Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• shabbarulez

őstag

Imagination Technologies: Atom-based Netbooks With Poulsbo [link]

Úgy tűnik a legkisebb chipset jól viszi a H.264 dekódolás, akár szimultán is. Kíváncsi leszek a 2. generációs Atom SoC-ben melyik változat kerül majd beépítésre. A mostani US15W-ben SGX535(Intel GMA500) + VXD370 páros van. Talán az Atom2-ben már SGX540 lesz nagyobb teljesítménnyel. Mivel a CPU mellé kerül modern gyártástechnológiával így jóval kisebb területre lehet miniatürizálni és akár magasabb órajelen lehet hajtani a teljesítményfokozás érdekében.

A mostani CES-en bemutattás az új generációs SGX543-at ami már több magos GPU kiépítésben is használható lesz miközben a teljesítménye is nőni fog. Az még nem hiszem hogy elérhető lesz a 2. generációs Atomhoz, de úgy 1.5 év múlva a 3. generációsba már bekerülhet. 32nm-es gyártástechnológia mellett meg hely is lesz a több magos GPU kialakításhoz.

Szerintem az Intel a jővőben is meg fog maradni a mérsékelt teljesítményű integrált GPU megoldásoknál, nem lesz cél olyan erős GPU-k párosítása mint amivel az Nvida vagy az AMD próbálkozik. Azokhoz a célpiacokhoz ahova az Atomra épülő megoldásokat elsődlegesen szánják(okostelefon,pda,mid,stb,szórakoztató elektronikai eszközök,netbook,nettop) egy mérsékelt GPU teljesítmény is kielégítő. Akinek meg több kell az opcionálisan rakhat hozzá dedikált GPU-t, ahogy arra most is van lehetőség. Jővőre az AMD vagy Nvidia 40nm-es termékeivel erre szerintem jó lehetőségek lesznek, de gyanítom a vásárlók csak kis része akar majd élni vele, ezért is jobb ide egy opcionális megoldás.

Szerintem a 2. generációs Atom “Lincroft”-nak is lesz 3 féle piacra pozícinált változa, esetleg csak kettő, amit gyártók persze az Intel szándékától eltérően is felhasználnak majd ahogy most is teszik. Az US15W-t szerintem a “Langwell” I/O hub vált majd a kis fogyasztás preferáció területeken, netbooknál, nettopnál meg szerintem ugyanúgy az IbexPeak kerül majd I/O hubnak az Atom2-höz, ahogy a mainstream desktop/mobil Nehalemek(i5/i3) mellé is.

Új hozzászólás Aktív témák