- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Argos: Szeretem az ecetfát
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Arch Linux topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Shyciii #6929 üzenetére
A 214 alap memóriafoglalás kicsit sok. Igaz nem irreálisan. Ha fent van az udiskie, nm-applet (ez feltételezi, hogy megy a NetworkManager is), akkor simán lehet a közelében. Nálam az Openbox minden ilyen nélkül kb. 170 MB közelében volt, csak az Openbox, polybar, picom kompozitor, feh háttérkép futott (még téma sem volt az ablakokon), meg a háttérben a wpa_supplicant és dhcpcd (Wi-Fi-hoz, ennek egy hátránya van, hogy megszakad kapcsolatnál nem kapcsolódik magától újra), meg ezt én systemd-mentes disztrón mértem (Void), semmi systemd, semmi homed, semmi loginmanager, semmi.
A másik, hogy ezek a task-manager típusú programok összevissza jelzik ki a szabad memóriát. Ezért én csak a free -m parancsot tartom hitelesnek, ez biztosan a kerneltől kérdezi le. Igazából még ebből is le kéne vonni a terminál és a free parancs fogyasztását, de ez elhanyagolható szokott lenni. De a htop is ugyanezt mutatja, csak az összeadja az used+share oszlopokat a free parancs táblázataiból. De a sima top, lxtask, gnome-system-monitor, stb. teljesen hülyeségeket szokott mérni. htop-ban a hres oszlop számít meg kicsit a shared, nem a mem%.
Nálam most Arch, SwayWM Wayland, swaybg, swaybar eszik összesen szintén 171 MB-ot. Igaz 201-ről indul, de miután leült a dhcpcd meg valamelyik systemd service futása, onnantól 171-re süllyed tartósan.
Nem csak a memóriafoglalás számít, hanem a betöltési sebesség is, igaz a kettő korrelál. Az, hogy most 30-40 MB plusz ide vagy oda, nem sokat határoz meg, lehet betöltési és bootidőben egy SSD-s gépen dob +2ms-ot. A lényeg, hogy nem olyan full DE-t futtatsz, ami indulásból bekajál fél-egy giga memóriát és vagy 9-10 mp-ig tölt bootkor, mire mindenféle service-t meg grafikus library hegyeket töltöget befelé.
Ezek a scriptek meg veszélyesek, mert egyrészt változik mindig az Arch telepítése, valamit mindig variálnak, amiről a script nem fog tudni. Meg rugalmatlan, mert mindig ugyanazokat telepíti, én pl. mindig egy kicsit máshogy telepítek, bár ez változóban van, mert ahogy megyek az egyre nagyobb minimalizmus felé, úgy már nincs nagyon alternatív dolog, amit variálhatnék, erősen szűkülnek a lehetőségek 1-2 programra. Ugyanezért nem szoktam régi rendszert visszaklónozni, mert a felhasználói szokásaim, alkalmazáskínálat is változni szokott, nem megyek semmire egy olyan rendszerrel, ami a fél-egy évvel ezelőtti szokásaimhoz volt kialakítva.
Az a baj, hogy így is kerül fel bloat a gépemre, AUR csomag telepítésekor, meg játékok, Steam is feltesznek egy csomó sallangot sajnos. Wine is bloat, meg az összes mainstream böngésző. Igaz ezek nem indulnak a rendszerrel meg ritkán is indítom őket a böngésző kivételével.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen autót vegyek?
- Építő/felújító topik
- Gyúrósok ide!
- Fogyjunk le!
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Újszerű Apple Macbook Air 13 - M2 - 30 Ciklus - 100% Akkumulátor - 8GB/256GB SSD - MAGYAR - Éjfekete
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS MASTER RTX 3070 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest