Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#4501) the dealer


the dealer
tag

Szisztok!

Mostanában olvasgattam utána, hogy vannak ugyebár a pwm-es ventik meg a non-pwm-es ventik.
Aztán olyat is olvastam, hogy vannak lapok amik képesek a non-pwm-es ventiket is szabályozni.

Engem ez a téma érdekelne pontosabban is. Van egy Asrock Z77 Extreme 4 lapom.

Vettem egy Prolimatech Megahelms hűtőt és vettem hozzá két ilyen ventit. Ezek ugyebár pwm-es ventik.
Viszont például itt van ez. Sokkal jobb adatokkal. Jobb légszállítás és kevesebb zaj. Nekem érdemesebb lenne ezt venni? Mert ha esetleg az alaplapom tud olyat, hogy ezeket is leszabályozza, akkor véleményem szerint igen. Ha tudja szabályozni a lap, akkor van ennek az egésznek valami hátulütője? Csak mert így ha igazam van, akkor szerintem sokkal inkább érdemes nekem a non-pwm-es ventit venni.

Aki nem szertné az adatokat keresni:
Ugyebár a Vortex 4 145,8 m3/h-t tud 18,1 dB (A) mellett. A coolink pedig 127.6 m3/h-t tud 27.1 dB/A mellett.

Köszi a segítséget!
:R

[ Szerkesztve ]

Real life is just a hobby.

(#4502) Gabás válasza the dealer (#4501) üzenetére


Gabás
addikt

Ha már megvan a lapod, akkor láthatod rajta, hol vannak a háromtűs és négytűs helyek, ezek korlátozzák a választási lehetőségeidet, mivel a háromtűs helyeket feszültség, míg a négytűseket a PWM fordulatszám tudja a lap szabályozni (ha rá akarod ezt bízni).

(#4503) balpis válasza Gabás (#4502) üzenetére


balpis
őstag

A Z77 Extreme3 és Extreme4, Pro3 ill. Pro4 lapok 3 tűs venticsatlakozói szabályozhatók Biosból? A Z68 Pro3 3 tűsei közül volt, amelyiket lehetett, de talán nem mindet ott sem. Most az MSI-nél semmit :(
Ezért gondolkozom, hogy visszatérnék az Asrock vonalra, de persze már Z77 chipsettel...
Nem szeretném a házventiket cserélni, de nem találtam erről semmit :(

notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó

(#4504) the dealer válasza balpis (#4503) üzenetére


the dealer
tag

Engem is pontosan ez érdekelne. :) Azt én is tudom, hogy vannak négy tűs helyek és ha arra ráteszem a pwm-es ventimet, akkor megy a szabályozása. Arra lennék én is kíváncsi, hogy Z77 Extreme 4 lapnál ha ráteszem a két darab 3 tűs ventimet a két darab 4 tűs cpu csatira a lapon, akkor attól még szabályozza-e az alaplap a két darab 3 tűs ventim fordulatszámát? :U

[ Szerkesztve ]

Real life is just a hobby.

(#4505) Gabás válasza balpis (#4503) üzenetére


Gabás
addikt

Szabályozhatók abban az értelemben, hogy beállítható nekik egy rögzített szint.

the dealer: nem

[ Szerkesztve ]

(#4506) Gabás válasza Gabás (#4505) üzenetére


Gabás
addikt

Kivéve a CPU csatlakozó melletti háromtűst, mert az egyszerre vezérli a négytűssel. Ezek mind benne vannak a kézikönyvben.

(#4507) the dealer válasza Gabás (#4505) üzenetére


the dealer
tag

Az a gond, hogy az enyémet bevittem szervízbe és most külföldről hoznak nekem cserét, így nem tudom nézegetni a biost még egy darabig, viszont a venti ügyemet addig szeretném lezárni.

Viszont abból az 1-2 napból amíg nálam volt, van egy emlékem egy beállításról, ami nagyjából úgy nézett ki, hogy bizonyos hőfokot célozzon meg a hűtés. Ez nem arra jó, hogy ha rádugom a 3 tűs ventit a 4-es cpu csatikra, akkor is tudja szabályozni, úgy hogy ha pl.: 50 fokot állítok be, akkor ha főlé megy akkor elkezdi jobban pörgetni a ventiket fesz szabályozással még akkor is ha 3 tűs a ventim?

Ez az utolsó, hogy így megkérdem :B csak biztosra szeretnék menni, mert egészen más lenne így a leányzó fekvése. Valamint jó lenne az előtt biztosra mennem, mielőtt elkezdem használni az új ventiket, mert akkor sokat csökken az értékük.

Real life is just a hobby.

(#4508) Gabás válasza the dealer (#4507) üzenetére


Gabás
addikt

A válasz még mindig nem, a lap nem tudja vezérelni a 4 tűs csatlakozóról a 3 tűs ventilátor sebességét.

(#4509) the dealer válasza Gabás (#4508) üzenetére


the dealer
tag

Értem, okés. Megpróbálom elhinni, hogy nem tudok jobban kijönni a dologból. :))

Csak gondoltam, ha van rá mód, akkor váltottam volna 3 tűs ventire, mert azoknak jobb az ár érték arányuk, ha azt nem nézzük, hogy nem tudják szabályozni magukat. Így viszont elégedett vagyok magammal, hogy nem vettem hiába 4 tűs ventiket!

Köszönöm a segítséget!
:R

Real life is just a hobby.

(#4510) n00n


n00n
őstag

Sziasztok!

Nem rég vettem pár ilyen alaplappal rendelkező gépet:

B75 Pro3-M

Először egynél jelentkezett, hogy zöldes árnyalatú lett a képernyő kép. Próbáltam másik D-Sub (VGA) kábellel és másik monitorral is. Ugyanaz. Kicsit később még egy bezöldült, ugyanúgy egy teljesen másik monitoron és D-sub kábellel. Ez mitől lehet?

(#4511) zserbox válasza n00n (#4510) üzenetére


zserbox
őstag

ha van rá mód próbáld ki a hdmi vagy dvi porton hogy milyen a kép...ha ott jó akkor a vga port kezd meghalni szerintem

(#4512) Kernel válasza the dealer (#4507) üzenetére


Kernel
nagyúr

Amit te szeretnél, azt elvileg csak úgy lehetne megoldani, ha lenne olyan UEFI-opció, ahol átállíthatnám a 4-tűs csatlakozó szabályzását analógra (vagyis a 3-tűs technikára). Ilyen opcióról viszont nem tudunk, szerintem.

– A 3-tűs ventilátort úgy tudja szabályozni az alaplap, hogy a ráeső +12 V tápot változtatja, csökkenti.
– A 4-tűs csatlakozónál viszont a 12 V táp fix értékű, plusz bejön még a képbe a 4. tű, ami a PWM vezérlőjelet adja. De ez tényleg csak egy változó kitöltési tényezőjű szabályzójel, ami különösebben nem terhelhető. Vagyis az energiát a +12 V-ból veszi a ventilátor, a PWM-jel pedig csak szabályozza.

Ha már belekezdtem, a teljes kép kedvéért említsük meg a "Sense" tűt, ami a fordulatszámról tájékoztatja az alaplapot, plusz van még egy test (0 V), így áll össze a rendszer.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#4513) n00n válasza zserbox (#4511) üzenetére


n00n
őstag

Köszi, holnap kipróbálom HDMI kábellel, de elég durva lenne, ha vadi új, egy napos gépeken meghalna a VGA csatlakozó. :U

(#4514) the dealer válasza Kernel (#4512) üzenetére


the dealer
tag

Köszi a tartalmas választ! :)

Nekem az lett volna a lényeg, hogy megoldjam, hogy 3 tűs ventivel tudjam úgy hűteni a procimat, hogy amikor nincs terhelve, akkor levegye a fordulatszámát a ventinek. De ezek szerint nem lehet megoldani értelmesen.

Real life is just a hobby.

(#4515) Gabás válasza the dealer (#4514) üzenetére


Gabás
addikt

dehogynem, egy ventilátorszabályozóval

(#4516) Kernel válasza zserbox (#4511) üzenetére


Kernel
nagyúr

Ha az RGB színek közül elmegy a piros vagy a kék, akkor szokott annak megfelelően elszíneződni, kékes-zöld vagy piros-zöld irányba. Érdemes a dugót kicsit meghúzni kifelé, ugyanis főleg régi, használt D-Sub dugóknál fordulhat elő olyan hiba, hogy az aljzat éles érintkezője idővel berágódik a tű oldalába. Ilyenkor ha kicsit meghúzom a dugót kifelé, helyreállhat a kép.

Mindettől függetlenül elég furcsa hiba, hogy két, független esetben is így jártál. Nekem is ilyen alaplapom van, de az analóg kimenetet csak kipróbáltam, használni nem szoktam.

Viszont egy érdekes eset volt a másik topikban, szintén ilyen alaplap, új, D-SUB monitorral használva. A számítógép kikapcsolása után a monitoron megjelent a "No Signal" felirat és úgy maradt, nem kapcsolt ki soha.

Utánanéztem a dolognak, sőt a saját műhelyemben is elkezdtem kísérletezni, hogy ilyen hibát szándékosan előidézzek. Mint kiderült, ha egy ilyen monitorra rádugok egy bármilyen videokártyát (csak önmagában), a "No Signal" felirat már attól eltűnik. Ezt az egyik tű testelődése váltja ki, direkt így van kitalálva, hogy az esetleg kilazult dugót érzékelni lehessen.

Gyakorlatilag a fórumozó egy olyan alaplapot kapott, amiben ez a bizonyos tű nem volt bekötve, vagy nem érintkezett, másképp ilyen hiba nem állhat elő.

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

(#4517) the dealer válasza Gabás (#4515) üzenetére


the dealer
tag

Hát igen, az külön sok pénz.

Azok a 3 tűs ventik amiket kinéztem darabonként 500Ft-tal drágábbak, aztán még mondjuk 3000Ft a manuális szabályzó panel, használtan. Szóval az összesen 4000Ft. Annyit most nem szánnék rá, majd egyszer lehet. Gondoltam, ha csak annyi lenne, hogy valamit beállítok biosban akkor az okés. Másrészt ez a manuális tekerődzés nem tudom mennyire jönne be nekem. Most akkor inkább kipróbálom, hogy így milyen lesz.

Úgy terveztem amikor vettem ezeket a pwm-es ventiket, hogy tuning alatt okés hogy hangosak lesznek terhelve, de idle állapotban halkak lesznek remélhetően, akár mennyire nem teljesítenek jól kis fordulatszámmal. Ha terheletlen állapotban nem lesznek hangosak a ventik, akkor jó lesz ez így nekem.

Köszönöm a helpet, tovább ne offoljunk! :))

[ Szerkesztve ]

Real life is just a hobby.

(#4518) RetepNyaraB


RetepNyaraB
veterán

Sziasztok, értetlenkedem tovább:
-A turbo-t továbbra sem tudom kikapcsolni (átugorja az opciót) Valaki egy szájbarágós magyarázatot tudna adni ha szépen kérem?
-Ha nem kapcsolom be a powersave üzemmódot, akkor nem tudom a RAM feszültséget lefele állítani. Ezt meg lehet kerülni??

beállítások lásd a képen.
IBT max ramterheléssel (6731MB) 95 Gflopsot ad, 172 sec alatt. Ez nevetségesen szar érték (persze belekavarhat a powersave) és nem értem :F

eh összekevertem a képsorrendet, de azért ki lehet bogozni :B

[ Szerkesztve ]

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#4519) Flashget válasza the dealer (#4517) üzenetére


Flashget
félisten

Hát igen, az külön sok pénz.

Scythe Kaze Q Ár: 3 962 Ft (27 % áfával) :U

Realme GT Master Edition

(#4520) Gabás válasza the dealer (#4517) üzenetére


Gabás
addikt

ha csak a CPU-ra kell, külön ventiszabályozó sem kell, mivel szabályozni tudod a CPU_FAN2 csatlakozóval a kívánt módon, de egyrészt ezt írtam már, másrészt minek erőlködni, ha megvan már a venti

(#4521) Kosax1 válasza n00n (#4513) üzenetére


Kosax1
csendes tag

Üdv. Azért annyira nem durva mivel nekem a Z77 extreme4 alaplapomon szállt el a VGA kimenet és most küldöm vissza garanciába. Simám elment alvó állapotba és utána már nem is indult vissza az IGP-vel, csak a PCIe csatiba rakott videó kártyával. Le teszteltettem a haverokkal számtek üzletben oda-vissza, keresztbe mindent és úgy néz ki az alaplap adta meg magát. Mivel még nem tudtam venni normális videó kártyát, így csak a i5 3570K prociban levő HD4000-est akartam használni addig, de csak 3 hétig tudtam, most majd várhatok az alaplapomra, hogy mikor fog vissza kerülni.

(#4522) Mans20 válasza RetepNyaraB (#4518) üzenetére


Mans20
addikt

Tuningnál nincs turbo mod,gondolom hiába van bekapcsolva,a tuning miatt nem emeli az órajelet +100MHz-el,ha disabledet akarsz ott látni,akkor rakd alapra az órajelet,akkor már kikapcsolhatod,azt megint felrakod 40-re.

(#4523) RetepNyaraB válasza Mans20 (#4522) üzenetére


RetepNyaraB
veterán

Köszi. Végül is a turbo mindegy, valóban nem emeli a beállított fölé. A RAM alulfeszelése már sokkal jobban izgat, mert jelenleg win alól kell mindig piszkálni, különben a powersave láthatóan visszaveszi a teljesítményt is...

"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."

(#4524) the dealer válasza Gabás (#4520) üzenetére


the dealer
tag

Pusztán csak tuána szerettem volna járni. Mert ha mindent meg tudtam volna úgy oldani ahogy most kitaláltam, akkor még belefért volna nekem a venti csere. Másik, meg hogy nekem ponotsan két ugyan olyan venti kell a borda két oldalára, amúgy.

Flashget: Köszi a linket! Sajnos nem vagyok vele előbbre, mert még mindig nem beleférős nekem. :)

Real life is just a hobby.

(#4525) N-vidi-A


N-vidi-A
őstag

Sziasztok.
Érdemesebb egy Z77-es Asrock Extreme 4 lapot vennem drágábban kicsivel, vagy megfelelő egy ASRock Z68 Extreme3 Gen3 lap is?
Legtöbbet a 2600k IGP-jét használnám teljesen alapon, sőt, akár alulfeszelve, néha játékra raknék bele egy VGA-t és tuningolnám.
A legfőbb szempont a megbízhatóság és a minél kisebb energiafelhasználás, tehát döntő lehet, hogy esetleg energiatakarékosabb az egyik chipset, mint a másik.

üdv

Migiri, migiri, úgy ám! :D

(#4526) L4CI2 válasza N-vidi-A (#4525) üzenetére


L4CI2
aktív tag

Z68 6.1 W TDP
Z77 6.7 W TDP

én Asrock Extreme 4 ezt venném mert korszerűbb natív usb 3.0 stb .. meg tovább van rá támogatás :) itt bios frissítés meg ilyenekre gondolok

(#4527) N-vidi-A válasza L4CI2 (#4526) üzenetére


N-vidi-A
őstag

Rendben, köszönöm. :R

Migiri, migiri, úgy ám! :D

(#4528) n00n válasza n00n (#4513) üzenetére


n00n
őstag

Kipróbáltam HDMI kábellel. Azzal jó, vagyis a D-Sub csatlakozó szer. Mennyi idő a garanciáztatás? Szerintetek "nyeljem" ezt le és használjam HDMI-vel, vagy más is meghibásodhat rajta és inkább cseréltessem ki?

(#4529) robekri válasza n00n (#4528) üzenetére


robekri
addikt

Garancia lejárta előtt én nem gariztatnám. (mondjuk ha más is meghibásodik, akkor természetesen igen)

-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!

(#4530) max-sys


max-sys
csendes tag

Sziasztok!

Nem tudom jó helyre írok-e!?
Vettem egy ASrock z77 Extreme4-es lapot, hozzá 2x4Gb corsair vengeance-t.
Egy i7 3770 proci dolgozik benne.
A problémám: csak akkor indul el a rendszer ha B1 és B2-be rakom bele a ramokat.
Dual Channel-t nem engedi sehogyan.
Ha csak 1 rammal próbálkoztam akkor sem indult el csak a B1-es foglalatban.
Dr.Debug 55-ös hibát ír ki majd újraindul.
Valaki tudna esetleg segíteni?
Köszönöm.

(#4531) zserbox válasza max-sys (#4530) üzenetére


zserbox
őstag

Keresd meg a laphoz adott leírásban a hibakódot.

(#4532) robekri válasza max-sys (#4530) üzenetére


robekri
addikt

Pontosan melyik kit?? :F

-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!

(#4533) L4CI2 válasza max-sys (#4530) üzenetére


L4CI2
aktív tag

0x55 Memory not installed
szerintem foglalat meghalt :Y
GARI !!

[ Szerkesztve ]

(#4534) zserbox válasza L4CI2 (#4533) üzenetére


zserbox
őstag

Vagy nem pattintja be rendesen.

(#4535) max-sys válasza robekri (#4532) üzenetére


max-sys
csendes tag

Erről lenne szó.
http://ipon.hu/webshop/product/corsair_8gb_vengeance_ddr3_1600mhz_cl7_kit_cmz8gx3m2x1600c7r/296942

Rendesen be van pattintva, de egyszerűen az A foglalatokkal nem tudok semmit kezdeni :F

(#4536) L4CI2 válasza zserbox (#4534) üzenetére


L4CI2
aktív tag

:D nem hiszem hogy b1 b2 betudta pattintani az a1 a2 be nem :D
szerintem halót gg GAARIII

[ Szerkesztve ]

(#4537) max-sys válasza L4CI2 (#4536) üzenetére


max-sys
csendes tag

Elég szomorú hogy 0km-es lappal ilyen baj van :(( :(((

(#4538) Gabás válasza max-sys (#4530) üzenetére


Gabás
addikt

a Dual Channel technológia csak az A1–B1 vagy A2–B2 elrendezésben működhet, tessék megnézni a kézikönyvet (ettől persze még lehet hibás az egyik foglalat vagy modul)

[ Szerkesztve ]

(#4539) max-sys válasza Gabás (#4538) üzenetére


max-sys
csendes tag

Próbáltam A1 B1 ill A2 B2 variációval.
Kisípolja és jön az 55-ös üzenet :F

(#4540) robekri válasza max-sys (#4539) üzenetére


robekri
addikt

azért egy másik kittel is kipróbálnám, ha ott sem jó akkor GARI!

-Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!

(#4541) max-sys válasza robekri (#4540) üzenetére


max-sys
csendes tag

Sajnos nincs másik kittem :F
Csak nem értem hogy ha B-ben megy akkor A-ban miért nem?
Processzornak nem lehet hozzá köze?
Vagy biosban -nem kell valamit átállítani?

(#4542) L4CI2 válasza max-sys (#4541) üzenetére


L4CI2
aktív tag

prociba van mem vezérlő
de szerintem ha az lenne xar akkor egyik slot se menne szerintem alaplap hullott
hibás forrasztás vagy ilyesmi futószalagon készülnek ezek elöfordul a hiba

(#4543) Jack@l válasza max-sys (#4541) üzenetére


Jack@l
veterán

Próbáld ki csak A1-ben 1 db rammal, ha megy, akkor nagy valószínűséggel a dual channellel van baja. (lehet gyengébb időzítésekkel már menne úgy is) Ha nem megy egyik rammal se, akkor egyértelmű hogy a slot szar. (vagy a user nem tud ramot beletenni egy lapba)
Ja, meg load bios defaults és xmp 1600-ra állítás.

[ Szerkesztve ]

A hozzászólási jogosultságodat 2 hónap időtartamra korlátoztuk (1 hsz / 10 nap) a következő ok miatt: Az ÁSZF III 10/8. pontjának megsértése - trollkodás - miatt. Többször és többen is kértek már, hogy hozzászólás írásakor használd a linkelés funkciót, mert ennek elmaradása sokak számára zavaró.

(#4544) L4CI2 válasza Jack@l (#4543) üzenetére


L4CI2
aktív tag

olvad el srácírását vagy lány remélem nem szőke mert az mindent megmagyaráz :)

max-sys

Ha csak 1 rammal próbálkoztam akkor sem indult el csak a B1-es foglalatban.

[ Szerkesztve ]

(#4545) Jack@l válasza L4CI2 (#4544) üzenetére


Jack@l
veterán

Bocs, annyira azért nem volt sok időm olvasásra....
Biosban van mód letiltani az egyik csatornát(legalábbis régebbi lapomon volt) de cmos clear után ,ha nem indul az egyik se, ott tényleg valami slot érintekezős probléma lesz. Lhet nem ártana végignézni a tüskesort, hátha kihullott az egyik foga. Mindenesetre nagyon gariszagú a dolog.

A hozzászólási jogosultságodat 2 hónap időtartamra korlátoztuk (1 hsz / 10 nap) a következő ok miatt: Az ÁSZF III 10/8. pontjának megsértése - trollkodás - miatt. Többször és többen is kértek már, hogy hozzászólás írásakor használd a linkelés funkciót, mert ennek elmaradása sokak számára zavaró.

(#4546) max-sys


max-sys
csendes tag

Köszönöm a válaszokat :)
Se szőke nem vagyok, se nő :D
Nem ez az első gép amit összepakolok.
Sajnos ilyen hibám még nem volt, ezért raktam fel ide a kérdést.
A1 foglalatban sem indul 1 rammal.
Csak B1 és B2.
Akkor holnap viszem vissza gariba :(((
Köszönöm a segítségeteket! :R

(#4547) tomama válasza max-sys (#4530) üzenetére


tomama
aktív tag

ugyan ez a problémám!keresztfiamnak raktam össze egy AMD-s konfigot és ugyan ezt csinálta ezekkel a fos ramokkal.beletettem 2db kingstont és lám jó lett,úgyhogy viszem vissza kicserélem egy kingston-ra :W
Asrock970extreme3
Corsair 2x2GB DDR3 1600MHz CML4GX3M2A1600C9 Vengeance Low Profile
ha 1-3-ba rakom akkor el se indul,ha1-2-be akkor látja de csak single chanel-be.a kingstonnal rögtön indult 1-3-ba és dual chanel-be

[ Szerkesztve ]

(#4548) max-sys válasza tomama (#4547) üzenetére


max-sys
csendes tag

Nekem valószínűleg nem a ramokkal van bajom mert elindul vele a gép, nekem inkább slot problémám lesz :F
Eddig is Corsair-em volt mindig és soha nem volt vele baj.

(#4549) tomama válasza max-sys (#4548) üzenetére


tomama
aktív tag

ezt csak akkor tudnád meg biztosan,ha kipróbálnád egy másik ram-mal.Magadat is megkímélnéd egy gariztatástól,mert lehet,hogy visszaküldik,hogy semmi baja mert egy másik lapban tökéletesen működik.

(#4550) max-sys válasza tomama (#4549) üzenetére


max-sys
csendes tag

Ez így igaz, csak sajnos nincs másik ramom. :F

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.