- btz: Internet fejlesztés országosan!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordOLOG Szféra
- sh4d0w: Netflix? Ugyan, VW előfizetés!
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Én a kezdő Arch user szemszögéből írtam, aki felteszi első alkalommal az Archot, és hirtelen arcra esik, hogy alapból nem tud sudo-zni, mikor meg Ubuntu, Mint, Debian, Fedora, stb. rendszereken meg install után alapból megy.
Pont azért írom, hogy alapból sehol nem lenne ez engedélyezve, bekapcsolva, csak a felhasználóbarát disztrókon a disztrókészítők alapból engedélyezik, csak ezt a laikus user nem látja, mert az automata installer végzi el ezt a lépést is, így a felhasználónak az jöhet le, hogy ez a sudo egy alap dolog Linuxon, ami minden disztrón működik. Hát nem.
A nincs engedélyezve kifejezést meg nem úgy kell érteni, hogy tiltva van, hanem alapból csak nincs bekapcsolva. Még a sudo csomag sincs fent alapból, ha jól emlékszem, még azt is fel kell hozzá tenni, usercsoportot, /etc/sudoers-t állítani. És ez nem véletlen, mert biztonsági szakmai szemmel a sudo-t biztonsági kockázatnak tartják, és helyette vagy az su-t, vagy a root konzolt ajánlják, vagy grafikus felületen a pkexec meg admin:// módszerrel kell kiváltani. Ennek ellenére sokan mai napig ragaszkodnak hozzá, pl. én is, lehet rosszul teszem, pusztán megszokásból, az első, hogy minden Arch, Artix, Void, Gentoo, stb. installkor kézzel engedélyezem, mert már csukott szemmel tudom, hogy magától nem fog menni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen routert?
- Star Trek
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PlayStation 5
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Path of Exile 2 early access kulcs
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 256GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3107, 100% Akkumulátor
- Lenovo M10 HD 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook- Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB SSD W11
- Designer 4K Monitor - BenQ PD-2700-U
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest