Hirdetés
- A szovjet és orosz űrhajózás múltja XXIV. rész
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- eldiablo: 30 év után szakítottunk, de azért még beszélünk...
- N€T0X|N: CPU-im eddig
- GoodSpeed: Samsung Galaxy A56 5G
- Klaus Duran: Panelkérdés.
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Én a kezdő Arch user szemszögéből írtam, aki felteszi első alkalommal az Archot, és hirtelen arcra esik, hogy alapból nem tud sudo-zni, mikor meg Ubuntu, Mint, Debian, Fedora, stb. rendszereken meg install után alapból megy.
Pont azért írom, hogy alapból sehol nem lenne ez engedélyezve, bekapcsolva, csak a felhasználóbarát disztrókon a disztrókészítők alapból engedélyezik, csak ezt a laikus user nem látja, mert az automata installer végzi el ezt a lépést is, így a felhasználónak az jöhet le, hogy ez a sudo egy alap dolog Linuxon, ami minden disztrón működik. Hát nem.
A nincs engedélyezve kifejezést meg nem úgy kell érteni, hogy tiltva van, hanem alapból csak nincs bekapcsolva. Még a sudo csomag sincs fent alapból, ha jól emlékszem, még azt is fel kell hozzá tenni, usercsoportot, /etc/sudoers-t állítani. És ez nem véletlen, mert biztonsági szakmai szemmel a sudo-t biztonsági kockázatnak tartják, és helyette vagy az su-t, vagy a root konzolt ajánlják, vagy grafikus felületen a pkexec meg admin:// módszerrel kell kiváltani. Ennek ellenére sokan mai napig ragaszkodnak hozzá, pl. én is, lehet rosszul teszem, pusztán megszokásból, az első, hogy minden Arch, Artix, Void, Gentoo, stb. installkor kézzel engedélyezem, mert már csukott szemmel tudom, hogy magától nem fog menni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- Motoros topic
- Gumi és felni topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen autót vegyek?
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Új Razer Blade 16 QHD+ OLED 240Hz i9-14900HX 24mag 32GB 1TB Nvidia RTX 4080 12GB 175W Win11 Garancia
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 1G, áfás
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga G6 (6th Gen) - i7-1185G7, 32GB, 1TB SSD, 4K multitouch + TOLL (ELKELT)
- LG 65" 4K wifis okos TV 65UR76003LL
Állásajánlatok
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest