó segíthet :D

(#6971) g@bo válasza DIEGO15 (#6969) üzenetére


g@bo
nagyúr

igen, csak nem mindegy hogy az a belepő, vagy államvizsga után -soha nem- megy nyelv vizsgázni.. :D

(#6972) Mattb


Mattb
senior tag

Sziasztok!
Azt szeretném még kérdezni tőletek, a multkoriakban említettétek, hogy esti mérnökinfó képzésen sok anyagot felraknak netre, ezek mennyire jó alapok a tanuláshoz? Mármint fel lehet belőlük készülni mindenre? Mert BME-n nem ez volt a jellemző.. kiadták a sok feladatsort, semmi elmélet, magyarázat, megoldás.. persze konzultációra nem jutsz be a másik 4-500 gyerekkel együtt :D

(#6973) Khan13 válasza Mattb (#6972) üzenetére


Khan13
senior tag

Itt mindenkinek van helye az előadókban és a géptermekben is.
A tananyagok azok tananyagok, a legtöbb tanár esetében teljesen jól kidolgozott jegyzetek vagy tanulásra alkalmas prezentációk. Nyilván ettől még be kell járni a tényleges megértéshez és némi plusz információhoz, de összesen egy tanárral találkoztam anno, aki direkt adott le olyan témakört két alkalommal, amik nem szerepelnek a jegyzetbe, hogy a nem bejárókat hátrány érje. Ő azóta már nem tanítja a tárgyat, ha jól tudom.

(#6974) hanacho


hanacho
újonc

Sziasztok!
Most szeretnék jelentkezni az OE-NIK mérnökinfó képzésére, de még vacilálok a BME új gyógy-infóképzésén ( üzemmérnök-informatikus a megnevezése hivatalosan, de hát a tanterv kicsit .. :U ), előtte lehúztam 2 évet angol-töri szakon az ELTE-n csak rájöttem, hogy utálom ezt a fajta sznobizmust. Kérdésem az, hogy ugye 2-3 évig matekhoz nem nyúltam, természetesen most felkészítőre járok emelt matekból, de kicsit félek hogy az analon meg a többi matekon elbukok. Egy 10-es skálán, mennyire nehéz mondjuk, ha normálisan foglalkozol vele? Azért is válaszottam végül az OE-n a mérnökinfót mert elvileg nem olyan kemény mint a BME, és gyak.orientáltabb, ez mennyire igaz?

(#6975) rTECH válasza hanacho (#6974) üzenetére


rTECH
csendes tag

Szia!
Én most vagyok másodéves NIK-en ismerek egy srácot aki ELTE Angol szakot végzett és azután jött ide. Azt mondta, az összes alap matekos tárgya meglett elsőre (anal1-2, dimat1-2), csak a szigorlattal szenved még, de új tanterven már az sincs. Szerintem ilyen szempontból sokkal jobb a BME-nél és tényleg gyakorlatiasabb, de van azért elmélet is bőven.

(#6976) Biankaaa válasza Mattb (#6972) üzenetére


Biankaaa
újonc

szia, Én is volt kozlekkaros vagyok. Sikerült neked a tárgyelfogadassal kapcsolatban infot szerezned? A honlapon olvastam a folyamatát. Engem inkább az érdekelne, hogy a gyakorlatban el is fogadjá-e ezeket?

[ Szerkesztve ]

(#6977) Mattb válasza Biankaaa (#6976) üzenetére


Mattb
senior tag

Szia!
Még nem feküdtem neki. De lassan szükséges.. Sajnos nincsen még infóm róla.
Írok privátot.

(#6979) mepet válasza mtibee2 (#6978) üzenetére


mepet
addikt

Duális képzés: add el a lelked egy multinak egyből a középsuli után. Én gusztustalannak tartom, bár biztosan erősebb gyakorlati tudást ad... Csak az emberek nem a gyakorlati tudásért járnak egyetemre, hanem az elméleti alapozásért és a megfelelő szemléletmód kialakításáért. Szerintem ha 25 évesen diplomázol, pont lesz még időd elég gyakorlatot szerezni, kb 40 év. Akinek ahogy belép a munkahelyre egyből gyakorlati ismeretekre van szüksége, az bizony a szakmunkás. Őt majd ott be is tanítják 1 nap alatt. Még a technikus is elméletet tanul 1-2 évig, hogy utána legyen esélye megérteni, hogy a gyakorlatban mi és miért úgy van.

Én híradósként különösen örülök annak, hogy ez a két telekommunikációval foglalkozó jó nevű multi a Kandót támogatja. Viszont a duális képzést nem támogatom. Persze a duális szívás nem kényszer. Egyelőre. Aztán majd rájönnek a multik, hogy nekik jobb, ha már általános iskolában sem Petőfit, hanem mondjuk autóipari fémmegmunkálást kéne tanítani, lefizetik az államot és puff, leshetjük, hogyan válnak utódainkból rabszolgák... Tudom, ez az utópia durva túlzás, de én úgy érzem, egyértelműen ezen irányba tartunk.

ÓE: Duális és kooperatív képzés

Kíváncsi vagyok, nektek mi a véleményetek?

Hogy teljes legyen a kép: én sem duális, sem kooperatív képzésben nem vettem részt. Most sem tenném.

(#6980) Sweet Lou 6


Sweet Lou 6
addikt

Attól függ milyen fizetést kínálnak a duális képzés mellé, egy gyakornoki szinttel már inkább az a döntő, legalábbis ha a nappali tagozat az alternatíva.

sweetlou6.wordpress.com

(#6981) MATEO6600 válasza Sweet Lou 6 (#6980) üzenetére


MATEO6600
őstag

Nevetséges összeget.

(#6982) Mattb


Mattb
senior tag

Sziasztok!
Milyen programozási nyelvet kezdenek el oktatni esti mérnökinfón? Előtte valami ajánlott könyv hozzá esetleg?

Üdv!

(#6983) Mercutio_


Mercutio_
félisten

Sziasztok!

Egy üvegfóliát szeretnék eljuttatni Nyíregyházára, ha van itt aki most, vagy következő héten megy kérem írjon egy privit:R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6984) _Karesz_ válasza Mattb (#6982) üzenetére


_Karesz_
tag

C# indul teljesen az alapokról. Algoritmizálni tanulj meg, mert nagyon jól jön.

(#6985) Mercutio_ válasza _Karesz_ (#6984) üzenetére


Mercutio_
félisten

Algoritmizálást miből, mivel érdemes megtanulni?

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6986) _Karesz_ válasza Mercutio_ (#6985) üzenetére


_Karesz_
tag

privátban megy

(#6987) szaszayanou válasza _Karesz_ (#6986) üzenetére


szaszayanou
aktív tag

Ez engem is érdekelne. Szerintem nyugodtan jöhet a közösbe.

Still stands Thine ancient sacrifice, An humble and a contrite heart.

(#6988) Mercutio_ válasza _Karesz_ (#6986) üzenetére


Mercutio_
félisten

:R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#6989) _Karesz_ válasza szaszayanou (#6987) üzenetére


_Karesz_
tag

Nem szeretném nyilvánosan megosztani. Mert bár fel van töltve az anyag a netre, nem tudom, hogy ingyenes-e. Privátban küldöm a linket.

(#6990) _Karesz_ válasza szaszayanou (#6987) üzenetére


_Karesz_
tag

Akinek esetleg még szüksége lenne rá, érdeklődhet privátban.

[ Szerkesztve ]

(#6991) K1nG HuNp


K1nG HuNp
őstag

Hali!

Jövőre kezdek a BME/ELTE (amelyikre bekerülök, de valszeg bme) mérnök infóján.

Őszintén bevallva nem érzem magam elég jónak matekból egyik intézményhez sem, és valszeg 1-2 félév után váltanom kellesz. Sokakat hallok hogy a BME->Óbudai vonalat követik. Átjelentkezésnél ugrik az állami támogatás a tandíjra? Vagy ilyenkor újrajelentkezni kell? :F

(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()

(#6992) choco01


choco01
addikt

Van itt olyan aki diákhitelt vett fel?

Évközben is lehet?

Applikáció fejlesztés, weboldal készítés, SEO, Online marketing » https://petadev.com

(#6993) mtibee2 válasza choco01 (#6992) üzenetére


mtibee2
tag

Szia!

Ha április 16-ig megigényled, akkor május 15-én már kapod is, tehát lehet év közben is.

Üdv.:
M. Tibor

(#6995) Mattb


Mattb
senior tag

Sziasztok!
2 témában szeretnék segítséget kérni.
Az egyik, hogy most jelentkeztem esti mérnökinfóra szeptembertől. Jelenleg a BME-n töltöm a 2. passzív félévemet, államilag finanszírozottan tölöttem el 4 félévet (+a 2 passzív volt most az utolsó 2.). Itt már biztosan nem folytatom, így adjam le a 032-es kérvényt, a jogviszony megszűntetését?
Így, ha felvesznek a színtén államilag támogatott mérnökinfóra, úgymond minden csak "folytatódik" tovább? Nyilván -4 félév az, amit támogat számomra az állam?

A másik pedig a tantárgy elfogadtatás. Aki tudja a pontos menetét a BME-ről ÓE-re való elfogadtatásnak, annak szeretném kérni a segítségét, tanácsát, hogy mi is a protokoll ebben a helyzetben.

Előre is köszönöm,
Üdv!

(#6996) mepet válasza Mattb (#6995) üzenetére


mepet
addikt

Ha ki akarsz iratkozni a BME-ről, iratkozz ki, ezt csak te döntheted el.

"Így, ha felvesznek a színtén államilag támogatott mérnökinfóra, úgymond minden csak "folytatódik" tovább? Nyilván -4 félév az, amit támogat számomra az állam?"
Igen.

"A másik pedig a tantárgy elfogadtatás. Aki tudja a pontos menetét a BME-ről ÓE-re való elfogadtatásnak, annak szeretném kérni a segítségét, tanácsát, hogy mi is a protokoll ebben a helyzetben."
A megfelelő szabályzatban pontosan megtalálsz minden infót. Ha segítség kell, a keresd az adott kat Tanulmányi Osztályát telefonon vagy személyesen. Mástól tanácsot ne fogadj el, mert nem fogja tudni pontosan, mivel 2018 februárban is változott többek között a TVSZ.
Nagy vonalakban, ha nem változott túlságosan: régi suliban szerzel hivatalos tárgyleírásokat és csatolod az akkreditációs kérvényhez a lepecsételt index másolat kíséretében. Ha x%-ban egyezik azzal, amit el szeretnél fogadtatni, akkor elfogadják. Tárgyanként vagy kreditenként párezer, összesen súlyos összeg lehet. Vigyázz, ha esélytelen tárgyat próbálsz elfogadtatni, a pénz beveszik, de elutasítják a kérelmet azon tárgyra vonatkozólag.

[ Szerkesztve ]

(#6997) Jockey85


Jockey85
csendes tag

Kedves Fórumozók,

Korábban én is az OE-NIK-re jártam. Most találtam meg dobozban néhány tankönyvemet, és nem szeretném kidobni, de nem igazán fogom használni. (Ezekre antikváriumokban sem fognak ugrani, ezért kötöttem ki itt :) )
Itt meg lehet hirdetni őket? Vagy tudtok olyan platformot, ahol meg lehet hirdetni?

Köszönöm előre is. :)

(#6998) Black Dragon válasza Jockey85 (#6997) üzenetére


Black Dragon
addikt

Facebookon tudom javasolni a különböző adok-veszek csoportokat, akár OE-NIK-es csoportokat, biztos van fent pár tucat. Itt a fórumban nem szabad meghirdetnek (tiltja a szabályzat), max hardveraprón.

(#6999) gabe96 válasza mepet (#6979) üzenetére


gabe96
aktív tag

A probléma az, hogy jelenleg 0 értékű elméleti alapozás és szemléletmód kialakítás folyik a Kandón,(és még sok más egyetemen is, bármilyen szakra lehet vonatkoztatni).

Bölcsészképzés folyik, ha tudsz seggelni(vagy van pofád puskázni), akkor átmész bármelyik tárgyból, attól függetlenül, hogy érted-e vagy sem.
Semmi rálátás az iparra/szakmára, hogy ott mi folyik és emiatt kész csomagokat várnak a kedves végzett kollégák, de ha valamiért nekik kell keresztbetenni 2 szalmaszálat, az már derogál.
Persze értem én, hogy óraszámcsökkentés, alacsony fizetés, de ha már egyszer ott vannak a tanárok nem lenne célszerűbb tanítani is?

Nincs buktatás, mert csökkenteni kell a lemorzsolódást......de akkor már nem lenne jobb tanítani, és úgy átengedni mindenkit, hogy ha valaki akart, az tudott is tanulni?

Szó mi szó, itt legalább meg lehet szerezni a papírt, de aki tud, az menjen el dolgozni, amilyen hamar csak teheti.

#Kandó#Híradástechnika

(#7000) Mattb


Mattb
senior tag

ÓE-NIK mérnökinfó estin bukási arányról tudni valamit?
Holnap jönnek a pontok, elvileg szeptembertől ott kezdek. Van valami hír arról, hogy milyen lesz a képzés szeptembertől? Változások, bármi infó?

Útvonal

Fórumok  »  Lokál  »  Óbudai Egyetem (volt BMF)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.