Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kixly

csendes tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Vizsgafeladatot kaptam, amihez többek között python programozási ismeretek szükségesek. (Hozzá kell tennem, nem informatika szakos vagyok, sőt semmi programozáshoz hasonlót nem tanultam eddig még, úgyhogy előre elnézést, ha nem szakszerűen fogalmazok…)
    A feladat a következő:
    „Készítsünk 200 db azonos méretű GIF file-t ötbetűs angol szavakból. A szavak egyes karakterei legyenek véletlenszerűen kék, piros és fehér színűek (szürke alapon). „

Egy kép esetében sikerült ezt megcsinálnom, aminek az Image Magic-es utasítása (mert ezzel a programmal kell alapvetően a képszerkesztést elvégezni) a következő:

Pl a radar szó esetében:
    1. lépés: convert -background gray -pointsize 72 -fill red label:R r.gif (ugyanezt még az A, D, A, R betűkre is, majd:
    2. lépés: montage r.gif a.gif d.gif a.gif r.gif -background gray -geomtry +5+5 radar.gif

És most jönne a PYTHON-os része a dolognak: a random színválasztás, és hogy betűnként végigmenjen, majd összerakja és ezt a 200-szor:)

Eddig jutottam:

import sys
    import random

betu=["a", "b","o", "u", "t"]
    print "convert -background gray -poinsize 72 -fill",
    print random.choice(["red", "white", "blue"]),
    print "-label",
    for i in betu[0]:
    print i,
    print "1.gif"

Ez alapvetően kihírja az 1. image-es utasítást, DE még azt kellene megoldani valahogy, h sorba menjen a betűkön, és a file nevét változtassa (2.gif, 3. gif, és így sorba tovább).

Valami olyasmit kellene, hogy vegye az 1. szó 1. karakterét, majd 1.szó 2. karakterét….5ig,. És ezt lefuttatni a 200 szóra. A fenti parancssorban szétbontottam egy szó, 5 betűjét, de ez így macerás lenne 200 szónál megcsinálni:S

Majd ezt az egészet egy batch file-ba kellene átirányítani. Ezt sem tudom, hogyan kell:$

Tudna valaki segíteni ebben?

Köszi:)

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés