Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Autóhifi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Lusu
aktív tag
Sziasztok!
Lelkes újoncként szeretném megkérdezni, az alábbi elemekhez milyen 16,5 cm-es komponens szettet ajánlanátok?
-Alpine CDA 105Ri
-DLS Ca40
-Phonocar 2/077 (ez lesz a második csere a sorban)
-Ajtók kitapétázva 2mm alus bitulappal és a vezetékek sem a gyáriak.A csere oka az lenne, hogy amit használtan szereztem szettet az áll egy JBL 607C mélyközép hangszóróból, amihez a JBL pro hangváltó és magassugárzót adták. Mint utólag megtudtam, nem elég, hogy a pro széria leüvölti az ember fejét a helyéről, szerintem ez az összeállítás rátesz még egy lapáttal.
Szóval valami kellemesebb, lágyabb, melegebb hangra vágynék. Ajánlottak nekem Focal 165 KIT AS-t, ez az árkategória még tetszene is. De ha a meglévő elemek ki tudnak szolgálni többet, vagy néhány tízezerrel többért van olyan szett amivel jobban járnék, akkor várom a javaslatokat. Ha jól sejtem az erősítő nincs tapasztalat híján
Köszönöm.
-
Lusu
aktív tag
válasz HeroGod #38783 üzenetére
Szia!
Nekem is A3 van, ha leveszed az ajtó panelt, akkor nem tart sokból lefurkálni (gyári utasítás csere esetére is) a gyárilag olvasztott hangszóró rácsot és utána akár ugyanazokat a lyukakat felhasználva és csavarozva már csak némi fantázia kérdése, hogyan oldasz meg egy szép kiemelő keretet. Így ha eladod simán visszaragasztod a rácsot és csókolom.
Viszont az tény, hogy a gyári 10cm-es lyukba 16,5-es hangszóró mágnese csak visítva fér el. A JBL-el nem volt gond, de kaptam kipróbálásra Alpine Type-R szettet, annál muszájból kikanyarintottam az egyik oldalából egy jó 1,5 cm-s sávot (ha eladom visszaeszkábálom a gyári hangszórót, akár sziloplaszttal is, a gyári rács majd eltakarja )
Nekem az ajtó alsó sarkánál a legmagasabb a kiemelő, 8cm, és minden elfér tőle, a motorháztető nyitásához kell icipicit kaparászni. -
Lusu
aktív tag
válasz HeroGod #38789 üzenetére
Igen, házilag készült.
Egy alumínium lemez az alapja, amit megközelítőleg ugyan olyanra formáztam mint az eredeti rács. A hangszóró helye egy sima forgácslapból lett kivágva de ha veszel akkor az MDF lap erősebb. A kettő között pedig lábazati szigetelő van, könnyen faragható, alakítható, de cserébe elég kemény. Végül a szendvicset néhány megfelelő hosszúságú facsavarral rögzítettem az alulemez felől, süllyesztve és sziloplaszttal lett összeragasztva. Elvittem kárpitoshoz némi apróért húzott rá műbőrt (sajnos csak fekete volt neki). Aztán néhány opelcsavar az ajtópanel felől az alulemezbe és kész.
Majd holnap lefotózom úgy jobban látszik amit leírtam. -
Lusu
aktív tag
Majdnem elfelejtettem, melyik A3-ad van? Az enyém 8L.
-
Lusu
aktív tag
válasz runner 125 #38794 üzenetére
A faglett kikeményedik, szerintem esélyes, hogy kipereg. Ha nem túl nagy a rés, 1-2mm és ha jó széles felület van a kettő között, én eddig sziloplasztot, festhető tömítőt használtam szobai hangszórók esetén. Bitumenes zsindelyragasztó esetleg?
-
Lusu
aktív tag
válasz HeroGod #38815 üzenetére
Nem lett a legszebb ez tény, és nem is illeszkedik tökéletesen a helyére mert 2,5-es alulemezből kezdtem csinálni, amit kurvanehéz ám hajtani, ezért javaslom neked 1,5-esből. És szerintem, ha elkezded hajtogatni a lemezt, elég ha a felső ívre és a látható vonalakra passzol rendesen, az alját és a zsanér felöli oldalát soha senki nem fogja látni/nézni (ha mégis kijár a kukacoskodó alakjának egy verés)
KonzolKartel
Nos igen, csak nem volt a kárpitosnak ilyen árnyalat és úgy voltam vele, ha még egy nappal tovább tart hogy meglegyen... türelem rózsát teremne A hangszóró miatt is ki kellett emelni, mert előszörre én sem akartam a gyári 10cm átmérőjű lyukat bántani (végül az alpine-ok miatt ki kellett szélesíteni) de a lényege az, hogy ez a kiemelő a fejem felé fordítja a hangszórót. szemből nézve a bal felső sarok csak 3cm magas a jobb alsó már 8cm.
S.Y.S
Kartonpapírral kezdtem, aztán azt a formát vágtam ki alulemezből, végül a 38792 hsz.-ban említett szendvics. Így a hangszóró felöl lesz egy kerek gyűrűd, az alján az amorf alakú alulemezzel. Megálmodod hogy álljon a hangszóró, fej felé döntve vagy párhuzamosan. Eldöntöd mennyit akarsz kiemelni, és aszerint vágsz közé lábazati szigetelőt. Én pl. kettévágtam lapjával ékalakban egy akkora szigetelődarabot mint az alulemez, egyik vége 0 másik vége 5cm vastag lett (így egyszerre lett kész a két oldalnak való) Ragasztás és csavarozás után lenagyolod a szigetelőt, ne álljon ki sehol a lemez és a gyűrű síkjából. Végül a gyűrű okozta lépcsőt és egyéb egyenetlenségeket kinyomtam purhabbal és abból faragtam a végső formát. Gondoltam rá, hogy a purhab sérülékeny, de rúgdosni nem fogja senki, hamarabb kap a hangszóró, a kárpit meg óvja az UV-től, 60 fokot meg csak kibír nyáron...
-
Lusu
aktív tag
válasz HeroGod #38828 üzenetére
Az mdf lapot nem fogod tudni ráhajtani a hangszórórács tetején lévő ívre, emiatt elég nagy rés fog éktelenkedni a felső résznél. Bár amikor kárpitozva lesz, ki lehet tömni és akkor szépen fog illeszkedni.
Ha még nem láttátok volna, megtaláltam azt a cikket ami alapján én is csináltam az enyémet:
Itt vannak fényképek is a folyamatról, S.Y.S. neked is hasznos lehet, alapjában ugyanaz mint amit én csináltam.
JBL GTO 607c mélyközepem volt (van) pro series váltóval és magassal. Nem tudom a 609c is ilyen-e, de ez az összeállítás leordítja a hajamat, bizonyos frekvenciákat nagyon kellemetlenül kiemel. Nekem nem tetszett, de ez szubjektív. Ezért kérdeztem először ki mit javasolna
Az ajtót lehet teljesen külön kezelni az egésztől, ha a magasat is abba akarod akkor a hangváltónak is találsz benne helyet. 3 vagy 5 ajtós? Mert az 5 ajtós a nagyobb szopi erősítő kérdésében Ülés alatt felejtős semmi nem fér be, vagy senki nem ül hátra, vagy csinálsz taposót az erő fölé hátsó ülés alatt ugyanaz. Az erősítőmnek most azt találtam ki, hogy leveszem a baloldali deklit a csomagtartóban, csinálok egy tálcaféleséget és vízszintesen beteszem, így kb 10cm-t fog belógni a csomagtérbe, alá meg elfér a nyomó a ládával, ha elkészül megmutatom milyen lett. Kábelezés szerintem nem vészes, de mielőtt elkezded bontani nézz meg pár DIY leírást, mit, hogy és merre kell csavarozni pattintani, sok töréstől megóv
3 ajtós esetén erősítőre egy jó ötlet (jobb felső sarok):
[ Szerkesztve ]
-
Lusu
aktív tag
válasz HeroGod #38831 üzenetére
Sajnos én sem tudtam teljesen elrejteni az erősítőt és nem is fogom tudni. Nekem is látszik ha nyitom a csomagteret. A kábelezést én is így csináltam meg, ha az ülés háttámlán lesz az erő, bőven elég lesz az 5 méter RCA, tápnak már lehet kell majdnem 6m. Viszont szerintem a jobb ajtónak a hangszórókábelét is vidd a jobb oldalon, legalább nem kell átbűvészkedni a műszerfalban, utána meg keresni mi zizeg menet közben
Daywalker
Ez esetben nem szóltam
-
Lusu
aktív tag
Szeretném megkérdezni hányan vagytok miskolci vagy közelben építgetők? Ha adtok rá lehetőséget szeretnék meghallgatni még egy pár installációt, hátha jobban kitalálom mit is szeretnék. Köszi.
-
Lusu
aktív tag
szerintetek, egy Hifonics BX 1500D használtan, javítva (kiment végfok) megér még 30.000-et?
-
Lusu
aktív tag
üdv
5 csatornás erősítőt szeretnék, helyszűke miatt talán ez lenne a legideálisabb megoldás, szélességre max 20cm hosszúságra max 40cm lehet, magasság akár 10cm is lehetne (de ilyet még nem láttam )
Alpine CDA 105Ri + PXA H100, Focal kit 165 AS, rendesen bekábelezve, ajtó kiszigetelve, eddig ez a fix pont. Ugyan mélynyomó van, Phonocar 077/2 de az csak azért van hogy legyen kis plusz lesz komolyabb, de max 25cm, viszont annak is kell majd a kraft. Jelenleg egy DLS Ca40-ről megy minden, csak az nagy oda ahova be kéne férnie így hiába vennék mellé monoblokkot.
Ezért gondolkodom 5 csatornásban, árban nem több mint két kicsi. Vagy ha két kicsi használtan, akkor azoknak tényleg kicsinek kell lennie méretileg.Kruger&Matz MK 1005-öt néztem pl. ez jó erősítőnek számít? Persze méretre jó a Hertz HCP 5 vagy méginkább a HDP 5 csak azok sokkal drágábbak, bár használtan biztos érdekelne.
-
Lusu
aktív tag
válasz LógaGéza #40187 üzenetére
Ez teljesen csak akkor derülne ki, ha betennéd és kipróbálnád. A váltón van 6db vágás a magasakra, nekem úgy tetszett. A középtartomány felső részén volt sok, de jobb lett amikor szembe fordítottam a magasakat. Viszont lehet, hogy valami más összetevő szólt bele. Kár, hogy messze laksz, különben azt mondanám vidd el próbáld ki, hátha, de így tényleg zsákbamacska
-
Lusu
aktív tag
Szerintetek sokkal jobb hangja van egy Alpine 9887R-nek mint egy Alpine CDA105Ri + PXA H100 -nak?
Utóbbit jobban szeretném, mert a fej megvan és a H100-nak csak egy AI-net kábelt kell hátravinni 3 pár RCA helyett. De ha a 9887R sokat dobna a hangján, akkor inkább arra esne a választás.
Steg QM45.4 hajtana egy Focal KIT 165AS-t aktívban JL Audio 250/1 hajtaná a mélyet ami majd utoljára lesz belepróbálva. -
Lusu
aktív tag
válasz Osynho #40527 üzenetére
Ezt a sorrend dolgot én sem értem meg, azt hittem csak az Alpine hülyesége, és még a könyvtárakat is feltöltési idősorrendben kezeli...
Én úgy oldottam meg pendrive-on, hogy megcsináltam adott album/válogatás könyvtárát és egyesével sorrendben másoltam be... legalábbis a TC összevissza másol, windows intézőt még nem próbáltam erre a célra. -
Lusu
aktív tag
Ha már így szóbakerültek az ipodok, CDA105Ri-ről CDA 9887R-re váltottam. Hamarosan hiányozni fog nekem az USB lehetőség így elgondolkodtam az ipodon.
Minőségben ugyanazt tudja?
Hogy működik ez a rendszer? AiNet csatlakozón digitális jel megy be, vagy már az ipod feldolgozza és analógot továbbít? -
Lusu
aktív tag
válasz Osynho #40606 üzenetére
Orbano szerint az Ai-Net egy digit interfész, úgyhogy akkor feltételezem a saját DAC-ját használja a fej.
Viszont úgy láttam van még egy opció, Yatour gyárt Ai-Net-re dugható usb, sd card és miegyebek portot. Nna olyan ember van-e itt aki már próbált ilyet? Bár az árát elnézve, nem olcsóbb mint egy ipod+kábel páros. Az este még beleásom magam a témába.Neked Alpine fejen volt az ipod? Nem volt lassú a léptetés a számok között?
-
Lusu
aktív tag
Akárhogy nézem maradnom kell a CD-nél, bár ha sikerül valakit találnom egy ipoddal és kábellel akkor kipróbálom hallható-e a különbség, mármint a hangerőn kívül. Ha nem akkor beruházok egy olyan ipodba ami nem winyós hanem memóriás, hátha gyorsabb
Milyen egyéb fej van ami legalább ennyit tud mint a 9887R hangban is ilyen jó, csak van USB-je? Persze pio, csak arról sok rosszat hallottam -
Lusu
aktív tag
Próbálta már valaki megóvni az Alpine fejek kék gombjainak festését? Gondolok itt arra, hogy megfúni 1-2 réteg színtelen lakkal vagy víztiszta levonót szépen ráragasztani. Azért kérdezem, mert ha valaki csinálta már érdekelne, hogy sikerült? Mert félek, hogy az akril lakk esetleg feloldja a müanyagot vagy a levonó esetleg a festéket és eltávolításkor mindet leszedi. Köszi.
-
Lusu
aktív tag
Szerintem a kocka alátétes erősítők esetében jobb lehet ha nem ónozott, mert a szálakat meghúzáskor szétlapítja a két lap között, nagyobb a felület. Ha ónozott azt a kb. 4-es csavart az erősítőben nem húzod meg annyira, hogy szétlapuljon, érvéghüvellyel dettó.
Bár kétlem, hogy ezt a különbséget bármelyik itt leírt rendszer kiadná, bocs ha igen -
Lusu
aktív tag
válasz B-enji #41306 üzenetére
Én arra lennék kíváncsi, hogy sok kérdezgetéssel írott formában mennyire sajátítható el az aktív rendszer beállítása?
Mert nekem az van, és odáig eljutottam, hogy az énekes egészen középen van, de a magassugárzók még mindig nagyon éreztetik a helyüket, valamint a baloldali tér nem akar kiszélesedni. Jelenleg az A oszlopon van a magas vállmagasságban, volna jobb hely ahonnan sikeresebb a beállítás vagy csak próba alapján megy?
Meg az érdekelne, hogy ha a mélynyomó hátulról jön, a subo kell késleltetni, vagy pedig az első szettet? -
Lusu
aktív tag
válasz kacsa7 #41379 üzenetére
Esetleg akkor gondolnám meg, hogy hátul legyen a hangváltó az erőnél, ha megfordult a fejedben az aktív rendszer (ha így van, idővel úgyis aktív lesz ) Akkor a kábelezés miatt nem kell még egyszer lebontani a kárpitokat, sőt, ha a hangváltóval bármit macerálni kell, akkor sem kell ajtókárpitot vagy a műszerfal alját bontogatni. Utólag így csinálnám
-
Lusu
aktív tag
Aktív rendszer esetén szeretném a színpadomat kicsit feljebb emelni. Segít a dolgon ha picit a plafon felé fordítom a magasakat? Mielőtt megbontanám megkérdezem, mert ha hülyeség egyelőre nem kezdek neki.
A másik kérdés, főleg ha a felfelé fordított magasak működhetnek tapasztalat szerint, hogy jobb a magasat elhelyezni, közelebb vagy minél meszebb a fültől? Csak mert több autóban láttam magasakat a műszerfalon egész a szélvédőig tolva és ez főleg a bal oldalon növeli meg a távolságot.
-
Lusu
aktív tag
Jelen pillanatban az A oszlopra vannak felrakva vállmagasságban, mind a kettő fej felé van állítva. Illetve tegnap hajtottam a baloldalin, most kb. a jobb fejtámlára néz, ahogy írtad. Hallásra (már amennyi tapasztalatom van eddig) mintha jobban a helyére kerültek volna a dolgok, pl. nem olyan széles a dobfelszerelés cintányértól cintányérig
-
Lusu
aktív tag
Hogy bonyolódna a rendszered az 100% Viszont ha jól emlékszem ezek tápelvét esetén sem felejtik el a beállításokat. Nekem is pl. az Alpine CDA 9887R az időkorr crossover és EQ paramétereket csak reset megnyomása után felejti el.
Amúgy én is gondolkodtam a Bit ten-en, szerintem mindent tud amire szükség lehet ebben az árkategóriában, de nem merek belevágni. Így is 2x annyiba van a cuccom mint kéne -
Lusu
aktív tag
A HSZ első részét legutóbb sem értettem, ha OEM fejet teszel abból ugyanúgy az RCA analóg jelét fogja használni a Bit Ten mintha gyári fej lenne bent RCA kimenettel, nem? Az úgyanúgy A/D-D/A konverzió a hangprocin belül, mondjuk tény, hogy egy OEM-nek sokkal jobb/szebb hangja lehet a gyárihoz képest.
-
Lusu
aktív tag
-
Lusu
aktív tag
válasz Daywalker #42030 üzenetére
PXA-H100 bocs és ha jól emlékszem a 117Ri-vel már pont az a baj mint a 178BT-vel is, hogy a crossovere nem tudja megvágni a középtartományt csak felül. Amúgy tényleg mindent tud, de az aktívozáshoz ez elég nagy hiány. Ezért vettem én is a 9887R-t mert ennek még nem húzták ki a méregfogát
-
Lusu
aktív tag
válasz zsolt19900 #42040 üzenetére
Ha használni akarod a szett hangváltóját, akkor az időkorrekció jó kihasználásához kell a bi-ampolható hangváltó. Bár Kigoi fórumtárs autójában hallgatva, sima keresztváltóval (csak a jobb és bal oldal volt időben korrigálva) is sokkal jobb lesz a hatás mint egy sima balance állítással, plusz a mélynyomódat is előre tudod hozni
Ha USB-t akarsz akkor tényleg talán a Pio a legjobb választás, mert mindent tud. Vagy ott a nemrég tárgyalt 117Ri ez is tud időkorrekciót csak a crossovere hiányos aktív szempontból, de a fent említett megoldásokkal jó lehet. A 9887R nem tud USB-t, ezért én is majdnem otthagytam, de egy 105Ri-hez képest annyira meggyőzött a hangja, hogy nem érdekelt az USB -
Lusu
aktív tag
válasz stargazer #42291 üzenetére
Csak egy tipp, nekem pl. sokat segített: ha még nem hallgattál SQ rendszert autóban, kérdezz rá a fórumtársaktól, hogy a környékeden lakik-e valaki akinek van és ha lehetőséget ad rá, hallgasd meg Tudod mint az egy kép ezer szó hasonlat, nem beszélve arról, hogy sok kérdésedre választ kapsz és ha összezavarna rögtön helyre is tesz
Bár igaz ami igaz, egyenes út a lejtőn... -
Lusu
aktív tag
válasz PiciPeti #42607 üzenetére
Én még a VAG konszernnel vagyok így. Golf I, Golf III, most A3-am van. Ez utóbbinál az autóhifis ismerős meg is lepődött, hogy nem kell bestangázni a fejet 3 pár RCA-val a seggében Az ajtókárpit egy álom, 2 csavar és csak leakasztom. Pattintók/fülek itt ott hajlamosak törni, de emiatt még semmit nem kellett cserélnem, pedig túl vagyok 2 komplett kábelezésen...
-
Lusu
aktív tag
válasz opeter70 #42738 üzenetére
Bennem felmerült egy olyan kérdés, hogy ha valami oknál fogva a kábel szigetelését elkezdi lassan koptatni egy testen lévő fémlemez, amikor elkopik a szigetelés, mi van, ha csak annyra ér össze amin kevesebb áram folyik mint az adott biztosíték? Úgy értem letestel, de csak éppen annyira ér hozzá a testhez, hogy ne üsse ki a biztosítékot, ellenben frankón felgyújt maga körül mindent. Ilyen előfordulhat? Vagy ha már letestelt akkor összeolvad annyira a rézkábel az acéllal, hogy bőven kiüti a biztosítékot?
Ezen egyszer elgondolkodtam és azóta is bennem van a félsz, hiába vezettem el a kábelt mindenütt rögzítve éleket elkerülve stb. -
Lusu
aktív tag
Többektől hallottam, hogy ez a mikrofonozós önmagát beállítja dolog nem igazán működik. Ahogy a subvoice oldalon le van írva már jó dolog lehet, mert csak mérsz a mikrofonnal és az alapján állítasz. Ahoz tényleg nem kell más csak egy jó MIC meg egy szoftver, bár engem elrettent a leírás összetettsége meg az, hogy a felét nem értem
-
Lusu
aktív tag
válasz Daywalker #43123 üzenetére
Az átlátszó világítós gombokra gondolsz amire fehérrel vannak festve a jelek?
Aki nem fél szétszedni az előlapot, könnyen kiszedhetőek ezek a gombok és sima flakonos UV álló lakkal le lehet fújni. Amire érdemes figyelni, hogy vízszintesen álljanak a gombfelületek fújáskor, ferdén lefolyik róla a lakk és csúnya lehet, meg persze jó alaposan zsírtalanítani (alkohollal csináltam, higítóval nem mertem)
Első körben gondolkoztam rajta, hogy csak simán kimaszkolom a gombokat, de szerintem félő, hogy a lakk odabent összeragaszt ezt azt
Kb. 2 hónapja nyomogatom nincs kopás, nem puhult meg a lakk, nincs gondom vele. Ha eszembe jut megírom 1 év múlva is van-e változás. -
Lusu
aktív tag
válasz opeter70 #43167 üzenetére
Bocsánat, de a 117Ri nem teljesen aktív.
Kuronyab: Ennyi pénzből már tényleg érdemes egy aktív rendszert építeni mert használt árban belefér és nagyon meg lehet bánni ha nem ezzel kezdi az ember. Tavaly mikor belekezdtem azt hittem nekem se kell, de gyorsan rájöttem, hogy tisztességes zenehallgatáshoz kell
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A topikban TILOS hirdetni!
● Az összefoglaló elolvasása kötelező, a legtöbb kérdésre választ kapsz.
● Az összefoglalóban megtalálható kérdésekre NEM válaszolunk.
- Hibátlan - GIGABYTE Z370 HD3 LGA1151v2 alaplap + Windows 11 Pro digitális licensz
- Hibátlan - INTEL Core i7-8700 LGA1151v2 dobozos CPU processzor
- Szép Tervező Vágó Dell Precision 5530 Laptop -80% 15,6" i9-8950HK 32/512 QUADRO P2000 4GB FHD IPS
- Apple Iphone 13 Pro - 256 GB (Space Grey)
- Komplett fénytechnika (Robotlámpa, stroboszkóp, vezérlő, állvány)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest