Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz Frawly #7703 üzenetére

Én a részemről a zstd-t használom, általános használatnál 19-es fokozaton, ha gyors tömörítés kell, akkor 3-as fokozaton, ha a tömörítési fok nem számít, csak a sebesség, pl. kernelimage, akkor az 1-es fokozatot preferálnám (de a kernel konfigban ezt nem lehet megadni, de gondolom 1-3-as fokozat valamelyikét használja).

A 22-es fokozat a maximum zstd-nél, de az nagyon lassú, lassabb, mint az xz maximum fokozata. 19-es fokozaton 2,5× gyorsabb az xz-nél, és csak 1-2%-kal tömörít rosszabbul, mint a maximum tömörítéses xz. A legideálisabb a 15-ös tömörítési fokozat nálam, az 8× gyorsabban tömörít a maximális zx-nél, de 12%-kal rosszabbul. De nem rossz a default 3-as tömörítési fok se, az 120× (!!!) tömörít be gyorsabban, de 25%-kal rosszabbul. A leggyorsabb, 1-es zsdt fokozat 167× tömörít gyorsabban, de 31%-kal rosszabbul. Ezek átlagos számok, egy 560 megás angol szótár tömörítésével tesztelve. Természetesen a „sima” linuxos zip-et veri keresztben-hosszában, tömörítési sebességre és tömörítési fokban is.

Párhuzamosításra viszont nem a legideálisabb, mivel hiába adom meg, hogy 8 szálon tömörítsen, jellemzően 4-5 szálat használ, a tömörítés vége felé már csak 2 szálat, majd 1-et. A 2 legfelsőbb ultra tömörítési fokozaton már csak 2 szálat használ, a tömörítés vége felé már csak 1-et. De a 7-zip is ugyanígy viselkedik, nem mértem le, de feltehetőleg az xz is. Tehát azt nem lehet elvárni egyik linuxos tömörítőtől sem, hogy állandóan kitekerik az összes prociszálat. Igaz ez a gcc-re is, ott is hiába adjuk meg a make-nek, hogy hány job-ot toljon párhuzamosan, még nagy projekteknél is fellép egyfajta limit, mikor nincs annyi párhuzamos fordítani való, hogy pl. 64+ szálat kihajtson. Igaz ez átlag konzumer szinten nem nagy korlát, mert az átlag konzumer proci kb. 4 szálat tud nagy átlagban. Mondom átlagban, van, akinek 16-ot, van, akinek csak 2-őt, a 4 az egy erős átlag, ami figyelembe veszi a még használatban lévő, de nem teljesen irreleváns procikat (régi Core 2 Duo/Quad vagy régi genes Core i, vagy Phenom / A / FX).

De flac-nál pl. a default 5-ös tömörítési fokot használom, mert nagyon gyors, és csak alig pár százalékkal tömörít rosszabbul, mint a sokszorosan lassú 8-as fokozat. Az is igaz, hogy a flac csak egy szálat tud használni maximum.

Az is igaz, hogy baromi ritkán tömörítek befelé, inkább csak kifelé, utóbbit is inkább vifm-et használva, ami meg fuse modulokat használ kibontásra. Mondjuk ma véletlenül többször is, mivel egy 96 kHz-es lossless flac albumot benyomtam 48 kHz-es 512 kbps-os opus-ba, meg most a zstd-t, xz-t, zip-et méregettem sebességre, tömörítési fokra, de ilyesmik szökőévente egyszer fordulnak elő.

Új hozzászólás Aktív témák