- ldave: New Game Blitz - 2026
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
ASUS routerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Obyboy
addikt
válasz
Obyboy
üzenetére
Valami nem kerek az AX53U működésével.
Sztori: adott egy két szintes szilikát ház. Emeleten mesh főnök egy AC68U ebből a földszintre lemegy egy cat5e kábel aminek a végén egy AC66U_B1 mesh node üzemel.
Kazánházban, garázsban + udvar egy részén már gyenge a wifi. Ezért úgy döntöttem egy újabb node-dal bővítem a hálózatot. Nem szerettem volna felesleges kiadásba futni így kölcsön kértem egy barátomtól az AC66U_B1 routerét. Frissítettem a firmware-ét, kábelen összekötöttem a saját AC66U_B1-gyel, pár kattintás után be is csatlakozott alá mint új mesh node, kivittem a kazánházba a tervezett helyére ahonnan 5Ghz-n fecsatlakozott ismét az AC66U_B1-em alá. Ekkor az Asus app és a böngésző alapján is kiváló volt a jel a node-ok közt.
Tegnap vettem egy AX53U-t (haladjunk a korral legyen már wifi6os). Ennek is frissítettem a firmware-ét. Ma nekiláttam úgy felkonfigolni ahogy azt pár napja a kölcsön AC66U_B1-gyel tettem. Reseteltem a tegnapi beállítást. Kábelen összekötöttem a földszinti saját AC66U_B1-gyel, becsatlakozott mesh node-ként a hálózatba (ekkor még az AC66U_B1-gyel volt összekötve), kihúztam az ethernet kábelt leszakadt a hálózatról majd az emeleti AC68U -ra csatlakozott vissza és értelemszerűen panaszkodott, hogy gyenge a jel. Hiába mondtam neki hogy a vasbeton födém gyengíti a jelet csatlakozzon inkább a vele egy szinten lévő node-ra, nem hallgatott rám. Kivittem a kazánházba (ugyan oda ahol a kölcsön AC66U_B1 kiváló jelerősséggel csatlakozott) hátha jobb lesz a helyzet de itt már a csatlakozása is bizonytalan.
Kazánház és a földszinti AC66U_B1 közt csak egy fal van. viszont a kazánház és az emeleti AC68U közt légvonalban van vasbeton födém és válaszfal is. Csatlakozási pontok választása minden node-on automatikusra van állítva.
Az AX53U ennyivel gyengébb mint az AC66U_B1 vagy hibás eszközt vettem?
Miért nem arra az eszközre csatlakozik amelyik légvonalban közelebb van hozzá és kevesebb köztük az akadály?
-
Obyboy
addikt
válasz
Yahhher
üzenetére
Köszi a tippet!
Vettem én is egyet.Felfrissítettem a szoftverét és bekonfigoltam egy AC68U alá mesh node-nak.
Ha kábelen vannak összekötve akkor gond nélkül csatlakozik viszont ha kihúzom a kábelt akkor megszakad a kapcsolat.
Ethernet backhoul nincs bekapcsolva. Ugyan abban a szobában vannak légvonalban kb 5 méterre egymástól. -
Obyboy
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Telekomos gigabites net mögé elég ez a router? Vagy nézzek izmosabbat? Összesen max 15-20 eszköz (telefonok, okos cuccok, stb) lenne rajta egyszerre.
-
Obyboy
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
-
Obyboy
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszönöm szépen a segítséget.
Ha nem node-nak szeretném betenni hanem inkább Primary-nek (az ac66u_b1 és az AC68U elé) akkor is ezt ajánlanád vagy akkor már komolyabbat (max 30k-ig)?
Kb 15-20 eszköz lógna rajta. Gigabites Telekomos net van és jelenleg az ONT osztja a netet. -
Obyboy
addikt
Sziasztok.
Jelenleg egy AC68U (ő a vezér) és egy AC66U_B1 mesh kapcsolaton keresztül (etherneten összekötve) szórja a wifit a házunkban. Viszont szükségem lenne még egy pontra a jobb lefedettség érdekében. Ide már nem biztos, hogy tudnék kábelt húzni.
Elég szerintetek egy repeater (pl az RP-AC55) erre a célra? Vagy vegyek inkább egy routert? Ha vegyek routert akkor melyik a legolcsóbb mesh kompatibilis? -
-
Obyboy
addikt
Köszi, ez lehet az én problémámra is megoldás lesz (#7644Obyboy) automatikusan a 13-ason volt a 2,4GHz vezérlő csatornája (lehet ezt nem szerette az eszköz) így manuálisan áttettem 6-os csatornára.UI:
Csatorna sávszélességnél mi az ajánlott beállítás?
Jelenleg nekem 2,4GHz: 20/40 és 5GHz: 20/40/80 jó ez így vagy érdemesebb mindkét frekvencián egy egy adott értéket kiválasztani? -
Obyboy
addikt
Ezzel a loggal van tele az eseménynapló aminek a vége, hogy leszakad az eszköz a hálózatról, tudnátok segíteni hogyan tudnám elkerülni az eszköz leszakadását?
Nov 25 03:15:21 syslog: wlceventd_proc_event(474): eth1: Deauth_ind 78:0F:77:22:66:AA, status: 0, reason: Deauthenticated because sending station is leaving (or has left) IBSS or ESS (3)
Nov 25 03:16:14 syslog: wlceventd_proc_event(474): eth1: Deauth_ind 78:0F:77:22:66:AA, status: 0, reason: Class 3 frame received from nonassociated station (7)
Nov 25 03:16:14 syslog: wlceventd_proc_event(474): eth1: Deauth_ind 78:0F:77:22:66:AA, status: 0, reason: Class 3 frame received from nonassociated station (7)
Nov 25 03:16:14 syslog: wlceventd_proc_event(510): eth1: Auth 78:0F:77:22:66:AA, status: Successful (0)
Nov 25 03:16:14 syslog: wlceventd_proc_event(474): eth1: Deauth_ind 78:0F:77:22:66:AA, status: 0, reason: Class 2 frame received from nonauthenticated station (6)
.
.
.
Nov 25 03:16:16 syslog: wlceventd_proc_event(491): eth1: Disassoc 78:0F:77:22:66:AA, status: 0, reason: Disassociated because sending station is leaving (or has left) BSS (8) -
Obyboy
addikt
Van egy AC66U_B1 (fw:3.0.0.4.386_40558) routerem vettem mellé egy AC68U-t amire feltettem a legújabb béta firmware-t (9.0.0.4.386_40947), etherneten csatlakoznak egymáshoz és így alkotnak egy Mesh hálózatot. Jelenleg az AC66U_B1 a mesh router és az AC68U a mesh node. Van értelme energiát fektetnem abba, hogy megcseréljem a felállást vagy nem vennék észre változást és maradhat így?
Előző hozzászólásaim összegzése:
Eddig két AC66U_B1 alkotott egy Mesh hálózatot, a kölcsön kapott AC66U_B1-et visszaadtam a gazdájának és vettem helyette egy AC68U-t, így most megfelelő a ház lefedettsége.
Köszi mindenkinek az eddigi segítséget.
-
Obyboy
addikt
Az ASUS oldalán (RT-AC57U V3) ez elírás lehet?
AiMesh:Yes
Primary AiMesh router:No
AiMesh node:No
Tudja az AiMesh-t de nem jó routernek és node-nak sem...
-
Obyboy
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszönöm,
egy félisten vagy
Úgy látom a firmware (ASUS RT-AC57U V3 Firmware version 3.0.0.4.386.21649) is tudja az AiMesh 2.0-t.
-
Obyboy
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Sejtettem.
Igazából azt szeretném kideríteni/megtudni, melyik mesh kompatibilis routerek fogják megkapni a 386-os firmware-t. Úgy sejtem a Lyra eszközök nem fogják ha még a 384-en vannak és lassan egy éve nem kaptak frissítést. Így valami más routert kell néznem az AC66U_B1 mellé a ház lefedésére, sajnálok 30+ ezer forintos routert betenni csomópontnak. -
Obyboy
addikt
Valahol meg tudom nézni melyik ASUS routerre melyik a legfrissebb elérhető firmware?
Vagy csak egyesével tudom kikeresni az ASUS honlapján? -
Obyboy
addikt
Nem konkrétan ASUS de mivel ASUS routeren állítanám be inkább itt teszem fel a kérdést:
A routerem (AC66U_B1) PPPOE csatlakozik a Telekom hálózatára. A roterre csatlakozó eszközöket IP cím alapján szeretném csoportosítani az alábbiak szerint:
- 1-99 fix IP-n saját belső hálózaton lévő eszközök (telefonok, laptopok, stb)
- 100-199 fix IP saját vendéghálózaton lévő okosberendezések (klíma, kazánvezérlő, stb)
- 200-250 DHCP-n IP-t kapó egyéb eszközök (pl: rokonok, barátok telefonjai)
Jól gondolom, hogy ha a DHCP menüpontban a 200-as kezdő és a 250-es befejező címet állítom be akkor minden újonnan csatlakozó eszköz csak ebből a tartományból kap IP-t és az általam manuálisan a MAC címhez rendel fix IP-k továbbra is problémamentesen ki tudnak menni az internetre? -
Obyboy
addikt
Szia. Igen, hasonló kialakításban gondolkodunk, de van egy kis eltérés.
Nekem az ONT-ba van UTP-n külön-külön bekötve a TV set top box és az AC66U_B1.
Az ONT-on és a routerben is be vagyok lépve PPPOE (Telekomos topikban olvastam, hogy ez lehetséges és engedélyezett). Ha jól tudom az IP TV set top box csak az ONT-ból kaphatja a jelet, de biztosabb ha ennek utána olvasol/kérdezel a Telekom topikban.
Jelenleg két AC66U_B1-et használok Mesh hálózatban. Eddig teljesen meg vagyok vele elégedve, ma jött egy nagyobb frissítés amit fentebb is linkeltem, eddigi tesztelésem alapján sokat fejlődött a Mesh menü a webes felületen.
Az egyik router csak kölcsönben van nálam így keresem, hogy mit vegyek helyette a biztosabb lefdettség érdekében Lyra mini trio vásárlásán gondolkodom. -
Obyboy
addikt
Ma jött egy frissítés az AC66U_B1 routerrre (Firmware verzió:3.0.0.4.386_40558).
AiMesh 2.0 rendszer települt. Sajnos az Asus oldalán nem találom még ezt a verziót a changelog-ból pedig csak ennyi [link] képernyőképet sikerült csinálnom.
Számomra a legjobb újítás, hogy a Mesh node-okra is továbbítódik a vendég hálózat.
-
Obyboy
addikt
válasz
Gubek-Einste
üzenetére
Köszi a segítséget. Bíztam benne, hogy működőképes lesz az elgondolásom.
Igen tudom, hogy a legjobb lefedettséget a node-ok kábeles csatlakozása adná de ez jelenleg csak úgy lenne megoldható ha olyan helyen vinnék kábelt ahol nem szeretnék.
A lyra mini 3-pack most az edigitálban jelentősen olcsóbb mint máshol, ha BF akcióban valahol bemenne 50k köré már rendelném is. -
Obyboy
addikt
válasz
gahor72
üzenetére
Köszi az infót.
Már csak a mesh hálózat topológiai kiépítése a kérdéses számomra.
Ha a meglévő AC66U_B1 routerhez beruházok egy Lyra mini trio csomagra akkor megoldható a hálózat alábbi kiépítése (két szintes összesen kb 150m2-es szikikát falazatú vasbeton födémes családi ház), ezzel a ház és az udvar jó része lefedésre kerülne szerintem:
- a földszint jobb oldalán lévő AC66U_B1-hez a földszint bal oldalán lévő Lyra1 wifin kapcsolódik így megodva a földszint lefedése
- a földszint jobb oldalán lévő AC66U_B1-től utp kábel megy az emelet jobb oldalán lévő Lyra2-höz amihez wifin kapcsolódik a Lyra3 így megoldva az emelet lefedését
Ha jól gondolom a mesh hálózat eszközei ha kábelen csatlakoznak akkor ott adott a maximális jelerősség így nem kérdés, hogy kihez csatlakozik viszont a kábel nélkül csak wifin csatlakozó eszközök ahoz a csomóponthoz csatlakoznak amelyiknek a legerősebb a jele. Jelen esetben az AC66U_B1-hez wifin csatlakozna a Lyra1 csomópont és kábelen csatlakozna a Lyra2 csomópont amihez wifin csatlakozna a Lyra3 csomópont.
Ha ez így szerintetek is megvalósítható akkor annak nagyon fogok örülni.
-
Obyboy
addikt
Ezt a kérdést feltettem a WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat topikban is de lehet itt több tapasztalatotok van az ASUS-sal.
Adott egy két szintes (földszint+emelet) szilikát ház, ezt szeretném wifi-vel lefedni.
Van egy Asus AC66U_B1 routerem de ez sajnos kevés az egész házhoz, a szilikát és a szintek közti vasbeton nagyon lefogja a jelet. Kölcsön kaptam egy másik AC66U_B1-et, a kettőt kábelllel összekötve mesh hálózatot létesítve már elfogadható a lefedettség.
Ha a kölcsön kapott AC66U_B1 helyett csak egy (esetleg kettő) Asus Lyra-t vagy Lyra mini-t veszek az is hasonló lefedettséget ad?
Lyrával van valakinek tapasztalata? Érdemes rá beruházni? -
Obyboy
addikt
válasz
gahor72
üzenetére
"úgy gondolják, h a vendég ne kóricáljon a területen" ez nekem nem logikus. A fő routeren tudom engedélyezni a vendég hálózatot de a Mesh-en kapcsolódón már nem megy.
Az okos eszközeimet vendég hálózatra szeretem (akarom csak) felengedni.
A teljes ház lefedésére két routerre van szükségem, ha Mesh-en csatlakoznak a routerek egymáshoz akkor az egyik hatósugarába tartozó eszközöknek nem tudok vendég hálózatot biztosítani, viszont ha AP módban csatlakozik a második router akkor azon is megy a vendég hálózat. -
Obyboy
addikt
Két darab AC66U-t 5gHz-n keresztül AiMesh hálózaton használok.
A vendég hálózat nem megy át az AiMesh-en keresztül. Ezt be lehet valahol állítani csak nem találtam meg vagy valamiért ez szoftveresen nincs megoldva?
-
Obyboy
addikt
válasz
gahor72
üzenetére
Ezt tapasztaltam én is és ez nekem probléma.
Jelenleg a fő router és a slave router által lefedett területen is van olyan okos eszköz (kazánvezérlő, klíma wifi egysége, stb.) amit csak vendég hálózatra szeretnék felengedni.
Ez csak egy bug amit még az ASUS nem oldott meg és várható rá megoldás vagy FW cserével meg lehet oldani?
Vagy a Mesh hálózat csak így tud működni és nem megoldható, hogy a teljes Mesh hálózaton legyen vendég wifi?
-
Obyboy
addikt
Van két AC-66U_B1 routerem.
Az egyiken (R1) PPPOE csatlakoztam a telekom hálózatára, a másikat (R2) pedig vezetéknélkül AiMesh kapcsolattal bevontam a hálózatba (menüben 5GHz-en keresztüli csatlakozást ír). A belső wifi hálózat 2,4 GHz és 5 GHz szépen dolgozik mindkét routeren. Az R1 routeren bekapcsoltam a 2,4GHz-s vendég wifi hálózatot (erre szeretem felcsatlakoztatni a smart eszközöket) viszont úgy tapasztalom, hogy az R2 router nem sugározza a vendég hálózatot (azaz ha a ennek a hatósugarában vagyok akkor a belső hálózat mindkét SSID-jét megfelelő erősséggel látom viszont a vendég hálózaté nagyon gyenge vagy már nem is látszik)
A kérdésem az lenne, hogy a Mesh hálózat képes-e a vendég hálózatot is továbbítani a belső hálózat mellett? Ha igen akkor ezt külön be kell állítanom valahol vagy én rontottam el valamit a hálózat felkonfigurálás során?
Előre is köszi.
-
Obyboy
addikt
Sziasztok a WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat topikból irányítottak ide hátha ASUS specifikus a problémám.
Telekomos ONT mögött van 2 db ASUS routerem (RT-AC66U_B1 és RT-N18U). Eddig mindkettő UTP kábelen keresztül AP módban csatlakozott az ONT-ra. Kicsit átrendeztük a házat így az egyik routernek is költöznie kellet olyan helyre ahová nem tudok kábelt húzni.
Kérdésem a következő:
Az ONT mögött kábelen AP módban van az RT-AC66U B1 erre jelerősítő módban csatlakoztattam az RT-N18U-t, ha az N18U által szórt wifi hálózatra próbálok csatlakozni nem kap az eszköz IP-t. Tudom, hogy egy RT-AC66U B1 Mesh router jobb lenne az M18U helyett de ha lehetséges akkor szeretném a meglévő eszközökkel megoldani a dolgot.Mindkét routeren WPA2-Personal hitelesítés és AES titkosítás van (Jelszóban nincs spec karakter: Titkos12)
Log csak az AP módban futón van a jelerősítőn nincs.
Több eszközről is próbáltam csatlakozni de egyik sem sikerült, azt a hibaüzenetet kapom, hogy nem sikerült lekérni az IP címet, a router logjában pedig ez a sor van:
Aug 2 08:05:54 syslog: WLCEVENTD wlceventd_proc_event(466): wl0.1: Deauth_ind A8:9C:ED:6D:21:F1, status: 0, reason: Deauthenticated because sending station is leaving (or has left) IBSS or ESS (3)
Aug 2 08:05:54 syslog: WLCEVENTD wlceventd_proc_event(466): wl0.1: Deauth_ind A8:9C:ED:6D:21:F1, status: 0, reason: Class 3 frame received from nonassociated station (7)
Aug 2 15:03:57 syslog: WLCEVENTD wlceventd_proc_event(466): eth1: Deauth_ind A4:6C:F1:F2:23:2A, status: 0, reason: Deauthenticated because sending station is leaving (or has left) IBSS or ESS (3)Csináltam egy NVRAM törlést az N18U-n (jelerősítő módban lévő router) majd feltettem a legfrissebb gyári ROM-ot de így is fennáll a hiba
, olyan mintha az AC66U_B1-től nem kapna rendesen hálózatot.
Ha pl az ONT IP címe: 192.168.1.1 a mögötte AP módban lévő AC66U B1 IP-je: 192.168.1.111 és az ehhez kapcsolódó N18U IP-je: 192.168.1.121 akkor így működnie kell a hálózatnak?
Ha így jó a hálózat IP kiosztása akkor mit nézzek meg mit ronthattam el?Ha nem az AC66U B1 wifi jelére csatlakoztam jelerősítő módban az N18U-val hanem a telekomos ONT-éra akkor sem változott semmi...
az IP cím lekérésénél megakad a csatlakozás...
Olyan mintha az N18U nem tudna wifi hálózatra csatlakozni és wifi eszközt kiszolgálni egyidőben.
Míg a Telekomos ONT mögött ment AP módban mindkét router addig minden jól működött.
Előre is köszi a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mától Huawei okosórákkal is lehet érintésmentesen fizetni
- Papírnehezékként használható csúcs-GeForce-ot árul egy francia viszonteladó
- BestBuy topik
- Diablo IV
- Samsung kuponkunyeráló
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kuponkunyeráló
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Mesterséges intelligencia topik
- Linux Mint
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 7420 Core i7-1185 G7, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar, szép állapot
- Lenovo ThinkPad T480s,FHD,14,i5-7300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11,TOUCH
- iPhone 17 Pro 256 GB Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök - Számlás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Vettem én is egyet.
, olyan mintha az AC66U_B1-től nem kapna rendesen hálózatot.