- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Rap, Hip-hop 90'
- Gurulunk, WAZE?!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Ebben a topicban tehetitek fel a videokártyákkal kapcsolatos azonnali, sürgős kérdéseiteket! Javasoljuk, hogy mielőtt kérdeztek töltsétek ki az adatlapotokon a konfigurációra vonatkozó részt!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csupingo
veterán
Úgy nézem, a 8k 60Hz-es tartalom lejátszása az Intel-en kívül, a többieknek nem fekszik annyira.
-
A kártyát közepesnek mondanám.
Manli, jó erős hűtés.
1 éve újonnan hibátlan volt. Elvileg a vrm is jó, kár hogy csak 290W a limit.
Kéne rá flashelni egy 330W-os biost, persze pasztázás után.
Sem olcsónak sem drágának nem mondanám, elég drága volt(285) és most jóval kevesebbet ér (talán 150) de fájna ha odalenne.
A másik gond hogy nem szojtam sokáig tartogatbi a cuccokat. És most hogy adjam el? Szétszedés elött v után?
A youtubert sajnos ennyi infóból nem találtam meg, de van itt hardveraprón is hirdető, van egy pesti meg egy dunántúli akivel már beszélek, bár az van messzebb -
-
Aprósólyom
addikt
Ha jól rémlik, mintha olvastam volna róla régen, ez a 74,972Hz csak amiatt van, mert nem kerekíti 75Hz-re az nVidia driver.
(Nálam is hasonló: a 240Hz monitor geforce VGA-val 239,760Hz-t ír, Radeon kártynál kerek 240Hz-t jelez a windows)Feltettem a Doom-t (nem az eternalt), mert kíváncsi lettem és tesztelgettem kicsit.
Számomra úgy néz ki, hogy a GTX 10 sorozaton az openGL jobban működik low-medium beállításokkal. De video settingtől függő is lehet, illetve RTX 30 is már architektúra. Ezt utolsó opcióként próbáld ki szerintem.Amit észrevettem, hogy az nVidia vezérőpulton belül a 3D beállításoknál defaulton maximális teljesítményt állít be a doom-hoz a geforce driver. Ha vlamiért nem ez van nálad, akkor ez állítsd be. (Ki is próbáltam az "optimális teljesítménnyel", amit egyébként a driver be szokott lőni a játékokhoz defulton. De ott tényleg vannak megugró frametime-ok., úgyhogy abszolút helyes, a maximális teljesítmény defaulton.)
Szintén az nVidia Vezérpultban, a Doomhoz állítsd be a maximális képkockasebességet 73fps-re.
Az alacsony késleltetési mód legyen kikapcsolva. Egyébként ez a default is. (Kipróbáltam a doom-mal, ez a funkció észrevételezésem szerint tud alkalmi lagot okozni. Sajna minden játéknál működik hibátlanul ez a funkció.)
Ahogy korábban írtam a G-sync kompatibilis mód legyen aktiválva az nVidia vezérpultban.Doom, settings, video menu:
Windows mode: full screen
vertical sync: adaptive
advanced menu:
Vulkan,
de ha nem lesz a fentebbi beállításokkal tökéletes, akkor végül próbáld ki OpenGL API-val is.Nekem OpenGL és a fentebbi beállításokkal nálam minden OK és sima és akadás mentes volt 73fps-en.
-
spleenszuru
őstag
Az Eternal néhány esetben, pl. glory kills, vagy az ancient gods "zöld ködös" stage alatt nekem is leesik 80-100-ra, a lockolt 142-ről, és én sajnos érzem is egy FPS-ben.
Igaz, nekem 144 Hz a monitor.Szóval visszább vettem egy kis grafikát, pl. texture poolt, shadowot.
Én konfigom is az adatlapon. -
Aprósólyom
addikt
Az a konfig fél gázzal is meg kell hajtsa a Doom Eternalt 70-75fps-sel.
És tapasztalatom szerint akár egyetlen egy pillanatnyi képtörést is lehet látni akár mikro lagnak, úgyhogy nehéz kitalálni, bár ha tényleg nincs 17ms-nél nagyobb rametime,
akkor elméletben kimondhatjuk, hogy nem valamilyen teljesítménybéli bottleneck = micro lag, amit látsz, hanem inkább szinkronizációs hibából következő ütemvesztést, vagy képtörtést.
Hivatalosan nem g-sync kompatibilis a monitor, bár rtings szerint nem tapasztaltak hibát. (Bár ez szerintem nem 100% garancia.)Egyébként én is Geforce kártyát használok freesync monitoron, g-sync kompatibilis üzemmódban, bár Doom-mal nincs tapasztalatom.
Ami tuti:
G-sync kompatibilis mód legyen bekapcsolva.
A v-sync-et csak a játékon belüli menüben kell aktiválni, ha van. Ha nincs, csak akkor kell az nvdia vezérőpultban.
Nvidia vezérlőpultban legyen minden 3D beállítás defaulton, lehetőleg.
Ezzel a beállítással jónak kell legyen és max 73-74-75fps kell láss in-game.
(Bár ha aktuálisan épp 75fps akkor akár előfordulhat képtörés.)Ha eddig is így volt mégis érzékeltél képtörést/lagot, akkor lehet a v-sync nem korlátozza, üzemezi megfelelően az egész folyamatot?
Próbáld meg, hogy frame-rate limitert használsz és a v-syn-et kikapcsolod. (De a g-sync komp. az továbbra is legyen bekapcsolva)
Ha a doom menüben van ilyen, akkor ott állítsd 75fps (75Hz miatt) alá kicsit: pl. 73fps.
(Mivel az ütemezés nem tökéletes, ezért kell némi mozgástér a rendszernek, ezért kell pár fps-sel alá lőni 75Hz alá. Mert ha elérné a 74-75 pillanatnyi frameratet, akkor már lehet képtörés.) Ha 73fps-nél még nem tökéletes, próbálhatod lentebb... 72fps, 71fps.Egyébként, ha a monitorod menüjében van arra opció, hogy meg tudja jeleníteni az aktuális képfrissítést (Hz), akkor aktiválhatod ellenőrzésképp, hogy működik-e a G-sync kompatibilis üzemmódban a VRR (variable refresh rate). Tehát 73fps in-game esetén 73Hz-t kell láss a monitoron.
Ui.: nVidia 3d beállításoknál az "alacsony késleltetésű mód"-nak hatása van az ütemezésre, ami szintén tud ilyen jellegű anomáliákat okozni. Ezért mondtam, hogy legyenek a beállítások defaulton.
-
Aprósólyom
addikt
Adhatnál némi plusz infót, mert így kb. csak annyit lehet mondani, hogy szinte bármi lehetséges, de az gondolom nem elégítene ki.
Egyébként ha nincs inkompatibilitási vagy szinkron hiba, akkor is természetesen lehetséges akadás, ha csak egyetlen egy frame is valamiért nagyon lassan készül el, értsd, bőven 25-30ms felett.
De ennek számtalan oka lehet. Infók nélkül ezt nem lehet megmondani (konfig komponensek, szenzor adatok). -
mcs
veterán
-
Aprósólyom
addikt
Úgy járj el ahogy írtam. Hogy a Geforce kártyád és a monitorod megy-e a g-sync kompatibilis módban hiba nélkül, azt tudod tesztelni könnyedén egy direkt erre készített progival:
Download G-SYNC Pendulum Demo Demo | NVIDIA Cool Stuff -
bobalazs
nagyúr
Amd-n a freesync a FS monitorral vsync nélkül sincs képtörés.
Aztán vannak olyan monitorok amire bár irják hogy freesynces, nagyon nem az, hiszen minden adott volt mégis képtörés volt vsync nélkül.
Freesync mellé nem kötelező a vsync a képtörés megakadályozásához.
Nálad az hogy Nvidia kártyát használsz egy extra tétel, ami közbeszól, mivel nem garantált vele a freesync kompatibilitás. -
Aprósólyom
addikt
Ha beállítod a v-syncet, akkor nem kell fps korlátot beállítani, mert a képernyőfrissítés maximuma limitálja a max. fps-t.
A g-sync kompatibilis módot érdemes lehet még kipróbálni. A legfluentebb élmény: g-sync kompatibilis mód + v-sync adja.
Ha nem kompetetív játékkal játszol, akkor érdemes így beállítani. -
Teasüti
nagyúr
Sokkal? Ha van köztük 10%, lehet sokat mondok. Nekem a sima van, mert kellett a vram a videózáshoz. De 10% az fps-ben nemigen jön ki. 4K-ban azért mindegy, mert 30 fps helyett 33-mal se vagyok előrébb. 1080-ban meg azért nem számít, mert nekem teljesen mindegy, hogy 70 fps, vagy 77. Esetleg 120 fps vagy 130. Érted. Sokkal fontosabb a változó képfrissítés. Én még undervolt-oltam is a kártyát, mert ennyire nem érdekel az a 10%, ha cserébe lényegesen halkabb tud lenni.
De ott van mellette a Freesync Premium Pro monitor, ami Geforce-al is 30 fps-ig szinkronban van. Azért 30 fps meg már nagyon az alja. Ott már a 33 se fog csodát tenni.
-
TechRobot
aktív tag
Nézd ez olyan dolog, hogy elvileg úgy is tudod használni. Gyakorlatban nyilván nem akarod. Innentől kezdve el tudod dönteni, hogy legközelebb választod e ugyanezt a gyártót vagy sem ilyen egyszerű a dolog.
Én IT nagyker szervizes vagyok naponta látok több ilyen meg olyan garival való mókolást. Volt már olyan is, hogy matrica rajta volt és a gyár vissza küldte garvesztettnek. Megkérdeztem, hogy miért. Azt válaszolták, hogy nem gyári paszta volt rajta így a terméket megbontották. Aztán jött a fekete leves.. ebay, ali és társainál lehet rendelni gari csavar záró matricát. Nem akartam elhinni.
Mint mondtam a te esetedben én is inkább a garvesztést választottam volna és újrapasztázom, tehát teljesen egyet értek veled. Csak ugye nézni kell a másik oldalt is.
Illetve vegyük figyelembe azt is, hogy a gyártó is hibázhat és erre van a garancia. Mert ugye azt egyetlen gyártótól sem lehet elvárni, hogy minden legyártott 1 millió vga ból 1 millió hibátlan is lesz. Aki még ilyen álmokat dédelget azt inkább hagyjuk.És itt hívnám fel a figyelmét mindenkinek, hogy a jelenlegi piaci árak mellett akinek alacsonyabb végöszegű számlája van a VGAról (mert mondjuk régebben vette).. annak a garanciája semmit nem ér kb, najó némi túlzáűssal de érted! Ha ma leadsz egy VGA-t gariba annak az esélye, hogy még látod azt a darabot az életben kb 15%. Csere darabot nyilván nem fogsz kapni, mert azokat már drágán szerezte be minden eladó kisker/nagyker így a vételár visszafizetése lesz opció.. csak vicces amikor most használtan egy XY VGA 200k, te meg anno vetted mondjuk 90ért (lásd 1660 superek). Na az úgy nem túl mókás. Ilyenkor mindig azt szoktam javasolni, hogy valami alternatív javíttatási módot érdemes keresni és akkor talán kevesebb lesz a buktád és vga-d is lesz.
-
Csupingo
veterán
Örülünk!
Pedig nem olyan öreg kártya, hogy már vacakolnia kéne a pasztának. Persze ha gyárilag végeztek trehány munkát, akkor sajna már idő előtt is lehetnek gondok, ahogy nálad is.(#80456) tope: akkor lehet, hogy tényleg megadta magát a ventilátor, vagy azzal kapcsolatos áramkör és azért lassul be, mert túlmelegszik a kártya és visszaveszi inkább az órajeleket. Esetleg még másik driverekkel lehet próbálkozni, akár teljes DDU-s pucolás után. Ha nem javul a helyzet, akkor másik gépben is kipróbálni, vagy egyből garanciális javításra küldeni.
-
Grave_444
nagyúr
Óvatosan írok, mert egyfolytában azt a választ kapom szar a gépem és nem értek hozzá, ezért meleg a kártyám.
Ugyanez a típus van, ha nem undervoltolod ilyen marad.
Rengeteget számított a feszültség. [link]
Ilyenkor ahogy visszarakom gyári értékre felmegy egy pillanat alatt majdnem 80 fokra.Azóta belőttem fixre 787mV és 1815MHz GPU. Erőben alig van különbség, viszont nyáron megállt 65-68fok körül, a 70-et sose érte el. Mindezt úgy, hogy a gyári ventiprofillal 2000-2200rpm-en volt tűz forró, így pedig szinte minimumon, némán ~1200rpm-en lazán lehűti.
Szóval 80 fok hangosan vagy 70 alatt némán.
-
pecccccccca
őstag
Hmmm.
Nekem a Giga 1660S Gaming OC 67 fokig megy fel az adatlapomon szereplő házban 1 óra BF1 után, pedig 5 ventiből csak három van bekötve, hogy ne duruzsoljon annyira. 1 elöl 1 fent 1 hátul.
Nem tudom mi lehet a megoldás nálad.
Tudom sokan nem kedvelik a Giga vga-kat, de ezt nagyon eltalálta a Gigabyte hűtésileg. -
abéla
senior tag
Ahogy elnézem, a kártyád bent kavarja a levegőt, szóval ennek hatékonyságához tényleg kell a jó áramlás, de ha nem akarsz egész házat cserélni dobj be egy szabályzott 80-90mm-es ventit a ház szabad slotjaihoz rögzítve belülről(persze a slot-takarókat vedd ki), hogy kb 45-60°-ban álljon a vga hossztengelyével, így közvetlenül szívja be a hideget és nyomja a vga lapátokra kintről; ennek durvább módja, ha kivágod a házad oldalát a vga magasságában és megfújatod egy 120-140-essel.
jasso : köszi a tippet, ezt a silent wingset láttam már, hogy dícsérik itt-ott, majd rápróbálok
Selynelar : sztem használd mind a 3 kábelt, nehogy megolvadjon/áthúzzon a duplán használt kábel csatija (ott azért szaladgál pár tucat amper
)
-
-
-
rengi95
csendes tag
-
Csupingo
veterán
A megjelenítő - felbontás módosításánál nézted, miközben aktiválva volt a hdmi-s kijelző? Xp-nél nem tudom, win7-nél nekem ott van.
Itt van valami külső progi, ha minden igaz, nem olvastam végig.
Talán ez is segíthet. -
Ðávid
aktív tag
#42131 mcs és #42133 speedydb23
Köszönöm szépen mindkettőtöknek a választ!
Nem játszani szeretnék rajta, hanem elsősorban HD és FHD tartalmakat nézni. Azért tettem fel a kérdést, mert már több helyen is olvastam, hogy az IGP-k teljesítményben beérték az olcsóbb videokártyákat, amilyen például a GT 520-am.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen processzort vegyek?
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Star Trek
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Steam topic
- További aktív témák...
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC! I7 12700KF / RTX 3090 24GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- Gamer PC - Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 6700 / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 256SSD+500GB HDD
- AKCIÓ! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!