Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz #63718632 #7295 üzenetére

Ez ilyen, kezdőként egy számára ismeretlen haladó disztrón mindenki bénázik. Anno én is megszenvedtem az Arch-csal, igaz akkor én mindjárt LVM LUKS-ra akartam telepíteni, ami nehezebb, valami 6. nekifutásra ment csak, az első kísérlet nagyon csúfos és villámgyors kudarccal végződött (akárcsak egy éve a Gentoo). De ha kitapasztaltad, akkor utána már minden reinstall egyre könnyebb, már érted és tudod mit csinálsz, emlékszel milyen csomagok kellenek, melyik konfigfájlban mit kell átírni (konfigot vissza is lehet húzni mentésből).

GRUB az ilyen, nem elég feltenni, még konfigurálni is kell, ami alapból csak egy parancs, nem nagy szám, de könnyen kifelejthető lépés.

Milyen nettel akarsz netezni? Vezetékes vagy Wi-Fi? Milyen hardver pontosan, márka, típus? Az Arch-nak van erről szócikke, Wi-Fi-ról külön, hogy lspci-vel beazonosítod a hardvert, majd lsmod-dal listázva megnézed, hogy kernelmodul töltődött-e be hozzá, majd ip link paranccsal megnézed UP állapotban van-e (ha Wi-Fi), majd konfiguráció után nyomod neki a hálózati szolgáltatás indítását, vagy a dhcpcd-t.

A konfigurálás attól függ, hogy mivel akarod menedzselni a hálózati kapcsolatokat. A legnépszerűbb (és egyben legbloatabb) a Network Manager (hozzá nm-cli, nm-gui, nm-applet), ami a systemd netctl-re épül, az meg a wpa_supplicantra és dhcpcd-re. De lehet simán netclt-lel, lehet csak wpa_supplicant és dhcpcd egymagában, lehet iwd vagy connman (ez az Artixosok meg colomb2 kolléga kedvence), számtalan módja lehet, mindegyik megoldásról van önálló Arch Wiki cikk.

Neted sokféle okból nem lehet. Nincs fent a linux-firmware csomag, nincs fent megfelelő kernelmodul (ha a kártya igényel ilyet), nincs bekonfigurálva, vagy be van, de dhcpcd nem fut és nem kap IP-t, stb.. És ezeket telepíteni is kell, meg reboot előtt, mikor még van a telepítőben neted. Nem szabad kifelejteni egy kapcsolódó csomagot sem, mert akkor a rebootolt rendszeren már nincs az, hogy elfelejtetted, mert net híján nem tudsz hiányzó csomagokat telepíteni, hanem újra kell telepítővel vitézkedni, live boot, partíciók felcsatolása, arch-chroot, stb..

De érdemes nekifutni, megcsinálni, mert csak egyszer kell kitapasztalni, utána mindig menni fog. Ha ezeket kitapasztalod, utána lényegében már a saját disztród építed fel, és nem leszel másnak a disztrójára, flavorjére, forkjára, remasterére, installer scriptjére, mások defaultjára szorulva, hanem csinálod magadnak a sajátot, Arch alapokon, olyan beállításokkal és csomagokkal, amilyet akarsz, olyan grafikus felület, olyan téma, olyan login manager, olyan megoldás, amilyet akarsz.

Mindjárt az egész géped konfigját is írhatod, milyen GPU, milyen proci, milyen grafikus felületet akarsz, ezekre is tudok tanácsokat írni, hogy milyen csomagokat célszerű feltenni, mikre kell figyelni.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés