Hirdetés
-
LOGOUT.hu
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sarkadi
tag
Sziasztok!
Kissé off, de mivel ez a téma jobban pörög mint a processzoré, amiről kérdeznék, gondoltam itt írok. Az lenne a kérdésem, hogy egy AMD 965-ös proci 3,6GHz-re húzva egy szinten van-e bármelyik FX szériással és elég-e még a mai játékokhoz?
Köszönöm a választ!
-
Sarkadi
tag
válasz GeronimoTama #53233 üzenetére
Rendben, megpróbálom a 4GHz-et, az írt feszültségi értékkel. Arra még tudnátok választ adni, hogy az FX szériából melyikkel szállhat versenybe? Már ha van ilyen, mert azért nem mai darab ez a 965.
-
Sarkadi
tag
A tegnapi tanácsok és válaszok után arra jutottam, hogy a kiszemelt 7870-es kártya mellé egy FX 6300-at is beújítok a jelenlegi AMD 965 helyére, így talán még stabilabb rendszert tudok összehozni. Mi a véleményetek róla, jó processzor? Vagy vannak hibái, amik miatt inkább nézzek mást?! FX 8-as széria nem jöhet szóba anyagiak miatt.
Köszönöm!
-
Sarkadi
tag
Sziasztok!
Nos, egy FX-6100-assal csatlakozok hozzátok én is. Azt megköszönném, ha megírnátok, hogy első lépésként mennyire húzzam, hogy kihajtsa majd a mellé kerülő Sapphire HD7870 OC kártyát!
Köszönöm!
-
Sarkadi
tag
Hali.
Sikerult tul adnom a procin, igy az FX-6300-asnal maradok. Alaplapom eleg lesz vegulis hozza? Mert nem tervezem a cseret, de mar annyi eltero valaszt kaptam. Iletve FSP Hexa 400W-os tap eleg lesz neki es a 7870-nek egyutt?
Koszonom.
-
Sarkadi
tag
válasz Balathruin #53792 üzenetére
Oszinten szolva nem terveztem a cserejet also tapas hazban van es a gyari ventit csereltem egy hatekonyabbra de halkabbra, igy teljesen hideg levegot fujt mindig. Csak elbirja meg ezt a konfigot. De amint megjon a proci okosabb leszek ez ugyben.
[ Szerkesztve ]
-
Sarkadi
tag
válasz Balathruin #53794 üzenetére
Rendben, de elobb megnezem majd birja-e, jo lenne nem hozzanyulni.
Alaplappal nincs gond ugye? BIOS frissites utan kezeli majd, minimalis tuning szoba johet a kartya kihajtasa miatt.
-
Sarkadi
tag
Sziasztok.
Az iment szereltem be a megerkezett FX 6300 procit. Az alairasomba lathato konfigba kerult de barmit csinalok a monitor nem talal jelet se dvi, se hdmi porton. A kartyat mar teszteltem, jatszottam is vele, a csatlakozokat ellenoriztem de tovabbra sincs kep. Hol lehet a hiba? Kezd bosszantani.
Koszonom a valaszokat!
-
Sarkadi
tag
A BIOS-al van itt a gond, regebbi verzioju es nem "latja" a procit. Intezek valahonnan egy regebbi procit es azzal frissitem. Ha sikerul megoldani jelzem, koszonom a segitsegeket!
-
Sarkadi
tag
Sziasztok!
Nos, sikerült egy korábbi procival a BIOS frissítés, így már tökéletesen működik az FX-6300-al is a gép!
Egyenlőre az alábbi beállításokkal stabil a rendszer, de várom a tanácsot/tippeket, hogy még mit állítsak!
CPU: 4GHz - 1,275V
CPU NB: 2200MHz
HT Link Frequency: 2400MHz
FSB: 200MHz
PCI-E: 100Hzilletve ezeket kapcsoltam ki: AMD APM Master Mode, One Core Per Compute Unit.
2x4GB RAM pedig 1600MHz-en 1,65V-on, a BIOS-ból kiolvasott értékekre állítva megy mellette, szintén stabilan.
Így alapjáraton 35-38 fok körüli hőfokon üzemel, terhelve pedig (Prime 95) 55 foknál megállt, minimális értékkel növekedett hosszabb idő után.
Köszönöm az tanácsokat/véleményeket!
-
Sarkadi
tag
válasz inspiroyhome #54121 üzenetére
Mit befolyásol konkrétan?
hackeeeee:
-
Sarkadi
tag
Bekapcsoltam, ill. a RAM-ok időzítésén is állítottam és úgy látom, hogy a proci még 1,250V-al is stabil 4GHz-en.
Jó érték szerintetek?
[ Szerkesztve ]
-
Sarkadi
tag
Mégsem kellett volna bekapcsolni a One Core Per Compute Unit opciót, ugyanis nálam meg így csak 4 magot látott és a kikapcsolást követően lett jó.
Úgyhogy jöhet az újbóli tesztelés és a stabil értékek megtalálása.
-
Sarkadi
tag
Habugi: igen, így volt ahogy írtad.
De úgy néz ki, hogy 1,325V-on stabil a cuccos, alapjáraton 33 fokkal és terhelve 55-ön max. Máshoz nem nyúltam csak a korábban is írt opciókhoz.
Köszönöm a segítségetek, ha bármi gond adódna jelzem úgyis!
-
-
Sarkadi
tag
Nem hagyott nyugodni, hogy meddig tudom a feszkót állítani. 1,300V az alja, ennél lentebb már el sem indul a rendszer. Cool'n'Quiet kapcsolása mellett így alapjáraton, netezés, filmezés közben 30-34 fok körül van a hőfok, terhelve közel 1 óra alatt 55 fokig ment fel.
Így kitudja hajtani érzésem szerint az adataim között található VGA-t és elleszek vele egy darabig.
-
Sarkadi
tag
A terhelt állapotnál szükséges gyorsaságból a Cool&Quiet és a C1E vesz vissza? Mert ezeket bekapcsolva hagytam, de nem tudom, hogy csak energiagazdálkodást befolyásol-e vagy teljesítmény romlással is jár?!
Köszönöm!
-
Sarkadi
tag
Köszönöm a válaszokat, bekapcsolva hagytam őket, kikapcsolva csak alapjáraton is magasabb hőfokokat értem el, ami ugye nem meglepő.
Inkább húzni próbáltam még a CPU-n, hogy jobban "kihajtsa" a kártyát, egészen 4,5GHz-ig 1,375V-al stabil, de így már kevés hozzá a hűtő, 60 fok fölött üzemel terhelve. 4,2GHz-en hagytam 1,325V-al, így terhelve 55 fok körül megállt idáig minden játék alatt és ez szerintem elég már a kártya mellé, komolyabb tuningnak nem látom értelmét.
-
Sarkadi
tag
Meg kell húzni az FX procikat rendesen, én is tegnap raktam 4,2GHz-re és most állítottam 2,4GHz-re a CPU NB-t. Érdekes, hogy csak így jön elő mennyire is gyorsak tudnak lenni több magot használó alkalmazásoknál, no persze kell alá egy kihajtható VGA is.
-
Sarkadi
tag
LLC-t Auto-rol Extreme-re állítottam és jelentősebb különbséget nem veszek észre, a rendszer továbbra is stabil 4,2GHz-en, 1325V-al.
Extrem-en hagyjam vagy nem számít igazán?
-
Sarkadi
tag
válasz Balathruin #54614 üzenetére
Továbbra is ingadozó, fix feszültségi érték már az előző processzoromnál sem volt, ahogy itt se, hiába az LLC állítása. De számomra ez nem zavaró, BIOS-on belül fix-re be van állítva, tehát nem hiszem, hogy ebből gond lenne, stabil és nincs rendszer összeomlás.
-
Sarkadi
tag
válasz Balathruin #54616 üzenetére
BIOS-on belül 1,225V-ot ír beállított értékre az Easy Tune 6 programon belül pedig, amivel idáig néztem a hőfokokat és minden egyebet 1,325V-ot. Én inkább a programra gyanakszom, hogy rosszul írja ki az adatokat, mindjárt ránézek valami mással.
Szerk: CPU-Z terhelés nélküli értéknek 0,832V-ot ír, terhelve pedig 1,210V-nál feljebb nem megy. Úgyhogy az Easy Tune szívózott csak velem, ezek szerint jó a feszültség terhelve. Vagy én látom rosszul?
[ Szerkesztve ]
-
Sarkadi
tag
Jó tanácsként mondom, hogy Easy Tune 6 progit Gigabyte alaplap tulajok ne használjanak. Több adatot is hibásan jelez és a terhelt állapotban elért hőfokokat is hibásan jeleníti meg. AIDA64 pl. 58 fokot ír jó 30 percnyi Battlefield 4 közben, míg az ET6 már 64-65 fokot ír.
PofaJenö: teljesen jó érték, nekem is ilyen kártyám volt korábban és magasabb hőfokot is produkált egyes játékok alatt!
[ Szerkesztve ]
-
Sarkadi
tag
Köszönöm én is mindenkinek a segítséget, maradok végül az alábbi beállításoknál:
CPU: 4GHz 1,3V
CPU NB: 2,4GHz
HT Link Frequency: 2,4GHzés minden egyéb megtalálható az adataim között. Így stabil a rendszer és a hűtő is elég neki, nem melegszik 60 fok fölé. 4,2GHz-hez már sajnos kevés, de szerintem így is elég, hogy kihajtsa a VGA-t.
-
Sarkadi
tag
válasz Kroni1 #54635 üzenetére
Magát a CPU feszt nem kell emelni és külön a CPU NB feszt se! Azt, hogy milyen teljesítménybeli növekedésre számíthatsz, ha állítasz az értékeken nem tudom megmondani, nekem így stabil és érezhetően gyors a rendszer, illetve nincsenek mikrolaggok, de ez ugye már sok mindentől függhet.
Minden esetre egy próbát megér, ha stabil a rendszered a húzást követően is akkor hagyd úgy nyugodtan. Talán még annyi, hogy ha jól tudom akkor a CPU NB értéke nem lehet alacsonyabb a HT Link F. értékénél! De így, ahogy én is használom egyezőek, tehát ebből sem lehet probléma.
-
Sarkadi
tag
válasz Kroni1 #54637 üzenetére
Úgy tudom az enyém is annyi gyárilag. De igen, én is csak 1,3V-ra állítottam a feszt., a többihez nem nyúltam, kivéve a RAM-oknál, de annak itt nincs jelentősége. Elrontani nem tudod, ha esetleg instabil vagy kékhalál stb. lenne, akkor csak visszaállítottad a jelenlegi értékre.
-
Sarkadi
tag
válasz norbert1998 #54648 üzenetére
CPU NB emelés nálam nem okozott ilyet. Alap fesz.-en hagytam, csak a CPU-nak adtam amennyi kell 4GHz-hez.
Mást nem állítottál?
-
Sarkadi
tag
Érdekes adatok ezek, én egy kicsit már öregedő Hyper TX3 EVO-val elvagyok, igaz a ventit már cseréltem, de egyező légszállítású és fordulatszámú, mint a gyári. Nálam így 4GHz-en 1,3V-al az FX 6300 alapjáraton 30 fok körüli, terhelve pedig több óra játszás után 59 volt a max., tehát teljesen jó értékek szerintem. A legalsó értékig próbáljátok a feszültséget állítani, persze amin még stabil és azzal lehet nyerni jó pár fokot, ill. a házon belül sem árt legalább kettő 12 cm-es venti, amik mozgatják a levegőt.
Pasztának pedig mindig ezüstözöttet használtam, egy-két fokot ezzel is sikerül lefaragni.
[ Szerkesztve ]
-
Sarkadi
tag
válasz Askformore #54925 üzenetére
Én itt nem látok hibás beállítást, de a feszültséggel érdemes lentebb menni, lehet, hogy ez a gond, az AUTO beállítás nem mindig a legjobb ill. a fentebb írt 1GB-os kártya is okozhat problémát.
-
Sarkadi
tag
4GHz-ig szerintem nem lenne gond. Nekem pl. tovább is menne, de a hűtőm elfogyna már hozzá ill. a 4+1 Phase miatt nem is erőltetem. Így teljesen stabil és 55 foknál jobban nem melegszik terhelve sem. Csak azért írtam ezt le, hogy akinek gyengébb lapja/hűtője/tápja van az is próbálkozhat nyugodtan 4GHz-ig, persze ki kell tapasztalni milyen feszültség mellett.
-
Sarkadi
tag
Érdekes amúgy ez a Gigabyte lap. Ugye nekem is ez van, de a rev 1.3-as, míg Zsoltinak egy korábbi verzió , amin még nincs hűtés, az enyémre viszont már raktak hűtőbordát. Nem értem miért nem kezdték el alapból bordával gyártani, akkor nem kéne ilyen házi megoldásokhoz folyamodni.
-
Sarkadi
tag
Sikerült elérnem 1,3V-al a 4,2GHz-et, az alábbi értékekkel:
CPU: 4,2GHz
CPU NB: 2,4GHz
HT Link Freq.: 2,4GHz
FSB: 200MHz
PCI-E: 100MHzilletve APM kikapcsolva, Cool n' Quiet, C1E, C6 bekapcsolva, máshoz nem nyúltam.
Így teljesen stabil, netezés közben 30-35 fok között ugrál, terhelve pedig 58 fok a maximum amit idáig elértem. Ennél jobban már nem látom értelmét a húzásnak és a hűtőm is kevés lenne, mivel fesz. emeléssel járna a dolog.
Mit szóltok, jó értékek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs