- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- gerner1
- Gurulunk, WAZE?!
- Rák
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- -szabi-: Könyvtár megosztás windows 10 és KODI között SMB használatával
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Donki Hóte #53 üzenetére
Akkor egy idő után csak néhány óra lesz pontos, lehet akár előre rajzolt órákat is használni...
-
dabadab
titán
válasz
Donki Hóte #51 üzenetére
Éppen Julius naptárreformjáról volt szó pár hozzászólás óta, szóval nem értem, hogy miért érezted fontosnak elmondani, hogy Julius naptárreformot csinált.
-
dabadab
titán
válasz
Donki Hóte #48 üzenetére
Egyébként te is azt írod, hogy valami i.e. 46-ban történt
Mivel Julius Cézár - kevéssé meglepő módon - nem a saját halálát akarta megörökíteni a naptárával. Tökre meglepő, pedig az ember direkt arra számított volna, hogy először meghal és utána vezet be egy naptárat, nem?
-
válasz
Donki Hóte #26 üzenetére
Én fél 8-ra jártam suliba, busszal így 6 órakkor indultam otthonról tök sötétben. Az sokkal jobban zavart, hogy rohadt hideg volt, akkor még voltak olyan telek, hogy levegővételnél úgy éreztem befagy az orrom, a jó kis ikarus buszok fűtése vagy működött vagy nem.
Nem hiszem, hogy itt ez akkora probléma. Nem mellesleg volt olyan terv, hogy későbbre tolni az iskolakezdést mert az egészségesebb a fejlődő szervezetnek, akkor akár lehetne fél 9-re vagy 9-re tolni.
Úgyhogy az óraátállítás márpedig nem jó dolog!
-
dabadab
titán
válasz
Donki Hóte #3 üzenetére
Az időszámítás a mi kultúrkörünkben Krisztus születésével kezdődött
Hát, nem igazán, jóval régebbi, illetve a ma használatos időszámítás (ami már a sokadik volt) konkrétan i.e. 46-ban indult és némi naptárreform után módosult az indulódátum i.sz 1-re (ami egyébként szinte biztosan nem Jézus születésének éve, még ha félre is tesszük a "létezett-e Jézus?" kérdést).
abban nincs téli, meg nyári, ezért én inkább a téli/nyári időrend kifejezést használom
Dehogy nincs, az időszámításban meg lehet jelölni bármit tetszőleges pontossággal, márpedig ha 1987. május másodika délután fél kettőről beszélünk, akkor ott már játszik az időzóna is (és a téli- és nyári időszámítás gyakorlatilag egy időzónaváltás).
-
Crus
őstag
válasz
Donki Hóte #36 üzenetére
A politikai esélyek felmérése egy másik univerzum, ugyanis ott a fizetett megrendelő olyan eredményt kap amilyenre vágyik. De ez ide nagyon off.
-
Crus
őstag
válasz
Donki Hóte #34 üzenetére
Jó, ok, nem tanultál statisztikát, nincs ezzel gond. Hint: Ez egy olyan eredmény, ami 440m emberre vetítve, a legrosszabb esetben is csak pár % difivel pontosan u.e. lenne. Erről ennyit.
-
Crus
őstag
válasz
Donki Hóte #26 üzenetére
A biológia meg úgy működik, hogy az emberi evolúció során az álmoskás, melatoninban lubickoló, még ébredező szervezet sokkal jobban viseli a lassú, fokozatos világosodást, mint azt, hogy 4:47-kor ma már napnyugta volt, ergo 5:18-kor már szürkület! Mindezt csettintésre, mert tegnap még nyilván nem így volt... Beteg állatság!
Az emberi szervezet számára a Nap fénye sokkal nagyobb fontossággal bír, mint azt valaha gondoltuk. A legfontosabb vitamin a D-vitamin, mely létontosságú alapvető funkció működéséhez szükséges. Az a vicc, hogy már 20 perc napfény is elegendő a napi D-vitamin szint fenntartásához. (Ja, be lehet kapkodni bogyó formájában is, de akkor kötelező mellé a K2, aztán ha már ott tartasz akkor a magnézium és akkor már a cink is.)
Ráadásul lebegtetve van a téma, hogy 9:00-kor kezdenék a tanítást...
-
weiss
addikt
válasz
Donki Hóte #26 üzenetére
akkor kb. 9 órakor lenne világos.
Badarság. 8:30-kor kelne a nap, de fél órával előtte már világosodik. -
Arpee78
senior tag
válasz
Donki Hóte #3 üzenetére
Az ábra vagy ábrák bal oldalán lévő számok téli időrend szerint vannak értelmezve, de ennek nincs jelentősége. Szerintem léteznek többjelentésű szavak, de ez most nem lényeg.
Az alsó ábrán a téli 5:30-as ébredés 6:30-at jelent nyári időrend szerint, az időpont ugyanaz mindössze más szám jelöli.
A felső ábrán pedig fordítva, télen 6 órai ébredés van rajzolva téli időrend szerint, nyáron pedig 5 órai, ami nyári időrend szerint 6 óra. A szám ugyanaz, az időpont tér el egy órával.
Az ábra a nyári korábban kelés(vagy téli később kelés) előnyét akarná érzékeltetni a másik évszakokhoz képest. A sötétített felület akarná az alvás és ébredés idejét reprezentálni. Ezt tologathatjuk fix időponthoz kötött és nyáron korábban kelős verziónál is, de mindkét esetben valaminek a rovására keletkezik előny. Vagy többet alszunk napfény alatt vagy többet vagyunk reggel lámpafénynél, de ez az ábrát nézve is kiderül.
Az emberek Magyarországon nem véletlenül szoktak rá a kb 6 órai ébredésre a jelenlegi időrendek mellett, a legtöbbeknek ez a legjobb kompromisszum. Ezért választottam ezeket az időpontokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Provokatív a címadás, de remélem az írás végére lesz aki egyetért az állítással, legalábbis részben. Az óraátállítással...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Politika
- Milyen videókártyát?
- 14 GB/s-mal olvasó, DRAM-os SSD az ADATA palettájáról
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Ilyen a Huawei Watch 5 és új érzékelője
- Autós topik
- További aktív témák...
- Beszámítás! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 7 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy A14 5G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest